• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 2- Höylätyt ja hienosahatut puutavarat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201410_41385.jpg

Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.

Hienosahattu puutavara


Tavallinen sahatavara ei pinnaltaan aina ole riittävän tasaista, vaikka nykyisin ns. "raamilla revittyä" sahatavaraa on enää harvemmin myynnissä. Huono pinnanlaatu johtuu tavallisesti suuresta syöttönopeudesta sahausvaiheessa. Syöttönopeuden lisäksi pinnanlaatuun vaikuttaa terien kunto. Sahojen terät vaihdetaan 2 – 4 kertaa yhden työvuoron aikana ja vähän ennen terien vaihtoa pinnanlaatu on huonoimmillaan.

Tasainen pinnanlaatu
Ulkoverhouksiin halutaan pinnaltaan tasalaatuista sahatavaraa. Pinnan tulee olla sopivan karhea, jotta maalin tartunta on hyvä, mutta toisaalta liian karkea pinta imee liiaksi maalia.

Puutavaran pintaan saattaa myös jäädä kuvioita sahan tai pelkkahakkurin terästä. Nämä kuviot tulevat näkyviin maalin alta, mikä ei yleensä ole toivottavaa. Joissain tapauksissa ulkoverhouksen pinnan halutaan olevan täysin sileä, jolloin valitaan höyläpintainen ulkoverhouslauta.

Valmistus halkaisemalla
Hienosahattuja lautoja valmistetaan halkaisemalla paksummista, jo kuivatuista sydäntavarakappaleista, jolloin halkaisupinta on ns. näkyviin jätettävä pinta eli käyttölape. Halkaiseminen tapahtuu tavallisesti vannesahalla.

Tyypillinen hienosahatun laudan paksuus on 21 mm, joka on saatu halkaisemalla 44 mm paksu sydäntavarakappale keskeltä kahtia. Paksuudesta häipyy n. 2 mm halkaisun yhteydessä.

Ulkoverhouslaudat


Ulkoverhouslaudat ovat niinikään yleensä ensin halkaistu kuivatusta sydäntavarasta, jonka jälkeen niihin höylätään muoto. Muotoon höylättyjä ulkoverhouslautatyyppejä on useita erilaisia. Nimikkeinä käytettävät kirjainyhdistelmät muodostuvat käyttökohteesta, pontista ja näkyvästä profiilista.

U: Ulkoverhouslauta

T: Täyspontti
Y: Yksinkertainen pontti

S: Suora
V: Viisto
K: Koriste
L: Limi

Ulkoverhouslautojen profiilit eroavat toisistaan ulkonäön ja käyttötarkoituksen mukaan. Osa profiileista soveltuu käytettäviksi vaakaverhouksiin ja osa pystyverhouksiin. UTV ja UYV soveltuu molempiin verhoustyyppeihin.

20149_41031.jpg

UTV on ehkä yleisimmin käytetty muotoonhöylätty ulkoverhouslauta, joka soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksissa.

20149_41032.jpg

UTS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksissa.

20149_41033.jpg

UTK soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksissa.

20149_41034.jpg

UYL soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksiiin. UYL tunnetaan puhekielessä myös nimellä veitsilauta.

20149_41035.jpg

UYS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksiin.

20149_41036.jpg

UYV soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksiin.

Höylätty ja mitallistettu puutavara


Mitallistamisella tarkoitetaan karkeahöyläystä, jossa tarkoituksena on ainoastaan varmistaa sahatavaran tasavahvuus. Mitallistettu puutavara voi toiselta lappeelta olla myös sahapintainen edullismman hinnan vuoksi mitallistettua puutavaraa voidaan valmistaa myös vajaasärmäisestä sahatavarasta, riippuen sen käyttötarkoituksesta. Mitallistus voidaan suorittaa myös vannesahauksella.

Karkeahöyläys
Karkeahöylätty puutavara on rakenteisiin piiloon jäävää puutavaraa, jossa höyläyksen tarkoitus on jokseenkin sama kuin mitallistetussa puutavarassa. Karkeahöylättyä puutavaraa käytetään mm. runkorakenteissa.

Sileähöyläys
Sileähöyläystä käytetään silloin, kun puutavaran käytön yhteydessä on tarkoitus jättää se näkyviin tai siihen kohdistuu ihokosketusta. Sileähöylätystä puutavarasta tyypillinen esimerkki on ns. laudepuu. Esimerkiksi 32 x 100 mm kuusisahatavarasta höylätään 28 x 95 mm pyöreäkulmaiseksi höylättyä laudepuuta. Laudepuun raaka-aineeksi valitaan tavallisesti laatuluokan A sahatavaraa. Yleisesti sileähöylätyn puutavaran raaka-aineena on A ja B laatuluokka. Mänty on sileähöyläyksen yhteydessä yleisempi raaka-aine. Sileähöyläystä käytetään myös muotoon höylätyissä sisäverhouslaudoissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_55279.jpg
Uusi suihku altistaa vuorotellen lämpimälle ja kylmälle vedelle
Euroopan johtava hanavalmistaja Oras on tuonut markkinoille ainutlaatuisen suihkujärjestelmän. Muotoilultaan modernissa ja elegantissa Oras Esteta Wellfit -suihkujärjestelmässä on uudenlainen hyvinvointitoiminto, jossa kuuman ja kylmän veden avulla voidaan huoltaa koko kehoa.
20225_78061.jpg
Ilmanvaihto on ilmastoteko - lue miksi
Miten varmistaa, että kodin sisäilma pysyy terveellisenä mutta samalla energialasku ja ympäristökuormitus kurissa? Toisin kuin moni luulee, ilmanvaihto voi auttaa pienentämään asumisen hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta. Swegon on nyt ensimmäisenä valmistajana selvittänyt ilmanvaihtokoneiden todelliset ympäristövaikutukset.
20082_8847.jpg
Onko sinulla vuoden Monier katto?
Onko sinulla vuoden Monier-katto? Lähetä talostasi ennen / jälkeen kattoremontin valokuvat sekä tarkat yhteystietosi (osoitteella katot@monier.com tai Monier Oy, Sinikalliontie 9, 02630 Espoo) ja voit voittaa!Kaikkien vuoden 2008 aikana ennen / jälkeen kuvien lähettäneiden keskuudesta arvomme yhden voittajan. Vuoden katto -voittaja saa palkinnoksi palautuksena MONIERilta ostettujen kattotuotteiden (kattotiilet, erikoistiilet, kiinnikkeet, tiivisteet, kattoturvat, aluskatteet ym.) arvon.
20147_40341.jpg
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy varmasti jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.
20173_48728.jpg
Turvallista lukitusta ja joustavaa ovien avaamista
Yale Doorman on elektroninen lukko kotien ulko-ovien lukintaan. Älylukko mahdollistaa oven avaamisen neljällä eri tavalla. Voit itse valita toimiiko lukkosi pääsykoodilla, kaukoavaimella, älypuhelimella vain avainperänmallisella kulkutunnisteella.Älylukko helpottaa arkea. Automaattinen lukintatoiminto lukitsee oven välittömästi sen suljettuasi ja varmistaa, että kotisi on aina turvassa oletpa sitten kotona tai poissa. Kadonnut kulkutunniste voidaan poistaa välittömästi, jolloin turvallisuus säilyy ja voit unohtaa kadonneen kulkutunnisteen aiheuttaman epävarmuuden ja huolen sen joutumisesta vieraisiin käsiin.
201411_41624.jpg
Ilmeikkäät keraamiset takat Tulikiveltä
Tulikiven keraaminen takkamallisto koostuu CE-merkitystä sarjasta moderneja varaavia takkoja, jotka sopivat sisustukseen kuin sisustukseen. Mallistossa on kuusi erilaista runkoa, joiden avulla syntyy kaikkiaan jopa 1 000 erilaista mallia. Selkeistä elementeistä koostuva kokonaisuus on helppo koota mieleisekseen. Näin kotiin sopiva ratkaisu löydetään helposti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton