• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä lupia ja suunnitelmia oman kotinsa remontoija tarvitsee?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.07.2024
20218_71923.jpg

Suunnitteletko oman kotisi remontointia? Onko remontoinnin tarkoitus vain uusia pintoja vai tehdä rakenteellisia muutoksia? Oletko tietoinen, milloin tarvitset remontillesi rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä aiotun remonttisi ilman ilmoituksia?

Rakennuksen säilymisen kannalta on tärkeää, että sitä huolletaan. Korjausten avulla saadaan jatkettua rakennuksen käyttöikää ja korjauksilla vaikutetaan myös rakennuksen arvoon.

Omassa kiinteistössään saa kiinteistön omistaja tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa töistä on kuitenkin luvanvaraista.

Rakennuslupaa tarvitset kun…

Lupa työn tekemiseksi tarvitaan yleensä silloin kun rakennuksen käyttötarkoitusta on aikomus muuttaa tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin.

Palo-osastoinnit kuuluvat myös sellaisiin rakenteisiin, joihin ei ilman lupaa saa koskea. Helpohkona muistisääntönä voitaisiinkin pitää, että jos tehtävä korjaus- tai muutostyö on verrattavissa uuden rakentamiseen, tarvitaan siihen lupa.

Asemakaavamääräykset tulee muistaa ottaa huomioon siinä vaiheessa kun lähdetään miettimään lisärakennusta tai muuttamaan kiinteistön käyttötarkoitusta. Asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeudet määräävät sen, onko suunniteltu toimenpide mahdollinen suorittaa. Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraista toimintaa.

<p data-block-key="m0ie1">Mitä kaikkia töitä saa tehdä ilman lupaa?</p>
Mitä kaikkia töitä saa tehdä ilman lupaa?
Info

Info

Lupaa tarvitsevia töitä

  • Kosteisiin tiloihin liittyvät rakennusosien muutokset esimerkiksi seinärakenteiden muutokset
  • Kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen
  • Kosteiden tilojen laajeneminen tai rakentaminen rakennuksen muihin tiloihin.
  • Lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtojärjestelmässä tapahtuvat oleelliset muutokset.
  • Julkisivumuutokset
  • Energiatehokkuuden parannus – esimerkiksi lisätty lämmöneristystä
  • Muutokset kantavissa rakenteissa
  • Muutokset kattomuodossa
  • Uuden hissin rakentaminen
  • Uuden savuhormin tai tulisijan rakentaminen tai vanhan uusiminen.
  • Kun käyttötarkoitus muuttuu

Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraista toimintaa.

Toimenpiteet, jotka koskettavat käyttäjien turvallisuutta, ovat aina luvanvaraisia. Tällaisia ovat esimerkiksi lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän sekä kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt. Jos olet ajatellut muuttaa kotisi julkisivua, tarvitset myös siihen erillisen luvan.

Purkulupa

Purkulupa tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin kun joudut purkamaan vanhan rakennuksen uuden tieltä. Pääsääntöisesti tarvitset purkuluvan rakennuksen purkamiseen.

Joissain tapauksissa riittää pelkkä purkamisilmoitus, mutta ilmoitus on aina tehtävä. Purkulupaa tarvitset tapauksissa, jos rakennuksesi sijaitsee asemakaava-alueella tai jos yleiskaavassa niin määrätään, sekä tapauksissa, joissa alueella on voimassa oleva rakennuskielto.

Lupia ei tarvita kodin ylläpitotöissä

Kun kotisi korjaustyöt liittyvät selkeästi rakennuksen ylläpitotöihin, kuten esimerkiksi pintarakenteiden korjauksiin sekä uusimisiin, ei erillistä lupaa yleensä tarvita.

Siitä, mitä lasketaan ylläpitotöiksi, löytyy poikkeuksia. Jos haluaa olla aivan varma työn luvanvaraisuudesta, kannattaa asiasta tiedustella oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Kotiin tehtävät maalaus- sekä kalustekorjaukset, lattioiden tai seinien laatoitukset, seinien tapetointi ynnä muu pintarakenteen muutos tai korjaus on vapaasti tehtäviä töitä, jotka eivät edellytä erillisiä lupia. Kun korjataan saniteettitilojen pintoja, voi työhön sisältyä myös vesieristeiden uusiminen.

<p data-block-key="5upx7">Lattian laatoitustyöt ovat vapaasti tehtäviä töitä.</p>
Lattian laatoitustyöt ovat vapaasti tehtäviä töitä.
Info

Info

Erillistä lupaa ei vaadita, kun:

  • tehdään maalaus- tai kalustekorjaus, laatoitetaan, tapetoidaan tai tehdään jokin muu pintarakenteen muutos tai korjaus
  • uusitaan kuivantilan lattiaa
  • korjataan tai uusitaan saniteettitilojen pintoja. Tähän voi sisältyä vesieristeiden uusiminen.

Toimenpideluvalla pystyy tekemään monia töitä

Toimenpidelupaa tarvitaan kun on tarkoitus muuttaa rakennuksen julkisivua, silloin kun on tarkoitus muuttaa rakennusosaa tai vaihtaa teknistä järjestelmää. Toimenpidelupaa tarvitaan kun rakennukseen tehtävällä muutostyöllä vaikutetaan merkittävästi energiatehokkuuteen.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa mainittu toimenpidelupa tarvitaan silloin kun ollaan pystyttämässä tai sijoittamassa ei rakennuksena pidettävää rakennelmaa tai vaihtoehtoisesti ollaan muuttamassa olemassa olevan rakennuksen ulkoasua tai tilajärjestelyjä. Esimerkiksi katoksen, vajan tai vaikka ulkohuussin voi toimenpideluvalla rakentaa pihalleen. Eli sellaiset piharakennukset ja pienet rakennelmat, jotka eivät haittaa terveyttä, esteettisyyttä tai turvallisuutta, eivätkä ole este liikenteelle.

Toimenpideluvalla tehtäviä töitä ovat lisäksi rakennuksen julkisivun muutostyöt, kattoon kohdistuvat muutokset kuten kattomuodon, katemateriaalin tai sen värityksen vaihtaminen. Myös ulkoverhouksen rakennusaineen sekä värityksen muuttaminen kuuluvat toimenpidelupaan. Julkisivutoimenpiteisiin luetaan myös katukuvaa muuttavan markiisin asentaminen tai kiinteistön ikkunajaon muutokset.

Toimenpideluvan alaisia töitä ovat myös aitaamiseen liittyvät työt kuten kiinteän aidan tai reunusmuurin rakentaminen.
Ohje

Ohje

Mikäli haluat varmistaa töiden luvanvaraisuuden, voit ottaa yhteyttä oman kuntasi tai kaupunkisi rakennusvalvontaan – paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen. Huomioithan, että eri kuntien säännöt poikkeavat toisistaan. Älä siis oleta vaan kysy.

Ohjeet ovat suuntaa antavia. Varmista luvanvaraisuus kuntasi rakennusvalvonnasta!

Rakentaminen
rakennuslupa
kunnostus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viranomaisluvat
Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa; rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
20087_12057.jpg
Kastellin AIKA 188
Paikallarakennetun Kastelli-talon energiatehokkuus on omaa luokkaansa. Tiiviit, saumattomat rakenteet antavat ylivoimaisen edun rakennettaessa energiatiiviitä taloja ja huviloita. Kastelli-talo tehdään paikallarakentaen, teollisesti esivalmistetuista ja määrämittaisista materiaaleista (PRE-CUT-menetelmä). Näin syntyy yhtenäinen ja saumaton seinärakenne, joka on energiatehokkaan talon keskeisin ominaisuus.
20081_7962.jpg
Lue väreistä Suomalainen koti -sisustuskirjasta
Värimaailma tuntee käsitteet värispektri ja väriympyrä. Yksinkertaistettuna kysymyksessä on perusvärit ja näiden yhdistelmät, jonka ketjun toisessa päässä ovat väritehtaiden värikartat, jotka kattavat tuhansia ja taas tuhansia eri sävyjä. Kodin värimaailmaa pohdittaessa ei mennä kuitenkaan vielä tälle tasolle vaan puhutaan valkoisesta, punaisesta , sinisestä ja myös musta-valkoisesta, vaaleanvihreästä, sinivihreästä ja tummanpunaisesta.Värit voidaan rinnastaa myös luontoon, tuttuihin materiaaleihin ja yleensäkin johonkin, joka antaa heti kuvan, mistä on suurin piirtein kysymys. Tällöin väriä verrataan esimerkiksi hiekkaan, sinappiin, kittiin, usvaan, mereen tai grafiittiin. Yhtä lailla vertaus löytyy kermanvalkoisesta, ruusunpunaisesta, sitruunankeltaisesta, havunvihreästä ja taivaansinisestä. Väreillä on vaalean-, keski- ja tummasävyn lisäksi myös lukuisia eri sävyn syvyyttä kuvaavia ilmaisuja.
20124_30636.jpg
Patolevy suojaa perustukset kosteudelta
Kun perustuksiin tehdään vedeneristys, sen tarkoituksena on estää rakenteeseen eri syistä pyrkivän veden tunkeutuminen.Korjaustoimenpiteisiin joudutaan, kun vanha eristys on vanhentunut tarpeeksi tai rakenteet ovat kostuneet johtaen jonkinasteiseen vaurioon tai eristys on vioittunut tai jos eristystä ei ole ollenkaan. Vaurioon voivat olla syynä puun juuret, maan kaato rakennukseen päin, perustuksen liikkuminen, halkeamat, routa, salaojan purkuputken jäätyminen tai salaojan rikkoutuminen. Lisäksi puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vesi on saattanut nousta kapillaarisesti seinä- ja lattiarakenteisiin.Toimiva perusmuurin eristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen. Perusmuurin eristysmateriaali valitaan maaperän ominaisuuksien mukaan. Kun pohjavesi ei nouse perustamistason yläpuolelle ja maaperän kuivumisominaisuudet ovat hyvät, eristeeksi soveltuu perusmuurilevy. Vaativammissa kohteissa perusmuuri eristetään hitsattavalla kumibitumikermillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton