• Etusivu
  • Talo

Ääneneristyksen parantamisella suuri vaikutus asuinviihtyvyyteen

Väliseinän ja -pohjan eristäminen remontin yhteydessä kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 03.10.2013Päivitetty 13.01.2023
20186_53515.jpg

Kun äänieristys on kohdillaan, esimerkiksi lasten leikkien äänet naapurihuoneesta ovat paljon hiljaisempia.

Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.

Mineraalivillaa ja tiivistämistä väliseiniin

Yleensä villan pois jättämiseen väliseinistä tai -pohjista on ollut syynä se, ettei ole haluttu satsata rakennusakustiikkaan. Jotta saavutetaan paras lopputulos, kannattaa huomioida, että mahdolliset äänen siirtymäreitit tulee katkaista tiivistämällä. Muun muassa ovien alla on siis hyvä käyttää kynnyksiä, joilla varmistetaan lopullinen ääneneristävyys.

Villaeristetyt väliseinärakenteet paitsi rajaavat, myös toimivat ääneneristeenä huonetilojen välillä. Aivan kaikki eristeet eivät kuitenkaan eristä ääntä. Tästä syystä mineraalivilla onkin oiva valinta. Tehokkain ääneneristys saavutetaan levyseinärakenteilla, joissa seinälevyjen väli tehdään joustavammaksi (pehmeämmäksi) ISOVER-mineraalivillalla.

Eristeet tulee asentaa siten, että ne liittyvät ympäröiviin rakenteisiin ja toisiinsa tiiviisti. Lisäksi eristeen paksuus on valittava siten, että koko eristettävä tila täyttyy.

Puurunkoväliseinän eristäminen

Puurunkoseinää väliseinärakenteena on Suomessa käytetty paljon. Tällöin väliseinäpaksuus on helppo valita rungon paksuuden mukaan.

Työohje

Pystytä runko. Asenna sisäverhouslevy toiselle puolelle. Asenna ääneneristykseksi ISOVER ACOUSTIC -ääneneriste. Tarvittavat sähköasennustyöt tulee tehdä ennen toisen pinnan levytystä. Asenna sisäverhouslevy toiselle puolelle

- sisäverhouslevy, Gyproc GEK tai Habito- puurunko + ääneneristys ISOVER ACOUSTIC tai ISOVER STANDARD- sisäverhouslevy Gyproc GEK tai Habito
- sisäverhouslevy, Gyproc GEK tai Habito- puurunko + ääneneristys ISOVER ACOUSTIC tai ISOVER STANDARD- sisäverhouslevy Gyproc GEK tai Habito

Metallirankaväliseinä on hyvä valinta ääneneristyskyvyltään

Metallirankaseinärakenteen käyttö on voimakkaasti lisännyt suosiotaan. Rakenne on helppo pystyttää ja lisäksi se on ääneneristyskyvyltään hyvä.

Työohje

Pystytä runko. Asenna sisäverhouslevy toiselle puolelle. Asenna ääneneristykseksi ISOVER ISOVER ACOUSTIC. Tarvittavat sähköasennustyöt tulee tehdä ennen toisen pinnan levytystä. Asenna sisäverhouslevy toiselle puolelle.

- sisäverhouslevy, Gypro GEK tai Habito- metallirunko + ääneneristys ISOVER ACOUSTIC- sisäverhouslevy Gyproc GEK tai Habito
- sisäverhouslevy, Gypro GEK tai Habito- metallirunko + ääneneristys ISOVER ACOUSTIC- sisäverhouslevy Gyproc GEK tai Habito

Välipohjan eristys remontoinnin yhteydessä

Mikäli huoneistossa on sisäinen välipohja, on sen merkitys äänien siirtymisessä kerroksesta toiseen merkittävä. ISOVER-mineraalivillaeristeet ovat tehokkaita äänieristeitä myös välipohjassa.

Puurunkoinen, askeläänieristetty välipohja hiljentää

20211_55429.jpg

Tämä välipohjarakenne on hyvä askelääneneristävyydeltään. Askeläänilattioissa ja välipohjissa kannattaa käyttää lämmön- ja ääneneristeenä ISOVER FLO:ta.

Työohje

Kiinnitä harvalaudoitus kantavaan palkistoon ja kiinnitä akustiset jousirangat palkkeihin. Asenna kipsilevyt. Asenna ISOVER STANDARD tai ISOVER ACOUSTIC -ääneneriste. Asenna lattia-aluslevyt. Asenna askelääneneriste ISOVER FLO. Asenna lattiakipsilevyt ja lattiamateriaali.

Välipohjan rakenne:

  • Pintakäsittely ja/tai -materiaali huoneselityksen mukaan
  • lattiakipsilevyt (2 x Gyproc GL 15)
  • kova mineraalivilla ISOVER FLO 30 mm
  • lattia-aluslevy
  • kertopuupalkit rakennepiirustuksen mukaan ja mineraalivilla ISOVER STANDARD tai ISOVER ACOUSTIC
  • puukoolaus ≥45x45 k600
  • akustiset jousirangat k400
  • 2 x kipsilevy, Gyproc GEK 13 tai Habito
  • pintakäsittely ja/tai -materiaali huoneselityksen mukaan
Huomio

Huomio

Huolellinen asennus ja oikeat tuotteet takaavat hyvän lopputuloksen

ISOVER-eristeet antavat hyvän ääneneristävyyden erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.

Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen sopivimmat tuotteet ovat kevyet ISOVER-rakennuseristeet kuten ISOVER ACOUSTIC. Jos ääneneristyksen lisäksi tarvitaan lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. ISOVER PREMIUM 33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.

Tyypillisesti voi ilmaääneneristävyyttä parantaa 5-6 dB täyttämällä seinäpuoliskojen välisen ilmatilan pehmeällä mineraalivillalla. Paras lopputulos saavutetaan, kun koko ilmatila täytetään. Ylitäyttäminen ei ole tarpeen ja se voi jopa heikentää lopputulosta.

Täytä ilmavälit pehmeällä mineraalivillalla

Ilmavälin täyttäminen pehmeällä mineraalivillalla (kuten ISOVER ACOUSTIC) alentaa rakenteen resonanssitaajuutta ja parantaa näin ilmaääneneristävyyttä.

Ei äänisiltaa kerrosten välille

Kaikki kiinteät ja jäykät liitokset kaksikerrosrakenteen kerrosten välillä heikentävät rakenteen ääneneristävyyttä. Tämän takia kaksoisrunko toimii ääniteknisesti yksinkertaista runkoa paremmin. Vastaavasti peltiranka on puurankaa parempi johtuen puurangan suuremmasta jäykkyydestä.

Tiivistä saumat hyvin

Saumojen tiivistykset on tehtävä huolellisesti, koska raot ja vuotokohdat heikentävät ääneneristävyyttä. Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa usean desibelin heikennyksen ääneneristävyyteen.

Suunnittele ja toteuta liitokset huolellisesti

Rakennusosien väliset liitokset on suunniteltava ja toteutettava erittäin huolellisesti niin, ettei ääni pääse kulkemaan sivuavia rakenteita pitkin. Sivutiesiirtymän hallinta korostuukin sitä enemmän, mitä kovemmat vaatimukset asetetaan ääneneristävyydelle. Hyvän ja huonon liitoksen ero saattaa olla jopa yli 10 dB.

Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta.

Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu, sillä levyn iskunkestävyys on 10-kertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Gyproc Habito tarjoaa lisäksi erinomaista ripustuslujuutta: levyyn on mahdollista kiinnittää suoraan vaikkapa keittiön kaapistot, ilman kipsilevyproppua tai erikseen asennettavaa kalustetukea. Tilojen muunneltavuus on jatkossakin helppoa, kun myöhemmin hankittavat hyllyt ja kaapistot voi sijoittaa vapaasti minne vain. Lue lisää Habitosta täältä.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
lattiat
eristys
huoneisto
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64632.jpg
Historiallinen Kakolan vankila muuttui asunnoiksi - katso kuvat
Historiallisen vankila-alueen saneeraus laadukkaiksi asunnoiksi ja palveluiksi sai sujuvuuttasaman valmistajan tuoteperheistä, joiden yhteensopivuus on testattu. Kotimaiset rakennusmateriaalit kestävät myös pitkällä tähtäimellä.
20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20225_78055.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia ja ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.
20214_69946.jpg
Märkätiloihin suunniteltu levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä
Niin se vain on, että mitä huolellisimminkin rakennetut kylpyhuone ja sauna tulevat ajan myötä siihen pisteeseen, että rakenteita tai pintoja tarvitsee uusia. Märkätilojen seinärakenteiden tekeminen sekä vesieristyksen huolellisen laatimisen luulisi vievän pitkään. Voit kuitenkin toteuttaa remonttisi nopeammin kuin luuletkaan, laadusta tinkimättä.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton