• Etusivu
  • Remontti

OSA 3/6: Rintamamiestalon remontointi – yleisimmät sudenkuopat ja ratkaisut

Tiina Painokallio
Julkaistu 26.05.2025
bedroom-5646321_1920

Remontointi tuo vanhaan taloon uutta elämää – mutta väärillä ratkaisuilla voidaan aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät virheet ja annamme vinkit turvalliseen kunnostamiseen.

Ilmanvaihdon unohtaminen – kosteusongelma odottaa nurkan takana

Vanhoissa taloissa ilmanvaihto on usein painovoimaista, eikä se riitä nykyaikaisen asumisen tarpeisiin. Remontin yhteydessä on tärkeää päivittää ilmanvaihtoratkaisut – erityisesti, jos tehdään tiivistäviä tai eristäviä toimenpiteitä.

Muovikalvot vanhassa rakenteessa – ei aina hyvä idea

Uusissa taloissa höyrynsulut ja muovikalvot ovat normi, mutta vanhoissa taloissa ne voivat estää rakenteita kuivumasta luonnollisesti. Tämä voi johtaa kosteusvaurioihin. Siksi on tärkeää säilyttää rakenteiden "hengittävyys" tai varmistaa kuivumismahdollisuudet muuten.

Salaojitus ja sadevesien ohjaus – vesiongelmat kuriin ulkopuolelta

Vaikka sisäremontti houkuttelee, kannattaa aloittaa ulkopuolelta: toimiva salaojitus, sadevesien ohjaus ja sokkelin suojaus estävät kosteuden pääsyn rakenteisiin ja kellaritiloihin.

Tarvitaanko rakennuslupa? Näin selvität sen

Moni yllättyy siitä, että esimerkiksi sisäpuolinen lisäeristys tai seinän avaaminen voi vaatia toimenpideluvan tai rakennusluvan. Ennen remontin aloittamista kannattaa olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan ja selvittää luvantarve ajoissa.

Info

Info

Lue myös artikkelisarjan muut osat:

Remontti
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta.Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Kolme miestä keskustelee keskenään, yhdellä on kädessään valkoinen kahvikuppi
Kun rintamamiestalo kaipaa lisäeristystä
Rintamamiestalo, tuo oman aikakautensa helmi. Rintamamiestaloja rakennettiin Suomessa erityisesti 1940-1950-luvuilla sodan jälkeen - omakotitalotyypin nimikin viittaa rintamalla palvelleisiin miehiin, joille valtio tarjosi mahdollisuuksia rakentaa oma koti osana jälleenrakennusta.Rintamamiestaloista tulikin osa suomalaista maisemaa ja ne ovat yhä edelleen arvostettuja kestävyytensä sekä perinteisen arkkitehtuurinsa vuoksi.
Rintamamiestalon ominaispiirteitä
Rintamamiestalo: mitä eristeitä voi korjauksessa käyttää?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppitalomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi.Myös rakenteita ja niiden liitos ynnä muita detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti.Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Väärinymmärretty lumi
H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset
20204_63975.jpg
Toimiva ilmanvaihto pelastaa mökin monelta harmilta
- Korjaa mökin ilmanvaihto kuntoon nopeasti ja edullisestiSuomessa on lähes puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Suurinosa osa on vanhempaa rakennuskantaa: 83 prosenttia mökeistä on rakennettu 1980-luvulla tai aikaisemmin. Näistä mökeistä tulisi löytyä korvausilmaventtiilit. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on kuitenkin jäänyt kokonaan huomiotta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton