• Etusivu
  • Talo

Tietäisitkö, jos talosi katossa on jokin vialla? Kuntokartoitus voi paljastaa yllättävän vaurion

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kattokeskus Suomi Oy
Päivitetty 13.12.2023
20225_78083.jpg

Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.

Katon kuntokartoitus on yksi tapa varmistua omakotitalon katon kunnosta. Hyvä hetki tarkastukselle on kevät, kun lumet ovat sulaneet.

Katon kunnon tarkistuksessa käydään läpi muun muassa lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden kunto. Talven jälkeen riskinä on, että lumi on aiheuttanut vaurioita. Rakennusmääräys edellyttää, että sisäänkäynnit ja kulkuväylät on suojattu lumen putoamiselta.

– Samalla tarkistetaan katon kunto muutenkin talven jäljiltä, Keski-Suomen Kattokeskuksen myyntipäällikkö Juho Kellosaari kertoo.

Talvi on haastavaa aikaa katon kiinnityksille etenkin, jos lämpötila vaihtelee pakkasesta lämpöasteille ja takaisin. Tällöin jäätä kertyy katolla olevan lumen alle. Seurauksena lumiesteet voivat irrota jään puristuksen vaikutuksesta. Kattotikkaiden irtoaminen voi tehdä kattoon reiän.

Katso täältä tsekkilista omakotiasujan katon vuositarkastukseen.

Roskat voivat paljastaa vuotokohdan

Katon tarkastuksen asialistalla ovat yläpohjan läpiviennit ja niiden tiivistykset. Samalla tarkistetaan, onko talossa aluskatetta ja onko se ehjä ja tiivistetty läpivientien kohdalta. Aluskatteen kohdalla on oleellista selvittää, onko sen yläpuolella tuuletuslauta. Laudan puuttuminen heikentää katon tuulettumista.

– Jos aluskate puuttuu, siinä tapauksessa kannattaa tehdä kokonaisvaltainen kattoremontti. Näissä tapauksissa uusitaan myös sadevesijärjestelmät sekä turvalaitteet, Kellosaari kertoo.

Tarkastaja ottaa myös selvää, pääseekö sadevettä tai sulamisvesiä jotain kautta yläpohjaan ja onko yläpohjassa roskia.

– Puun lehdet ja neulaset voivat päästä yläpohjaan läpivientien raoista. Jos roskat pääsevät sinne, pääsee vesikin. Jos piipun juurella on paljon neulasia ja lehtiä, tiedämme, että ne ovat päässeet piipun pellityksen välistä yläpohjaan, Kellosaari selvittää.

Tuuletuksen toimivuus selviää sisäpuolelta

Kuntotarkastuksessa katon kuntoa selvitetään myös sisäpuolelta. Tärkeitä osa-alueita ovat muun muassa tuuletuksen toimivuus ja mahdollisten vuotojen paikantaminen.

– Jos katto ei tuuletu ja kondenssivettä pääsee yläpohjaan, vesi tippuu yläpohjaan villan päälle, menee rakenteisiin ja alkaa pahimmassa tapauksessa lahottamaan rakenteita, Kellosaari kertoo.

Osa tuuletuksen ongelmista saattaa selittyä rakentamisajan ratkaisuilla tai remontin yhteydessä tehdyillä rakenteellisilla muutoksilla. Moneen rintamamiestaloon on rakennettu asuintilaa alun perin viileisiin vinttitiloihin, jolloin tuulettuvuus on saattanut heikentyä ja seurauksena rakenteisiin on päässyt muhimaan kosteutta.

Kuntokartoituksessa tärkeää on tarkistaa tuuletuksen toimivuus ja paikantaa mahdolliset vuodot.
Kuntokartoituksessa tärkeää on tarkistaa tuuletuksen toimivuus ja paikantaa mahdolliset vuodot.

"Nuoremmat eivät välttämättä tietoisia"

Kellosaari on uransa aikana huomannut, että pitkään omakotitalossa asuneet ja kenties talon itse rakentaneet ovat yleensä hyvin tietoisia katon huollon ja säännöllisten tarkistusten merkityksestä.

– He tietävät paljon asiasta ja saattavat tarkistaa katon kuntoa itsekin. Nuorempi sukupolvi ei ole välttämättä yhtä tietoinen siitä, millaisia riskejä katolla voi olla. Ja vaikka tietäisivät, eivät välttämättä osaa tarkastaa kattoa itse. Pitää myös muistaa, että kaikki eivät uskalla mennä katolle.

Erityisen riskialttiita kohtia vaurioille ovat erillaiset saumat, jiirit ja läpiviennit. Mahdolliset vauriot havaitaan useimmiten erilaisten vinkkelien tai kuistien kohdilla.

– Harvoin katto alkaa vuotaa suoralta osalta. Pellit ovat myös hyviä, harvoin ne ruostuvat puhki.

Maksuton katon kuntokartoitus

Katon kuntokartoitus on maksuton toimenpide, joka ei velvoita asiakasta mihinkään. Kattoasiantuntija tekee silmämääräisen kuntoarvion ja sen pohjalta raportin, joka käydään läpi asiakkaan kanssa. Jos korjattavaa löytyy, asiakas päättää, mitä jatkotoimenpiteitä tehdään.

– Kuvaamme kaikki ongelmakohdat ja teemme korjausehdotuksen. Sen toteuttaminen jää aina talon omistajan vastuulle, Kellosaari sanoo. Hän painottaa, että katto on oleellisessa roolissa talon käyttöiän pidentämisen kannalta.

– Jos katto vuotaa, koko talo voi olla nopeasti pilalla. Katon kunnossapidolla voi säästyä isoilta ja kalliilta vahingoilta.
Kattoremontin hinta vaihtelee paljon peltiprofiilien ja eri tiilimallien välillä. Hintaan vaikuttaa oleellisesti myös kattoturvatuotteiden määrä. Viime aikoina puun ja teräksen hinnannousu on vaikuttanut remonttien hintaan.

Tyypillisesti omakotitalon kattoremontin hinta on 20 000 euron molemmin puolin.
Läheskään aina kattoa ei tarvitse uusia. Jos esimerkiksi lumieste on irronnut ja vaurioittanut kattoa, pelkkä lumiesteiden ja peltiosien vaihtaminen saattaa riittää. Silloin kustannus voi olla joitakin tuhansia euroja.

Varaa Kattokeskuksen ilmainen katon kuntokartoitus 1940–1990-luvun taloosi täältä.

Kattokeskus-konserni on 1997 perustettu pirkkalalainen perheyritys. Tänä päivänä palveluksessamme työskentelee yli 200 rakennusalan rautaista ammattilaista 6 eri toimipisteessä. Teemme kattoremontteja,kattohuoltoja ja asennamme aurinkopaneeleja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla.

Kattokeskus Suomi Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77764.jpg
Kevät on paras aika tarkistaa tiili- tai peltikaton kunto, ota tsekkilista talteen
Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
20226_78623.jpg
Junnisen pariskunta kertoo kokemuksensa 1980-luvun talon kattoremontista: "Rakas talo pysyy nyt terveenä"
Kuopion Kaarnatiellä on käynyt vilskettä viime vuosina. Kattokeskus on urakoinut tien kahdestakymmenestä omakotitalosta yhteentoista uudet katot, joten tyytyväisiä asiakkaita löytyy alueelta helposti.
20226_78749.jpg
Nämä asiat omakotitalon katon korjauksesta pitäisi tietää
Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa kattoremontin anatomiaa – listasimme yleisimmät kattoremonttia koskevat kysymykset ja haimme niihin vastaukset Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton