• Etusivu
  • Sisustus

Uutta väriä pintaan - näillä vinkeillä onnistut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.12.2021Päivitetty 22.12.2022
20222_77067.jpg

Värisävyjen vertailu kannattaa tehdä aina paikan päällä.

Uusi tapetti tai maali piristää kummasti kodin ilmettä. Joskus oikean maalisävyn valinta voi tuntua vaikealta tai jopa pelottavalta. Olemme koonneet muutaman vinkin, joilla onnistut löytämään kotiisi parhaan värin.

Kokeile väriä aina kotona

Maalisävyjen kirjo on todella laaja. Rautakaupoista löytyy perusvärilastujen lisäksi väriviuhkat, joista voi valita samasta väristä lukuisia eri sävyvaihtoehtoa. Jotta tiedät miten väri sopii todelliseen ympäristöön, tuo värilastu kotiin ja kiinnitä se maalattavaan seinään. Katso, miltä väri vaikuttaa eri vuorokauden aikoina. Sävyyn vaikuttaa myös tilan valaistus, muiden pintojen värit, kalusteet ja jopa ulkoa näkyvä maisema.

Teippaa värilastut maalattavaan seinään. Katso, miltä sävy vaikuttaa valon mukaan.
Teippaa värilastut maalattavaan seinään. Katso, miltä sävy vaikuttaa valon mukaan.
Vaihtele värilastujen paikkaa, jotta näet, miten sävyt sopivat yhteen muiden materiaalien ja värien kanssa.
Vaihtele värilastujen paikkaa, jotta näet, miten sävyt sopivat yhteen muiden materiaalien ja värien kanssa.

Koemaalaus kannattaa

Mieti haluttua tunnelmaa. Vaihtele värilastujen paikkaa maalattavassa huoneessa, jotta näet, kuinka sävy sopii kalusteiden kanssa yhteen. Ota huomioon myös tilan sekä maalattavan alueen koko. Huomioi lisäksi valaistus sekä sen vaikutus värin havaitsemiseen. Päivällä ikkunoista tuleva luonnonvalo näyttää parhaiten todellisen sävyn.

Tee koemaalaus tai tilaa valmistajalta isompi värilastu, jos olet epävarma sävystä. Esimerkiksi Tikkurilalta saa tilattua A4-kokoisia sävymalleja. Muista, että maalin sävy muuttuu sen kuivuessa. Suuremmalla pinnalla värit näyttävät tummemmilta. Poikkeuksena ovat tietenkin valkoiset sävyt.

Lue myös sisustussuunnittelijoiden käyttämästä 60-30-10-sisustussäännöstä

Tärkeintä värin valinnassa on kuunnella itseään ja mennä oman maun mukaan. Se on sinun kotisi eikä sisustuslehdestä. Kannattaa myös kysyä myyjältä näkemystä tai mielipidettä, sillä joskus heidän vinkkinsä voivat osua oikeaan. Voit päätyä tuomaan kotiisi värilastun, jota et olisi muuten harkinnut ja huomaatkin ihastuvasi siihen eniten.

Sopivaa sävyä pohtiessasi muista myös, ettämaalin kiiltoaste vaikuttaa sävyn voimakkuuteen. Täyshimmeä on vaaleampi ja pehmeämpi kuin puolihimmeä tai kiiltävä maali.

Jos vain mahdollista, tee koemaalaus maalattavaan seinään. Siten näet parhaiten, mikä sävy sopii kohteeseesi.
Jos vain mahdollista, tee koemaalaus maalattavaan seinään. Siten näet parhaiten, mikä sävy sopii kohteeseesi.

Kokeile rohkeasti

Ota aikaa värin valintaan. Harkitse eri sävyjä samasta väristä, kirkkaampia, murrettuja. Hyödynnä maalivalmistajien asiantuntijoita, ohjelmia ja sisustussuunnittelijoita.

Vaikka värin päättäminen voi tuntua hankalalta ja maalauksen aloittaminen arveluttaa, niin muista, että aina voit maalata uudelleen tai tapetoida päälle. Jos olet epävarma, niin aloita yhdestä seinästä. Voit helposti maalata lisää seiniä tai kokeilla asteen tummempaa tai vaaleampaa väriä toiseen seinään.

Info

Info

Katso lisää sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, kuinka kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
maalaus
tapetointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202010_66974.jpg
Maalauskoulu: Sisävärin valinta
Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.
202211_80352.jpg
Tiedätkö mitä lapsi laittaa suuhun leikkiessään?
Kenelläpä ei olisi tallessa lapsuutensa vanhoja leluja – joillain jopa omien vanhempiensa aikaisia. Erityisen kestäviä ovat puulelut, jotka voisi hyvin hoidettuna sanoa olevan ikuisia. Mutta kuka osaa tarkalleen sanoa, millä maalilla nuo vuosikymmenien ikäiset puulelut on käsitelty? Tai vaikka maalin ehkä tietäisikin, niin aivan tarkkoihin sisältötietoihin ei varmasti kenelläkään enää riitä tietokanta.Vanhan puulelun voi huoletta ottaa juniorin leikkeihin – hiomalla vanhan maalin huolellisesti pois sekä käsittelemällä sen uudelleen turvallisilla ja myrkyttömillä pintakäsittelyaineilla.
20223_77566.jpg
Oikaistaanpa myyttejä: tällaisia ominaisuuksia on öljyvahalla
Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.
Mies maalaa seinää
Maalaa uusi ilme sisätiloihin - ja tee se oikein
Maalaamalla saat huoneisiin uuden ilmeen. Värivalinnoilla voit vaikuttaa tilan tunnelmaan, valoisuuteen ja viihtyisyyteen. Hoitamalla maalauksen kerralla oikein säästyt turhalta vaivannäöltä ja rahanpalolta.
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton