• Etusivu
 • Rakentaminen

Kotitalousvähennys ja sen hyödyntäminen: kokosimme muutamia seikkoja yhteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2021Päivitetty 29.12.2023
20217_71633.jpg

Mistä kaikesta kotitalousvähennystä voi saada?

Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?

Kotitalousvähennyksen suuruus

Kotitalousvähennys toi lisähelpotusta veroihin vuoden 2022 alussa.

Hallituksen esityksen mukaan vuosina 2022-2027 kotitaloudet saavat korotettua kotitalousvähennystä siirtyessään öljylämmityksestä ekologiseen energiamuotoon. Näitä ovat esimerkiksi maalämpö ja muut erilaiset pumppuratkaisut.

Kotitalousvähennys koskee aina vain työn osuutta.
Nyt toteutuvassa mallissa työn osuudesta kotitaloustyöstä, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisen olleessa kysymyksessä saa 60 % vähennystä, maksimin ollessa 3500 euroa verotettavaa kohti. Käytännössä pariskunta voi saada jopa 7000 euroa verovähennystä. Omavastuuosuus pysyy samana, 100 eurossa.

Myös tyypillisten remontointi eli asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä saa vähennystä. Tällöin vähennys on yritykseltä ostettaessa 40 % ja maksimi 2250 euroa henkilöltä. Omavastuu tässäkin yhteydessä on 100 euroa vuodessa.

Huomioi, että kotitalousvähennystä ei voi saada arvonlisäverottomista palveluista, poikkeuksena sosiaalihuollon palvelu, jos sen osto tapahtuu yksityiseltä palveluntarjoajalta eikä kunnalta.

Kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn tulee olla suoritettu:

 • omassa kodissasi
 • vapaa-ajan asunnossasi
 • vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa

Lisäksi muita huomioitavia asioita ja kohteita ovat:

 • asunto voi olla joko omistusasunto tai vuokra-asunto, esimerkiksi kun muutat vuokra-asunnosta uuteen kotiin, voit teettää kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvan siivouksen molemmissa
 • vanhemmat eivät voi tehdä lastensa asunnossa tehdystä työstä kotitalousvähennystä
 • kuolinpesä saa kotitalousvähennystä sinä vuonna tehdyistä töistä, jolloin vainaja kuoli

Huomaa, että palkkaamasi yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisterissä sopimuksentekohetkellä.

Rekisterissäolon voit tarkistaa YTJ-yrityshausta, jossa voit etsiä yrityksen tietoja joko nimellä tai Y-tunnuksella.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä, mikäli saat samaan työsuoritteeseen jotain alla olevista tuista:

 • korjausavustusta, joka maksetaan joko valtion tai muun julkisyhteisön varoista
 • energia-avustus
 • omaishoidon- tai lasten kodinhoidon tukea
 • yksityisen hoidon tukea
 • sosiaali- tai terveyshuollon palveluseteli, jonka on myöntänyt kunta
 • palkkatuki, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle

Mistä töistä kotitalousvähennystä on mahdollista saada?

Kotitalouden on mahdollista saada kotitalousvähennystä niin asunnon kuin vapaa-ajan asunnonkin tavanomaisiin kunnostustöihin. Sinulla on kodin omistajana mahdollisuus saada kotitalousvähennystä hyvinkin yleisistä remonttikohteista, kuten keittiön ja saunan remontoinnista ja vaikka ulkorakennuksen maalauksesta. Pihaa ajatellen, myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

Huomioi, että ET voi saada vähennystä sijoitusasunnossa tapahtuvasta remontoinnista etkä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- ja lisärakentamisesta!

Tässä listaa esimerkinomaisesti muutamista vähennykseen oikeuttavista töistä, tarkemman listauksen löydät täältä.

Tavanomainen kotitaloustyö:

 • asunnon siivous (vanha ja uusi muuton yhteydessä)
 • haravointi ja muut piha-alueen puhtaanapitotyöt
 • lumi- ja auraustyöt piha-alueella
 • pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta
 • robottiruohonleikkurin asennustyö käyttökuntoon asunnon tai vapaa-ajan asunnon pihassa

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö:

 • sisäpintojen maalaus, tapetointi, lattiapintojen korjaus tai uusiminen, saunan remontointi, keittiökaappien asennus, keskuspölynimurin asennus
 • asunnon piha-alueella sijaitsevien erillisten katettujen rakennusten ja rakennelmien kunnossapito- ja perusparannustyö
 • asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasitus siten, että tilaa ei samalla lämpöeristetä
 • huoneiston parvekkeen lasitustyöt
 • omakotitalon ulkokunnostus maalaamalla
 • hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö
 • ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen sekä huolto
Info

Info

Faktaa vuodelle 2024

Kotitalousvähennyksen korotus koskee kotitalouksia, joissa luovutaan öljylämmityksestä kestävämmän energiamuodon tieltä. Käytännössä öljylämmityksestä siirtymistä erilaisiin pumppuratkaisuihin tuetaan korotetulla kotitalousvähennyksellä, 60 % työn osuudesta/vuosi/henkilö, omavastuu 100 euroa/henkilö/vuosi.

Sama korotus koskee myös tyypillisiä kotitaloustöitä, kuten asunnon siivousta muuton yhteydessä, piha-alueen ja puutarhan hoitoa puun kaatoineen sekä lumenluontia.

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen saa myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.

Muissa kotitalousvähennyksen piirissä olevissa töissä ei vähennys muutu, vaan pysyy 40 prosentissa. Vähennyksen maksimi on edelleen 2250 euroa/henkilö. Omavastuu 100 euroa vuodessa/henkilö.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen ja kalenterivuosikohtainen, eli vähennys myönnetään siltä vuodelta, jolloin lasku/palkka on maksettu.

Vähennystä ei saa laskun kokonaissumman perusteella, vaan tehdyn työn osuudesta. Pyydä laskulle erittely, josta näet työn hinnan. Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Varmista ennen palkkausta, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Työstä riippuen työntekijän palkkauksesta voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennystä ei saa tarvikkeista eikä matkakuluista

Rakentaminen
hankkeen aloitus
huoneisto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
Villeroy & Boch markkinoinnista vastaava Jenni Luomala istuu Helsinki Hub hotellin huoneessa
Kestävän kehityksen kylpyhuone rakennetaan elinkaari edellä
Vanha kirkkopuisto on Helsingissä tärkeä ja perinteikäs ympäristö, jonka laidalle on juuri avautunut Scandic Helsinki Hub -hotelli. Urbaaniin 1920-luvun tehdaskiinteistöön on rakennettu korkeatasoisten hotellihuoneiden lisäksi monipuolisia coworking-tiloja työskentelyyn. Hotellihankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota rakentamisen ja kalusteiden ympäristöystävällisyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton