• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.07.2007Päivitetty 01.06.2012
20077_5701.jpg

3.3 Varsinainen rakentaminen


Työt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon "koko" muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.

3.3.3 Runkotyöt (ks. Talopaketit ja rungot)
Rakennuksen yksi tärkeimmistä rakenteista on runko ja siihen liittyvät jäykistävät rakenteet. Runkomateriaali on ratkaistu jo suunnitteluvaiheessa. Nyt vain toteutetaan suunnittelijan piirtämät ratkaisut tukineen ja jäykisteineen. Runkotyö vaikuttavat oleellisesti siihen, että talo pysyy pystyssä koko olemassaoloaikansa. Siksi sen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy paljon määräyksiä aina lyötävien naulojen määrästä puutavaran lujuusluokitteluun ja betonin lujuuteen asti. Työssä kannattaa aina turvautua ammattilaisten apuun. Runkotyö päättyy rakennustarkastajan suorittamaan runkokatselmukseen. Tuolloin kantava runko on valmis peitettäväksi.
Rungon rakentaminen toteutetaan suunnitelluilla materiaaleilla. Eri materiaalien asennuksesta on valmistajilla omat ohjeensa. Ohjeet on hankittava työmaalle, mikäli ne eivät automaattisesti tule toimitusten yhteydessä. Runkotöiden yhteydessä on otettava huomioon kaikki varaukset ja muut tulevat rakenteet. Joihinkin ratkaisuihin on höyrysulun kunnollinen jälkiasennus lähes mahdotonta tehdä. Siksi jo runkovaiheessa pitää esimerkiksi kantavien väliseinien ja kattokannattajien väliin jättää riittävä kaista höyrysulkua valmiiksi. Samoin märkätilojen rakenteita on toteutettava jo runkovaiheessa, sähköasennuksia samoin. Pitää siis osata ottaa huomioon tulevakin rakentaminen.

3.3.3.1 Kantavat seinät
Kantavat seinät toteutetaan suunnitelmien mukaan. Kaikki poikkeamat on syytä ilmoittaa rakennesuunnittelijalle, jotta ei synny kantamattomia rakenteita. Varsinkin puurakenteisissa rungoissa runkoa jäykistävät levytykset tehdään vasta myöhemmin. siksi rungon väliaikaiseen jäykistämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Runko treevataan väliaikaisilla vinotuilla ja ne poistetaan sitä mukaa kun levytystyötä tehdään. Rakennesuunnittelija voi määrätä myös pysyviä vinotukia rakennukseen. Niin puuseinät kuin tiili- ja harkkoseinätkin erotetaan perustuksista bitumihuopakaistalla. Tällä estetään kosteuden kapillaarinen nousu runkorakenteisiin. Puurungossa perustusten mahdollinen epätasaisuus ja sen aiheuttama ilmavuoto estetään tiivistämällä syntyvä rako.
Merkittävä osa Suomen omakotitaloista toteutetaan valmisosatoimituksina. Useimmissa tapauksissa kauppa tehdään niin, että asennus kuuluu myyjälle. Ammattiasentajat osaavat tehtävänsä. Jos asentamisen suorittavat henkilöt, jotka eivät ole aiemmin vastaavaa taloa pystyttäneet, on syytä pyytää toimittajalta lyhyt koulutus asennuksesta sekä kattavat erikoispiirustukset rakenteista.

3.3.3.2 Pilarit ja palkit
Nykyaikainen sisäarkkitehtuuri suosii avaria väljiä tiloja joissa tilanjakajina on vain kevyitä seinäkeratkaisuja. Sisätilat suositellaan toteutettavaksi myös niin, että tilojen muunneltavuus säilyy. Perheen koon ja tarpeiden muuttuessa on tarkoituksenmukaisempaa muuttaa sisätiloja kuin vaihtaa asuntoa. Ratkaisu saadaan toimimaan käyttämällä pilareja ja palkkeja runkoratkaisussa. Rakennesuunnittelijan suunnittelemat rakenteet toteutetaan täsmällisesti. Vain niin voidaan taata rakenteiden säilyvyys. Rakenteet kestävät romahtamatta usein kevyempinäkin. Omakotitalon rakenteissa taipuma tuleekin usein määrääväksi ja siksi ne tuntuvat järeiltä. Palkki ei saa vielä vuosikymmenienkään jälkeen roikkua.

3.3.3.3 Välipohjat (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kaksikerroksisissa omakotitaloissa välipohjat rakennetaan yleensä puusta. Toki käytetään myös betoni- tai kevytbetonilaattoja sekä levyjen ja puun liittorakenteita. Melko yleinen jako on, että kellarikerroksen ja 1. kerroksen välipohja on usein betonirakenteinen ja 1. ja 2. kerroksen välinen välipohja on puuta. Välipohjien rakentamisessa pitää erityisesti huomioida höyrysulun jatkuvuus. Höyrysulku pitää huomioida jo ennen välipohjapalkkien asennusta.

3.3.3.4 Yläpohjat (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat)
Useimmissa omakotitaloissa yläpohjassa käytetään kannattajina puuristikoita. Naulalevyrakenteisina niistä on saatu kevyitä, mutta kestäviä. Ristikoiden käsittelyssä pitää kuitenkin olla tarkka. Ristikot eivät saa olla lappeellaan tai ne eivät ainakaan saa taipua sivusuunnassa. Asennuksen yhteydessä ristikot on välittömästi tuettava poikittaissuuntaisilla tuulijäykisteillä, jotta ristikot eivät pääse kaatumaan kuin korttitalo. Yläpohja voidaan toteuttaa myös massiivipuupalkistolla ja esimerkiksi siporex-taloissa siporex-laatoilla. Kaikissa asennuksissa on noudatettava valmistajan antamia ohjeita.

3.3.3.5 Muu runko Runkorakenteen rakentamisen yhteydessä toteutetaan vain kantavat rakenteet. Kokonaisuuteen saattaa lisäksi kuulua kevyitä väliseiniä, jotka toimivat runkoa jäykistävinä levyrakenteina. Ne toteutetaan myöhemmin ja varmistetaan rungon jäykkyys tässä vaiheessa tilapäisillä rakenteilla.
Kantavat vaakarakenteet eivät saa tukeutua muihin rakenteisiin kuin juuri niihin mihin ne on suunniteltu tukeutuvaksi. Kaikki kevyet väliseinät on jätettävä vaakarakenteista irti ja rakenteiden väliin on jätettävä selvä painumavara. Jos suunnittelija ei ole painumavaraa suunnitellut, asia on suunnittelijalta selvitettävä.

3.3.3.6 Ulkoseinät
Ulkoseinä on talolle toiseksi tärkein sääsuoja vesikaton jälkeen. Siksi sen rakentamiseen pitää suhtautua ajatuksella, terveessä talossa on myös terve ulkoseinä. Seinään kohdistuu kosteusrasituksia sekä ulkoa että sisältä. Ulkoseinän suunnitteluun ovat osallistuneet sekä arkkitehti että rakennesuunnittelija. Valitettavan usein tuloksena on vain tyyppipiirustus siitä, miten rakenne toteutetaan. Yksiaineisessa rakenteessa kuten siporex, tai täystiilisessä tiili villa tiili -seinärakenteessa, ei ole ongelmia, jos perustusten ja rungon liittymä tehdään oikein. Puurunkoiseen ratkaisuun saadaan jo mahtumaan ongelmiakin, jos suunnittelua ei ole tehty kunnolla. Tärkeintä kuitenkin on, että sisäpuolella on ehjä höyrynsulku tai Parocin ilmansulkupaperi. Tämän lisäksi ulkopuolen julkisivupinnan takana tulee olla riittävän iso tuuletusrako ja sen pitää myös päästä tuulettumaan. Pelkällä ilmavälillä rakenne ei toimi oikein.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79054.jpg
Älä tingi unelmasta - laatua saa myös kohtuuhintaan
Naantalin Asuntomessukohteet ovat täynnä pienien, mutta niin tärkeiden yksityiskohtien ideoita. Harkittuja yksityiskohtia löytyy muun muassa Villa Lillasta ja saunarivitalosta sekä Villa Pintasta. Yksityiskohdissa on otettu huomioon niin merien suojelu kuin tuotteiden helppo saatavuus, kohtuu hinta ja tyylikkyys.
20204_64402.jpg
Nyt kannattaa parantaa puhtaan korvausilman saantia
Puiset tuuletusluukut ovat tyypillinen näky etenkin 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilin avulla on helppoa ja edullista.
20233_81095.jpg
Vuosi remontista: 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremontti
Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne: Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.
200712_7711.jpg
Onko joulu totta?
Joulua on vietetty meidän kaikkien lapsuudessa, samoin kuin vanhempiemme ja heidän vanhempiensa lapsuudessa. Itse asiassa joulu on tosi vanha juttu. Ensimmäiset tarinat joulusta syntyivät jo reilut pari tuhatta vuotta sitten. Joulu on tietysti muuttanut muotoaan ja tämän päivän, tämän joulun tunnelma ja sisältö ovat kovinkin kaukana vain muutamien kymmenien vuosien takaisesta erittäin perhekeskeisistä ja huomattavasti hartaammista joulun vietoista.
20182_51649.jpg
Hirsisauna vai saunamökki?
Saunamökki on helppo ja edullinen tapa aloittaa oman vapaa-ajan paikan rakentaminen. Pääset nauttimaan ensimmäisistä löylyistä nopeasti, ja ammattitaidolla rakennettu Honka-saunamökki palvelee sinua ja läheisiäsi pitkään.Saunamökkimallit sopivat erilaisille tonteille: saunamökki rantamaisemaan tai metsätontille, pihasauna taajama- tai kaupunkitontille. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa saunamökkimalli ja viimeistele tarvittaessa yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.
20233_81313.jpg
Asumismukavuutta tiivistämällä
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton