• Etusivu
  • Talo

Kompastuskivet led-valaistuksen valinnassa - 10 vinkkiä miten vältät ne

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Päivitetty 03.03.2023
20199_59892.jpg

Oikeilla valinnoilla säästät rahaa.

Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.

Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.

Tiivistetysti kannattaa suunnata huomio seuraaviin asioihin: värintoistoindeksi, himmennys, valon väri, valovirran määrä, valaisimen runkomateriaali, virtalähde, asennustapa, takuu, myyntipiste ja myyntikuvat.

1. Värintoistoindeksi - CRI

Hehkulampuissa värintoistoindeksi on aina korkealla tasolla, eli hehkulampun valossa ympäristön värit näyttävät sellaisilta kuin niiden pitääkin. Led-tekniikalla tuotetussa valossa värintoistoindeksiin on kiinnitettävä huomiota, sillä led-valaisimissa on paljon tuotteita, joiden valossa ympäristön värit näyttävät sinertäviltä, harmahtavilta, tai vihertäviltä. Tämä johtuu siitä, että värintoistoindeksi (CRI) on liian matala. CRI on eri asia kuin Ra, sillä Ra-arvossa jätetään osa väriskaalan vertailuväreistä mittaamatta.

Yleisvalaistukseksi ja kohdevalaistukseksi tiloihin, joissa oleskellaan paljon, suositellaan yli CRI90 valaisimia. Pitkään Suomessa esitetyistä Ra > 80 suosituksista laadukkaat ledit ovat menneet ohi jo vuosia sitten. Jos CRI-arvoa ei ole mainittu ollenkaan, niin kyseessä ei välttämättä ole kovin laadukkaasti värejä toistava led-valaisin.

2. Valojen himmennys ja himmentimen valinta

Led-valaisimien ja -polttimoiden himmentäminen on asteen verran hankalampaa kuin esimerkiksi hehkulamppujen tai halogeenilamppujen himmentäminen, koska himmennystekniikoissa ledien välillä on eroja. Koska hyvälaatuinen led-valaisin on tehokas valaisija, niin himmentämiselle on monesti tarvetta, ja himmennysominaisuus on hyödyllinen. Ammattitaitoisella led-myyjällä on tarjota sinulle myös ratkaisut valaisimiesi langalliseen ja langattomaan himmentämiseen. Ledien ostajana vaadi siis myyjältä tietämystä myös ostamiesi lamppujen himmentimistä.

3. Valaisimen tuottama valon väri, kelvinit

Valaistuksen luomaan tunnelmaan ja kodikkuuteen, tai vastaavasti energisoivaan menoon vaikuttaa osaltaan se, millaista valoa tilassa on. Ledeissä on monesti valittavana 3 000 kelvinin lämpimän sävyistä kotoisana pidettyä valoa ja 4 000 kelvinin neutraalin valkoista kirkkaampana / sinisempänä koettua valoa. Lisäksi on saatavilla noin 5 500 kelvinin kirkasta päivänvaloa jäljitteleviä led-valaisimia. Jos samassa tilassa on samaan aikaan päällä monia valon värejä, niin ero on havaittavissa silmin, ja valaistus saattaa vaikuttaa epätasapainoiselta. Jos haluat tietää millaista valoa ostat, niin kiinnitä huomiota lampussa ilmoitettuun värilämpötilaan, eli kelvineihin.

4. Onko valon määrä mainittu (lumenit (lm))?

Led-lampun wattimäärä ei kerro ledin tuottaman valon määrää. Hehkulampuissa ja halogeenilampuissa totuttiin puhumaan tietyn ottotehon (W) polttimoista, jolloin valovirran määrää (lumeneita) ei erikseen käytetty määrittelemään valon "valaisevuutta". Led-tekniikalla pienemmällä ottoteholla saadaan sama määrä valoa, jolloin käsite lumen on oikea, kun halutaan verrata valon määrää. Esimerkiksi 7 watin E27-kantaisesta polttimosta saadaan saman verran valoa kuin 60W hehkulampusta eli reilut 700 lumenia.

5. Kuumeneeko valaisin?

Vaikka led-valaisin ei kuumene läheskään yhtä paljon kuin hehkulamppu tai halogen, niin sen käyttöikää pidentää kunnollinen jäähdytys. Led-alasvalossa tai spotissa onkin hyvä olla tarpeeksi metallia valaisinrungossa, kuten loistavan lämmönjohtokyvyn omaavaa alumiinia. Liian köykäinen runko, josta lampun tuottama lämpö ei johdu pois led-piiriltä, lyhentää ledin käyttöikää. Kunnolla jäähdytetty, uppoasennettu led-alasvalo ja paneeli lämpenee vain noin 30 asteen lämpöiseksi.

Led-nauhat on myös tärkeä asentaa alumiiniprofiiliin, tai muuhun metalliin, jotta toivottu käyttöikä ja sitä kautta ekologisuus saavutetaan. Led-nauha ei sisällä lämpöä johtavia materiaaleja, eli led-valonauha ei jäähdy helposti, jos se on asennettu lämpöä johtamattomaan materiaaliin, kuten puuhun. Vaikka palovaaraa ei olekaan, niin kokemusten mukaan ilman lämmön johtamista pois lediltä, ledin pinta lämpenee yli 60 asteiseksi riippuen led-nauhan tehosta, mikä lyhentää reilusti sen käyttöikää.

20199_59915.jpg

6. Mitä kuuluu led-valaisimien hintaan? Tuleeko lisäkustannuksia?

Led-alasvalot, katto- ja seinävalot sekä valaisinsarjat ja led-nauhat ovat yleensä asennusvalaisimia, eli eivät suoraan pistotulpalla pistorasiaan kytkettäviä. Valaisimen virtalähde vaikuttaa sen himmennykseen ja asennettavuuteen. Virtalähde ei aina kuulu valaisimen ilmoitettuun hintaan. Laadukas virtalähde tai muuntaja on yhtä tärkeä kuin itse valaisinkin, ja niistä tulee lisäkulua, jos ne eivät kuulukaan valaisimeen.

Toisaalta kokonaishintaan saa vaikutettua valitsemalla muuntajan teho ja ominaisuudet käyttötarpeen mukaan. Erityisesti led-nauha-asennuksissa, joissa nauhan kokonaispituus vaikuttaa aina valittavan muuntajan kokoon, oikeanlaisen muuntajan valitseminen on tärkeää.

7. Ledien asennus

Erityisesti led-alasvalojen eli spottien asennuksessa on tärkeää se, ovatko valaisimet ketjutettavia. Ketjutettavat valaisimet omilla virtalähteillä on ideaalitilanne, sillä se säästää asennustyössä selvää aikaa ja siten myös rahaa. Ketjuttamisen etuna tähtikytkentään on suoraviivaisempi asennus, ja huomattavasti vähemmän sähköjohtoa ja liitoksia. Ledeissä ei yleensä ole vaihdettavaa valaisinmoduulia, joten ledin vikaantuessa tai sen tullessa käyttöikänsä päähän koko valaisin pitää korvata. Onneksi on myös led-valaisimia vaihdettavilla valaisinmoduuleilla.

8. Tuleeko tuotteille reilu takuu?

Mistä asioista voi päätellä tuotteen laadukkuuden? Tuotteiden maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa tuotteistaan ja niiden laadusta. Virhetilanteissa vastuuntuntoinen myyjä toimii aikailematta ja asiakkaan parhaaksi. Se, että tuotteille myönnetään pitkä takuu on osaltaan osoitus siitä, että myytävät tuotteet ovat laadukkaita.

9. Voiko missään käydä toteamassa, että tuotteet ovat sitä mitä luvataan?

Valaistuksen myyminen internetissä on haastavaa valon luonteen vuoksi. Valo on aistinvarainen asia, ja onnistunut valaisin ei välttämättä eroa ulkomuodoltaan juurikaan kilpailijoista. On hyvä, jos tuotteiden tuottaman valon pääsee toteamaan myös itse myymälässä tai näyttelytilassa, varsinkin jos kyseessä on isompi hankinta. On myös hyvä, jos myyjä on tavoitettavissa yksityiskohtaisiakin suunnittelukysymyksiä varten eri kanavissa.

10. Vastaako tuote esitettyjä kuvia?

Valaistustuotteita myytäessä on tärkeää näyttää asiakkaalle tuotekuvien lisäksi myös kuvia valaistuista tiloista ja kohteista. Aitojen, oikeasti myyjän tuotteilla valaistujen kohteiden kuvien lisäksi niin sanotuilla kuvituskuvilla voidaan luoda mielikuvia valaistuksen lopputuloksista ja valaisintyyppien käyttökohteista. Hyvään kauppatapaan kuuluu, että nämä kuvituskuvat / fiiliskuvat olisivat asiakkaan erotettavissa "aidoista" kuvista, joissa yrityksen myymät tuotteet ovat oikeasti kuvan valaisimina. Ledejä ostettaessa hyvään lopputulokseen päästään, kun saat myyjältä kuvia valaisimista niiden aidossa ympäristössä.

Led-nauhoilla luot tunnelmaa tilaan kuin tilaan.
Led-nauhoilla luot tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
keittiö
kylpyhuone
työmaa
julkisivu
sisätilat
sähkö
sauna
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
20232_80786.jpg
Tyylikkäät ledit
LedStoren valikoima on kasvanut tumman sävyisiin koteihin ja muihin tiloihin istuvilla valaisimilla. Valikoimaan kuuluu mustia kattovalaisimia, kiskovalaisin, seinävalaisimia, sekä upotettavia spotti- eli alasvaloja ulkokäyttöön ja sisälle. Muutamien mustarunkoisten valaisimien yksityiskohtina tai kehyksen värinä on messinkiä tai mattakultaa. Mustat valaisimet tuovat yksilöllisyyttä ja ryhtiä sisustukseen.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Tässä artikkelissa esitellään led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiiniprofiilin valinnan kannalta. Alumiiniprofiili on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa, mutta vaikuttaa olennaisesti valon avautumiskulmaan ja led-nauhan kestävyyteen. Eri malliset profiilit sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Profiilin muovikansi pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton