• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 4- muut puujalosteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201412_41867.jpg

Vaneria voi käyttää mm. alakatoissa.


Puutavaraa jalostetaan myös muilla tavoin kuin sahaamalla tai höyläämällä. Osa jalostuksesta keskittyy puun rakenteellisten tai visuaalisten ominaisuuksien parantamiseen. Tälläisiä tuotteita ovat mm. kestopuu, viilupuu, liimapuu ja lämpökäsitelty puutavara.

Painekyllästetty puutavara


Jatkuvasti veden tai kosteuden kanssa tekemisissä olevissa paikoissa käytetään tavallisesti painekyllästettyä puutavaraa. Painekyllästetty puutavara jaetaan luokkiin A ja AB. A luokan painekyllästettyä puuta käytetään jatkuvan kosteuden kanssa tekemisissä olevissa kohteissa, esimerkiksi jatkuvassa maakosketuksessa olevissa paikoissa. AB luokan painekyllästettyä puuta käytetään maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa. Painekyllästetty puutavara on mäntyä, koska kuusi ei solurakenteensa vuoksi sovellu painekyllästysmenetelmään.

Liima- ja viilupuut


Liimapuulla tarkoitetaan höylätystä puutavarasta yhteen liimaamalla valmistettuja palkkeja ja pilareja, joita käytetään kantavissa rakenteissa. Liimapuun lujuusarvot ovat tavallista sahatavaraa paremmat. Liimapuun hankintaan kannattaa varata muutama viikko aikaa, etenkin sesonkiaikoina. Joitain palkki- ja pilarikokoja saattaa löytyä Asiantuntevan puukauppiaan varastosta, mutta pääsääntöisesti liimapuupalkit tilataan haluttujen mittojen mukaisesti. Yleisimmät liimapuun leveydet ovat 90, 115, 140, 165, 190 ja 215 mm.


Viilupuu muistuttaa rakenteeltaan paksua vanerilevyä. Leveydet vaihtelevat 27…75 mm:n välillä, 6 mm:n jaolla. Vakiokorkeuksia löytyy välillä 200…900 mm. Viilupuuta käytetään tavallisesti 5 ja 12 metrin mittaisten aukkojen ylityksissä. Tätä lyhemmissä väleissä pärjätään tavallisesti sahatavaralla ja pidemmissä käytetään liimapuuta. Myös viilupuun hankintaan kannattaa varata aikaa, vaikka joitain kokoja saattaakin löytyä suoraan varastosta. Viilupuusta valmistetaan myös mm. määrämittaisia väliseinätolppia. Niiden etuna on suoruus ja hyvä mittatarkkuus.

Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.
Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.

Lämpökäsitelty puu


Puun lämpökäsittely tapahtuu korkeissa lämpötiloissa (180 - 230 astetta). Lämpökäsittelyn tarkoituksena on parantaa puun biologista kestävyytttä. Lämpökäsittely parantaa puun kestävyyttä lahottajasieniä ja hometta vastaa. Myös puun hygroskooppisuus pienenee eli muodonmuutokset kosteuden vaihtelussa vähenevät. Lämpökäsittelyn näkyvin muutos on puun värin tummuminen. Lämpökäsitellyssä puussa ei juurikaan ole pihkaa ja se on kevyempää kuin tavallinen kuivattu puutavara. Pinta on hieman kovempi, mutta puu menettää lämpökäsittelyssä osan lujuudestaan. Lämpöpuun valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Prosessissa ei käytetä ympäristöä rasittavia kemikaaleja eikä puuhun lisätä vieraita aineita. Lämpökäsiteltyä puuta käytetään ulkona kyllästetyn puun tapaan. Sisällä sen käyttökohteita ovat mm. lattiat, saunan sisustukset ja huonekalut.

Puupohjaiset levyt


Puupohjaisista levyistä tutuin lienee lastulevy, jota käytetään lähinnä seinien pintamateriaalina. Lastulevyt valmistetaan puristamalla puulastuista ja liimasta. Ne ovat edullisia verhouslevyjä sisätiloissa. Lastulevyä on saatavissa myös kosteudenkestävänä, jota käyttävät mm jotkut kylpyhuone- ja keittiökalustevalmistajat. Lastulevyjen pinnoittaminen on helppoa joko tapetilla tai maalilla. Lastulevyä saa myös melamiini- tai laminaattipintaisena. Pontattua, paksumpaa lastulevyä käytetään lattioissa. Lastulevyjä valmistetaan eri vahvuisina alkaen 6 mm. Levykoot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.


Puukuitulevyn useimmat mieltävät kovalevynä tai huokolevynä. Puukuitulevyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: huokoiset, puolikovat ja kovat. Huokoisia puukuitulevyjä käytetään tuulensuojalevyinä, lämmöneristeinä ja valmiiksi pinnoitettuina myös sisäverhouslevyinä. Puukuitulevyihin luetaan myös MDF-levy, jota käytetään mm. kalusteovien ja listojen valmistuksessa.


Vaneri on ohuista puuviiluista valmistettu levy, jonka paksuus vaihtelee välillä 4…30 mm. Vaneria käytetään mm. alusrakenteissa, jäykistävinä elementteinä, verhouksissa, tasoissa, muoteissa, kalusteissa ja puusepäntöissä. Nykyisin vaneria käytetään myös julkisivuissa ja sisäverhousmateriaalina. Vanerin tyypillisimmät levykoot ovat 1200 x 2400 ja 1500 x 3000.

Liimapuulevy


Liimapuulevyä tehdään kapeista ja ohuista höylätyistä puutavarakappaleista, jotka liimataan syrjistään yhteen levyksi. Liimalevyssä puukappaleet liimataan toisiinsa siten, että syiden kaartumissuunnat vuorottelevat. Näin saadaan kokopuulevyjä, jotka käyristyvät mahdollisimman vähän puun kosteuden muuttuessa. Valmistuksessa yleisimmin käytetty puulaji on mänty, mutta samassa levyssä voidaan käyttää myös eri puulajeja luomaan levyyn näyttävyyttä. Liimapuulevyä valmistetaan myö kovapuulajeist, kuten tammesta ja pyökistä. Liimapuulevyä käytetään mm. kalusteiden valmistuksessa ja pöytätasoina.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201412_41866.jpg
Puukoulu osa 14 - Puuaita
Ennen aidan rakentamisen aloittamista on selvitettävä tarvittavat luvat. Kaupungin rakennusjärjestyksessä on kerrottu vaaditaanko aidalle rakennuslupa, toimenpidelupa tai toimenpideilmoitus. Aidan korkeudelle ja muodolle voidaan myös asettaa ehtoja. Ennen luvan hakemista on suunnitelmat oltava kuitenkin valmiina.
20226_78806.jpg
Marmorikuviota seinille ja puukuviota lattiaan - laatat Talo Pukkilan sisustuksen kulmakivenä
Naantalin asuntomessujen kohde Talo Pukkila on puurakenteinen ja atriummallinen koti, jossa Pukkilan laatat ovat sisutuksen kulmakivi. Kompakti koti (133 m2) on rakennuttu nelihenkiselle perheelle. Yksitasoisen talon lähes kaikki lattiapinnat ovat keraamista laattaa. Talon tumma sisustus on tunnelmallinen ja tyylikäs. Spa-osaston mustat marmorikuvioiset laatat tuovat luksusta arkeen. Talon tunnelma on kodikas erilaisten materiaalien ja sävyjen ansiosta.
200811_14118.jpg
Hellyttävä ja käytännöllinen koirahuone
Rakentajaperhe oli jo pitkään haaveillut koirien omasta huoneesta, kun kuratassujen peseminen pyykkien kanssa samassa tilassa ei tuntunut enää mielekkäältä. Käytännön tarpeet vaativat koirille kunnolliset pesu- ja kuivattelutilat. Perhe ajatteli, että jos he vielä joskus rakentavat talon, sinne pitää saada koirille omat tilat. Haave koirien huoneesta toteutui Vaasan asuntomessualueelle rakennetussa talossa.Perheessä oltiin kyllästytty lattialla lojuviin peittoihin, ja koirille haluttiin omat huonekalut. Koirien huoneesta löytyykin molemmille koirille omat makuupaikat; divaani ja sohva.Koirahuoneen viihtyisyyteen on huonekalujen lisäksi panostettu myös taulujen, palkintokaapin ja kasvien avulla. Huoneen pintamateriaalina on käytetty helppohoitoista laattaa. Kuralenkin jälkeen koirat on kätevä suihkuttaa niiden omassa pesuhuoneessa ja jättää huoneeseen myös kuivumaan. Omassa huoneessa voi suorittaa myös kaikki muut koirien hoitotoimenpiteet; harjaukset ja kynsien leikkuut.
paperitoukka kävelee kirjan päällä
Paperitoukka: Pieni ja sitkeä tuholainen
Paperitoukka (Lepisma saccharina) on pieni, siivetön, hopeanhohtoinen hyönteinen. Se on kiusallinen ja herkästi leviävä vieras, joka saattaa tuhota vanhat valokuvakansiosi, paperiset dokumenttisi tai kirjasi. Eniten paperitoukka aiheuttaakin tuhoa selluloosapohjaisille tuotteille.
201511_44829.jpg
Tehokas lämpöpumppu ilman porakaivoa!
Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat monet erilaiset tekijät kuten hinta, saavutettavat säästöt lämmityskuluissa ja järjestelmän ekologisuus. Viime vuosina vauhdilla yleistyneet lämpöpumput hyödyntävät tehokkaasti ympäristöstä saatavaa uusiutuvaa energiaa. Oikein valittu sekä mitoitettu pumppu tuottaa todella edullisesti lämpöenergiaa kodin tarpeisiin.
20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton