• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientalo Poroton-kennoharkoista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 15.02.2024
20198_59652.jpg

Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.

Ensimmäiset Wienerbergerin kennoharkoilla rakennetut pientalot valmistuivat vuoden 2005 Oulun ja vuoden 2006 Espoon asuntomessuille. Kiristyneet lämmöneristävyysvaatimukset hidastivat harkkojen myyntiä Suomessa sopivan tuotteen puuttuessa, mutta vuodesta 2014 alkaen harkkovalikoimaan on saatu myös U-arvoltaan 0,17 W/m2K vaatimuksen täyttävät tuotteet.

Keraamiset kennoharkot toimivat rakennuksen kantavana runkona jopa kuuteen kerrokseen asti. Massiivisen, tiilirunkoisen pientalon rakentaminen suurikokoisilla harkoilla on nopeaa. Valmis ulkoseinä syntyy kertatyöstöllä ilman raudoituksia tai lisäeristekerroksia.

Useita harkkovaihtoehtoja

Yleisimmin pientalorakentamisessa käytetään 490 mm avokennoista harkkoa, jonka lämmöneristävyys perustuu kennoston sisään jäävään ilmaan. Ilmaeristeiselle harkolle on vaihtoehtona perliitillä eli vulkaanisella kiviaineksella täytetyt kennoharkot, joilla säästetään runkovahvuudessa U-arvosta tinkimättä. Valmis ulkoseinä perliittiharkoilla muurattuna on joko 425 tai 365 mm harkkotyypistä riippuen. Väliseinäharkkoja on saatavilla 115, 175 tai 240 mm vahvuisina sisäseinien muuraukseen.

Tutustu Kennoharkkotuotteisiin

<p data-block-key="bouxr">Pientalon rakentamisessa käytettävät Poroton-harkot T7 425, T6-5 365 ja U8 490.</p>
Pientalon rakentamisessa käytettävät Poroton-harkot T7 425, T6-5 365 ja U8 490.

Miten liikkeelle taloprojektissa?

Poroton-kennoharkkotalo on aina arkkitehdin suunnittelema huomioiden asiakkaan tarpeet ja rakennuspaikan asettamat vaatimukset. Wienerbergeriltä saa tarvittaessa suunnittelijoiden yhteystietoja. Kun luonnoskuvat ovat valmiina, projektissa on mahdollisuus edetä eri polkuja riippuen mitä valmiusastetta tavoitellaan. Rakentajakumppani voi tarjota projektin avaimet käteen -sopimuksella tai esimerkiksi vesikattovalmiuteen asti. Runkotuotteista voi pyytää tarjouksen jo luonnosvaiheessa.

Lue lisää kennoharkkorakentamisesta!

Kuuntele Kivijalka-podcast kennoharkkorakentamiseen liittyen: aiheena
Kodin runkoratkaisut

<p data-block-key="xf32d">Massiivinen kennoharkoista muurattu tiilitalo on aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin suunniteltu.</p>
Massiivinen kennoharkoista muurattu tiilitalo on aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin suunniteltu.

Hintavertailu haastavaa

Eri talopakettien ja -toimitusten vertailu on työlästä ja usein hankalaakin. Kivipohjaisten harkkotuotteiden yksikköhinnoissa on suuria eroja, mutta kun huomioidaan kaikki runkorakenteen materiaalit ja työvaiheet, hintaero tasoittuu merkittävästi. Poroton-harkkorakentamisen etuna on materiaalisäästöt: ei suuria betonivaluja, ei raudoituksia, ei lisäeristekerroksia. Rakentaminen on nopeaa ja kuivaa alusta alkaen, joten pinnoitustöihin pääsee jo pian muuraustyön valmistuttua. Lyhyt rakentamisaika merkitsee myös kustannussäästöjä. On myös hyvä muistaa, että rungon kustannus on noin 10 % koko taloprojektin hinnasta. Runko on se osa talosta, jota ei voi myöhemmin vaihtaa. Siksi runkomateriaalin valintaan kannattaa pysähtyä ja miettiä, mitä vaikutuksia ratkaisulla on pitkällä aikavälillä.

PSST... Oletko jo tutustunut Wienerbergerin vuoden 2023 asuntomessukohteeseen?
Lue Queen's stone -kennoharkkotalosta

Seinärakenteen vaikutus sisäilmaan

Poroton-harkot valmistetaan polttamalla korkeassa lämpötilassa pääraaka-aineena savi. Yksiaineinen massiivitiilirakenne pystyy sitomaan ja luovuttamaan kosteutta turvallisesti ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne "hengittää".

Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä. Jos useita eri materiaalikerroksia sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa.
Massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti myös lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien termostaatin tavoin ulko- ja sisätilojen välissä. Tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten käytön aikaisia kustannuksia esimerkiksi hirsirakenteeseen verrattuna.

<p data-block-key="p2v96">Kennoharkot muurataan ohuella 1-2 mm laastisaumalla. Rakenteesta tulee tiivis ja hengittävä.</p>
Kennoharkot muurataan ohuella 1-2 mm laastisaumalla. Rakenteesta tulee tiivis ja hengittävä.

Tyypillisesti julkisivuratkaisuksi valitaan rappaus, mutta talon voi myös vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueita ajatellen Poroton-harkkotalon voi myös verhota puupaneelilla.

Kaipaatko lisää teknistä tietoa?
Löydät sitä täältä!

Kennoharkkojen rakennemallit on päivitetty
Tutustu lisää!

Info

Info

Tutustu rakennedetaljeihin ja suunnitteluohjeeseen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Rakentaminen
asuminen
seinät
hankkeen aloitus
ekologisuus
koti
runko
rakennukset
suunnittelu
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton