• Etusivu
 • Piha

Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 06.11.2023
1920-IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus

Huolellisella suunnittelulla hankkii sopivamman määrän kiviä ja oheismateriaaleja sekä välttää luonnon aiheuttamat yllätykset

Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.

Pihakivi kestää

Pihan toteuttamiseen on monia eri vaihtoehtoja, joista kiveys on yksi kestävimmistä. Oikein suunniteltu ja toteutettu kiveys kestää vuosikymmeniä vähällä hoidolla. Kivien kantavuus ajoneuvoille on syytä miettiä, mikäli samalla kivellä haluaa tehdä myös ajotien. Suurimmat valintaan vaikuttavat seikat ovat ulkonäkö, kaarteiden tekemisen helppous ja nousut tai laskut kiveyksessä.

Kiveystä suunnittelevilla on toisinaan huoli sammaloitumisesta, muurahaisista tai rikkaruohoista, jotka puskisivat kivien välistä ajan saatossa. Kaikki nämä vältetään hyvillä pohjatöillä sekä oikeilla sauma-aineilla. Parhaan varmuuden saa saumaamalla kivet polymeerihiekalla tai Grepur sauma-aineella, jolloin kasvustolla ei varmasti ole mitään tarttumapintaa.

Piirrä suunnitelmasi auki

Pihan suunnittelun apuna on hyvä käyttää pihan pohjapiirrosta. Mittakaavainen piirros auttaa laskemaan minkä verran kiviä tarvitaan, hahmottelemaan kiveyksen linjoja ja suunnittelemaan toteutusta. Usein pihan suunnittelu tapahtuu rakentajien päässä ja tapahtuu osittain vasta kivien saapuessa pihaan.

Suunnitellessa pihaa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi mihin talvella aurataan lumet, onko ensimmäisen vaiheen jälkeen tulossa laajennuksia ja mihin kukkia aiotaan istuttaa. Kun tällaiset asiat otetaan huomioon jo ensimmäistä kiveystä suunnitellessa, ei myöhemmin tarvitse poistaa kiveystä, eikä kiveys toisaalta rajoita suunnitelmiasi loppupihalle.

Vakaa pohja varmistaa tasaisen lopputuloksen

Tasaisen kiveyksen ytimessä ovat huolelliset pohjatyöt. Pohjustamalla piha huolellisesti oikeilla murskeilla, eristeillä ja hienojakoisemmilla kivillä saadaan aikaan routimaton pohja, jonka päällä kivet eivät ala porrastamaan.

Tasaisen pohjan yhtenä etuna on asentamisen nopeus. Kun kiviä ei jouduta tasaamaan asennushiekalla, kivien latominen sujuu huomattavasti nopeammin. Pohjan suunnittelu voidaan tehdä samaan aikaan rakentamisen alkuvaiheen maanrakennuksen kanssa tai vasta kun rakennus on valmis. Ottamalla pihan suunnittelu mukaan jo alkuvaiheessa, voi tontin muista osista siirrettävää maa-ainesta ja kiviä hyödyntää pihakiveyksen pohjatöissä.

Huomioi hulevedet

Kivistä pihaa suunniteltaessa on otettava huomioon sade- ja sulamisvesien eli huleveden imeyttäminen tai hyötykäyttö tontilla. Perussääntönä on, että vettä tulee imeyttää tontilla 1000 litraa eli 1m³ jokaista läpäisemätöntä 100m² kohti. Tähän läpäisemättömään alueeseen lasketaan esimerkiksi rakennuksen kattopinta-ala sekä pihakiveykset.

Pihakiveyksen vaikutusta hulevesiin voidaan pienentää käyttämällä saumausta, josta vesi pääsee läpi tai rohkeammin tekemällä pihakiveys vettä läpäisevällä kivellä esim. Rudus Hule-Kartanokivellä.

Hulevesiä voi johtaa kiveystä pitkin erilaisilla menetelmillä. On kuitenkin tärkeää pohtia veden juoksutus ja kaatosuunnat sekä imeytys jo pihakiveystä suunnitellessa.

 1. Suunnittele kiveys ajoissa
 2. Piirrä suunnitelmasi auki, säästät myöhemmin vaivaa
 3. Mieti kaarteet, kantavuus ja nousut
 4. Mieti myös pohjatyöt huolella
 5. Huomioi hulevedet
Ohje

Ohje

Suunnittelun viisi vinkkiä:

 1. Suunnittele kiveys ajoissa
 2. Piirrä suunnitelmasi auki, säästät myöhemmin vaivaa
 3. Mieti kaarteet, kantavuus ja nousut
 4. Mieti myös pohjatyöt huolella
 5. Huomioi hulevedet
20173_48492.jpg
http://www.rudus.fi/kotipolku
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
asuminen
hankkeen aloitus
pinnoite
pihasuunnittelu
laatat
hiekat
julkisivu
suunnittelu
salaojat
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

pihakiveys katutaiteella rudus
Viisi vinkkiä: näinkin voi pihakiviä käyttää
Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton