• Etusivu
  • Rakentaminen

Piha- ja muurikivien hankinta: näin lasket tarvittavan määrän

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 30.04.2024
20226_78683.jpg

Onko suunnitelmissasi toteuttaa pihakiveys tai muuri, mutta määrien laskeminen tuottaa päänvaivaa? Pihan pinnanmuodot kaipaavat kenties muureja ja erilaiset oleskelualueet ja kulkureitit tasaista päällystettä. Tässä Ruduksen vinkit suunnitteluun ja määrien laskemiseen.

Suunnittele paperille

Minkälaisen kiveysalueen olet ajatellut toteuttaa – onko pihassasi useita eri alueita jotka haluat kivetä? Jotta pystyt hahmottamaan kokonaisuuden, ota avuksesi kynä ja paperia. Huomioi kyseisessä kiveyssuunnitelmassasi:

  • kivettävät käytävät ja kulkureitit.
  • auton pysäköinti- ja kääntöpaikka, pihalla oleva ajotie.
  • oleskelupaikat ja niiden laajuus – terassit, leikkipaikat, patiot.
  • onko pihasi useammassa tasossa – tai kaipaatko enemmän tasaista tilaa pengertämällä maastonmuotoja.
  • Muista, että alueen käyttötarkoitus ohjaa myös kivien valintaa. Jos kiveyksen päältä ajetaan autolla, tulee kiven vahvuuden olla vähintään 60 millimetriä.

Kiveyssuunnitelma ja suunnitelmaan hahmotellut kiveysalueiden muodot ohjaavat kivimallien valintaa. Se myös helpottaa huomioimaan miten kiveys kannattaa toteuttaa. Merkkaa suunnitelmaan myös mahdolliset kaivojen ympäristöt sekä pylväät.

Mitoita ja mittaa

Mittaa kivettävät alueet rullamitalla ja siirrä mitat suunnitelmaan. Näin hahmotat paremmin alueiden koot ja tilantarpeen. Ota mittauksissasi ja laskelmissasi huomioon etenkin uutta pihaa tehdessäsi, että:

  • Kävelyyn tarkoitetun käytävän ei välttämättä tarvitse olla hurjan leveä. Sopivana mitoituksena voi pitää leveyttä, jossa kaksi ihmistä mahtuu kävellessä ohittamaan toisensa – 1,2 metriä riittää. Kapeampi askelpolku nurmikon tai kuntan keskellä voi puolestaan olla vain yhden laattarivin levyinen, esimerkiksi 50 cm.
  • Huomioi käytävien ja kulkureittien mitoituksessa myös aurauskalusto. Koneellinen kunnossapito vaatii hieman leveämmät käytävät, kun taas lumikolan avulla mahtuu kolaamaan myös hieman kapeampaa käytävää.
  • Sisäänajotien leveydeksi voi laskea noin 3 metriä ja pysäköinnille olisi hyvä varata vähintään 2,5 x 5 metriä oleva alue eli noin 12,5 neliömetriä/auto. Muista myös varata tilaa auton kääntämiselle.

Kun olet saanut mitattua tarvittavat pinta-alat, voit laskea tarkemmat kivitarpeet. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kiviä on hyvä tilata + 10% kokonaistarpeen päälle. Tämä +10% kattaa mahdollisen kivien leikkaamisen ja pienet laskuvirheet. On aina helpompi tilata hieman ylimääräisiä kiviä kuin että ne loppuvat harmillisesti kesken. Jotkut kivimallit myydään niin sanottuina kivisarjoita, jolloin lavalla on useampi eri kivikoko. Tällaisia ovat erimerkiksi Piano-kivet, Torino-kivet sekä Tosca-laatat. Kivisarjojen etuna on, että niillä voidaan helpommin sovittaa kiveys johonkin tiettyyn mittaan kiviä leikkaamatta.

<p data-block-key="9qjto">Piano-kivien avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.</p>
Piano-kivien avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.
Ohje

Ohje

Ruduksen sivuilta löydät jokaisen pihakiven kohdalta kyseisen kiven menekkimäärän/m2 sekä tiedon, montako neliötä tai kappaletta kyseistä kiveä on lavalla.

Otetaanpa yksinkertainen laskuesimerkki:

Suunnitellun terassin alaksi laskettiin perinteisesti mittaamalla 19 neliötä. Terassialueelle suunniteltiin laitettavaksi Luotokiveä, jonka muotokieli sopii hyvin rantamaisemaan ja sallii myös vähän luonnollisemman reunan. Siistittävää ja nurmikkoon rajoittuvaa reuna-aluetta olisi noin suunnilleen 16 metriä.

Tuotteen kuvauksessa mainitaan, että kyseistä kiveä menee 18 kappaletta neliön suuruiselle alueelle ja että lavalta löytyy yhteensä 6,57 neliötä kiveä. Yhdessä lavassa on 108 kappaletta peruskiviä sekä 27 kappaletta päätykiviä, jotka riittävät noin 8 metrin matkalle.

  • 19 m2 / 6,57 m2/lava = tarkka määrä on 2,89 lavaa, mikä luonnollisesti pyöristetään 3 täyteen lavaan.
  • Muista tilata myös saumaushiekat. Esimerkiksi Luotokiven saumaamiseen tarvitaan 10‒15 kg /m2 kivituhkaa tai muuta saumaushiekkaa eli esimerkkitapauksessamme yhteensä noin 190‒285 kg.

Löydät lisätietoja täältä, jos Luotokivi herätti kiinnostusta
Muut pihakivivaihtoehdot löytyvät täältä

Muurien määrälaskenta

Muurit ovat oiva tapa rajata ja luoda alueita pihalle. Tuotteet mahdollistavat myös erilaisten muotojen luomisen. Malleja löytyy useaan eri käyttötarkoitukseen sekä tyyliin sopivaksi, joten kannattaa tutustua tarkalleen tuotteiden tietoihin, jotta löytää omaan käyttötarkoitukseen sopivimman muurituotteen.

Muureja suunniteltaessa kannattaa aloittaa siitä, minkä korkuisen muurista haluaa. Muurin korkeus ohjaa muurikiven valintaa.

Matalammat muurit: Antikko, Rustikko, Opus

Korkeammat muurit: Opus, Paasikko, Aitakivi ja Muurikko

Muurikivien menekkiä laskettaessa lasketaan muurin julkisivun alaa = muurin pituus x muurin korkeus. Otathan huomioon, että monessa muurituotteessa on tarjolla erikseen kansikivikerros.

Mitä siis tulee miettiä:

  • muurin pituus,
  • muurin korkeus
  • muurin muoto, tarvitaanko muuriin erillisiä pääty tai kulmakiviä

Tutustu eri muurikivien ominaisuuksiin sekä kokovalikoimaan täältä.

Lataa lisätietoa muurikivien valinnasta sekä asennuksesta

<p data-block-key="umipz">Luonnollisen näköisen Rustikko-muurin avulla voi luoda sekä suoraa että kaarevaa muuria.</p>
Luonnollisen näköisen Rustikko-muurin avulla voi luoda sekä suoraa että kaarevaa muuria.
Ohje

Ohje

Apua Rudus Planner Muurikkolaskurista

Ruduksen Muurikkolaskurin avulla saat suunniteltua pihasi muurin tarkasti.
Pystyt ohjelman avulla piirtämään muurin sellaisena kuin haluaisit sen toteuttaa.
Laskuri näyttää lopputuloksen sekä antaa yksilöllisen ladontaohjeen käyttöösi. Lisäksi saat itsellesi kustannuslaskelman siirtämällä suunnittelemasi Muurikko-muurin ostoskoriin. Halutessasi voit tilata tuotteet samantien.

Rudus Planner Muurikkolaskuri

Tarvitsetko sepeliä, soraa, kivituhkaa tai muuta kiviainesta?

Rudus tarjoaa sinulle helpon tavan saada selville paljonko kiviainesta tarvitset pihaasi. Kiviaineslaskurin avulla voit laskea määrän niin levitettynä kuin myös levitettynä ja tiivistettynä.

Valitse vain tuoteryhmä, jota tarvitset ja syötä kohteesi pinta-ala neliöinä sekä arvioimasi paksuus senttimetreinä.

Otathan kuitenkin huomioon, että määrälaskurin tulos on ohjeellinen, sillä määrään vaikuttavat oleellisesti tuotteen tiivistyminen sekä kosteus.

20226_78679.jpg
Ohje

Ohje

Haluatko tietää lisää pihan suunnittelusta?

Anna Ruduksen Kotipolun johdattaa ja lue lisää vinkkejä suunnittelutyön tekemiseen
Vinkkejä pihan rakentamiseen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
hankkeen aloitus
pihasuunnittelu
suunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
pihakiveys katutaiteella rudus
Viisi vinkkiä: näinkin voi pihakiviä käyttää
Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.
Leo-Pekka Tähti Kastelli-talonsa edustalla
Rakentaja.fi palkitsi Leo-Pekka Tähden unelmien täyttymyksellä
Rakentaja.fi yhteistyökumppaneineen onnitteli porilaista Leo-Pekka Tähteä menestyksestään Ateenan arvokisoissa vuonna 2004, palkitsemalla hänet, hänen elämänsä ensimmäisellä omakotitalolla. Leo-Pekalle rakennettiin toiveiden mukainen Kastelli-koti Poriin, Lukkarinsantaan.Ateenan menestyksen jälkeen Rakentaja.fi -palvelun tuottajat, tuolloin 80 rakennusalan yritystä, päättivät palkita paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähden vuoden (2004) urheiluteon edellyttämällä tavalla ‒ rakennuttamalla Tähdelle omakotitalon. Pääosa talon tarvikkeista saatiin yhteistyöryhmältä lahjoituksina ja talo maksoi Leo-Pekalle noin kolmanneksen arvostaan. Kohteen rakentamista seurattiin sivustollamme tiiviisti.
20151_42129.jpg
Mahtavat Jäsentukun messutarjoukset Rakentaja.Fi-osastolla
Rakentaja.fi Jäsentukun messutarjoukset odottavat sinua Myyrmäessä 30.1.-1.2.2015Sujuva rakentaminen vaatii aina asianmukaiset työkalut ja koneet. Boschin tuotteissa yhdistyvät tehokkuus, ergonomia sekä käytön helppous. Laajasta tuotevalikoimasta löytyvät koneet rakentamisesta ja remontoinnista aina puutarhan hoitoon.Boschin tuotteet esittelyssä messuosastolla 33D.Tutustu Rakenna&Remontoi 2015 -messuihin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton