• Etusivu
  • Talo

Aidon puulattian asentaminen

Katso ohjeet: Puukoulu 7

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2024
lautalattian-asennusphjeet-1920x1080

Ei se aina ollut niin tarkkaa, jos lattia oli hieman epätasainen. Pääasiana oli että on lattia. Kuva Adobe Stock.

Aito puu on materiaalina lämmin ja luonnollinen. Puu näyttää itseltään. Puu on hyvä materiaali erityisesti siellä, missä siihen kohdistuu ihokosketusta, esimerkiksi lattiassa. Aito puupinta tuntuu miellyttävän lämpimältä talvella ja viileältä kesällä. Aidolla puulattialla voit kävellä paljain jaloin tuntematta epämiellyttävää kylmyyttä riippumatta siitä, onko asunnossa lattialämmitys.

Lattialaudan valinta

Lautalattian toteuttamiseen on runsaasti vaihtoehtoja. Tavallisin lattialauta on männystä höylätty, nimellismitoiltaan 28 mm paksu ja 95 mm leveä. Tarjolla on kuitenkin muita vaihtoehtoja, kuten 21 x 95 mm ja 33 x 95 mm. Käytettäessä alle 28 mm paksua lattialautaa on lattian kannakkeiden välin oltava k 400 tai lautalattia on toteutettava uivana levymäisen alusrakenteen päälle. Markkinoille on tulossa myös ohuita massiivipuulattioita, jotka asennetaan parketin tapaan uivana (liimaamalla) alusrakenteen päälle.

Myös lattialautojen leveys voi vaihdella välillä 45...145 mm. On kuitenkin huomioitava, että leveämmät laudat kutistuvat kuivuesaan kapeita enemmän. Onkin tärkeää, että valittu lattialauta on kosteudeltaan sopiva. Puu on hygroskooppinen materiaali, joka pyrkii tasapainokosteuteen ympäröivien olosuhteiden kanssa. Lattialautaa valmistetaan myös kuusesta ja koivusta. Viime vuosina markkinoille on tullut myös männystä, kuusesta tai koivusta valmistettua lämpökäsiteltyä lattialautaa. Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä on huomioitava käsittelyn lujuutta heikentävä vaikutus. Myynnissä on myös valmiiksi pintakäsiteltyjä lattialautoja. Lattilautaa on saatavilla myös pääpontattuna.

Asennuskosteus

Lattialaudan tärkeimpiä ominaisuuksia on sen asennuskosteus. RYL:n mukaan kosteuden tulisi olla 8-12 %. Tämä edellyttää, että keinokuovauksen jälkeen lattialauta säilytetään vakiokosteustilassa puutavarakaupan varastossa. Liian kostea lattialauta kutistuu kuivuessaan ja lautojen väliin muodostuu rakoja. Toisaalta asennuskosteudeltaan liian kuiva lattialauta saattaa turvota ja turpoamisen myötä joku lattialaudoista saattaa kohota ylös. Tälläinen tilanne saattaa muodostua esimerkiksi talvisin kylmillään olevalla kesämökillä. Onkin hyvä keskustella asiasta asiantuntevan puukauppiaan kanssa ja kertoa hänelle mihin ja millaisiin olosuhteisiin hankittava lattialauta on tarkoitus käyttää.

Lattialautojen asennus

Lattialaudat naulataan palkkeihin käyttäen uppokantanauloja, joiden koko on laudan paksuudesta riippuen 60 x 2,3 tai 75 x 2,8 mm. Lattialaudat voidaan myös ruuvata kiinni. Seinän vierellä käytetään apuna puukiiloja, jotta lattialautojen ja seinän välinen rako saadaan tasaiseksi. Liikkumavaran tulee olla 10 mm leveä.

Alustan suoruus

Ennen lautojen asennuksen aloitusta tarkista, että koolaus on tasainen ja vaakasuora. Tee tarkistus vähintään 3 metrin pituisella linjalaudalla, jota kuljetetaan koolausta pitkin eri suuntiin. Asennuksessa on myös huomioitava, ettei lattialaudan ja eristekerroksen väliin jää ilmarakoa. Mikäli ilma pääsee liikkumaan lattialaudan alla, se voi aiheuttaa vedon tunnetta.

<p data-block-key="etx7b">Tarkista koolauksen suoruus.</p>
Tarkista koolauksen suoruus.
<p data-block-key="eimrx">Käytä seinän ja sorkkaraudan välissä puukapulaa saadaksesi tilaa väännölle ja suojataksesi seinää.</p>
Käytä seinän ja sorkkaraudan välissä puukapulaa saadaksesi tilaa väännölle ja suojataksesi seinää.
<p data-block-key="etx7b">Jos käytätä nauloja, upota naulanpäät kunnolla esimerkiksi tuurnalla.</p>
Jos käytätä nauloja, upota naulanpäät kunnolla esimerkiksi tuurnalla.

Lautalattian asennuksen aloittaminen

Aloita lattialautojen asennus asettamalla ensimmäinen lauta naaraspuoli seinää vasten. Jos huone on pitkä ja pituussuuntaan tarvitaan useita lautoja, huolehdi siitä, että laudat ovat suorassa linjassa. Älä luota pelkästään seinän suoruuteen. Tarkista käyttäen linjalankaa. Aseta kiiloja lattialaudan ja seinän väliin liikkumavaran jättämiseksi. Ensimmäinen lauta ruuvataan tai naulataan päältä niin läheltä seinää, että naula peittyy jalkalistan alle. Etureuna ruuvataan tai naulataan vinosti lyöden urospontin sisäkulmaan. Naulatessa käytetään apuna tuurnaa.

Seuraava lauta lyödään edelliseen kiinni lyöntikapulan avulla. Toimenpide toistetaan ja laudat kiinnitetään sitä mukaa, kun ne on saatu kunnolla paikoilleen. Jos on vaarana, että lauta halkeaa kiinnitettäessä, esim. lähellä päätyä, esiporataan naulausreikä.

Lautalattian jatkosaumat

Lautojen jatkosaumat tehdään lattiakannakkeen kohdalle ja ulkonäkösyistä jatkoskohdat sijoitetaan tasaisesti koko lattiapinnalle. Etenkään vierekkäisten lautojen jatkoskohdat eivät saa olla samalla tuella.

Päätypontattujen lattialautojen jatkoksia ei välttämättä tarvitse sijoittaa tuen päälle, kunhan viereiset laudat jatkuvat yhtenäisinä. Keskellä lattiaa olevan päätysauman saaminen mahdollisimman tiiviiksi, onnistuu puristamalla laudat yhteen seinän viereisestä raosta esimerkiksi sorkkaraudan avulla. Käytä tällöin seinän ja sorkkaraudan välissä levynpalaa tai puukapulaa saadaksesi tilaa väännölle ja suojataksesi seinää.

Oviaukot

Jos mahdollista, ulota lattia ovien kohdalla niin pitkälle, että kynnys peittää sauman. Lattian pitää voida liikkua suhteessa naapurihuoneiden lattioihin. Jos lattiat eivät ole samassa tasossa, korotetaan kynnystä alemman huoneen puolella listan avulla. Kynnyksettömissä aukoissa käytetään puisia tai metallisia peitelistoja.

<p data-block-key="jch6h">Älä lyö vasaralla suoraan ponttiin. Käytä vaikka puupalikkaa välissä.</p>
Älä lyö vasaralla suoraan ponttiin. Käytä vaikka puupalikkaa välissä.
<p data-block-key="p3uq3">Jätä oviaukossa elämisvaraa puulattialle.</p>
Jätä oviaukossa elämisvaraa puulattialle.

Lopetus

Viimeinen lautarivi joudutaan yleensä halkaisemaan. Kaksi viimeistä lautariviä on tavallista asentaa yhtaikaa. Halkaistu viimeinen lauta kiinnitetään päältä, niin läheltä reunaa kuin mahdollista, jolloin naulat/ruuvit jäävät jalkalistan alle. Seinän viereen tulee jättää 10 mm liikkumavaraa. Ennen lattialistojen naulaamista poistetaan kaikki seinävierustan palikat ja kiilat.

<p data-block-key="bzhu6">Viimeinen pala saatetaan joutua halkaisemaan. Tässä helppo ohje mittaukselle.</p>
Viimeinen pala saatetaan joutua halkaisemaan. Tässä helppo ohje mittaukselle.

Uiva lattia

Lautalattia voidaan toteuttaa myös uivana, eli laudat kiinnitetään toisiinsa, mutta ei alusrakenteeseen. "Uivaan" lattiaan tulisi hankkia tasapontiksi höylätty lattialauta. Normaalisti lattialauta höylätään "kireäksi pontiksi". Laudan alahuuli on tällöin 0,5 mm lyhyempi kuin ylähuuli.

Lattia-asennuksen työkalut

Oikeat työkalut ja varusteet helpottavat työntekoa: vasara, tuurna, sorkkarauta, hienohampainen leveäteräinen saha, suorakulma, kynä ja mittanauha. Reikien ja lovien tekemiseen tarvitaan porakone, pistosaha ja litteä taltta. Tuurna on tarpeen, jotta vältyttäisiin naulausjäljiltä. Suorakulman ja terävän kynän avulla saadaan merkinnöistä tarkat. Jiirilaatikko tai -saha helpottavat katkaisua. Kiristysrauta auttaa lattialautojen kiristämisessä asennuksen aikana.

Pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa lautalattian ulkonäköön

Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Ensimmäisellä käsittelykerralla tulee lattia lakata kolmeen kertaan. Tavallinen lakkatyyppi on alkydilakka, jossa liuottimena on lakkabensiini. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Sivelyjen välillä kannatta suorittaa kevyt välihionta mahdollisten epätasaisuuksien poistamiseksi.

Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin.

Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Lattia voidaan myös peittomaalata osittain, osan lattiasta jäädessä puun väriseksi.

Öljytty lattiapinta on miellyttävä, mutta vaatii hoitoa. Pinta saattaa olla herkkä tahraantumaan. Paikalliset tahrat poistetaan hiomalla hienolla hiomapaperilla öljyn avulla.

Puulattia voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla.

Talo
lattiat
maalaus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

nainen maalaa rullalla seinää
Maalin valinta
Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Unelmana iso koti
Nyt puhutaan suurista unelmista! Oletko unelmoinut sellaisesta kodista, josta neliöt eivät lopu kesken? Keskustellaan rakennusprojekteista, miten ne aloitetaan, saatetaan loppuun, ja millä keinoin kodin voi pitää energiatehokkaana – hyppää siis mukaan!
Mies ja nainen poseeraavat poscast-studiossa ja hymyilevät kameralle
Unelmien omakotitalo
Unelmiesi omakotitalo voi olla lähempänä kuin luuletkaan! Tämänkertainen jakso on täynnä inspiraatiota unelmien omakotitalon rakentamiseen, siihen liittyviin oppeihin ja asunnon lämmityksen parantamiseen.
20182_51777.jpg
PuuNet-hankkeen koulutuksia Oulussa
PuuNet – puurakentamisen verkko-osaamiskeskus –hankkeen koulutukset jatkuvat Oulussa. Koulutusten tavoitteena on levittää laadukkaan puurakentamisen hyviä käytäntöjä. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat sekä alan johtavien yritysten asiantuntijat. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.Koulutuksen kohderyhmän ovat pohjoissuomalaiset rakennusalan ammattilaiset, kuten valvojat, työnjohto, rakennustarkastajat, urakoitsijat sekä suunnittelijat.
201610_47604.jpg
Terassilasien talviasennuksessa on ideaa!
Lasiterassin asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta. Talvi on itse asiassa oiva aika asentaa lasiterassi! Lasitettu terassi tuo lisätilaa myös jouluksi – joulukuusi ilahduttaa terassilla jo ulkoa katsottuna ja pysyy pidempään vihantana, ja lahjat ja jouluruuat voi säilyttää terassilla poissa jaloista mutta turvassa lumelta ja tuulelta.Tilaa maksuton esite!
202110_72977.jpg
Viisi + yksi vinkkiä vastuulliseen keittiöremonttiin
Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa. Se on merkittävässä roolissa myös arjen vastuullisuuden näkökulmasta: keittiön kautta kulkee muun muassa suurin osa kodin jätteistä. Miten tehdään vastuullinen keittiöremontti ja mitä keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Keittiömaailma kokosi vinkit vastuullisen keittiön suunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton