• Etusivu
  • Remontti

Peruskorjattavan omakotitalon ilmanvaihto

Kaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 30.11.2023
Vallox iv-kanavat

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa peruskorjausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta lähes puolet johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä energiansäästöpyrkimyksissä.

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä rakennuksen tiiviys paranee ja ilmavuodot pienenevät. Siksi on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan – eikä säästöä tehdä sisäilman laadun tai rakenteiden terveyden kustannuksella. Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot.

Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta

Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet muodostuu heidän hikoilustaan ja hengityksestään noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 watin teholla.

Jos sisäilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienille, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisessa kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot. Tehokas ilmanvaihto Vallox-ilmanvaihtolaitteella poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.

Miten rakentaa ilmanvaihtokanavisto saneerattuun taloon?

Valmiissa talossa ilmanvaihtokanavien jälkiasennus vaatii usein miettimistä, jotta selvitään mahdollisimman pienellä työ- ja tarvikemäärällä. Moni tekee osan saneeraustöistä itse, ja jättää osan töistä ammattilaisten käsiin. Ilmanvaihdon suunnitelmat ja ilmamäärien mittaukset kannattaa aina teettää ammattilaisella, mutta esim. kanaviston rakentaminen on helppoa tehdä itse.

Vallox BlueSky -putki on taipuisuutensa ja keveytensä ansiosta helppo ja nopea rakentaa itse. Kevyttä muoviputkea on näppärä käsitellä jopa yksin, eikä sen asentamisessa tarvitse porata ja niitata. Putket katkaistaan käsin sopivan mittaisiksi ja asennetaan paikalleen. Asennus onkin paljon nopeampaa verrattuna perinteiseen peltiseen kanavistoon.

Kannattaako koneen vaihtaminen?

Ilmanvaihtokoneiden tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt erityisesti energian säästön osalta. Uudella Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneella on mahdollisuus puolittaa ilmanvaihdon energiankulutus vanhaan, 1980-luvulla hankittuun MUH Ilmavaan tai muihin sen ajan ilmanvaihtokoneisiin verrattuna, koska sen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on lähes 80 %.

Takavuosien suosituin ilmanvaihtolaite, MUH Ilmava, oli tuotannossa kahdenkymmenen vuoden ajan ja sitä valmistettiin yli satatuhatta kappaletta. Koneen suosio kannusti myös muita valmistajia (mm. DeeKax, Parmair, Haato ja Meptek) tuomaan markkinoille omia, vastaavanlaisella tekniikalla varustettuja ilmanvaihtolaitteitaan. Laitteita yhdisti se, että niissä kaikissa on 6 kpl 125 mm kanavalähtöjä.

Vallox valmisti laitteita mm. mallimerkinnöillä MUH Ilmava, MUH Ilmava OK, MUH Ilmava 100, MUH Ilmava 100 OK ja MUH Ilmava 120 sekä lisäksi näistä malleista tehtiin myös nestekiertoisella jälkilämmityspatterilla varustetut VKL-mallit. Näiden kaikkien ilmanvaihtolaitteiden tilalle sopii joko suoraan tai hyvin vähillä kanavamuutoksilla uusi Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone.

Energiatehokas ilmanvaihtokone helposti vanhan tilalle

Vallox 125 MV:stä on saatavilla kuusi eri mallia, jotka poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta. Ne kaikki sopivat asennettaviksi suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia. Ilmanvaihtosaneerausta helpottamaan suunniteltu Vallox 125 MV sopii MUH Ilmavan lisäksi korvaamaan myös kymmeniä muita vanhoja konemalleja, mm. Vallox Digit SE, Vallox 75, Vallox 121 ja Ilto 440.

Vallox 125 MV:n avulla saadaan toteutettua asuntoon energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti. Ilmanvaihtokone tarkkailee sisäilman laatua sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla ja ohjaa ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan. Tehokas lämmöntalteenotto pitää energiankulutuksen matalalla, eikä erillistä esilämmitystä enää tarvita.

125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä EC-moottoreilla hyvin pientä ja edistyksellisen sulatusautomatiikan ansiosta kone ei sammuttele tulopuhallinta kovillakaan pakkasilla. Laadukkaat, suuret suodattimet suojaavat tehokkaasti kodin sisäilmaa ulkoilman epäpuhtauksilta.

Ilmanvaihtokoneen ohjaustavat ovat monipuoliset ja sitä voi ohjata etäyhteydellä MyVallox Cloud -pilvipalvelussa. Vallox 125 MV on energiapihi ja vaivaton valinta, joka sopii useimpiin ilmanvaihtosaneerauskohteisiin. Laadukas ja energiatehokas ilmanvaihtokone lisää asumismukavuutta ja tuo lompakkoosi selvää taloudellista säästöä.

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20117_27168.jpg
Rakentamisessa huomioitavia asioita 1
Rakenna suunnitelmien mukaan rakentamisohjeita noudattaenHyvän jätevesisuunnitelman perusteella järjestelmän rakentaminen on helppoa. Oleellista on, että rakentaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja oikeanlaisista materiaaleista laitevalmistajan ohjeita noudattaen. Suunnitelmaan sisältyvään rakentamisohjeeseen tuleekin perehtyä kunnolla ennen rakentamista, eikä vasta ongelmien tullessa vastaan. Oikomiset ja huonolaatuinen rakentaminen nostavat vain kokonaiskustannuksia. Edelleenkin liian moni säiliö pullahtaa ylös maasta, kun säiliön ankkurointivaatimuksia ei oteta tosissaan. Salaojaputken käyttäminen imeytysputkena sekä väärien maa-ainesten käyttö maapuhdistamoissa johtavat nopeasti järjestelmän toimimattomuuteen ja sitä kautta kuormittavat turhaan kiinteistön omistajan kukkaroa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton