• Etusivu
  • Talo

Tunne kattosi: tarkista nämä ongelmakohdat vuosittain

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kattokeskus Suomi Oy
Päivitetty 16.11.2023
20224_77764.jpg

Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.

Paras aika katon vuositarkistukseen on kevät

Talven jälkeen paljastuu, miten kattorakenteet ovat kestäneet ankaran ilmastomme paineet. Siksi katto kannattaa tarkistaa juuri keväällä – lämpimänä vuodenaikana on myös hyvää aikaa tehdä mahdollisesti tarvittavat korjaustoimet. Tarkistamalla ja huoltamalla katon säännöllisesti, kestää katto kauemmin ja kattoremontti on helppo suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

Asutko omakotitalossa tai onko sinulla mökki? Tarkista ainakin nämä asiat:

  • Vuotaako katto? Kun lumet sulavat, vuodot on helpointa havaita. Vuodot saattavat lisääntyä salakavalasti, mutta ne alkavat yleensä liitoskohdista, läpivienneistä ja naulanrei’istä. Esimerkiksi piipun vierestä voi löytyä kosteutta. Kannattaa tutkia mahdolliset vuotopaikat huolella, niin pitkälle kuin itse pystyy. Jos katolle tai yläpohjaan ei itse pääse, kannattaa pyytää apuun ammattilaisia.
  • Onko aluskate hapertunut tai puuttuuko se kokonaan? Aluskatetta käytetään, jotta katon alapinnalle tiivistyvä vesi saadaan ohjattua turvallisesti räystäälle. 1990-luvulla aluskatteina käytettiin usein muovia, joka ajan mittaan hapertuu.
  • Näkyykö eristeissä tai puurakenteissa tummia kohtia? Se on yleensä merkki kosteuden kertymisestä tai jopa homeesta.
  • Onko tuuletus riittävää? Jos yläpohjaan jää kosteutta, se alkaa pikku hiljaa hautoa eristeitä ja rakenteita. Esimerkiksi rintamamiestaloissa tyypillisesti eristeenä käytetty sahanpuru kerää helposti kosteutta.
  • Ovatko läpiviennit tiiviitä? Erilaisten putkien ja hormien läpiviennit ovat aina riskinpaikkoja kattorakenteille. Onko ne tiivistetty kunnolla, vai pääseekö raoista kosteutta?
  • Onko vesikatto tullut tiensä päähän? Tiili- tai peltikatto on kyllä kestävä rakenne, mutta noin 25 vuotta on yleensä sen tekninen käyttöikä. Jos tiilet ovat halkeilleet tai pelti ruostunut puhki, tarvitaan vähintäänkin korjaustoimia. Joskus riittää katon uusi pinnoitus, mutta joskus tarvitaan kokonaisvaltainen katon remontti.
  • Jos kato kunto mietityttää, kannattaa tilata ilmainen kuntotarkastus ammattilaisilta. Sitten voit taas nukkua yösi rauhassa!
Omakotitaloasujan tai mökkiläisen katontarkistuksen tsekkilista kertoo, mitkä asiat kannattaa vuosittain tarkistaa.
https://kattokeskus.fi/kattoremontti/
Omakotitaloasujan tai mökkiläisen katontarkistuksen tsekkilista kertoo, mitkä asiat kannattaa vuosittain tarkistaa.

Ammattilaisen tekemä huolellinen kuntokartoitus on talosi paras "henkivakuutus".
Varaa Kattokeskuksen ilmainen katon kuntokartoitus 1940–1990-luvun taloosi täältä.

Kattokeskus-konserni on 1997 perustettu pirkkalalainen perheyritys. Tänä päivänä palveluksessamme työskentelee yli 200 rakennusalan rautaista ammattilaista 6 eri toimipisteessä. Teemme kattoremontteja,kattohuoltoja ja asennamme aurinkopaneeleja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla.

Kattokeskus Suomi Oy
Talo
katto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80132.jpg
Kodin arvo nousee, kun paikat pitää kunnossa - Näin kotitalous­vähennyksen voi hyödyntää kattoremontissa
Oman kodin tai vapaa-ajanasunnon tiili- tai peltikatto on paljon enemmän kuin näkymä kadulle. Se kätkee alleen vuosikymmenten takaiset aluskatteet, läpiviennit ja mahdolliset vuotokohdat. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Kun oman katon kunto alkaa mietityttää, Kattokeskuksen kattoasiantuntijoilta saa apua katon kunnon tarkastuksen lisäksi myös sopivista rahoitustavoista sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
kattokeskus
Miksi kannattaa valita Kattokeskus remonttikumppaniksi?
Vaikeina aikoina korostuu yrityksen vakavaraisuus ja pitkä toimintahistoria, olipa kyseessä sitten uuden talon hankinta tai isompi remontti, johon kuuluu usein pitkä takuuaika. Kattokeskus on tehnyt kattoremontteja jo yli 25 vuoden ajan, jona aikana on kertynyt jo lähes 16 000 remontin kokemus.
Mies kuvaa kattoa puhelimella
Juuri nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika tarkistaa katon kunto
Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
20214_69885.jpg
Kaipaako kattosi uutta ilmettä? Tartu kevättarjoukseen!
Onko tiilikattosi vielä ehjä ja hyväkuntoinen, mutta katteen pinta on menettänyt värinsä ja roskat jäävät siihen helposti kiinni. Tiilikaton pinnoituksella saadaan helposti pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin. Pinnoitusta varten paikalle kannattaa pyytää BMI Ormaxin valtuuttama kattourakoitsija, joka tarkastaa katon kunnon ja antaa suosituksen toimenpiteistä.Katso tarjous
20231_80673.jpg
Mitä kattomateriaalin valinnassa kannattaa huomioida? Katso vinkit!
Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.
peltikatto kesäisessä auringonpaisteessa
Miksi As Oy Rivikauppi päätyi vaihtamaan huopakatteen peltikatteeseen?
As Oy Rivikauppi, kolmen talon rivitaloyhtiö, sijaitsee Tampereen Vehmaisissa. Vaikka kiinteistöt rakennettiin 70-luvun lopulla, taloyhtiön mustavalkoinen ja tyylikäs yleisilme antaa tuoreemman vaikutelman. Tämä johtuu suurelta osin uudesta ja tyylikkäästä Vesivekin asentamasta mustasta Teräs-Tapio-katosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton