• Etusivu
  • Talo

Mitä tulisi huomioida maalausvälineiden valinnassa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2024
202112_74281.jpg

Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.

Siveltimet, pensselit ja harjat

Luultavasti tutuin maalausväline on sivellin, jota kutsutaan myös pensseliksi tai sudiksi. Isoista julkisivumaalauksessa käytettävistä siveltimistä käytetään myös nimitystä maalausharja.

20221_74331.jpg

Siveltimen tyyppi maalin mukaan

  • Luonnonharjassivellin sopii liuotinohenteisille maaleille, kuten öljypohjaisille maaleille ja lakoille. Luonnonharjassiveltimellä on hyvä maalinnostokyky. Se sitoo itseensä keinokuitusivellintä enemmän maalia, ja saat yhdellä kastokerralla maalatuksi ison alueen. Vesiohenteisiin maaleihin sitä ei suositella, koska se imee itseensä vettä maalista ja turpoaa.
  • Synteettinen keinokuituharjassivellin soveltuu parhaiten vesiohenteisiin sisämaamaaleihin. Synteettinen harjas ei ime itseensä ohenteena toimivaa vettä maalista ja maalausjälki pysyy hyvänä. Keinokuitu on luonnonharjasta kestävämpi.
  • Sekoiteharjassivellin soveltuu lähes kaikille maaleille. Osa sekoiteharjasiveltimen harjaksista on luonnonharjaksia, mikä parantaa maalinnostokykyä. Se soveltuu hyvin myös puuöljyille ja puunsuoja-aineille. Sekoiteharjassivellin on usein varma valinta maalaukseen.

Paksulla siveltimellä tartunta, ohuella viimeistely

Valitse siveltimen leveys sen mukaan, kuinka suurta pintaa olet maalaamassa. Siveltimen paksuus korostuu erityisesti ulkoverhouslaudan maalauksessa. Paksulla harjamaisella siveltimellä saat maalille parhaan tartunnan. Ohuita siveltimiä kutsutaan tasoittajiksi. Niillä ei niinkään viedä maalia, vaan viimeistellään pintaa.

Laatu näkyy harjaksien pysyvyydestä

Hyvästä siveltimestä ei irtoa harjaksia maalattaessa. Laadusta kertoo usein hinta, mutta hyvän siveltimen ei tarvitse olla kallein mahdollinen. Yleensä löydät keskihintaisista siveltimistä riittävän hyviä. Siveltimen pakkauksessa saattaa olla merkintä sen käyttötarkoituksesta.

20221_74352.jpg

Tela nopeuttaa työtä

Maalaustela sopii suuriin tasaisiin pintoihin erityisesti sisätilojen katto- ja seinäpinnoissa. Hyvällä telalla maalattu pinta on tasainen. Siinä ei näy niin sanottuja "siveltimen jälkeä". Tela nopeuttaa työtä siveltimeen verrattuna.

Alusta tai haluttu pinta vaikuttavat telan valintaan. Valitse tela siis esimerkiksi tavoiteltavan sileyden mukaan. Jos käytät telaa ulkomaalaukseen, maalin kiinnittyminen tulee varmistaa siveltimellä erityisesti, kun pinta maalataan ensimmäistä kertaa.

Telan materiaali valitaan maalin laadun mukaan. Valtaosa teloista tehdään syntettisestä kuidusta, mutta öljypohjaisia maaleja varten on myös luonnonkuituteloja.

Nukan tiheys ja pituus kannattaa tarkistaa.

  • Pitkä- ja tiheänukkainen tela imee paljon maalia ja soveltuu karkeiden pintojen maalaukseen, kuten betoniseiniin. Se nostaa hyvin maalia, mutta maalausjälki on karkea. Pintaan voidaan myös haluta nukan jättämä kuvio.
  • Lyhytnukkainen telajättää erittäin sileän pinnan esimerkiksi sisäoviin. Se kuitenkin nostaa huonommin maalia kuin pitkänukkainen, ja tela saattaa välillä kuivua liikaa, jolloin maalausjäljestä tulee epätasainen.
  • Niin sanottu keskikarkea tela on paras esimerkiksi seinä- ja kattopintojen maalaamiseen. Se nostaa maalia lyhytnukkaista paremmin ja jäljestä on helppo saada tasainen.
20221_74371.jpg

Pieni vaahtomuovitela sopii hyvin listojen tai kalusteiden maalaukseen.

Telan koko ratkeaa käyttötarkoituksen ja maalauskohteen mukaan. Suurissa pinnoissa, kuten katoissa, hyvä telan leveys on 18–23 cm. Varmista myös, että telaan saa jatkovarren, jos maalaat kattoa tai korkeaa seinää.

Hinta ei kerro aina laadusta. Telankaan hankkimisessa halpa ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Halvasta telasta irtoaa usein nukkaa, joka näkyy maalipinnan epätasaisuutena. Kaikkein kalleintakaan työvälinettä ei tarvitse hankkia, vaan keskihintaiset telat ovat yleensä riittävän hyviä.

Pese maalausvälineet myös ennen käyttöä

Uusi sivellin tai tela tulisi pestä jo ennen käyttöä. Pöly, mahdolliset rasvat ja irtonaiset nukat saadaan pois vedellä ja saippualla. Huuhtele saippua pois hyvin ja kuivaa mahdollisimman kuivaksi ennen maalauksen aloittamista.

Vesiohenteisia maaleja käytettäessä vesi ja saippua riittävät myös maalausvälineiden puhdistamiseen käytön jälkeen. Liuotinohenteisia maaleja käytettäessä työvälineet myös puhdistetaan liuottimilla. Laadukkaat maalausvälineet kestävät useammankin käyttökerran, jos ne puhdistetaan hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen.

Pese maalausvälineet mahdollisimman pian käytön jälkeen. Tee se erillisessä astiassa, älä juoksevan veden alla lavuaarissa. Enimmät maalit voit poistaa pyyhkimällä. Liota sen jälkeen maalausvälineitä jonkin aikaa, ja pyyhi ne sitten esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Huuhtele lähes puhdas pensseli aivan lopuksi vedellä.

Anna erillisessä astiassa olevan pesuveden seisoa niin kauan, että maali sakkaantuu pohjalle. Kaada pintaan jäävä kirkas vesi varovasti viemäriin. Sakka saa kuivua pesuastian pohjalla, ja kuivana se voidaan laittaa sekajätteeseen. Mikäli käytät pensselien pesuun tarkoitettua pesuainetta tai liuottimia, toimita aineet suljetussa astiassa vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Sinne voit toimittaa myös ylimääräisen maalin. Purkin pohjalle kuivuneen maalin voit laittaa sekajätteeseen. Mikäli maali on vain osittain kuivunutta, toimita se vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

Talo
maalaus
julkisivu
tapetointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
202211_80352.jpg
Tiedätkö mitä lapsi laittaa suuhun leikkiessään?
Kenelläpä ei olisi tallessa lapsuutensa vanhoja leluja – joillain jopa omien vanhempiensa aikaisia. Erityisen kestäviä ovat puulelut, jotka voisi hyvin hoidettuna sanoa olevan ikuisia. Mutta kuka osaa tarkalleen sanoa, millä maalilla nuo vuosikymmenien ikäiset puulelut on käsitelty? Tai vaikka maalin ehkä tietäisikin, niin aivan tarkkoihin sisältötietoihin ei varmasti kenelläkään enää riitä tietokanta.Vanhan puulelun voi huoletta ottaa juniorin leikkeihin – hiomalla vanhan maalin huolellisesti pois sekä käsittelemällä sen uudelleen turvallisilla ja myrkyttömillä pintakäsittelyaineilla.
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
20223_77566.jpg
Oikaistaanpa myyttejä: tällaisia ominaisuuksia on öljyvahalla
Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.
20222_77067.jpg
Viikon sisustusidea: Värin valinta - näillä vinkeillä onnistut
Uusi tapetti tai maali piristää kummasti kodin ilmettä. Joskus oikean maalisävyn valinta voi tuntua vaikealta tai jopa pelottavalta. Olemme koonneet muutaman vinkin, joilla onnistut löytämään kotiisi parhaan värin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton