• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5715.jpg

3.4 Sisätyöt


Sisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.

3.4.3.Väliseinät, väliovet, portaat (ks. Väliseinät ja portaat)
Hyvin nopeassa tahdissa syntyy puolivalmista pintaa. Kaikki ammattiryhmät ovat samaan aikaan rakennuksella töissä. Sähkömies asentaa seiniin ja kattoihin putkiaan, samoin putkimies ja ilmastointikin pitää ehtiä laittaa. Tärkeintä on, että työt pysyvät oikeassa järjestyksessä.

3.4.3.1 Väliseinät (ks. Väliseinät puusta, Tiiliseinät, Siporex-väliseinät, Harkkoseinät)
Levyväliseiniin tulevien kalusteiden kohdalle muistetaan pistää kiinnitystaustat. Kevyitä väliseiniä ei saa viedä kantaviin kattokannattajiin kiinni. Rakennesuunnittelijan pitää antaa tästä ohjeensa. Seinän ja katon väliin tulee jäädä liikkumavara, koska lumikuorman painosta kannattajat taipuvat ja niiden kuormitus saattaa tulla virheelliseksi. Sama tilanne on ei kantavalla tiiliseinällä.
Kantavilla levyseinillä on merkitystä todennäköisesti rakennuksen jäykkyyteen. Siksi ne pitää rakentaa ohjeen mukaan ja levyjen kiinnityksessä ei pidä säästää nauloja. Levyrakenne on erittäin hyvä jäykistäjä kunhan levy on kunnolla rungossa kiinni.
Ennen seinien levytystä kannattaa miettiä vielä kerran äänieristettyjen seinien tarve. Ei ole merkittävä kustannus asentaa seinään eristettä. Toinen seikka, joka vaikuttaa äänieristykseen, on seinän ilmatiiviys. Eristettävä seinä kannattaa kitata joka saumastaan, myös katto- ja lattiasaumat, elastisella kitillä.

3.4.3.2 Erityisseinät (ks. Väliseinät ja portaat)
Yksi omakotitalon erityisseinistä voi olla lasitiiliseinä. Seinä voi olla kokonaan tai osittain lasitiiltä. Se voi toimia sisäisten tilojen jakajana tai ulkoseinässä valoa läpäisevänä elementtinä, antaen kuitenkin yksityisyyden suojan. Nykyisellä asennusjärjestelmällä seinän tekeminen on helppoa ja paljon nopeampaa kuin perinteisesti muuraamalla.

3.4.3.3 Portaat ja kaiteet (ks. Puuportaat)
Omakotitalon kerrosten välinen porras ei nykyisin ole enää pelkästään kulkureitti alhaalta ylös tai päinvastoin. Portaiden edustavuuteen ja kaidejärjestelmien sopivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kaunista saa samalla hinnalla kuin käytännöllistäkin. Arkkitehti suunnittelee portaiden mallin ja muodon. Ensimmäiseksi ei kannata sortua erikoisuuksiin vaan kannattaa tutustua valmiisiin tuotteisiin. Portaan muutoksen pystyy tekemään, jos portaalle on varattu riittävä tila.

3.4.3.4 Väliovet (ks. Julkisivut, ovet, ikkunat)
Asennus- ja levytystavasta riippuen karmit asennetaan ennen tai jälkeen levytysten, yleisemmin jälkeen. Jopa niin, että lattiatkin ovat jo valmiina. Listoitus tehdään vasta sitten kun seinät on maalattu tai pinnoitettu. Väliovikarmien kiinnitykseen on olemassa oma ohjeistuksensa. Ovien mukana tulee asennusohje.
Väliovien asennus tapahtuu ruuvikiinnityksellä. Saatavissa on karmiruuvin nimellä olevia kaksikierreruuveja, joilla karmin saa jälkeenkin päin oven kanssa yhteensopivaksi. Ruuvien mukana on asennusohje. Ovet ja karmit on valmiiksi saranoituja ja lukkopesät ovat valmiina, joten oven asennus on helposti tehtävissä. Tärkeintä on karmien pystysuuntaan tuleminen ja yläpään vaakasuoruus, eli ns. ristimitan pitää olla sama molemmin päin.

3.4.3.5 Erityisovet (ks. Julkisivut, ovet)
Omakotitalossa harvoin käytetään sisäovina erityisovia. Äänieristettyjä ovia voisi käyttää enemmänkin. Nykyaikainen ilmanvaihto pitää sisällään sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Tämän ansiosta ei tarvita erillistä oven alitse ohjautuvaa korvausilmaa tarvita ja ovenalunen voidaankin sulkea kynnyksien avulla.
Ovi saadaan äänieristetyksi toki ilman kynnystäkin. Äänieristyksellä saadaan huone rauhalliseksi. Äänieristystä ei tarvita pelkästään päivää varten. Herkkäunisemmat henkilöt tarvitsevat hiljaisen nukkumisympäristön, jolloin talon sisäisetkään äänet eivät saa kuulua.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20216_71082.jpg
Mikä on hyvä feng shui?
Jos talon sisustus ei tunnu omalta tai sisustuselementit näyttävät olevan väärässä paikassa, hyvin useasti todetaan: "se on huonoa feng shuita"? Ehkä näin onkin, mutta mitä feng shui oikein tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?
20234_81380.jpg
Remontoi mökkikeittiö edullisesti kesäksi: hyödynnä nyt kampanjatarjous!
Enää mökille ei suunnata pelkästään lomiksi tai viikonlopuiksi. Toiveet ja tarpeet kakkoskodin varustetasosta ja toiminnallisuudesta ovat voineet muuttua, eivätkä esimerkiksi nykyiset kodinkoneet tai työskentely- ja säilytystilat ehkä tunnukaan riittäviltä. Onneksi mökkikeittiön remontti on mahdollista toteuttaa yllättävänkin edullisesti ja nopeasti, joten jos aloitat remonttiprojektin nyt, ehdit nauttia tulevasta kesästä uudessa upeassa keittiössä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Huono ilmanvaihto altistaa mökin kosteusvaurioille
Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.
19_P_110981_2.jpg
Joutsenmerkki korjausrakennuskohteille
Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki on laatinut kriteerit korjausrakentamiselle. Joutsenmerkkiä voi nyt hakea asuintalojen, päiväkotien, koulu- ja toimistorakennusten peruskorjauksille.Joutsenmerkitty korjausrakentaminen on hyvä keino varmistaa, että peruskorjaukset toteutetaan tiukkojen ympäristövaatimusten mukaan. Ennen korjaustöitä tehdään aina perusteellinen ympäristökartoitus ja vaaralliset jätteet hävitetetään asianmukaisesti. Lisäksi edistetään rakennusmateriaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.Joutsenmerkitty korjausrakentaminen takaa, että rakennuksessa on korjauksen jälkeen:alhainen energiankulutushyvä sisäilma ja vähäiset kemikaalipäästötrakennusmateriaalit ja kemialliset tuotteet, jotka täyttävät korkeat ympäristö- ja terveysvaatimukset
20084_10648.jpg
Viimeistele Askon sisustustuotteilla
Tekstiilit, matot, taulut ja pientavarat luovat sisustuksen tyylin. Jos kotiin on valittu ajattomat suuret kalusteet, sisustustuotteilla voidaan luoda moderni, klassinen, etninen, romanttinen tai retrotyyli. Useimmat ihmiset sekoittavat kotinsa sisustuksessa elementtejä kaikista tyyleistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton