• Etusivu
  • Talo

Kipsilevyistä löytyy ratkaisu - monipuolisesti kodin eri tarpeisiin

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 27.02.2024
1920_2 shutterstock_1028583475

Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.

Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.

Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.

Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.

Tutustu Gyprocin levy valikoimaan

Normaali kipsilevy kodin sisäverhouksiin

Gyprocin normaali kipsilevy eli Gyproc GN 13 Normaali on peruskipsilevy kodin sisäverhouksiin niin seinä- kuin kattopinnoissakin. Levy on pinnaltaan tasainen ja sileä, reunat ovat vaihtoehtoisesti suorat tai reunaohennetut. Perus 1200 mm leveän kipsilevyn rinnalla on Gyproc GNE 13 Normaali Ergo, joka on muuten identtinen Normaalin kipsilevyn kanssa, paitsi että leveydeltään Ergo-levy on 900 mm.

Gyproc GN 13 Normaali on aikaisempaa kevyempi, kestävämpi sekä asentajaystävällisempi, joten levyä on helpompi työstää ja ergonomisempaa käsitellä. Levyn teknisiä ominaisuuksia on kehitetty lisää, jolloin saadaan aikaiseksi kestävämpää suunnittelua sekä rakentamista. GN-levyn ympäristövaikutukset on arvioitu ja se on saanut EPD-hyväksynnän.

20141_37757.jpg

Klima-levyt: kohti kestävää tulevaisuutta

Gyproc GN 13 Normaali Klima ja Gyproc GR 13 Erikoiskova Klima on ympäristöystävällisesti tuotettuja, vähähiilisiä tulevaisuuden rakennuslevyjä. Näiden levyjen hiilijalanjälki on perinteisen kipsilevyn valmistukseen verrattuna jopa 70 % pienempi.

Käyttökohteet ovat kuten muillakin sisäpintoihin tarkoitetuilla kipsilevyillä. Voit siis asentaa ne huoletta katto- ja seinäpintoihin sekä sisäseiniin ja ulkoseinien sisäpintoihin.

Lue lisää Klima-levyistä

Erikoiskova kipsilevy kun tarvitset lujaa levyä

Kuten nimestä voi päätellä, on Gyproc GEK 13 Erikoiskova –levy normaalia kipsilevyä vahvempi rakennuslevy, jota voidaan käyttää seinissä joissa tarvitaan normaalia suurempaa kovuutta sekä jäykkyyttä. Tämän levyn kipsiytimen huokoisuutta on vähennetty samalla kun kipsimassaan on lisätty lasikuitua. Levyn kartonkina on käytetty vahvaa ja sitkeää monikerroskartonkia. Erikoiskovaa levyä ei ole saatavilla kuin reunaohennettuna mallina. Normaalikipsilevyn GN 13 tavoin, myös Erikoiskovaa levyä on mahdollista saada Ergo-levynä (GEKE 13).

Ripustamisen vapautta Habitolla

Gyproc Habito on paikassaan siellä, missä tarvitset lujuutta sekä kestävyyttä ja minne haluat ripustamisen vapautta. Erityisen luja ja kartonkipintainen levy tarjoaa myös erinomaisen ripustuslujuuden sekä iskunkestävyyden. Habito kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kilon ripustuskuorman. Reunaohennettuna levynä Habito on helppo saumata ja pinnoittaa.

Minne Habito sopii erityisesti?

Tiloihin, joihin haluat vapautta muuttaa sisustusta mielesi mukaan, asuintiloihin, autotalleihin sekä varastoihin. Toisin sanoen sinne, missä tarvitset kovaa ja rasitusta sekä mahdollisia iskuja kestävää levyä. Älä unohda Habiton antamaa mahdollisuutta ripustaa sinne minne haluat – ilman taustatukia.

Tutustu Gyproc GHE 13 Habitoon.

Remonttikipsilevy remontointikohteisiin

Muista kipsilevyistä poiketen GSE 6 Remonttilevy on paksuudeltaan vain 6,5 millimetriä. Levy on kehitetty puu- ja kiviseinien uudelleenpinnoitukseen/korjausverhoiluun. Levyn ydin on luonnonkipsikiveä, joka on vahvistettu lasikuidulla. Tällainen rakenne mahdollistaa levylle sen ohuuden.

GSE 6 Remonttilevy kuuluu Ergo-levyjen sarjaan. Niiden etuna on 900 millin leveys, joten niitä on helpompi käsitellä ja asentaa.

Lue lisää Remonttilevystä.

<p data-block-key="l8csz">GSE 6 Remonttilevy on hyvä ratkaisu vanhan kodin korjaajalle.</p>
GSE 6 Remonttilevy on hyvä ratkaisu vanhan kodin korjaajalle.

Kipsilevyä lattiaan

Lattiarakenteisiin kehitetty GL 15 Lapikas on normaalia sekä erikoiskovaa kipsilevyä huomattavasti kovempi erikoislevy. Levyä käytetään lattiarakenteissa, ala- ja välipohjissa sekä vanhojen lattioiden korjaustyössä. Kuten remonttikipsilevy, myös tässä levyssä on käytetty lasikuidulla vahvistettua kipsimassaa. Kipsimassa on pinnoitettu molemmin puolin erittäin sitkeällä sekä kestävällä monikerroskartongilla. Levy on reunaltaan suora ja sitä valmistetaan vain yhtä kokoa: 15x 900 x 2400 mm.

Tutustu GL 15 Lapikas -levyyn.

Märkätiloihin soveltuvat levyt

Gyprocilla on tarjota kolme vaihtoehtoa, jotka soveltuvat ominaisuuksiltaan myös märkätiloihin asennettaviksi. Jokainen näistä levyistä omaa Eurofinsin tuotesertifikaatin osana Gyproc Kylpyhuone -rakennejärjestelmää.

( Löydät lisää tietoa Gyproc kylpyhuonejärjestelmästä Gyproc Asennuskirjasta. Gyproc Asennuskirja luku 3.1 Märkätilat )

Glasroc X GRIX 13 on uuden sukupolven märkätilalevy. Glasroc-levyjen pintarakenne muodostuu lujitettuun kipsikerrokseen upotetusta lasikuitumatosta. Itse ydin on lasikuituvahvisteinen ja vedenimeytymistä vastaan impregnoitu.

Perinteisestä kipsilevystä tuttu helppo käsiteltävyys sekä hyvät tekniset ominaisuudet yhdistyvät tässä levyssä kiviainespohjaisten levyjen hyvään vastustuskykyyn kosteuden vaikutuksia vastaan. Levy on myös reunaohennettu ja soveltuu hyvin vedeneristyskäsittelyyn.

Glasroc X GRIX valmistetaan Gyprocin omalla tehtaalla Kirkkonummella, lisäksi levy on 100-prosenttisesti kierrätettävissä.

GRI 13 Kylppäri ei ole Gyprocin kolmesta märkätilaan soveltuvasta levystä se lujin vaihtoehto. Se vastaa kuitenkin lujuudeltaan ja jäykkyydeltään perinteistä erikoiskovaa GEK -kipsilevyä.

Kuten X GRIX, myös Kylppärin ydin on kyllästetty, jotta veden imeytyminen on saatu minimoitua. Kylppäriä voidaan suositella märkätilojen seinäpinnoille toimivana ratkaisuna.

Gyproc Habito tarjoaa paitsi ripustuslujuutta, mutta myös vaihtoehdon märkätilojen levyratkaisuksi. Levyssä on hyvä kosteuden- ja kulutuksen kestävyys. Erityisenä etuna Habito tarjoaa ripustusvapauden, sillä tämä levy ei tarvitse taakseen lisätuentaa.

Tutustu märkätilalevyihin.

<p data-block-key="yso1u">Gyprocilta löytyy levyratkaisuja myös märkätilojen rakenteisiin.</p>
Gyprocilta löytyy levyratkaisuja myös märkätilojen rakenteisiin.

Palonsuojakipsilevyllä lisäturvaa

Palonsuojaukseen Gyproc on kehittänyt useammankin palokipsilevyn. Nämä voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään. Kartonkipintaisiin palokipsilevyihin sekä erityisesti teräsrakenteiden palosuojaukseen käytettäviin palosuojalevyihin.

Kartonkipintaiset palokipsilevyt, Gyproc GFL 18 FireLine sekä Gyproc GFL 15 FireLine, soveltuvat sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Levyjä on saatavilla kahta paksuutta: 15 mm ja 18 mm. Levyjen käyttökohteena ovat tilat ja paikat, jotka tarvitsevat erityistä palokestoa. Levyjen palonkestävyys on testattu EN-standardin mukaisesti ja soveltuvat käytettäväksi Gyproc Käsikirjassa esitetyissä rakenneratkaisuissa.

Reunaohennetut levyt on saumattavissa yhtä helposti kuin perinteisetkin kipsilevyt. Levyt tunnistaa helposti sekä varastossa että työmaalla niiden vaaleanpunaisesta väristä.

Tutustu kaikkiin vaihtoehtoihin.

Tuulensuojalevyt ulkoseinään

Tuulensuojalevyistä löytyy kaksi hyvää levyvaihtoehtoa sekä rakentajalle että remontoijalle.

Tuulensuojalevynä voidaan käyttää kartonkipintaista GTS 9-tuulensuojalevyä. Levyn pääasiallinen tarkoitus on suojata villoitusta tuulelta. Gyproc GTS 9 levyt on tyyppihyväksytty käytettäväksi myös rakennusten jäykistämiseen. Kosteusteknisesti levy on varma ratkaisu ulkoseinien tuulensuojaksi pitäen viimat ulkona ja päästäen seinärakenteeseen muodostuvan rakennekosteuden kuivumaan ulos. GTS 9 –levy on käsitelty säänkestäväksi, ja se voidaankin jättää säälle alttiiksi 3 kuukauden ajaksi ennen ulkoverhouksen asentamista. Levy on reunamuodoltaan suora ja se on aina 9,5 mm paksu ja 1200 mm leveä.

Glasroc GTX 9 on tuulensuojalevy, joka ei pelkää säätä ja suojaa tuulelta sekä tuiskulta. Lasikuituhuopapintainen levy soveltuu erinomaisesti kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin. Lasikuitumatto yhdistettynä lasikuituvahvisteiseen ja impregnoituun kipsiytimeen tekevät levystä hyvin säänkestävän. Levy voidaan jättää kuuden kuukauden ajaksi säälle alttiiksi ennen ulkoverhouksen asentamista.

Glasroc GTX on kehitetty Suomessa ja valmistettu Kirkkonummella. Tutustu Glasroc GTXään.

<p data-block-key="85q09">Glasroc GTX 9 Tuulensuojalevy kestää 6 kuukautta ilman ulkoverhousta.</p>
Glasroc GTX 9 Tuulensuojalevy kestää 6 kuukautta ilman ulkoverhousta.

Älä unohda: tuulensuojalevyjen teipit

Saumauksessa sekä teippauksessa tulee noudattaa tuulensuojan valmistajan esittämiä tuotteita (RIL 107-2012, 2.5.2). Kummallakin Gyprocin tuulensuojalevyllä on oma tarkoitukseen suunniteltu ja testattu tiivistysteippi.

Tuulensuojalevyjen saumojen tiivistykseen tarkoitetuilla tiivistysteipeillä saavutetaan parempi ilmatiiveys ulkoseinien rakenteissa. Oikeaoppisesti tapahtuvalla saumojen tiivistämisellä saadaan rakenteesta tuuli- ja vesitiivis sekä energiataloudellinen ja kestävä.

Glasroc X Tiivistysteippi on suunniteltu yhteensopivaksi Glasroc GTX 9 Tuulensuojalevyn kanssa. Teippi on testattu sään- ja pakkasenkestävyydeltään. Täyttää yllämainitun RIL-ohjeen vaatimuksen. 12 kuukauden UV-suoja.

Gyproc GTS Tiivistysteippi sopii Gyproc GTS 9 Tuulensuojalevyn kanssa käytettäväksi. GTS Tiivistysteippi vastaa Suomen Rakentamismääräyskokoelman asettamiin ulkoseinärakenteen tiiveysvaatimuksiin sekä yllä mainittuihin RIL-ohjeisiin.

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
asuminen
seinät
huoneisto
koti
kipsilevyt
sisustus
sisätilat
tuotetietous
kunnostus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
kipsilevyratkaisut remontoijalle
Remontoijan luottokaveri – monipuolinen kipsilevy
Jokaiselle se oma koti on kaikkein rakkain paikka. Siellä viihdytään niin yksi kuin perheen ja ystävien kanssa. Ajan myötä kuitenkin se kaikkein rakkainkin paikka kaipaa pientä huolenpitoa ja laittoa – vaikkei muusta syystä kuin perheen koon kasvamisen tai pienenemisen johdosta.Toisinaan tuotevalikoima häkellyttää, voiko näin monelle ratkaisulle ja vaihtoehdolle olla todella tarvetta. Kyllä voi, sillä ratkaisut on tehty sillä ajatuksella että rakentaja ja remontoija löytää niiden joukosta omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan tuotteen ja rakennustavan. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, löytyy niiden joukosta sopiva tuote nopeasti.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton