Ennen kipsilevyjen asennusta
Huolellisella suunnittelulla hyvä lopputulos
Levytyssuunnitelma takaa hävikin pienuuden.
Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…
Runkomateriaali
Mikäli olet valinnut runkomateriaaliksi puun, käytä vain hyvälaatuista, mitallistettua ja kuivaa puutavaraa. Jos asentamasi puutavara on märkää, vääntää se kuivuessaan seinärakennetta.
Puurankaan verrattuna teräsrangan etuna on mittatarkkuus ja suoruus. Lisäksi teräsranka on runkomateriaalina puuhun verrattuna elämätön, joten teräsranka ei elä levyn takana kuten puuranka. Ilman suhteellisen kosteuden vaihtelut tai lämpötilan muuttuminen eivät vaikuta teräsrankaan yhtä paljon.
Perinteisesti väliseinät on toteutettu puurunkoisena, mutta teräsrankaiset väliseinät kasvattavat suosiotaan. Tavallisimmin seinien runkotolpat asennetaan k 600 mm jaolla.
Minne tulevat putket, entä laitteet?
On tärkeää suunnitella putkivetojen sekä tukirakenteiden paikat ennen rungon pystytystä tai viimeistään ennen levytystä.
Johtojen, putkien ja tukien asentamisessa sekä vesi- ja viemärilaitteissa, että ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvien laitteistojen asennuksessa tulisi huomioida, että mahdollinen vesivuoto kyetään havaitsemaan niin aikaisin, että syntynyt vahinko ei pääse muodostumaan laajaksi vesi- tai kosteusvahingoksi.
Ota tässä vaiheessa myös huomioon se, minne aiot seinillä ripustaa painavaa tavaraa, tai tavaraa/kaapistoja jotka tarvitsevat taustalleen lisätukea. Kiinnitä lisätuet paikoilleen kohtiin, jossa niitä tarvitset. Tutustu myös Gyproc Habitoon, joka mahdollistaa ripustamisen aivan uudella tavalla ja ilman lisätukia.
Info
Painavien esineiden ripustaminen kipsilevyseinään
Raskaat ja lujaa tukea vaativat kalusteet, kuten patterit, altaat, naulakot sekä seinään ripustettavat hyllyt ja kaapistot tulisi asentaa runkoon kiinnitettyjen lisätukien varaan eikä kiinnittää ainoastaan kipsilevyyn. Tuet ja kiinnitystavat valitaan kiinnitettävän esineen painon ja kiinnitystavan mukaan. Kevyiden esineiden kiinnittäminen tapahtuu tavallisten kiinnikkeiden avulla.
Gyproc Habito® kestää jopa 40 kilon ripustuskuorman yhdellä puuruuvilla
Levytyssuunnitelma takaa hävikin pienuuden
Kun seinän runko on saatu pystytettyä, kannattaa miettiä levytyssuunnitelma, jotta levyt saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman tarkkaan ja viimeinenkin levy asettuu paikalleen ilman yllätyksiä. Mittaa siis jokainen huonetila ennen levytystä ja tarkista samalla että kulmat ja nurkat ovat suoria.
Käytä levyt järkevästi
Järkevän levynkäytön avulla saat itsellesi vahvat rakenteet. Pyri levyjä asentaessasi, etteivät levyjen saumat osu samaan runkotolppaan väliseinän eri puolilla. Näin rakenteet tulevat olemaan sekä tiiviit että kestävät. Levytystyön joustavuutta pystyt parantamaan yksinkertaisesti, asenna levyt täysimittaisina myös aukkojen kohdalla. Lovea ovi- ja ikkuna-aukot vasta asennustyösi jälkeen. Näin sauma ei asetu karmirangan kohdalle, jossa rakenteelta vaaditaan suurta jäykkyyttä.
Levymäärää laskettaessa avuksi levylaskuri
Gyproc-kipsilevyjen sekä muiden tarvikkeiden määrien laskeminen ei voisi mennä enää helpommaksi. Laskurin avulla saat laskettua huonetiloittain syöttämällä seinien korkeuden, leveydet sekä mahdolliset aukot. Alasvetovalikoiden avulla sinun on helppo valita omien suunnitelmiesi mukaiset rankatyypit sekä seinävahvuudet. Laskuri opastaa tarvittaessa, mitä kulloisessakin kohdassa tarkoitetaan. Syöttämiesi tietojen perusteella laskuri laskee sinulle valmiiksi tarvittavan kipsilevymäärän, ruuvit, nauhat sekä tasoitteet sekä antaa tarjouksen materiaalien kokonaissummasta.
Levylaskuria pääset käyttämään tästä.
Älä laita liian paksua lämmöneristettä
Hyvä muistisääntö lämmöneristeen paksuudelle on, että älä ylitä runkotolpan paksuutta.
Villan tulisi siis olla korkeintaan runkotilan paksuista, sillä liian paksu villa pullistaa laitettavaa levytystä. Käytä pehmeätä mineraalivilla silloin kun haluat parantaa väliseinien ääneneristyskykyä.
Ääneneristyskykyä on mahdollista parantaa myös siksak- ja kaksinkertaisen rungon avulla. Näitä seiniä käytettäessä on muita rakenteita (lattiat, katot, seinät) pitkin tapahtuva äänen sivutiesiirtyminen estettävä tehokkaasti.
Miten kipsilevyn asentaminen onnistuu?
Huolellisen suunnittelun ansiosta kipsilevyseinän asentaminen on helppoa ja nopeaa. Tutustu allaolevaan videoon, miten väliseinä syntyy teräsrungosta ja kipsilevystä.
Levyjen varastointi ja käsittely
Huolimatta siitä, että kipsilevy on kestävä materiaali seinäpinnoissa, tulisi levyä käsitellä huolella ja varoen kuljetuksen sekä säilytyksen aikana. Erityisesti levyjä on suojeltava haitalliselta kosteudelta ja kastumiselta. Kosteiden rakenteiden sekä itse rakennekosteuden on annettava kuivua rauhassa tai vaihtoehtoisesti kuivatettava riittävästi ennen kuin niitä peitetään kuivumista hidastavalla ainekerroksella tai pinnoitteella.
Levyjen varastointi tapahtuu suoralle alustalle aluspuiden päälle. Huolehdi että levyt eivät ole maakosketuksessa mikäli varastoit ne ulkotiloihin tai ulkotiloja vastaavaan tilaan. Älä paketoi levyjä ulkotilassa tiiviisti, peittäminen riittää, jotta ilma pääsee kiertämään suojapeitteen alla – kunnollinen tuuletus takaa että mahdollinen kosteus haihtuu. Mikäli suinkin mahdollista, vältä pitkäaikaista varastointia työmaaolosuhteissa. Näin levyt eivät turhaan altistu kolhuille ja ylimääräiselle kosteudelle.
Info
Tarvittavia työkaluja
Kipsilevyjen asennustyössä tarvitset erilaisia työkaluja sekä apuvälineitä. Kunnolliset työvälineet helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä. Tässä lista tavallisimmista sekä hyödyllisimmistä välineistä:
- Kannakepukki tai pöytä
- Kantokahvat, levynostin, levyhissi
- Veitsi (mattoveitsi), kaistaleikkuri, viistehöylä
- T-viivain
- Rasiatulkki
- Hienohampainen käsisaha
- Timpurinkynä
- Vatupassi
- Mittanauha
- Hiekkapaperi
- Tasoitelasta