• Etusivu
 • Talo

Saunan eristäminen ISOVER Sauna -eristelevyllä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 19.08.2014Päivitetty 28.03.2022
20134_34708.jpg

Saunan seinän eristäminen ISOVER Saunalla

Saunan eristäminen vaatii huolellisuutta. Rakenteiden on kestettävä lämmön- ja kosteudenvaihteluja. Lämpöeristys säästää energiaa saunaa käytettäessä ja suojaa muita rakenteita.

ISOVER Sauna on jäykkä alumiinipinnoitettu mineraalivillaeristelevy, joka on tarkoitettu saunan seinien ja katon sisäpuoliseksi eristelevyksi. Tuote on hyväksytty rakennusmateriaalinen päästöluokkaan M1 tarkoittaen sitä, että tuotteesta ei liukene sisäilmaan haitallisia yhdisteitä. ISOVER Sauna soveltuu hyvin myös muiden kosteiden tilojen katon eristelevyksi.

ISOVER Sauna -eristelevyä voidaan käyttää sekä puu- että kivirunkoisissa seinärakenteissa. ISOVER Sauna soveltuu sekä uudiskohteisiin että saneerattaviin rakenteisiin.

ISOVER Saunan alumiinipinta toimii tiiviinä höyryn- ja ilmansulkuna estäen kosteuden kulkeutumisen rakenteisiin. Alumiinipinta vähentää saunan lämmittämiseen tarvittavaa energiaa, koska se heijastaa tehokkaasti lämpösäteilyä takaisin sisätiloihin.

ISOVER Sauna on paloturvallinen ratkaisu saunan vaativiin olosuhteisiin. Tuote on paloturvallinen myös kiukaan takana, jossa seinäpinnan lämpötila nousee muuta rakennetta korkeammaksi.

Saunan eristäminen ISOVER Saunalla

Info

Info

Miksi valita ISOVER Sauna?

 • Hyvä lämmöneristävyys
 • Palamaton, paloluokitus A2-s1, d0
 • Helppo työstää
 • Iso levykoko
 • Hyvä ääneneristyskyky
 • Kaarevien pintojen tekeminen vaivatonta
20134_34705.jpg

Puurunkoisen saunan eristäminen ISOVER Saunalla

 • Eristä puurungon/teräsrankojen välit normaalisti.
 • Lattian vesieristystä sekä laatoitusta varten, asenna erillinen noin 200 mm korkea sokkelilevy. Lattian vedeneriste nostetaan valmistajan ohjeen mukaisesti sokkelikaistaa vasten.
 • Mittaa oikean korkuinen ISOVER Sauna levy ja kiinnitä puurunkoon nauloin ja metallirankaan ruuvein. Levyn varsinainen kiinnittäminen tapahtuu tuuletusrimojen avulla. Mikäli kyseessä on ulkoseinä tulee varmistua siitä että ulkoseinään mahdollisesti asennetut kipsilevyt ja höyrynsulut poistetaan ennen ISOVER Sauna levyn asentamista. Levyn alareuna suositellaan teipattavaksi ennen paikalleen asentamista.
 • Asenna paneloinnin tuuletusrimat, kiinnitys puurunkoon nauloilla tai ruuveilla, metallirankaan ruuvein, kiinnitysväli k400 mm.
 • Asenna tarvittaessa laudetuet leikkaamalla ISOVER Saunaan laudetukien vaatimat aukot, kiinnitä laudetuet tukevasti seinärakenteeseen, tiivistä saumat alumiiniteipillä.
 • Tiivistä ISOVER Saunan ja lattialaatoituksen välinen sauma alumiiniteippauksella.
 • Tiivistä levyn saumat, ruuvinkannat, läpiviennit yms. alumiiniteipillä (huom. teipin tulee kestää siihen kohdistuvat lämpötilarasitukset).
 • Asenna panelointi.
20194_57335.jpg
20213_57631.jpg

Kivirunkoisen saunan eristäminen ISOVER Saunalla

 • Poista seinästä mahdolliset laasti- ja betoniroiskeet. Tarvittaessa tasoita ja oikaise seinä.
 • Mitoita ISOVER Sauna levy niin että kivirakenteista seinää jää näkyviin n. 200 mm vedeneristeen ja laatoituksen asentamista varten. Lattian vedeneriste nostetaan valmistajan ohjeen mukaisesti seinälle.
 • ISOVER Sauna kiinnitetään kiviseinään sopivan pituisilla naulatulpilla. Kiinnitys tapahtuu tuuletusrimojen avulla. Poraa tuuletusriman läpi naulatulpalle sopiva reikä. Suorita kiinnitys naulatulpalla valmistajan ohjeen mukaan, kiinnikeväli k400 mm. Levyn alareuna suositellaan teipattavaksi ennen paikalleen asentamista.
 • Asenna tarvittaessa laudetuet leikkaamalla ISOVER Saunaan laudetukien vaatimat aukot, kiinnitä laudetuet tukevasti seinärakenteeseen, tiivistä saumat alumiiniteipillä.
 • Tiivistä ISOVER Saunan ja lattialaatoituksen välinen sauma alumiiniteippauksella.
 • Tiivistä levyn saumat, ruuvinkannat, läpiviennit yms. alumiiniteipillä (huom. teipin tulee kestää siihen kohdistuvat lämpötilarasitukset).
 • Asenna panelointi.
Saunan eristäminen ISOVER Saunalla. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Saunan eristäminen ISOVER Saunalla. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Saunan katon eristäminen ISOVER Saunalla

 • Asenna ennen seinien eristystä katon koolaus ja mahdollinen alaslasku, koolausväli k600.
 • Asenna ilmastointiputket ja mahdolliset sähköjohdot.
 • Asenna koolauksen väliin 50 mm esim. Premium 33 -villaa.
 • Mitoita ISOVER Sauna levyt saunan pituuden/leveyden mukaan.
 • Kiinnitä levyt nauloin/ruuvein, levyjen varsinainen kiinnitys tapahtuu tuuletusrimojen avulla, kiinnikeväli k400mm
 • Tiivistä levyn saumat, ruuvinkannat, läpiviennit yms. alumiiniteipillä (huom. teipin tulee kestää siihen kohdistuvat lämpötilarasitukset).
 • Asenna panelointi.
20134_34707.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
sauna
lämpöeristys
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20176_49428.jpg
Lisäeristyksen muistilista
Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.
20212_51656.jpg
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20214_69946.jpg
Märkätiloihin suunniteltu levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä
Niin se vain on, että mitä huolellisimminkin rakennetut kylpyhuone ja sauna tulevat ajan myötä siihen pisteeseen, että rakenteita tai pintoja tarvitsee uusia. Märkätilojen seinärakenteiden tekeminen sekä vesieristyksen huolellisen laatimisen luulisi vievän pitkään. Voit kuitenkin toteuttaa remonttisi nopeammin kuin luuletkaan, laadusta tinkimättä.
20183_52061.jpg
Höyrynsulku ja lämmön-eriste samassa levyssä
Kotimaiset Finnfoamin valmistamat FF-PIR-eristeet soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi saunan kuumissa ja kosteissa tiloissa. Ohuilla ja tehokkailla FF-PIR-eristeillä tilat saadaan maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, eli nopeasti lämpeneväksi ja lämmönpitäväksi.Levyt asennetaan suoraan seinän runkorakenteeseen, joka voi olla kiviseinä tai puurunko. FF-PIR-eristeiden käyttölämpötila on -50…+120˚C, mutta hetkellisesti ne kestävät jopa yli +200˚C asteen lämpötiloja. Näin ollen tuotetta on turvallista käyttää saunassa.Saunaan soveltuvat ensisijaisesti FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu) tai FF-PIR 30 ALK (30 x 600 x 2400 mm, ympäritäyspontattu). Myös muut eristepaksuudet soveltuvat käytettäväksi saunan lämmöneristeenä.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton