• Etusivu
  • Energia

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5714.jpg

3.4 Sisätyöt


On erittäin tärkeää, että talossa on vähintään yksi puilla lämpiävä tulisija. Tulisijasta leviävä lämpö on tunnultaan aivan erilainen kuin lämpöpatterista tuleva lämpö. Toki tulisijalla on myös omat hyötynäkökohtansa. Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, voidaan yhdellä tulisijalla lämmittää taloa tasaisesti hyvinkin pitkään. Vastaavasti myrsky voi tehdä tuhojaan niin, että talo ei saa sähköä pariin päivään. Tulisija on silloin kultaakin kalliimpi, vaikka lämmönjako muuten ei toimikaan.

Rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle. Muurattu tai muuten kivestä valmistettu tulisija on tyylikäs lisälämmönlähde.

3.3.9 Tulisijat, hormistot (ks. Tulisijat ja hormistot)
Tarjonta on tänä päivänä erittäin runsas näiden valmisteiden osalta. Suomalainen tulisijaosaaminen on siirretty tehtaalle ja taito on vain lisääntynyt. Elementtipiippujen osalta on käynyt aivan samoin. Muurarit eivät ole unohtaneet myöskään paikalla tehtyjen piippujen ja uunien muuraustaitoja. Ammattimiehet olivat jo jossain vaiheessa loppumassa, mutta pieni epävakaisuus öljyllä tuotetun lämmön hintaan nosti taas muuraamisen nousuun. Näin saatiin uusi osaajakunta muurareihin.

3.4.2.1 Hormit (ks. Tulisijat ja hormistot)
Hormien muuraus tai elementtihormien pystytys tehdään useimmiten samanaikaisesti kuin runkotyötkin. Tällä saadaan etu ainakin vesikaton läpiviennin tekemisessä. Kattoa ei tarvitse avata enää erikseen ja toisaalta piipun tekemisellä ei vahingoiteta kattopintaa. Piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Tiiliä, kuraa, kuraa ja tiiliä on normaali huuto, jonka hanslankari saa kuulla ja välillä taas tarvitaan telineitä lisää. Elementtirakenteisen piipun pystyy nokkela tekijä itsekin pystyttämään, kunhan seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho. Vain jotkut elementtipiiput kestävät rakenteellisesti esimerkiksi öljy-/puukattilan tehon.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja kuin suunnittelija on määrittänyt. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehtyjen telineiden pitää olla tukevia, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.
Ilmanvaihto aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmanvaihdon pysäyttäminenkään paranna vetoa.

3.4.2.2 Tulisijat (ks. Tulisijat ja hormistot)
Avotakkakulttuurista on siirrytty lämpiäviin takkauuneihin. Tiiliteollisuus lähti 70 ñluvun energiakriisin jälkeen markkinoimaan tehokkaasti muurattuja tulisijoja. Silloin oli vielä vanhoja muurareita, jotka taisivat tulisijan muurauksen. Erittäin hyvin tallennettiin vanha uuninmuuraustaito. Teollisuus kehitti savilaastin ja muut muurauksessa tarvittavat massat. Näin perinteestä kehittyi uusi muuraustapa.
Lämmitysuuneilla on pitkä historia Suomessa. Tuolloin uunit tehtiin valmiiksi tehtaalla ja tuotiin kokonaisena paikalle. Vieläkin on tuollaisia peltikuorisia myytävänä. Uuniteollisuus on kehittänyt omat uudet mallinsa. Nyt uuni tuodaan paikalle elementteinä. Muuraustyö tehdään hyvin nopeasti ja kura ei pahemmin roisku. Tarjolla on useita eri valmistajien malleja.
Uunin muuraus tapahtuu siinä vaiheessa kun sisustustyöt ovat alkamassa. Tässä vaiheessa voi myös vielä vaikuttaa ilmanvaihtoon. LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Mikäli liesituuletinta käytetään samaan aikaan kuin uunia, on syytä avata tuuletusikkuna. Tuuletusikkuna on tarkoitettu tilapäistä lisäilman tarvetta varten. Uunia sytytettäessä tuuletusikkunan avaaminen saattaa olla tarpeellista.

Savuviinojen salaisuus
On vanha tapa tarjota muurarille savuviinat tai pistää pullo muurarin pakkiin. Tämä on uskomus siitä, että hormi vetää hyvin kun muuraria on hyvitetty. Samoin tehdään myös uunimuurarille. Vanhoilla muurareilla saattoi juuri ennen uunin valmistumista tulla pää kipeäksi ja valmistuminen alkoi viivästyä. Moni uuni jäi jopa kesken siitä syystä, että talon isäntä alkoi tarjota pääkipuun lääkettä liian aikaisin. Siinä sitten vasta pää oli kipeä kun seuraavana päivänä muurari joutui tulemaan lopettelemaan muurauksensa. Onneksi sentään oli savikura. Se ei îjässähtänytî pyttyyn. Viisas isäntä osasi tuoda pullon näkyviin ja totesi, että tehdään nyt tämä työ nopeasti pois, ettei tuo pullon sisältö happane.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakka- ja hankintarajat
Toimenpiteet:Rakennuttajatehtävistä vastaava määrittelee suunnitteluryhmän kanssa yhteistyössä urakka- ja hankintarajat.Vastuuhenkilöt:Vastuuhenkilönä toimii hankkeen projektipäällikkö.Dokumentit:Urakkarajaliite, urakkalaskenta-asiakirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
20195_57738.jpg
Uutta osaamista rakennusalan yritykseen
Kun työmaalla tarvitaan uusia osaajia tai nykyisten työntekijöiden osaaminen vaatii päivitystä, oppisopimuskoulutus ja RekryKoulutus ovat hyvät vaihtoehdot.
20097_17608.jpg
Valkeakosken asuntomessuilta vinkkejä piharakentamiseen
Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.
20117_27127.jpg
Meri on läsnä 15.7. avatuilla Asuntomessuilla Kokkolassa
Kokkolassa perjantaina 15.7. avattuja Asuntomessuja kuvastavat meri, veneily, omarantaiset tontit sekä seitsemän erillistä rantasaunaa harvinaisen, pyöreän aluekaavan ohella. Alueella on kahdeksan omarantaista ja kaksi rantaoikeudellista tonttia. Lisäksi alueen omassa pienvenesatamassa on 36 venepaikkaa alueen asukkaille.42. kerran järjestettävän Suomen suurimman maksullisen kesätapahtuman teema on "Kaikenkokoisia koteja – kaikenikäisille". Näytteillä on kaikkiaan 40 kotia pienistä kerrostaloasunnoista omarantaisiin omakotitaloihin.– Asuntomessualueesta tekee koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen sen muoto ja sijainti meren rannalla. Erityisesti Pohjanmaalla omakotitalojen rakentaminen keskustan yhteyteen suoraan meren äärelle on harvinaista, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen miettii.
20229_79581.jpg
Rakennus- ja pihatyöt käyntiin huolettomasti ja vaivattomasti vuokratyövälineillä
Syksy tekee tuloaan lehtien tippuessa puista ja valmistautuminen talvea varten alkaa. Valmistautuminen alkaa kodissa ja kodin ympäristössä esimerkiksi klapihommilla ja pihan siistimisellä. Työt voivat vaatia klapikonetta klapien halkaisuun, oksasilppuria oksien katkomiseen tai vaikkapa henkilönostinta rännien puhdistamiseen. Mistä siis tarvittavat työvälineet ja miksi vuokraus voisi olla järkevä vaihtoehto?
200611_2099.jpg
Laske katon materiaalimenekki ja pyydä tarjous
Icopalin kattolaskurilla lasket katon materiaalimenekin kätevästi internetissä. Laskurilla voit laskea samalla kerralla kaikki toimivan kattokokonaisuuden materiaalit, sillä Icopalin valikoimasta löydät kaiken katolle tarvittavan aluskatteita myöten. Laskelmaa varten laskuriin syötetään katon perusmitat, valitaan halutut materiaalit ja lisäosat ja laskelma on valmis! Rekisteröityneenä käyttäjänä voit lähettää laskurista napin painalluksella tarjouspyynnön, joka toimitetaan lähimmälle Icopal-jälleenmyyjällesi. Laskelman voi tehdä myös anonyyminä ilman rekisteröitymistä.Siirry laskuriin tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton