• Etusivu
  • Talo

Puu-ulkoverhouksen toteuttaminen ja uusiminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.04.2024
20163_45709.jpg

Rintamamiestalon ulkoverhous päätettiin uusia, ja toteuttaa samalla ulkopuolinen lisälämmöneristys. Talon 70-luvulla rakennetussa laajennusosassa oli verhoiluna UVL eli ns. veitsilauta. Vanhassa osassa oli hirsirungon päälle toteutettu ulkoverhous raakalaudalla ja saumarivalla. Ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä yhtenäistettiin eri ikäisten osien julkisivut.

Yleisimmin käytetty ulkoverhous suomalaisissa pientaloissa on puu-ulkoverhous, jonka toteuttaminen on varsin helppoa. Oikein toteutettuna sekä huollettuna se on pitkäikäinen ja suomalaiseen maisemaan sopiva vaihtoehto. Aikaa myöden voi kuitenkin tulla tarve uusia ulkoverhous, talon ilmeen muuttamisen, lisäeristämistarpeen tai ulkoverhouksen huonokuntoisuuden vuoksi.

Ulkoverhouslaudan valinta

Ulkoverhouslaudan valinnassa on muutama suositus, jotka kannattaa huomioida. Ulkoverhouslautojen puulajiksi suositellaan kuusta, koska se sulkeutuneen solurakenteensa ansiosta se imee itseensä vähemmän kosteutta kuin mänty, joten kosteuseläminen on vähäisempää. Käytettävän puutavaran kosteuden tulee olla alle 20 %, mikä saavutetaankin helposti nykyaikaisella keinokuivauksella.

Verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23…28 mm. Tätä ohuempia verhouslautoja ei suositella käytettäväksi pientalon ulkoverhouksiin. Alle 23 mm:n vahvuista lautaa ei ole suositeltavaa käyttää kuin toisarvoisissa kohteissa. Paksumpiakin vaihtoehtoja on saatavilla, mutta tällöin alkavat materiaalikustannukset nousta. Paksumpia vaihtoehtoja ei välttämättä löydy varastotuotteina, vaan ne on tilattava erikseen. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin säiden vaihteluja.

Paras vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja auringon UV-säteilyltä alusta asti. Laudat voi luonnollisesti käsitellä itsekin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen asennusta ja on suositeltavaa käyttää myös oksalakkaa.

20163_45710.jpg

Ulkoverhouslaudan valinnassa huomioitavaa

Puulajin ja verhouslaudan paksuuden lisäksi ulkoverhouslaudan valintaan vaikuttaa toteutettavan ulkoverhouksen suunta ja monimuotoisuus.

Maalattavien puu-ulkoverhousten materiaalina käytetään hienosahapintaista verhouslautaa, jossa on hyvä maalin tartuntapinta ja pinta on tasaisen siisti.

Toteutusvaihtoehtoina on lomalaudoitus, laudoitus ja saumaripa –yhdistelmä sekä erilaiset profiloidut verhouslaudat.

Valinnassa huomioidaan haluttu suunta. Osa vaihtoehdoista soveltuu vaakaverhoukseen ja osa pystyverhoukseen. Verhouslaudan suunta voi myös vaihtua. Tällöin hyvä vaihtoehto on esimerkiksi UTV-profiili, joka soveltuu sekä vaaka että pystyverhouksiin.

Tuuletusrako puujulkisivussa

Tuuletusrako on tärkeä muistaa. Verhouslaudan takana tulisi olla vähintään 22 mm yhtenäinen vapaa tuulettuva tila. Tämä on helppo toteuttaa käyttämällä ulkoverhouksen koolauksina esimerkiksi 22 x 100 mm:n kuivaa lautaa.

Vaakaan toteutettavalle ulkoverhoukselle riittää runkotolppiin kiinnitettävät pystylaudat. Pystyverhous edellyttää edellisen päälle vielä vaakalautoja.

<p data-block-key="1e679">Vanhan rakenteen päälle asennettiin ensin 40 mm paksu mineraalivilla ja sen päälle pystyverhouksen osalle ristiinkoolatut 22 x 100 mm laudat k-600 jaolla. Vaakaverhoilun kohdalle asennettiin 22 x 100 mm:n laudat tuplana.</p>
Vanhan rakenteen päälle asennettiin ensin 40 mm paksu mineraalivilla ja sen päälle pystyverhouksen osalle ristiinkoolatut 22 x 100 mm laudat k-600 jaolla. Vaakaverhoilun kohdalle asennettiin 22 x 100 mm:n laudat tuplana.

Vanhan ulkoverhouksen uusiminen

Vanhan ulkoverhouksen uusiminen poikkeaa uudiskohteista lähinnä purkutöiden osalta. Vanhempiin taloihin kannattaa lähes poikkeuksetta lisätä myös eristettä, jolloin joudutaan purkamaan vanha ulkoverhous koolauksineen ja mahdollisesti myös vanha tuulensuoja. Ulkopuolinen lisäeristäminen on turvallinen ratkaisu, jossa vanha rakenne jää lisäeristeen lämpimämmälle puolelle. On kuitenkin huomioitava, ettei rakenteen sisään jää eri materiaalien rajapintoja, joihin voi muodostua kastepiste. Runko tai pohja, jolta uuden ulkoverhouksen toteutus aloitetaan, saattaa kaivata myös oikaisua.

<p data-block-key="d95n4">Ulkoverhouslauta UTV 23x120 on alaosassa pystyverhouksena, väliin vaakaverhous ja yläosaan jälleen pystyverhouksena. Verhouslaudan profiili sopii tähän ratkaisuun hyvin, sillä sitä voidaan käyttää sekä pysty- että vaakaverhouksissa.</p><hr/><p data-block-key="51mj2"></p>
Ulkoverhouslauta UTV 23x120 on alaosassa pystyverhouksena, väliin vaakaverhous ja yläosaan jälleen pystyverhouksena. Verhouslaudan profiili sopii tähän ratkaisuun hyvin, sillä sitä voidaan käyttää sekä pysty- että vaakaverhouksissa.
<p data-block-key="w7h9n">Verhouslaudan suunnan vaihtuessa väliin asennettiin vesipelti. Ylempään suunnanvaihtokohtaan taas asennettiin profiloitu puulista eli ns. tippalista. Ikkunoiden korkeuksissa todettiin heittoja, minkä johdosta verhouslaudan suuntaa ei vaihdettu ikkunoiden tasosta.</p>
Verhouslaudan suunnan vaihtuessa väliin asennettiin vesipelti. Ylempään suunnanvaihtokohtaan taas asennettiin profiloitu puulista eli ns. tippalista. Ikkunoiden korkeuksissa todettiin heittoja, minkä johdosta verhouslaudan suuntaa ei vaihdettu ikkunoiden tasosta.
Info

Info

Muistilista puu-ulkojulkisivun toteuttamiseen ja uusimiseen:

  • Valitse riittävän paksu ulkoverhouslauta
  • Huomioi ulkoverhouslaudan soveltuvuus toteutettavaan ulkoverhousratkaisuun
  • Noudata pintakäsittelyssä valmistajan käsittely-yhdistelmäsuositusta
  • Huolehdi riittävän suuresta tuuletusraosta
  • Käytä kiinnitykseen tarkoituksenmukaisia nauloja.
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20107_22495.jpg
Sääolot huomioitava puumateriaalien valinnassa
Puupintoja koettelevat sääolot on tärkeää huomioida puumateriaalien valinnassa ja huollossaSuomen sateinen ilmasto ja ilmastonmuutos asettavat omat haasteensa ja vaatimuksensa puupinnoille. Julkisivut ovat osin räystäiden ja muiden rakenteiden suojaamia, mutta pihan rakenteiden, kuten terassien, laitureiden ja aitojen puupinnat ovat jatkuvasti säälle altistuneita. Puupintaisia julkisivuja on Suomessa niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotiasunnoissa ja mökeissä. Lisäksi puuta käytetään pihojen rakenteissa ja kalusteissa. Pientaloissa puujulkisivujen suosio on ollut myös vahvassa kasvussa. Ulkopintojen osalta on tärkeää ottaa sääolosuhteet huomioon puumateriaalin, puun suojauksen ja pinnoitteen tai maalin valinnassa ja huollossa.Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa ovat maantieteellisesti otollisia alueita puurakentamiselle. Euroopan osalta Atlantin rannikon ilmasto on selvästi ankarampi kuin Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen ilmasto. VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen mukaan tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomessa on perinteisesti ollut pakkastalvia ja lämpötilat eivät nouse jatkuvasti homeelle ja laholle otollisiin lämpötiloihin.Ilmaston vaikutukset ovat moninaisia, sillä esimerkiksi sademäärät, ilman kosteus, lämpötila ja sen vaihtelu, tuulisuus ja auringon säteily vaikuttavat ulkoseiniin ja pihojen puurakenteisiin kohdistuvaan säärasitukseen. Perinteisesti loppukesä ja erityisesti syksy, jolloin sateet tulevat pääosin vetenä, ovat haastavinta aikaa puurakenteille. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa puupinnoille, mikäli talvet ovat yhä lämpimämpiä, jolloin vesi tulee enemmissä määrin sateena myös talviaikaan. – Julkisivut ja puiset ulkorakenteet altistuvat entistä enemmän säiden vaikutuksille. Etenkin parvekkeet, aidat ja laiturit ovat erityisesti koetuksella. Puupinnat, joissa ei ole sateensuojaa lainkaan, altistuvat sateelle ja säärasitukselle huomattavasti.– Sään vaikutuksia arvioitaessa tarkastellaan aluksi laajalla alueella vallitsevaa suurilmastoa, ns. makroilmastoa. Ilmaston vaikutuksissa tulee ottaa huomioon myös pienilmasto ja paikallisilmasto, kuten se, miten muut rakennukset ja rakenteiden yksityiskohdat suojaavat ulkoseinää, Viitanen jatkaa.Puurakentamisella on mahdollista saavuttaa hyvinkin pitkä rakennuksen kestoikä. Suomesta löytyy yli satavuotiaita julkisivuja, joissa on edelleen alkuperäinen puumateriaali. Kokonaisrakenteen laatu tärkeää, ja pienetkin yksityiskohdat, joista vesi voi päästä sisään rakenteisiin, on huomioitava. Myös valittu puumateriaali, pinnoitetyyppi ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä seikkoja. – Materiaalien osalta laudan paksuuden tulisi olla riittävä. Esimerkiksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa paljon käytetty kuusilauta täyttää paikalliset vaatimukset. Pintakäsittelyyn olisi hyvä kuulua ns. kolmen kerran käsittely ja maalin on oltava riittävän tiivistä, ettei vesi mene siitä läpi. Pintakäsittelyn valinta tehdään sen mukaan, minkälainen puupinta ja rakenne ovat kyseessä, Viitanen sanoo.
Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
20075_5038.jpg
Kotimaista, kodikasta lämpöä
Kermansavi on ainoa kotimainen kaakeliuunivalmistaja, joka valmistaa koko uunin kaakeleita myöten itse. Koristekaakelit, hyllyt, reliefit ja syvennykset ovat ammattilaistemme käsityönä tekemiä ja jokaisen uunin kaakelit valmistetaan aina kyseistä tulisijaa varten.Kaikki Kermansaven uunimallit ovat varaavia ja sopivat niin kotiin kuin kesämökille. Niiden hyötysuhde on korkea ja lämmönluovutus tasaisen tehokasta. Silti pinnan lämpötila jää kaksirunkorakenteen ansiosta turvallisen alhaiseksi.
20199_59867.jpg
Terassikauden ei tarvitse olla vielä ohi
Syksyn sateet kertovat, että terassikausi alkaa olla auttamatta ohi. Ei välttämättä.Lasituksen myötä terassin käyttöaika pidentyy ja terassilla on miellyttävää nauttia pimenevistä illoista tunnelmallisessa valaistuksessa pitkälle syksyyn. Lasitettu terassi pitää myös tuulen tehokkaasti loitolla. Sääsuojan lisäksi hyvin suunniteltu ja kodikas lasiterassi toimii toisena olohuoneena, johon on mukava istahtaa nauttimaan lämpimästä kahvista tai vilvoitella saunan jälkeen. Kylmät varpaat lämpenevät termomatolla. Myös LED-valot on järkevä asentaa lasituksen asennuksen yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton