• Etusivu
  • Energia

Kodin toinen varaava lämmittäjä – tiilipiippu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 23.08.2018
20188_54385.jpg

Kotoisaa lämpöä sähkökatkoista huolimatta.

Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?

Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.

Lämpöä pitkään

Paljon puhutaan tulisijojen yhteydessä pienhiukkaspäästöistä. Näihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa polttamalla puuta oikein. Myös oikeaoppinen ja määräaikaan tapahtuva huolto auttavat pienhiukkaspäästöjen pysymistä kurissa. Asumiskäytössä olevan rakennuksen hormit tulee nuohota kerran vuodessa, näin määrää laki. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että nuohoustyön suorittaa ammattitaitoinen nuohooja, joka huomaa helposti hormissa alkavat vauriot sekä mahdolliset riskit.

Tiesitkö muuten, että myös tiilistä muurattu hormi varaa itseensä lämpöä savukaasujen hukkalämmöstä? Tiilien itseensä varaama lämpö lämmittää huoneilmaa vielä pitkään tulipesän sammumisen jälkeen. Voisi siis sanoa, että tiilipiippu toimii toisena varaavana tulisijana. Lisäksi tiilipiippu parantaa puun polton hyötysuhdetta sekä käyttömukavuutta, sillä polttamisjaksojen välinen aika pidentyy lämmönluovutusajan pidentyessä.

20185_52932.jpg
Info

Info

Tiilen muita ominaisuuksia:

  • Paloturvallinen – Muurattu savupiippu täyttää korkeinta T600-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimuksen 100 mm suojaetäisyydellä, kuten myös T450-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset 50 mm suojaetäisyydellä.

  • Edullinen ratkaisu – Tiilipiipun rakentaminen on edullista ja materiaalien hankinta onnistuu useimmiten lähimmästä rautakaupasta tai rakennustarvikealan verkkokaupoista.

  • Tasaa kosteusvaihteluita – Tiilen materiaaliominaisuuksiin kuuluu ominaisuus tasata rakennuksen sisäisiä kosteusvaihteluita sekä parantaa sisäilman laatua kaikkina vuodenaikoina.

  • Hormien lukumäärää ei ole sidottu – Tiilipiippu on mahdollista toteuttaa niin yksi- kuin useampihormisenakin riippuen siihen kytkettävien tulisijojen määrästä ja vaatimuksista.

  • Ekologinen valinta – Valmistus puhtaista luonnonmateriaaleista

Wienerbergerin tiiliratkaisuihin pääset tutustumaan täältä

Miten sitten puuta tulisi polttaa?

Hyvä lähtökohta on poltettavan puun laatu. Hyvä ja kuiva puu on oikeaoppista takkapuuta. Jotta polttopuut säilyisivät hyvänä, tuleekin puuvaraston tai -säilytystilan olla hyvin tuulettuva, puut sateelta suojaava sekä riittävän suuri, jotta kuivat ja vielä kuivumassa olevat puut voidaan erottaa toisistaan. Puun kuivuminen polttopuuksi kestää jopa vuoden.

Varsinaisessa sytytysvaiheessa muista tarkistaa että savupellit ovat auki, tulisija ja arina puhdistettu tuhkasta. Puiden ilmava ladonta siten, että isot puut on sijoitettu alle ja pienet päälle. Sytytä sytykkeillä pinon päältä, jos ei tulisijan ohjeissa ole toisin mainittu. Varmista myös korvausilman saanti ja säädä paloilman määrää sopivaksi. Liekkien ollessa kirkkaita ja huminan tasaista ja rauhallista, on paloilma sopivaa ja palaminen tehokasta. Helppo tapa tarkistaa palavatko puut puhtaasti, on käydä kurkistamassa ulkona, millainen savu piipusta tulee. Sytytysvaiheen jälkeen piipusta tulevan savun tulisi olla vaaleaa ja tuskin näkyvää.

Tulisijoille on asetettu normeja, joiden avulla on tarkoitus parantaa ympäristöasioiden huomioimista. Takkoihin tulikin nyt vuoden 2018 alussa pakollisiksi energiamerkit, joista selviää takan energialuokka sähkölaitteiden energiamerkintöjen tapaan. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2022 uudet takat täyttävät EU:n asettamat päästökerroinvaatimukset.

Anna puiden kuivua riittävän kauan, jotta puut palavat hyvin.
Anna puiden kuivua riittävän kauan, jotta puut palavat hyvin.
Wienerberger Oy Ab
Energia
hormistot
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
20152_42390.jpg
Mitä pitää ottaa huomioon tiilipiippua muurattaessa?
Ennen kuin savupiippua päästään muuraamaan, on tehtävä ja hyväksytettävä selkeät suunnitelmat kokonaisuudesta. Muuratut tulisijat sekä savuhormit on rakennettava viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Ympäristöministeriön asetus (745/2017) määrittelee, miten savupiippujen rakenteet tulee tehdä. Kyseinen asetus on astunut voimaan 1.1.2018. Uusia ja päivitettyjä ohjeita ja vaihtoehtoisia ratkaisuja asetuksen 6 § suomissa puitteissa on tuotu esille Suomen Tiiliteollisuusliiton julkaisemassa Muuratut savupiiput infoesitteessä sekä RIL 245-2020 - Pienet savupiiput ohjekirjassa.Tiilipiipun etuina ovat muun muassa hyvä lämmönvarauskyky, sillä massiivinen hormisto luovuttaa varaavan tulisijan lailla lämpöä vielä pitkään. Lisäksi tiilestä valmistettu savupiippu on paloturvallinen ja siihen on helposti tehtävissä tulisijojen vaatima määrä hormeja.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20192_56353.jpg
Tämän helpommaksi ei takkaremontti voi tulla
Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
isover-tiilihormi-paloeriste
Eristä piippu oikein ja oikeilla tuotteilla
ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton