• Etusivu
  • Rakentaminen

On pihasuunnittelun aika

Miten kiviä voi käyttää piharakentamisessa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 01.12.2023
20216_38996.jpg

Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.

Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.

Ohje

Ohje

Kivituotteiden osalta suunnitelmassa otetaan kantaa

  • pohjamaan laatuun ja sen myötä rakenteisiin sekä rakennekerroksiin
  • rakenteiden sijaintiin, korkeuksiin ja korkoasemaan
  • vesien hallintaan ja huleveteen
  • ladontamalliin ja ladontasuuntaan
  • materiaalien, tuotteiden ja värien valintoihin
  • reunojen käsittelyyn ja muihin yksityiskohtiin, leikkauksiin
  • valaistukseen (muurivalot ja valokivet)
  • kivien hankintaan

Suunnittelenko pihan itse vai teetänkö ammattilaisella?

Pihasuunnitelman voi tehdä itsekin, mutta ammattisuunnittelija on pätevöitynyt alalleen ja suunnittelijan osaaminen tuo hankkeisiin lisäarvoa, todennäköisesti myös säästöä kokonaisuuden hallinnan myötä. Vanha viisaus – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pätee pihaankin. Suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle. Pihan suunnittelussa ja rakentamisessa on sama suuntaus meneillään kuin talonkin rakentamisessa, yhä useammin turvaudutaan ammattilaisiin ja tehdään itse oman alan työtä, joka parhaiten osataan.

Myös pihakiviurakoitsijat sekä viher- ja ympäristörakentajat voivat auttaa kivimallin ja ladonnan valinnassa. Selkeät pihakivikokonaisuudet, etenkin vanhojen omakotipihojen perusparannushankkeet, voidaan usein toteuttaa urakoitsijan ja asiakkaan keskustelujen pohjalta ilman tarkasti piirrettyä suunnitelmaa. Viher- ja ympäristörakentajien yhteystietoja löytyy täältä.

Myös Ruduksen Kotipolku -verkkopalvelu auttaa kivien valinnassa ja opastaa piharakentamisessa. Hyvänä apuna kivien valinnassa toimivat kivipihanäyttelyalueet.

20227_79003.jpg

Mistä suunnitelman voi hankkia?

Suunnitelman voi tilata esimerkiksi maisemasuunnittelijoilta tai maisema-arkkitehdeiltä. Suunnittelua tarjoavia yrityksiä löytyy Maisemasuunnittelijat ry:stä ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitosta. Ammattilaiselta tilatun suunnitelman hinta riippuu kohteen luonteesta, toimeksiannon laajuudesta ja suunnittelun tarkkuudesta. Suunnittelijoiden nettisivuilla on käsitelty hinnoittelua.

Betoni- ja luonnonkivituotteiden käyttökohteita:

Betoni- ja luonnonkivituotteita

käytetään muureissa, portaissa, ajo-esteissä ja portinpylväissä sekä käytävien, patioiden, kävely- ja autopihojen päällysteenä.

Reunakivillä ja rajauksilla selkeytetään muotoja materiaalien vaihtuessa ja helpotetaan alueiden ylläpitoa.

Vedenjohtamiseen löytyy kouruja, painanteita ja vettä voidaan johtaa myös reunakivien rinnalla.

Seulanpääkivet, somerot, maakivet ja monipuoliset kiviainekset sopivat istutusalueiden katteeksi tai koristamaan vaikkapa luontoa jäljitteleviä vesiaiheita.

Kivien käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja mikä parasta, kivi on kestävä valinta kaikkeen piharakentamiseen.

20152_42441.jpg
Kartanokivillä ja roomalaisilla kivillä ilmettä ja vaihtelua pihaan.
Kartanokivillä ja roomalaisilla kivillä ilmettä ja vaihtelua pihaan.
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
hankkeen aloitus
pinnoite
pihasuunnittelu
ympäristö
julkisivu
suunnittelu
tuotetietous
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

pihakiveys katutaiteella rudus
Viisi vinkkiä: näinkin voi pihakiviä käyttää
Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.
IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Vuolu-tiilen uudet sävyt
Vuolu-tiilisarjaan uusia värisävyjä
Suosittu Korian tiilitehtaan Vuolu-tiilisarja on nyt kasvanut yhdellä vaalealla sekä kolmella punakeltaisella tiilellä. Rouheat ja eläväpintaiset Vuolu-tiilet ovat ilmeeltään kauniin kirjavia.
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
kuin villapaitaan puettu muurattu tiilijulkisivu
Kuin villapaitaan puettu – kaunis tiilijulkisivu
Julkisivu voi olla jotain persoonallista, mielenkiintoa herättävää sekä kestävää. Näin ajateltiin myös Helsingin Maununnevalle valmistuvan, neljä kerrostaloa käsittävän kokonaisuuden kohdalla. Hankkeen tilaajana toimi Helsingin asuntotuotantotoimisto ja arkkitehtisuunnittelusta vastasivat ARK-housen arkkitehdit, pääsuunnittelija Hannu Huttunen sekä rakennussuunnittelija Tina Ullrich.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton