• Etusivu
 • Talo

Led-valaistuksen suunnittelu on yksi tärkeimmistä asioista kun remontoidaan tai rakennetaan kotia

Lue ammattilaisen vinkit, miksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Julkaistu 15.03.2019Päivitetty 03.03.2023
20229_79467.jpg

Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Valaistussuunnittelussa lähdetään liikkeelle valaistustarpeista

Valaistussuunnittelua tilatessa on hyvä kertoa taustatietoja suunnittelijalle:

 • Onko kyseessä uudiskohde, jossa valaistuksen suunnittelulle ei ole niin paljon rajoitteita vai remonttikohde, jossa olemassa olevaa valaistusta käytetään pohjana ja rajoitteita voi olla paljonkin?

 • Miten valaisimien käyttäminen ja ohjaus halutaan toteuttaa?

 • Millaisia valonmäärän tarpeita asukkailla tai tilan käyttäjillä on?

 • Minkälainen budjetti valaistukseen on varattu?

 • Minkä tyylistä valaistusta haetaan? Epäsuoraa, spottivaloa yms.

Valon kokemus on henkilökohtainen ja vaihtelee eri ihmisillä. Lisäksi ikä vaikuttaa valon tarpeeseen ja heijastuksen kokemukseen. Nämä suunnitteluun vaikuttavat asiat kannattaa reilusti ottaa esiin suunnittelun aluksi.

Yhteistä kaikille on se, että valoa tarvitaan tunnelmanluontiin, työskentelyvaloksi sekä yleisvaloksi. Valaistuksella on suuri vaikutus tilan kokemiseen, kuten tunnelmaan ja käytettävyyteen. Järkevällä suunnittelulla valaistuksesta saa mukautuvan myös ilman suurta budjettia. On siis hyvä ottaa huomioon tilan erityispiirteet ja kertoa toiveistaan, sillä jokainen kohde on omanlaisensa.

Mitä pohjatietoa onnistunut valaistussuunnittelu vaatii?

Valaistuksen suunnittelussa on tärkeää, että suunnittelija tietää suunniteltavan kohteen mitat, ikkunoiden ja ovien paikat, sekä huoneiden sommittelun. Parhaiten valaistussuunnitelman saa tehtyä, kun saamme nähdäksemme:

 • Pohjapiirroksen
 • Leikkauskuvat
 • Julkisivukuvat
 • Lisähyödyksi ovat myös:
  • Asunnon 3D kuvat sisältä ja ulkoa
  • Asemapiirros
  • Keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen kalustekuvat
  • Valokuvat, jos kyseessä on remonttikohde

Valaistussuunnittelu kannattaa toteuttaa ennen sähkösuunnitelmaa, jos mahdollista. Tämä säästää sähkösuunnittelijan aikaa, koska valaisinpisteitä ei tarvitse suunnitella. Näin saadaan myös vaivattomammin toteutettua halutunlainen valaistus.
Suunnittelun pohjatiedoiksi kannattaa myös käydä suunnittelijan kanssa läpi valaistukseen liittyvät rakenteet, kuten erilaiset sisäkattojen alaslaskut ja seinärakenteet, jotta upotettava valaistus saadaan toteutettua helposti. Alaslaskuksi upotettaville valaisimille riittää useimmiten ristiinkoolaus, joka madaltaa tilaa visuaalisesti vain vähän verrattuna tilaa pienentävään vaikutelmaan, jonka esimerkiksi tumma tehosteseinä aiheuttaa.

Esimerkiksi LeStoren toteuttamasta valaistussuunnitelmasta kesämökin laajennuksessa

Esimerkiksi LeStoren toteuttamasta valaistussuunnitelmasta kesämökin laajennuksessa

Yleisvalaistus - samalla valaisintyypillä yhtenäisyyttä kodin ilmeeseen

Valitsemalla samantyyppisiä valaisimia yleisvaloksi suurimpaan osaan tiloista, saadaan asunnon valaistuksesta yhtenäinen ja valon määrä on helpompi saada tasaiseksi tilasta toiseen. Tässä kohdassa valintoja tehdään yleislinjoista: halutaanko kantikasta vai pyöreää - paneelia vai spottia - metallinväristä, mustaa vai valkoista - lämpimän vai neutraalin värisävyistä valkoista (Kelvinit), ja minkä laatuista valoa halutaan (värintoistoindeksi, CRI).

LedStoren valaistussuunnittelija osaa kokemuksesta antaa suosituksia sille, miten kaikista tiloista saadaan toisiinsa sopivia ja yhtenäisiä. Myös tilojen korkeus ja käyttötarkoitus otetaan tässä vaiheessa huomioon.

Remonttia tehdessä olemassa olevista, paikalleen jäävistä valaisimista on hyvä kertoa suunnittelijalle. Useimmilla on myös omia rakkaita valaisimia, jotka voidaan helposti sisällyttää suunnitelmaan niin uudiskohteissa kuin remonttikohteissa.

Mikä on värintoisto? (CRI)

Mikä on värintoisto? (CRI) LedStore.fi

Led-valaistuksen suunnittelu asunnon materiaalien, kalusteiden ja värien mukaan

Laadukkaita valaisimia käytettäessä sisustuksen värit toistuvat kauniisti ja asunnossa on mukavaa ja turvallista olla. Valaistussuunnittelussa tilojen käytön ja kalustuksen huomiointi kannattaa. Jos isojen kalusteiden sijainnit tiedetään ja kerrotaan suunnittelijalle, niin muun muassa seinävalaisinpaikkojen suunnittelu helpottuu.

Valaistussuunnittelussa kannattaa lisäksi huomioida asunnon värimaailma ja keskustella värisävyistä ja materiaalivalinnoista yleisellä tasolla, jos ne ovat tiedossa. Esimerkiksi heijastavat, valkoiset pinnat tarvitsevat erilaista valoa kuin mustat mattapinnat. Karkeasti luokiteltuna suosittelemme lämpimän värisävyn (3000 K) valaistusta lämpimien värisävyjen - kuten beigen ja ruskean kanssa, ja kylmemmän tai neutraalimman värisävyn (4000 K) valaistusta viileiden värisävyjen - kuten siniharmaiden ja mustien sisutusvärien kanssa.

Useimmiten valaisimien valon värisävy valitaan siinä vaiheessa, kun rakentaminen tai remontti on edennyt asennusvaiheeseen. LedStore antaa mielellään asiakkaille mallivalaisimia lainaan. Myymälään voi myös tulla kaakelimallien, tapettien yms. kanssa vertailemaan valon värilämpötilavaihtoehtoja.

Sisustuksen yksityiskohtien valaisu

Kohdevalaistus on hyvä keino tuoda esiin tilan tai sisustuksen erityispiirteitä. LedStoren valikoimasta löytyvät ratkaisut arkkitehtonisten piirteiden, toimintojen tai tehosteseinien korostamiseen.

Led-nauhalla saadaan helposti korostettua pidempiä, suoria linjoja ja alaslaskettujen kattojen korostaminen onnistuu vaivatta. Taulujen seinäpintojen, taidelaattojen ja -tapetin korostaminen onnistuu hyvin myös led-spoteilla. Taulujen ja taide-esineiden korostusvalaistuksessa voidaan käyttää myös LedStoren FOKUS-kiskovalaisinta, jonka valokiila on säädettävä. Säätöominaisuus helpottaa esineen esiintuomista valolla.

Kohdevalaistusta suunniteltaessa valaistussuunnittelija osaa ottaa huomioon sen, että vastaavasti muut osat huoneesta eivät jää pimentoon. Valon määrän tasapainotuksessa on eduksi se, että valaistussuunnittelija tuntee hyvin suunnitelmassa käytettävät valaisimet.

Työtilavalaistuksessa ei kannata pihistellä valon määrässä - valo vaikuttaa työn lopputulokseen

Työskentelyä varten keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, harrastetiloihin ja kotitoimistoon on hyvä suunnitella häikäisemätön valaistus, jonka äärellä tarkkakin työ sujuu ilman silmien siristelyä. Hyvätkään silmälasit eivät nimittäin auta, jos valoa on liian vähän. Työskentely on mukavampaa, ja tehokkaampaa, kun valoa on riittävästi.

Paljon ruokaa laittavat ihmiset ja värien parissa työskentelevät osaavat myös arvostaa värintoistoindekseiltään korkealaatuisia valaisimia ja niiden parempaa värintoistoa. Korkealaatuista valoa kannattaa siis suunnitella tiloihin, joissa pukeudutaan, ehostetaan ja meikataan. Harrastuksissa, kuten maalatessa, askarrellessa ja käsitöiden tekemisessä materiaalien värit pääsevät oikeuksiinsa hyvälaatuisessa valossa ja työn jäljestä on helpompi saada siistiä ja viimeisteltyä.

Valaistussuunnitelmassa lasketaan esimerkiksi työtilan valaistus niin, että tilaan saadaan noin 500 - 800 luksin valaistusvoimakkuus. Valaisimissamme ilmoitetaan luumenit, joista saadaan laskettua luksit (lx) teoreettisesti suhteuttamalla luumen-määrä valaistavan tilan pinta-alaan.

Yleisvaloksi työtiloihin sopivat hyvin upotettavat kattovalot (plafondit ja paneelit), joilla saavutetaan tasainen ja häikäisemätön valaistus. Lisäksi työtasojen valaisussa käytetään useimmiten tehokasta led-nauhaa. Profiiliin asennettu led-nauha kiinnitetään kaapiston alapintaan, jolloin valo saadaan suoraan työtasolle, ilman että se muodostaa varjoja.

Mihin kodin tiloihin kannattaa suunnitella himmentävä valaistus?

Himmennys tuo lisämukavuutta asumiseen. Useimmiten himmennystä kaivataan tiloissa, joissa oleskellaan paljon tai joissa tarvitaan erikseen himmeää kulkuvaloa erityisesti yöaikaan. Himmennyksen käyttäminen on suosittua, ja langattomat himmentimet ja vastaanottimet mahdollistavat himmennyksen monipuolisen käytön.

Olohuoneessa himmennys on monesti suosituin, koska siellä oleillaan sekä valoisan että hämärän aikaan. Illalla on kiva luoda "hämärän hyssy" himmentämällä yleisvalaistusta.

Makuuhuoneissa himmennyksellä saadaan viihtyvyyttä: iltaisin ja aamuisin valaistuksen saa hämärämmäksi, ja siivotessa ja järjestellessä kirkkaammaksi.

Lastenhuoneissa himmennettävät valaisimet ovat paikallaan, jotta aktiivisen ja rauhallisen ajan erot saadaan luotua myös valaistuksen keinoin. Myös erityyppisiä valoja yhdistelemällä voidaan luoda helposti muunneltava, eri tilanteisiin sopiva valaistus.

Spa-tyyppisissä pesuhuoneissa himmennys on suosittua, jolloin esim. kylpyammeessa voi rentoutua himmeämmässä valaistuksessa.

Pesuhuoneissa on suosittua toteuttaa tunnelmavalaistus led-nauhalla, joka asennetaan alas lasketun katon reunasyvennykseen. Valoa voi tuoda led-nauhan avulla myös lattiatasolle tai kaappien alareunaan, jolloin ne toimivat pimeän aikaan hyvin kulkuvaloina ja kajastavat mukavasti ja kodikkaasti.

LedStoren valaistussuunnittelija tuntee suunnitelmassa käytettävät tuotteet

Nykyaikaisella led-valaistuksella saadaan helposti täytettyä erilaiset valon tarpeet ja valaistuksen ohjaus, kuten himmennys. Myös suosiotaan kasvattava valkoisen valon värisävyn säätäminen tilanteen mukaan lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen, eli ns. päivänvaloon, tai efektivalojen käyttö saadaan toteutettua.

Valaistuksen ohjaus ja automatisointi voidaan hoitaa kokonaan esimerkiksi kodinohjausautomaatiolla. Myös yksittäisen valaisimen tai valaisinryhmän langallinen seinäpainikkeen käyttö on edelleen mahdollista. Joustavuutta langalliseen seinäpainikkeeseen verrattuna saadaan langattomilla seinäpainikkeilla ja kaukosäätimillä.

Kannattaa siis pyytää valaistussuunnitelmaa ja keskustella ammattilaisen kanssa ennen valaistuksen hankkimista. Suunnittelu kannattaa sekä isoissa että pienissä valaistustarpeissa.

Info

Info

Tutustu LedStoren maailmaan

LedStoren palvelu- ja tuotekokonaisuudesta löydät kaiken kotien ja toimitilojen led-valaisuun. Kaikkiin tuotteisiin pääsee tutustumaan Lamppukauppa Led Storen myymälässä, jossa toimii myös valaistussuunnittelupalvelu ja mittatilauspalvelu LedPaja, josta myös asennukset. Myymälä-showroom palvelee kuluttaja- ja jälleenmyyjäasiakkaita Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Tiedusteluihin vastataan numerossa 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi.

Löydät LedStoren sivuilta paljon kuvia led-valaistuksesta: Valo eri tiloissa.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore

Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
valaistus
ulkotilat
sähkö
suunnittelu
sisätilat
sauna
keittiö
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Tässä artikkelissa esitellään led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiiniprofiilin valinnan kannalta. Alumiiniprofiili on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa, mutta vaikuttaa olennaisesti valon avautumiskulmaan ja led-nauhan kestävyyteen. Eri malliset profiilit sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Profiilin muovikansi pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton