• Etusivu
  • Rakentaminen

Kestävän tulevaisuuden rakennuslevyt

– markkinoiden vähähiilisimmät kipsilevyt

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 22.01.2024Päivitetty 24.01.2024
1920 gyproc klima rakennuslevy

Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.

Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.

Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Aina yhtä laadukkaat käyttöominaisuudet

Klima-levyjen ominaisuudet ovat tuttua Gyprocin laatua. Käyttöominaisuudet ovat yhtä laadukkaita kuin aina ennenkin, mutta erona muihin on Klima-levyjen tuotannon energialähde. Aiemminkin Gyprocin levyt on valmistettu maakaasuenergiaa käyttäen, mutta nyt vihreää sähköä käyttämällä, saadaan pienennettyä levyjen valmistuksen hiilijalanjälkeä noin 70 prosenttia (A1-A3) maakaasulla valmistettuihin levyihin verrattuna.

Rakentamisessa toisinaan kaivataan valinnanvapautta haluamatta kuitenkaan tinkiä laadusta sekä tuotteiden oikeellisuudesta. Klima-levyjen tulo valikoimiin avaa vähähiilisyytensä ansiosta uusia mahdollisuuksia käyttää materiaaleja entistä monipuolisemmin esimerkiksi kestävyyteen tähtäävässä puurakentamisessa.

Levyvaihtoehdot:

Gyproc GN 13 Klima Normaali on EPD-verifioitu levy. Perinteiseen kipsilevyyn verrattuna sen hiilijalanjälki on 70% pienempi. Toimii sisäverhouslevynä esimerkiksi kattopinnoissa. Pinnaltaan kartonkipintainen levy on reunoistaan ohennettu. Paino noin 9 kg/m². Leveys 1200 mm, varastomittoina 2700 tai 3000 mm myös erikoismittoja saatavilla, paksuus 12,5 mm.

Gyproc GR 13 Klima ERIKOISKOVA on myös EPD-verifioitu ja omaa 70% pienemmän hiilijalanjäljen. Levy on raskas erikoiskova sisäverhouslevy, jota käytetään sisätiloissa, joissa seiniltä tarvitaan normaalia suurempaa kovuutta, jäykkyyttä sekä painoa. Levy on reunaohennettu, mikä helpottaa saumaamista. Paino noin 11,7 kg/m². Levyn koot kuten Klima Normaali.

Perinteisen kipsilevyn valmistukseen verrattuna 70 % pienempi hiilijalanjälki

Gyprocin valmistamien rakennuslevyjen hiilijalanjälki on pieni jo entuudestaan moniin muihin materiaaleihin verrattuna. Vuoden 2025 alussa pitäisi astua voimaan uusi rakentamislaki. Uuden rakentamislain myötä ilmastonmuutoksen torjunta sekä kiertotalouden tukeminen tulevat olennaisiksi tavoitteiksi. Samalla vaatimuksia tiukennetaan asetuksilla koskien ilmastoselvitystä, materiaaliselostetta sekä hiilijalanjäljen raja-arvosta.

Tuotteiden pitkäikäisyys, mahdollisuus muunneltavuuteen sekä kierrätys ovatkin olleet Gyprocin ohjenuora jo pitkään. Kestävällä tavalla toteutetut ratkaisut ovat myös käyttäjien sekä asukkaiden mieleen.

Uutuustuote Klima vie kevytrakentamisen kestävyyttä asteen pidemmälle. Rakentamisessa vähähiilisten väliseinärakenteidenkäyttö auttaa pienentämään kokonaishiilijalanjälkeä jopa 38 prosenttia riippuen väliseinätyypistä sekä muista materiaaleista. Vähähiilinen väliseinärakenne koostuu Klima-levyistä, Gyproc XR -ääneneristysrangasta ja ISOVER CarbonLow-eristeistä. Tähän laskelmaan* on jo sisällytetty tuotteiden kuljetus Norjasta.

*Päästöarvot on laskettu 50 vuoden elinkaarella Level(s) life-cycle carbon (EN15804 + A1/+A2) -menetelmän mukaisesti OneClickLCA-sovelluksella.

Klima-kipsilevyjen ominaisuudet:

  • Vähähiilisen kevytrakentamisen seuraava askel.
  • Perinteisen kipsilevyn valmistukseen verrattuna jopa 70% pienempi hiilijalanjälki.
  • M1 sisäilmasertifikaatti ja EPD verifiointi.
  • Gyprocin vähähiilisen väliseinäjärjestelmän yksi osa.

Tällainen on Gyproc Klima

<p data-block-key="ehvpw">Norjan Fredrikstadin tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.</p>
Norjan Fredrikstadin tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.

Helpota työmaaolosuhteita – uuden palvelun ansiosta Gyproc-tuotteita saatavissa erikoismitoissa

Gyproc tarjoaa nyt laajan tuotekattauksen lisäksi myös aivan uutta palvelua. Kirkkonummen tehtaalle on investoitu erikoismittasaha, jonka ansiosta rakennuslevyjä on nyt mahdollista toimittaa asiakkaan määrittämissä mitoissa – jopa viidessä päivässä. Tuotteet toimitetaan pakattuna sää- tai pölysuojauksin sekä selkein merkinnöin varustettuna.

Erikoismittapalvelun käyttäminen ei edellytä suurta rakennuskompleksia, vaan palvelu kattaa niin pienet kuin suuretkin toimituserät. Miten pienet? Vaikkapa huoneistokohtaiset.

<p data-block-key="r8guk">Valmiiksi erikoismittaan leikatut tuotteet toimitetaan pakattuna sää- tai pölysuojauksin sekä selkein tuotemerkinnöin varustettuna.</p>
Valmiiksi erikoismittaan leikatut tuotteet toimitetaan pakattuna sää- tai pölysuojauksin sekä selkein tuotemerkinnöin varustettuna.

Miksi erikoismittapalvelu perustettiin? Gyproc halusi auttaa rakentajia tehostamaan omaa tuotantoaan. Levyjen ollessa jo valmiiksi oikean mittaiset, helpottuu fyysinen asennustyö ja samalla työn valmiiksi saaminen nopeutuu.

Töiden etenemisen tehtyjen suunnitelmien mukaisesti takaa osaltaan luotettava toimitus: paikalla oikea määrä tuotteita silloin kun on sovittu. Lisäksi työturvallisuuttakaan ei sovi unohtaa, sillä työmaa pysyy siistinä leikkuujätteiden jäädessä Gyprocin omalle tehtaalle Kirkkonummelle, josta ne palautuvat jälleen kiertoon ja uusiksi levyiksi. Puhtausluokka P1 on helppo saavuttaa.

Erikoismittapalvelun hyödyt:

  • Materiaalit on pakattu, sää- tai pölysuojattu sekä selkeästi merkitty.
  • Nopea toimitus – jopa viidessä päivässä.
  • Nopeuta asennustyötä levyjen ja rankojen ollessa jo valmiiksi oikean mittaisina työmaalla.
  • Ei turhaa varastointia.
  • Ei leikkuujätteitä. Työmaa pysyy siistinä ja turvallisena.

Tutustu erikoismittapalveluun

<p data-block-key="d15yh">Määrämittaan leikatut tuotteet luotettavalla toimituksella.</p>
Määrämittaan leikatut tuotteet luotettavalla toimituksella.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Rakentaminen
asuminen
seinät
huoneisto
aikataulut
ekologisuus
ympäristö
koti
kipsilevyt
väliseinät
sisätilat
suunnittelu
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
kipsilevyratkaisut remontoijalle
Remontoijan luottokaveri – monipuolinen kipsilevy
Jokaiselle se oma koti on kaikkein rakkain paikka. Siellä viihdytään niin yksi kuin perheen ja ystävien kanssa. Ajan myötä kuitenkin se kaikkein rakkainkin paikka kaipaa pientä huolenpitoa ja laittoa – vaikkei muusta syystä kuin perheen koon kasvamisen tai pienenemisen johdosta.Toisinaan tuotevalikoima häkellyttää, voiko näin monelle ratkaisulle ja vaihtoehdolle olla todella tarvetta. Kyllä voi, sillä ratkaisut on tehty sillä ajatuksella että rakentaja ja remontoija löytää niiden joukosta omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan tuotteen ja rakennustavan. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, löytyy niiden joukosta sopiva tuote nopeasti.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton