• Etusivu
  • Talo

Palosuojauseristeet hormeille ja tulisijoille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 27.10.2023
1920-isover-tiilihormi-paloeriste-2021

ISOVER FireProtect soveltuu sekä tulisijoille että hormeille.

ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.

Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.

FireProtect hormeille ja tulisijoille

ISOVER FireProtect soveltuu rakenteellisiin suojaverhouksiin. Levyä voidaan käyttää tiili- ja harkkorakenteisten hormien paloeristykseen ja se soveltuu myös tulisijaeristyksiin. ISOVER FireProtect tarjoaa myös tehokkaan palosuojauksen teräsrakenteille (kantavat palkit ja pilarit).

ISOVER FireProtect on jäykkä kivivillalevy. Levy on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. ISOVER FireProtect on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se myöskään tarjoa homesienille otollista kasvualustaa.

Katso tekniset tiedot ja asennusohjeet

ISOVER FireProtect palonsuojalevyn asennus

Levy leikataan määrämittaan ja asennetaan eristettävään kohteeseen. Kaksikerroseristyksissä huomioidaan levyjen limitys vähintään eristyspaksuuden verran.

Piipun eristäminen

ISOVER FireProtect palonsuojalevy on kivivillalevy lämpöeristyksiin ja rakenteellisiin paloeristyksiin

  • suojaetäisyys palavista rakenteista 100 mm
  • eristys 20 mm + 2x50 mm, saumojen limitys ≥50 mm
  • paloeristys ulottuu vähintään 100 mm muun yläpohjaeristeen yläpuolelle

Levyllä on korkea lämpötilankesto, sulamislämpötila yli 1000 °C; DIN 4102. Rakennusmateriaalin päästöluokka M1.

Teräksinen savuhormi (tulisijan teho <120 kW)

Metallisen savuhormin eristämisessä tulee ottaa huomioon läpivientirakenteen tuulettuminen. Käytä eristettä, joka täyttää nämä vaatimukset: paloluokka A1, sulamispiste yli 1000 °C, korkein käyttölämpötila MST vähintään 600 °C ja lämmönjohtavuus keskilämpötilassa 600 °C alle 0,190 W/mK. Paloeristettä suositellaan asennettavaksi teräspiipun ympärille 2x50 mm limittäin.

Teräksisen piipun eristämiseen (tulisijan teho alle 120 kW) soveltuu hyvin verkkomatto U TECH MT Wired Mat 6.0.

  • suojaeristys liiallista pintalämpötilaa vastaan
  • eristys sisäkuoren ympärillä vähintään 2x50 mm, saumojen limitys ≥50 mm. Hormin eristys: päällystetään min. 0,5 mm paksuisella metallilevyllä.
  • eristys palavista rakenneosista 2x50 mm läpimenokohdalla. FireProtect paksuus 2 x 100 mm. Leveys 200 mm.
  • Ympärillä Gyproc-kipsilevy.
  • Katso RIL 245-2020 Pienet savupiiput.

Lue lisää hormien paloeristämisestä

Teräksisen savuhormin eristys
Teräksisen savuhormin eristys

Keittiön poistohormi, paloluokkavaatimus EI 30

Liesituulettimen poistokanavan eristäminen kunnolla on tärkeää, koska eristämättä jääneen poistohormin kautta liedellä syttynyt palo voi levitä yläpohjassa aiheuttaen laajaa tuhoa. Liesituulettimen poistokanava tulee eristää paloluokkaan EI30, jolloin eriste suojaa IV-kanavaa ja rakenteita vähintään 30 minuutin ajan.

Keittiön poistohormin eristys
Keittiön poistohormin eristys

U PROTECT WM 4.0 Alu1 Black -verkkomatto on päällystetty verkkovahvistetulla alumiinifoliolla ja teräsverkolla. Tuotteen sulamislämpötila yli 1000 °C. Rakennusmateriaalin päästöluokka M1.

Katso tekniset tiedot ja asennusohjeet

CLIMCOVER Roll CR ALU1 on taipuisa lasivillamatto, joka on päällystetty verkkovahvistetulla alumiinilaminaatilla.

Katso tekniset tiedot ja asennusohjeet

CLIMCOVER Roll CR ALU1 on taipuisa lasivillamatto ja U PROTECT WM 4.0 Alu1 Black -verkkomatto on päällystetty verkkovahvistetulla alumiinifoliolla ja teräsverkolla.
CLIMCOVER Roll CR ALU1 on taipuisa lasivillamatto ja U PROTECT WM 4.0 Alu1 Black -verkkomatto on päällystetty verkkovahvistetulla alumiinifoliolla ja teräsverkolla.
Ohje

Ohje

U PROTECT WM 4.0 Alu1 Black:n asennus

Lämpö- ja paloeristykset: Matto leikataan määrämittaan ja taivutetaan eristettävän kohteen ympärille sekä sidotaan verkon silmistä sinkityllä teräslangalla (0,9 mm) käyttäen teräshakasia tai taivuttamalla verkkoa sidontakoukulla. Kaikki saumat sidotaan noin 50-100 mm:n välein huomioiden, ettei jatkoskohtiin synny rakoja.

Tulisijojen palosuojaus

ISOVER ULTIMATE Takkalevy on ohut taipuva ja joustava takkalevy, joka soveltuu tulisijojen- ja hormien palosuojaustarkoituksiin. ULTIMATE Takkalevy (U SP Slab 90) soveltuu korkeiden lämpötilojen sovelluksiin, kuten uunit ja kattilat, joiden lämpötila on yli 350 °C. Tuote soveltuu myös laivojen lämpö- ja paloeristyksiin (MED-sertifikaatti).

ULTIMATE Takkalevy on mineraalivillalevy, joka on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. Takkalevy on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. ULTIMATE Takkalevy täyttää rakennusmateriaalien M1-päästöluokituksen.

Ohje

Ohje

ISOVER ULTIMATE Takkalevyn asennus

ULTIMATE Takkalevy asennetaan yleisimmin kahden muuratun seinämän väliin eristeeksi esimerkiksi tulisijoissa. Useimmiten levy asennetaan ilman erityistä mekaanista kiinnitystä. Levy voidaan kiinnittää alustaansa myös esimerkiksi saneerauslaastilla.

Tekniset tiedot ja asennusohjeet

Paloeristykset: Levyt leikataan määrämittaan ja asennetaan eristettävään kohteeseen. Takkamuurauksissa ja muissa palosuojauksissa levy kiinnitetään taustapinnastaan esimerkiksi takan sydänmuuriin saneerauslaastilla. Levyjen saumat tulee olla tiiviisti toisissaan kiinni, eikä laastipurseita sallita eristeen saumoissa. Kaksikerroseristyksissä huomioidaan levyjen limitys vähintään eristyspaksuuden verran.

Eristeet pakataan tiiviisti, jolloin kuljetus on helpompaa ja edullisempaa. Kuvassa ISOVER FireProtect.
Eristeet pakataan tiiviisti, jolloin kuljetus on helpompaa ja edullisempaa. Kuvassa ISOVER FireProtect.

Kaipaatko tietoa ISOVERin teknisistä eristeistä?
Tutustu nyt teknisiä eristeitä käsitteleviin nettisivuihin!

Tekniset eristeet

Ohje

Ohje

Teknisten eristeiden nettisivut auki!

Kaipaatko tietoa ISOVERin teknisistä eristeistä?
Tutustu nyt
teknisiä eristeitä käsitteleviin nettisivuihin!

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
hormistot
paloturvallisuus
lämpöeristys
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_73275.jpg
Miten ja millä hormit sekä tulisijat tulee paloeristää?
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. Elävä tuli takassa ja kuumat savukaasut hormissa ovat aina omalta osaltaan riski, mikäli turvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti rakenteissa tai itse käytössä olevassa tuotteessa, vaikkapa hormissa ja takassa.On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa, mutta myös olla itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20151_42096.jpg
Paloluokiteltuihin rakenteisiin uutuuslevy
Tiesitkö, että Gyprocin kevytrakennejärjestelmillä voidaan kipsilevyrakenteita käyttäen saavuttaa lähes kaikki palovaatimukset? Kipsilevyn palonsuojaominaisuudet perustuvat levyyn kemiallisesti sitoutuneeseen veteen, jota Gyproc-levyssä on jopa 20 %. Levyissä oleva vesi höyrystyy hitaasti kun palosta vapautuva energia tunkeutuu kipsilevyyn. Näin kipsilevy estää levyn toisella puolella olevien rakenteiden sekä aineiden voimakkaan kuumentumisen palon sattuessa.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton