• Etusivu
 • Talo

Miten ja millä hormit sekä tulisijat tulee paloeristää?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 01.12.2023
202110_73275.jpg

Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti.

Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. Elävä tuli takassa ja kuumat savukaasut hormissa ovat aina omalta osaltaan riski, mikäli turvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti rakenteissa tai itse käytössä olevassa tuotteessa, vaikkapa hormissa ja takassa.

On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa, mutta myös olla itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.

Turvallisuus koostuu useista seikoista

Ensisijaisesti tulisijan hankkijan tulee olla tietoinen, jo ihan rakenteellisten lujuuksien vuoksi, mihin tulisijan voi sijoittaa, millaista tulisijaa on hankkimassa ja minkälaista hormia valittuun takkaan suositellaan. Anna kuitenkin ammattilaisen tarkistaa tuotteiden soveltuvuus sekä sijoittelu!

Selkeitä riskipaikkoja, joihin tulee kiinnittää huomiota ovat erilaiset läpivientikohdat sekä liitokset. Myös kohdassa, jossa tulisija sekä hormi yhdistyvät toisiinsa tulee olla tarkkana, että ne sopivat yhteen.
Tulisijasta lähtevät savukaasut säätelevät osaltaan, millainen hormi tulisi valita. Edessä voi nimittäin olla tilanne, jossa savukaasujen maksimilämpötilat ylittävät hormille sallitun lämpötilan. Kyseessä on selkeä paloturvallisuuden vaarantuminen. Myös tarvittavat suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin pitää huomioida. Ota siis paloturvallisuus puheeksi jo tulisijaa ja hormia suunnitellessasi ja hankkiessasi.

Mutta entä paloeristys?

Rakennustarvikkeissa on suoritettu jako europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat niin palon syttymiseen, leviämiseen kuin myös savun tuottoon palotilanteessa. ISOVER on tuotekehityksessään ollut mukana edistämässä rakennusten henkilöturvallisuutta sekä rakenteiden paloturvallisuutta, ja näin olleen sekä pinnoittamattomat että lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-eristeet kuuluvatkin parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.
Materiaalina ISOVER-eristeissä on lasivilla, joka on itsessään palamaton lämmöneriste ilman ylimääräisiä lisättyjä palosuojakemikaaleja.

Lataa itsellesi ISOVERin palosuojaratkaisut hormeille -esite

Selkeitä riskipaikkoja, joihin tulee kiinnittää huomiota ovat erilaiset läpivientikohdat sekä liitokset.
Selkeitä riskipaikkoja, joihin tulee kiinnittää huomiota ovat erilaiset läpivientikohdat sekä liitokset.

Tulisijojen palosuojauksen toteutus

Tulisijojen- ja hormien palosuojaustarkoitukseen soveltuu ISOVER ULTIMATE Takkalevy, joka on ohut sekä joustava takkalevy. ULTIMATE Takkalevy soveltuu korkeiden lämpötilojen kohteisiin, kuten tulisijoihin, uuneihin ja kattiloihin, joiden lämpötila nousee yli 350 °C.

Yleisin asennustapa levylle on sijoittaa se kahden muuratun seinämän väliin. Asennus tapahtuu useimmiten ilman mitään erityistä mekaanista kiinnitystä, mutta levy voidaan kiinnittää alustaansa käyttäen esimerkiksi saneerauslaastia. Takkamuurauksissa sekä muissa palosuojauskohteissa levy kiinnitetään paikoilleen esimerkiksi takan sydänmuuriin käyttäen saneerauslaastia.

Paloeristämisessä levystä leikataan määrämittainen pala ja asennetaan eristettävään kohteeseen. Huomioi, että levyjen saumat tulee olla tiiviisti kiinni toisissaan, eli mahdolliset laastipurseet ynnä muut vastaavat on poistettava saumoista. Mikäli eristettä on tarkoitus asentaa kaksi kerrosta, huolehdi myös riittävästä limityksestä.

Lisää teknisiä tietoja sekä asennusohje.

Tiilihormien palosuojaus

Rakenteellisiin suojaverhouksiin soveltuu ISOVER FireProtect-levy, jota voidaan käyttää tiili- ja harkkorakenteisien hormien paloeristykseen. Lisäksi levy soveltuu myös tulisijaeristyksiin.

ISOVER FireProtect suojaa myös tehokkaasti teräksestä valmistetut kantavat palkit sekä pilarit. Levyllä on korkea lämpötilankesto ja sen sulamislämpötila on yli 1 000 °C; DIN 4102. Päästöluokaltaan tämä rakennusmateriaali on M1.

Levy itsessään on jäykkä kivivillalevy, joka koostuu epäorgaanisesta sekä kemiallisesti neutraalista materiaalista. Levy ei pidä sisällään korroosiota aiheuttavia ainesosia ja se on lisäksi lahoamaton sekä hajuton tuote. Levy on myös turvallinen ratkaisu siinä mielessä, että se ei tarjoa homesienille otollista kasvualustaa.

Levyä asennettaessa, levy leikataan määrämittaan ja asennetaan paikoilleen. Mikäli eristyskerroksia on useampia, tulee huomioida levyjen riittävä limitys.

Tiilihormin palosuojaus onnistuu käyttäen ISOVERin FireProtect-levyä.
Tiilihormin palosuojaus onnistuu käyttäen ISOVERin FireProtect-levyä.
Ohje

Ohje

Piipun eristys ISOVER FireProtect:

 • Kivivillalevy lämpöeristyksiin sekä paloeristyksiin
 • Suojaetäisyys palavista rakenteista 100 mm.
 • Eristys 20 mm + 2x50 mm, saumojen limitys ≥ 50 mm
 • Paloeristys ulottuu vähintään 100 mm muun yläpohjaeristeen yläpuolelle.

Tekniset tiedot sekä asennusohje

Teräksisten savuhormien palosuojaus (tulisijan teho <120 kW)

Kun eristetään metallista savuhormia, tulee ottaa huomioon läpivientirakenteen oikeanlainen tuulettuminen.

Eristämisessä tulee käyttää eristettä joka täyttää vaatimukset:

 • Paloluokka A1
 • Sulamispiste yli 1 000 °C
 • Korkein käyttölämpötila MST vähintään 600 °C ja
 • Lämmönjohtavuus keskilämpötilassa 600 °C alle 0,190 W/mK.

ISOVERin U TECH Wired Mat on valmistettu epäorgaanisesta sekä kemiallisesti neutraalista materiaalista. Tuote ei sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. Eriste on lahoamaton, hajuton eikä tarjoa kasvualustaa homesienille.

Kun eristetään metallista savuhormia, tulee ottaa huomioon läpivientirakenteen oikeanlainen tuulettuminen.
Kun eristetään metallista savuhormia, tulee ottaa huomioon läpivientirakenteen oikeanlainen tuulettuminen.

Piipun eristämiseen ISOVERin verkkomatto U TECH MT Wired Mat 6.0

 • Eristys sisäkuoren ympärillä vähintään 2x50 mm, saumojen limitys ≥ 50 mm.
 • Hormin eristys päällystetään min. 0.5 mm paksuisella metallilevyllä.
 • Eristys palavista rakenneosista läpimenokohdalla. FireProtect paksuus 2x100 mm, leveys 200 mm. Ympärillä Gyproc-kipsilevy.

Jos tulisijan teho on alle 120 kW, soveltuu teräksisen piipun eristämiseen ISOVERin verkkomatto U TECH MT Wired Mat 6.0; vaihtoehtoisesti voidaan käyttää tuotetta ISOVER TECH Wired Mat MT 5.0.
Eristyksellä on tarkoitus aikaansaada suojaeristys liiallista pintalämpötilaa vastaan sekä eristää palavat rakenneosat asianmukaisesti läpimenokohdissa.

Tekniset tiedot sekä asennusohje

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
eristys
paloturvallisuus
lämpöeristys
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

isover-tiilihormi-paloeriste
Eristä piippu oikein ja oikeilla tuotteilla
ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20151_42096.jpg
Paloluokiteltuihin rakenteisiin uutuuslevy
Tiesitkö, että Gyprocin kevytrakennejärjestelmillä voidaan kipsilevyrakenteita käyttäen saavuttaa lähes kaikki palovaatimukset? Kipsilevyn palonsuojaominaisuudet perustuvat levyyn kemiallisesti sitoutuneeseen veteen, jota Gyproc-levyssä on jopa 20 %. Levyissä oleva vesi höyrystyy hitaasti kun palosta vapautuva energia tunkeutuu kipsilevyyn. Näin kipsilevy estää levyn toisella puolella olevien rakenteiden sekä aineiden voimakkaan kuumentumisen palon sattuessa.
20216_70884.jpg
Kannattaako kesä­mökin hankkiminen?
Unelma mökkielämästä ja paikasta syrjäisellä järvenrannalla tai merellisissä tunnelmissa saaristossa elää suomalaisissa. Mökit menevät nyt kaupaksi, oli kunto mikä hyvänsä. Onko nykyajan mukavuuksiin tottuneella ihmisellä kuitenkaan helppo ymmärtää, mitä syrjäisellä maatilkulla eläminen todellisuudessa vaatii? Mitä mökkielämä oikeasti on? Kesäinen työleiri, täältä tullaan! Vaiko ihanan reunouttava suomalainen mökkikesä.Artikkelin linkeissä hurjasti tietoa kesämökkiläisille ja kesämökistä haaveileville.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton