• Etusivu
  • Energia

Onko teräshormi turvallinen valinta?

Teräshormia kutsutaan myös kevythormiksi - mitä tulee tietää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.07.2025
20212_66247.jpg

Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.

Kevythormin veto paksun eristekerroksen läpi

Mitä tapahtuu, jos vetää piipun paksun eristekerroksen läpi? Olisiko tällainen ratkaisu jopa rakennevirhe?

- Paksut eristeet eivät saa olla suoraan kosketuksessa hormiin, kertoo Jalotakan Niko Muurinen. Välikatolla, jossa nuo eristeet ovat, tulee sijoittaa lisäeriste ja villakaukalo, jonka vuoksi esim. puhallusvilla ei pääse suoraan kosketukseen hormin kanssa.

Kuvassa alla näkyy teräshormin oikeaoppinen rakenne välikatolla. Lähde: Jalotakka.

<p data-block-key="tljn9">1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo</p>
1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo

Lisääntyivätkö palovaarat EU-säännösten myötä?

On herännyt paljon keskustelua siitä, miten EU säännökset höllensivät hormikäytäntöjä ja aiheuttavat enemmän palovaaroja. Onko väite edes totta?

- Suomessa hormikäytäntöjä ei ole missään tapauksessa höllennetty, vaan niitä on enemmänkin tiukennettu. Suomessa EuroFinns ( ent.VTT ) valvoo kotimaisten hormien valmistusta ja tekee vuosittaiset tarkastukset, joissa varmistetaan, että valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat varmasti oikeita ja valmistus suoritetaan kuten on ilmoitettu testien yhteydessä.

Turvallinen teräshormi

Väitetään, että teräshormi on palovaarallisin hormeista, koska se on rakenteeltaan ohuimpia ja lämpö pääsee siirtymään ulkopuolisiin rakenteisiin. Pitääkö väite mielestänne paikkaansa?

- Oikein asennettu teräshormi ei ole palovaarallinen, sanoo Muurinen. Teräshormin suojaeräisyydet on mitoitettu sen mukaan, ettei paloriskiä pääse syntymään. Läpivienti on toki sellainen kohta, jossa lämpöä johtuu eniten, mutta koska siihen tulee asentaa lisäeriste, ei tässäkään kohdassa pääse syntymään minkään asteista paloriskiä.

Pitääkö lattiaa vahvistaa mikäli valitsen kevythormin?

Lattiaan on tehty tulisijan kohdalle reilunkokoinen vahvennus, mutta tarvitsevatko valmispiiput vielä jotain muutakin tukirakennetta allensa?

- Piipun osalta ei tarvitse tukirakenteita vahvistaa. Teräshormi on itsessään sen verran kevyt, että vaikka tulisi pidempikin piippu, painoa ei tule liikaa. Takan sijaintia miettiessä huomioon pitäisi ottaa kattotuolien sijainti. Toki jos kattotuolit vaikeuttavat hormin vetämistä suoraan, niin hormiin voidaan aina tehdä myös sivuttaissiirtoja.

Palosuojalevyt ja suojaetäisyydet

Riittääkö kipsi- tai muu palosuojalevy puurakenteiseen rakennukseen, vai pitäisikö tehdä tulisijan ja hormin taakse tiiliseinä?

Muurisen mukaan Tulisijaa valitessa kohteisiin on huomioitava palosuojaetäisyydet. Usein takoissa on suojaetäisyys taakse 3-15 cm. Joissakin takoissa on mahdollista saada erikseen suojaseinä taakse, jolloin suojaetäisyys on 0 cm ja takan voi tarvittaessa myös laittaa kiinni palavaan materiaaliin. Takkaa miettiessä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan.

<p data-block-key="e3tw2">Linnatuli takat</p>
Linnatuli takat

Oikean paloluokan valinta hormille

Miten osaan valita oikean paloluokan hormille? Kuka paloluokan valitsee tai tietää, mitä paloluokkaa kuuluu käyttää?

Suomessa on nykyisin jäljellä enää korkein paloluokka T600, kertoo Muurinen. Paloluokan valinta ei enää siis ole ongelmallista vaan sen pitäisi oikeastaan automaattisesti olla aina oikea. Kotimaiset teräshormien valmistajat ovat yleensä luotettava valinta.

Energia
hormistot
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20152_42390.jpg
Mitä pitää ottaa huomioon tiilipiippua muurattaessa?
Ennen kuin savupiippua päästään muuraamaan, on tehtävä ja hyväksytettävä selkeät suunnitelmat kokonaisuudesta. Muuratut tulisijat sekä savuhormit on rakennettava viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Ympäristöministeriön asetus (745/2017) määrittelee, miten savupiippujen rakenteet tulee tehdä. Kyseinen asetus on astunut voimaan 1.1.2018. Uusia ja päivitettyjä ohjeita ja vaihtoehtoisia ratkaisuja asetuksen 6 § suomissa puitteissa on tuotu esille Suomen Tiiliteollisuusliiton julkaisemassa Muuratut savupiiput infoesitteessä sekä RIL 245-2020 - Pienet savupiiput ohjekirjassa.Tiilipiipun etuina ovat muun muassa hyvä lämmönvarauskyky, sillä massiivinen hormisto luovuttaa varaavan tulisijan lailla lämpöä vielä pitkään. Lisäksi tiilestä valmistettu savupiippu on paloturvallinen ja siihen on helposti tehtävissä tulisijojen vaatima määrä hormeja.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
20214_70376.jpg
Puinen kaivonkansi on kylpyhuoneen luonnonkaunis katseenvangitsija
Suomessa valmistettujen Vieser-kaivonkansien upea design ei tarkoita ainuttakaan kompromissia käytettävyydessä.
20138_35874.jpg
Osaatko saumata laatoituksen oikein?
Nyt saumataan laattojen saumat Webeerin DECO- ja PROF-Laattasaumalla sisä- ja ulkotiloissa.DECO- ja PROF-saumalaastit ovat saaneet kiitosta käyttäjiltään. Tuotteissa on kiinnitetty eritystä huomiota työstettävyyteen ja helppoon pesuun. Oikeaoppinen pesutekniikka palkitsee tekijän tiiviillä ja tasavärisellä saumalla. Saumat ovat hyvin kulutuksen kestäviä ja värit pysyviä. Tiivis sauma on helppo pitää puhtaana, puhdistukseen riittää vesi tai laimea pesuliuos.Tutustu Weberin laasteihin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton