• Etusivu
  • Remontti

OSA 2/6: Rintamamiestalon eristys ja energiatehokkuus – mitä pitää tietää?

Tiina Painokallio
Julkaistu 26.05.2025
bedroom-5646321_1920

Vanhojen rintamamiestalojen energiatehokkuus on usein heikko. Oikeilla toimenpiteillä voit kuitenkin parantaa asumismukavuutta ja säästää lämmityskuluissa – ilman että pilaat alkuperäistä rakennetta.

Eristyspuutteet – mistä lämpö karkaa?

Rintamamiestalon suurimmat lämpöhäviöt johtuvat huonosti eristetyistä yläpohjista, ulkoseinistä ja vuotavista ikkunoista ja ovista. Koska talot rakennettiin aikana, jolloin energia oli halpaa ja eristysmääräykset vaatimattomia, eristekerrokset ovat usein olemattoman ohuita tai niitä ei ole lainkaan.

Yläpohjan lisäeristys: tehokas keino parantaa energiatehokkuutta

Yläpohjan kautta tapahtuu jopa 30–40 % koko talon lämpöhäviöstä. Lisäämällä puhallusvillaa tai muita eristeitä yläpohjaan voidaan parantaa merkittävästi talon lämmöneristävyyttä. Tässä kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei ilmanvaihto esty ja ettei rakenteisiin synny kosteutta.

Ulkoseinän lisäeristys – sisä- vai ulkopuolelta?

Ulkoseinän lisäeristys voidaan tehdä sisä- tai ulkopuolelta, mutta kumpaankin liittyy omat riskinsä. Sisäpuolinen lisäeristys voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin, kun taas ulkopuolinen eristys voi muuttaa talon ulkonäköä. Valinta kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa.

Ikkunat ja ovet – korjaus vai uusiminen?

Vanhojen ikkunoiden kunnostus voi olla järkevää, jos ne ovat muuten hyvässä kunnossa. Kaksoislasien tiivistäminen, uudet karmin tiivisteet ja sisäpuitteiden huolto voivat parantaa energiatehokkuutta. Täydellinen uusiminen voi kuitenkin tuoda vieläkin suuremman säästön – erityisesti yhdistettynä eristysparannuksiin.

Info

Info

Lue myös artikkelisarjan muut osat:

Remontti
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta.Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Kolme miestä keskustelee keskenään, yhdellä on kädessään valkoinen kahvikuppi
Kun rintamamiestalo kaipaa lisäeristystä
Rintamamiestalo, tuo oman aikakautensa helmi. Rintamamiestaloja rakennettiin Suomessa erityisesti 1940-1950-luvuilla sodan jälkeen - omakotitalotyypin nimikin viittaa rintamalla palvelleisiin miehiin, joille valtio tarjosi mahdollisuuksia rakentaa oma koti osana jälleenrakennusta.Rintamamiestaloista tulikin osa suomalaista maisemaa ja ne ovat yhä edelleen arvostettuja kestävyytensä sekä perinteisen arkkitehtuurinsa vuoksi.
Rintamamiestalon ominaispiirteitä
Rintamamiestalo: mitä eristeitä voi korjauksessa käyttää?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppitalomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi.Myös rakenteita ja niiden liitos ynnä muita detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti.Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20219_72628.jpg
Jäätkö syksyn tullen kaipaamaan terassilla vietettyä aikaa?
Kesä alkaa vääjäämättä kääntyä syksyn puolelle. Illat hämärtyvät, säät viilenevät, tuulee ja sateitakin saadaan. Jäätkö kaipaamaan terassilla vietettyä aikaa niin kotona kuin mökillä? Aamukahvihetkiä, illanistujaisia ystävien kanssa, saunan jälkeistä vilvoittelua, kirjan lukemista mukavassa korituolissa, perheen pelihetkiä, etätyön kahvitaukoa raikkaassa ulkoilmassa... Ei hätää.
Palovaroitin.jpg
Näin ennakoit ja ehkäiset tulipalon keittiössä
Suomalaiskotien yleisin tulipalon aiheuttaja on liesipalo. Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan vuonna 2021 Suomessa syttyi 870 liesipaloa. Luku saattaa olla todellisuudessa vielä suurempi, koska PRONTO-tietokannasta löytyvät ainoastaan ne liesipalot, jotka ovat tulleet pelastuslaitosten tietoon. Näiden ilmoitettujen liesipalomäärien päälle voi laskea vielä ne palot, jotka asukas on itse saanut sammutettua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa määrän on arvioitu olevan peräti 27 raportoimatonta paloa yhtä raportoitua kohden.
20105_21832.jpg
Löylynautinto kuntoon
Saunan remonttia suunniteltaessa kannattaa miettiä, miten toimiva ilmanvaihto toteutetaan. Hyvin toteutettu ilmanvaihto lisää löylyjen tuomaa nautintoa ja kuivaa tilat kylpemisen jälkeen. Sauna pysyy jatkuvasti raikkaana ja sinne on mukava mennä kerta toisensa jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton