• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 4- muut puujalosteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201412_41867.jpg

Vaneria voi käyttää mm. alakatoissa.


Puutavaraa jalostetaan myös muilla tavoin kuin sahaamalla tai höyläämällä. Osa jalostuksesta keskittyy puun rakenteellisten tai visuaalisten ominaisuuksien parantamiseen. Tälläisiä tuotteita ovat mm. kestopuu, viilupuu, liimapuu ja lämpökäsitelty puutavara.

Painekyllästetty puutavara


Jatkuvasti veden tai kosteuden kanssa tekemisissä olevissa paikoissa käytetään tavallisesti painekyllästettyä puutavaraa. Painekyllästetty puutavara jaetaan luokkiin A ja AB. A luokan painekyllästettyä puuta käytetään jatkuvan kosteuden kanssa tekemisissä olevissa kohteissa, esimerkiksi jatkuvassa maakosketuksessa olevissa paikoissa. AB luokan painekyllästettyä puuta käytetään maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa. Painekyllästetty puutavara on mäntyä, koska kuusi ei solurakenteensa vuoksi sovellu painekyllästysmenetelmään.

Liima- ja viilupuut


Liimapuulla tarkoitetaan höylätystä puutavarasta yhteen liimaamalla valmistettuja palkkeja ja pilareja, joita käytetään kantavissa rakenteissa. Liimapuun lujuusarvot ovat tavallista sahatavaraa paremmat. Liimapuun hankintaan kannattaa varata muutama viikko aikaa, etenkin sesonkiaikoina. Joitain palkki- ja pilarikokoja saattaa löytyä Asiantuntevan puukauppiaan varastosta, mutta pääsääntöisesti liimapuupalkit tilataan haluttujen mittojen mukaisesti. Yleisimmät liimapuun leveydet ovat 90, 115, 140, 165, 190 ja 215 mm.


Viilupuu muistuttaa rakenteeltaan paksua vanerilevyä. Leveydet vaihtelevat 27…75 mm:n välillä, 6 mm:n jaolla. Vakiokorkeuksia löytyy välillä 200…900 mm. Viilupuuta käytetään tavallisesti 5 ja 12 metrin mittaisten aukkojen ylityksissä. Tätä lyhemmissä väleissä pärjätään tavallisesti sahatavaralla ja pidemmissä käytetään liimapuuta. Myös viilupuun hankintaan kannattaa varata aikaa, vaikka joitain kokoja saattaakin löytyä suoraan varastosta. Viilupuusta valmistetaan myös mm. määrämittaisia väliseinätolppia. Niiden etuna on suoruus ja hyvä mittatarkkuus.

Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.
Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.

Lämpökäsitelty puu


Puun lämpökäsittely tapahtuu korkeissa lämpötiloissa (180 - 230 astetta). Lämpökäsittelyn tarkoituksena on parantaa puun biologista kestävyytttä. Lämpökäsittely parantaa puun kestävyyttä lahottajasieniä ja hometta vastaa. Myös puun hygroskooppisuus pienenee eli muodonmuutokset kosteuden vaihtelussa vähenevät. Lämpökäsittelyn näkyvin muutos on puun värin tummuminen. Lämpökäsitellyssä puussa ei juurikaan ole pihkaa ja se on kevyempää kuin tavallinen kuivattu puutavara. Pinta on hieman kovempi, mutta puu menettää lämpökäsittelyssä osan lujuudestaan. Lämpöpuun valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Prosessissa ei käytetä ympäristöä rasittavia kemikaaleja eikä puuhun lisätä vieraita aineita. Lämpökäsiteltyä puuta käytetään ulkona kyllästetyn puun tapaan. Sisällä sen käyttökohteita ovat mm. lattiat, saunan sisustukset ja huonekalut.

Puupohjaiset levyt


Puupohjaisista levyistä tutuin lienee lastulevy, jota käytetään lähinnä seinien pintamateriaalina. Lastulevyt valmistetaan puristamalla puulastuista ja liimasta. Ne ovat edullisia verhouslevyjä sisätiloissa. Lastulevyä on saatavissa myös kosteudenkestävänä, jota käyttävät mm jotkut kylpyhuone- ja keittiökalustevalmistajat. Lastulevyjen pinnoittaminen on helppoa joko tapetilla tai maalilla. Lastulevyä saa myös melamiini- tai laminaattipintaisena. Pontattua, paksumpaa lastulevyä käytetään lattioissa. Lastulevyjä valmistetaan eri vahvuisina alkaen 6 mm. Levykoot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.


Puukuitulevyn useimmat mieltävät kovalevynä tai huokolevynä. Puukuitulevyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: huokoiset, puolikovat ja kovat. Huokoisia puukuitulevyjä käytetään tuulensuojalevyinä, lämmöneristeinä ja valmiiksi pinnoitettuina myös sisäverhouslevyinä. Puukuitulevyihin luetaan myös MDF-levy, jota käytetään mm. kalusteovien ja listojen valmistuksessa.


Vaneri on ohuista puuviiluista valmistettu levy, jonka paksuus vaihtelee välillä 4…30 mm. Vaneria käytetään mm. alusrakenteissa, jäykistävinä elementteinä, verhouksissa, tasoissa, muoteissa, kalusteissa ja puusepäntöissä. Nykyisin vaneria käytetään myös julkisivuissa ja sisäverhousmateriaalina. Vanerin tyypillisimmät levykoot ovat 1200 x 2400 ja 1500 x 3000.

Liimapuulevy


Liimapuulevyä tehdään kapeista ja ohuista höylätyistä puutavarakappaleista, jotka liimataan syrjistään yhteen levyksi. Liimalevyssä puukappaleet liimataan toisiinsa siten, että syiden kaartumissuunnat vuorottelevat. Näin saadaan kokopuulevyjä, jotka käyristyvät mahdollisimman vähän puun kosteuden muuttuessa. Valmistuksessa yleisimmin käytetty puulaji on mänty, mutta samassa levyssä voidaan käyttää myös eri puulajeja luomaan levyyn näyttävyyttä. Liimapuulevyä valmistetaan myö kovapuulajeist, kuten tammesta ja pyökistä. Liimapuulevyä käytetään mm. kalusteiden valmistuksessa ja pöytätasoina.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
201412_41868.jpg
Puukoulussa ulkoverhous
Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.
201311_37119.jpg
Kosteiden tilojen ilmanvaihto
Kylpyhuoneen ja saunan ilmanvaihtoAsunnon sisätiloista, kylpyhuoneessa ja saunassa käsitellään eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti.Koska kyseisten tilojen käyttö ei ole jatkuvaa, vaan saattaa vaihdella erittäin paljon viikoittain ja kuukausittain, on ilmanvaihto tehtävä helposti käytettäväksi. Helpoiten se voidaan tehdä automaattisesti ilmanvaihtoa säätävällä kosteusanturilla. Kosteuden noustessa huonetilassa anturi säätää automaattisesti ilmanvaihtoa suuremmalle ja kun kosteus on saatu poistettua, säätää anturi ilmanvaihdon automaattisesti pienemmälle.
20158_44277.jpg
Ekologinen talo tehdään puusta
Kastelli Green™ on aito ja ekologinen puutalo, jonka koko eristerakenne on puuta. Luonnollinen puukuitueriste on valittavissa kaikkiin Kastellin talomalleihin. Kun valitset Kastellin mallistosta kotia itsellesi, voit halutessasi tehdä talosi rakenteesta ekologisen ja talostasi todellisen puutalon puukuitueristettä myöten.Aidossa puutalossa on hyvä sisäilmaPuukuidusta valmistettujen lämmöneristeiden ja tuulensuojalevyjen sekä höyryä läpäisevän ilmansulun ansiosta Kastelli Green™ -talojen rakenne on hengittävä. Ilmatiiveys on määräysten mukainen ja eristeenä puukuitu on massiivipuuta lämpimämpi.Luonnollinen ilmankosteus lisää asumisviihtyvyyttäEkologisessa puutalossa huoneilma pysyy miellyttävänä ympäri vuoden kosteutta tasaavan rakenteen ansiosta. Oikealla kosteudella huoneilmassa on asumisviihtyvyyteen suuri merkitys. Luonnollisesti hengittävä talo on myös allergiaperheille mainio valinta, sillä puukuitueristeen ansiosta sisäilman laatu on hyvä.Ekologinen valintaIlmastonmuutosta voidaan hillitä puun käytöllä: tonniin puuta on sitoutunut kaksi tonnia ilmakehän hiilidioksidia. Puutalo sitoo varastoimansa hiilen koko käyttöikänsä ajan. Puukuitueriste rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, sillä sen raaka-aineena on käytetty kierrätysmateriaalia. Puulla eristetty puutalo on ekoteko!Kastellin laajan talomalliston kaikki talot ovat toteutettavissa Kastelli GreenTM -rakenteella. Tutustu tarkemmin valikoimaan Kastellin www-sivuilla.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
202111_73710.jpg
Vesikalusteiden välillä on hinnaneroa - mistä se johtuu?
Kun harkitset hanan vaihtamista tai sen hankinta tulee eteen uutta kotia kalustaessa, tulet varmasti kiinnittäneeksi huomiota siihen että sopivanhintaisen hanan valinta ei ole aivan helpoin tehtävä. On edistyksellisempää mallia sekä ekologisempaa ja hintoja moneen lähtöön. Lisäksi päätöksentekoon vaikuttavat kriteereiksi asetettu korkea laatu, luotettavuus sekä mahdolliset suosittelut ammattilaisilta sekä perheenjäseniltä ja ystäviltä.Mistä hintaerot syntyvät – mitä kannattaa huomioida hintoja vertaillessa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Varaavan takan maalaus?
Kysymys:Voiko punatiilestä tehdyn varaavan takan maalata? Ja kiinnostaisi myös tietää, että mikä olisi oikeanlainen maali tähän käsittelyyn?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton