• Etusivu
  • Talo

Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

Mitä tarkoittaa valon värilämpötila ja mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Julkaistu 04.10.2018Päivitetty 04.01.2024
201810_55008.jpg

Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).

Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

<p data-block-key="slekx">Valon värisävyt vaihtuvat luonnossa jatkuvasti.</p>
Valon värisävyt vaihtuvat luonnossa jatkuvasti.
<p data-block-key="5kqz4">Lämpimän sävyinen, alle 3000K, puusaunan valaistus illan sinisessä hetkessä koto-Suomessa. Värilämpötilojen ero on suuri.</p>
Lämpimän sävyinen, alle 3000K, puusaunan valaistus illan sinisessä hetkessä koto-Suomessa. Värilämpötilojen ero on suuri.
<p data-block-key="kq6zw">Vuorokauden aikana valon värilämpötila vaihtelee luonnollisessa rytmissä. kuva: http://astronomiatualcance.blogspot.com/</p>
Vuorokauden aikana valon värilämpötila vaihtelee luonnollisessa rytmissä. kuva: http://astronomiatualcance.blogspot.com/

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Käytämme valaistusta silloin, kun päivänvaloa ja luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saatavilla. Monesti kotiin valitaan, aivan oikeutetusti, valot sen perusteella, minkä sävyisessä valossa parhaiten viihtyy. Lisäksi valon sävyn valintaan vaikuttaa se, mikä on valon käyttötarkoitus.

Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valaisimissa suurimmassa osassa on tarjolla sekä 3000 K että 4000 K vaihtoehdot. Lisäksi on myös suuri valikoima led-valaisimia, spotteja, led-nauhoja ja led-paneeleja, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan haluttaessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on niin sanottu tupla led-piiri, eli kaksi led-piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

Valon värilämpötila voidaan valita valaisimen yhteydestä asennettaessa, jolloin käytössä valaisinta vain himmennetään. Valaisimen/valaisinryhmän värilämpötila voidaan myös säätää portaattomasti käyttökytkimestä ryhmämuuntajan kautta.

<p data-block-key="fxhiq">Värilämpötilasäädettävässä spotissa on kolme vaihtoehtoa, kun käytetään valaisimen mukana tulevaa spottimuuntajaa. Valaisin on myös himmennettävä.</p>
Värilämpötilasäädettävässä spotissa on kolme vaihtoehtoa, kun käytetään valaisimen mukana tulevaa spottimuuntajaa. Valaisin on myös himmennettävä.
<p data-block-key="3sp7u">Led-nauha 3000K vesiputouksessa.</p>
Led-nauha 3000K vesiputouksessa.

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsisi esim. päivänvalolamppuja, jos ei niistä pidä. Oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet. Päivävalon Kelvinit ovat mielestämme hyvä lisä esimerkiksi kotikäytössä kasvien valonsaannin parantamisessa.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia. Totta kai saa ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan yhä useammin 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestämme tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleisemmin olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila.

<p data-block-key="mrdt9">Lämpimän valkoinen valon värisävy sopii esimerkiksi makuuhuoneisiin. Valon kokemiseen vaikuttavat huoneen heijastuspinnat ja niiden sävyt.</p>
Lämpimän valkoinen valon värisävy sopii esimerkiksi makuuhuoneisiin. Valon kokemiseen vaikuttavat huoneen heijastuspinnat ja niiden sävyt.
<p data-block-key="bn3x5">Spottivalaistus ja epäsuora led-nauhavalaistus hyvälaatuisella 4000K neutraalilla valolla. Neutraali sävy valossa vähentää hieman esim. kattopaneelin lämpimien sävyjen aistimista.</p>
Spottivalaistus ja epäsuora led-nauhavalaistus hyvälaatuisella 4000K neutraalilla valolla. Neutraali sävy valossa vähentää hieman esim. kattopaneelin lämpimien sävyjen aistimista.

Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin "hämärän hyssyä" vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet, luomassa pehmeää ja lämmintä valoa. Tällaisessa tilanteessa myös portaaton värilämpötilan säätö ja himmennys ovat paikallaan.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä että, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä, niiden kanssa sopii paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä. Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi meidän myymälässämme, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja, kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa.

Valon värilämpötilasäädettävät valaisimet sopivat tiloihin, joissa halutaan säätää valon värilämpötilaa tunnelman ja tarpeen mukaan. Alla olevassa esimerkissä portaikko ja harmaaksi maalatut seinät hehkuvat eri sävyissä kylmän ja lämpimän ja valon värisävyn vaihdellessa. Vaikka värintoistoindeksi, CRI on LedStoren valaisimissa huippuluokkaa, lämmin 3000K ja alle valon värisävy muuttaa kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan, johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä. Kylmät värilämpötilat taas korostavat harmaan seinän sinisiä sävyjä.

<p data-block-key="tpc6e">Värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseen</p>
Värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseen

Voit lukea lisää lämpötilasäädöstä tästä artikkelista tai voit tutustua värilämpötilasäädettäviin tuotteisiin verkkokaupassa. LedStore niitä CCT-tuotteiksi koska valon värilämpötilaa eli CCT-arvoa voidaan säätää.

Älä sekoita värilämpötilasäätä (CCT) ja värisäätö (RGB) käsitteitä toisiinsa

Valon luontainen päivittäin vaihteleva sävy on valkoisen valon Kelvinien vaihtelua. Ledeistä on myös saatavissa, erityisesti LedStorella led-nauhassa on tarjolla, värien säätömahdollisuus. Tässä tuotteessa värit vaihtuvat sateenkaaren koko spektrin sävyissä. Alla olevassa kuvassa led-nauhasta on valittu esimerkiksi vihreä, keltainen, punainen, violetti ja sininen.

<p data-block-key="xr8x9">Pisteettömästä 24V 15W/m tehoisesta RGBW-nauhasta saadaan kaikki valospektrin värit. Nauha on lisäksi himmennettävä ja valkoisen värin määrää värien kirkkaudessa voidaan säätää.</p>
Pisteettömästä 24V 15W/m tehoisesta RGBW-nauhasta saadaan kaikki valospektrin värit. Nauha on lisäksi himmennettävä ja valkoisen värin määrää värien kirkkaudessa voidaan säätää.

Käytännön tarpeissa RGB-nauha palvelee esimerkiksi leffahuoneissa, nuorten ja lasten huoneissa sekä värikylpyä kaipaavissa keittiöissä, kuten alla olevassa kuvassa. Nauhassa on reilusti tehoa, joten siitä riittää reilusti valoa esim. jos käyttää vain valkoista.

<p data-block-key="6f97k">Keittiön sävyt voi valita itse, kun asentaa tilaan RGB-led-nauhan.</p>
Keittiön sävyt voi valita itse, kun asentaa tilaan RGB-led-nauhan.
<p data-block-key="2pt4r">Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.</p>
Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.
Info

Info

Valaistuskonsultaatio veloituksetta

Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistuskonsultaation tai edullisen valaistussuunnitelman. Konsultaatio kattaa pienet projektit, joissa olemme asiakkaan apuna valaisinvalinnoissa. Valaistussuunnitelma tehdään asiakkaan toiveiden mukaan ja varmistaen, että asunnossa on valoa riittävästi. Suunnitelmat laaditaan koko tontille pohjapiirrokseen ja leikkauskuviin ja toimitetaan pdf-muodossa sähköpostilla. Suunnitelma sisältää positiokohtaiset ehdotukset valaisimista ja suunnitelman perässä on tuotekohtaiset tietokortit. Suunnitelman hintaan kuuluu tarvittaessa myös kaksi versiokierrosta. Asiakkaalle tehdään tarjous ehdotetuista valaisimista ja halutuista palveluista valmiin suunnitelman pohjalta.

Rakentaessa ja remontoidessa aikataulu on lähes aina tiukka ja joskus valaistussuunnitelman tarve huomataan, kun sen mielellään pitäisi jo olla valmis. Valaistussunnittelun toteuttaminen on LedStorella kehitetty tiiviiksi ja tehokkaaksi juuri sen takia.

Suunnittelupalavereihin ei tarvitse matkustaa, sillä koko suunnittelu voidaan tehdä etänä. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostilla ja puhelimitse. Omaa aikaasi kuluu keskimäärin 1-3 tuntia koko projektiin.

Jätä suunnittelupyyntö tästä >>

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

<p data-block-key="s350g">Sanna Salmela, LedStore</p>
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
keittiö
sisätilat
sähkö
sauna
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Tässä artikkelissa esitellään led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiiniprofiilin valinnan kannalta. Alumiiniprofiili on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa, mutta vaikuttaa olennaisesti valon avautumiskulmaan ja led-nauhan kestävyyteen. Eri malliset profiilit sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Profiilin muovikansi pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton