• Etusivu
  • Rakentaminen

Kiinteistön omistaja! Olet vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.07.2023
202110_73276.jpg

Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille.

Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.

Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?

Hulevesien johdatus

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin. Oikea osoite hulevedelle ovat erilliset hulevesiviemärit sekä avo-ojat, joista vesi päätyy lopulta mereen tai vesistöön.

Hulevesi saattaa sisältää esimerkiksi kaupunkien kaduilta kertyvää likaa kuten tiesuolaa tai raskasmetalleja. Hulevesien poisjohtamiseen kannattaa perehtyä sekä laatia asianmukaiset suunnitelmat, jotta kokonaisuus tulisi hallintaan.

Huomaathan että et saa ohjata hulevesiä omalta pihaltasi naapurisi ongelmaksi.

Ohjeita sekä apua suunnitteluun sekä toteutukseen saat oman kaupunkisi/kuntasi rakennusvalvonnasta.

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.
Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.

Vähennä huleveden määrää

Syntyvän huleveden määrään pystyy vaikuttamaan omien valintojensa avulla. Päällystämättä jätetyt, soralla olevat pihat imevät sadeveden itseensä.

Myös viherkatot ovat yksi keino hillitä lainehtivaa pihaa hidastamalla veden tuloa katolta.

On kaikissa tapauksessa kiinteistön omistajan vastuu miettiä, mikä on paras tapa huolehtia hulevesien poisto niin, että vedet eivät kulkeudu omalta tontilta muiden riesaksi.

Info

Info

Muista:

  • Sinulla on velvollisuus huolehtia imeytymättömille pinnoille kertyvästä vedestä.
  • Ensisijaisesti hulevedet on syytä pyrkiä imeyttämään oman tontin maaperään ennen sen johtamista hulevesijärjestelmään tai -viemäriin.
  • Suunnittele yhdessä asiantuntijan kanssa hallittu hulevesien poisto.
  • Älä ohjaa hulevettä muiden ongelmaksi.

Ratkaisuja hulevesien hallintaan

Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.
Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.

Lähteet:
https://www.vesi.fi
https://www.hsy.fi
https://www.kak-laki.fi

Rakentaminen
viemäröinti
vesiputkistot
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Lattiatasoitteen vaikutus asunnon sisäilmaan
Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.
33_P_21026.jpg
Asuntomessut onnistuivat odotetusti
Messuvieraat arvostivat monipuolista tarjontaaTänään päättyvillä asuntomessuilla Vaasassa saavutettiin kaikki järjestäjien odotukset. Kävijäpalautteen mukaan messuihin oltiin erityisen tyytyväisiä monipuolisen tarjonnan ja hyvin toteutetun rantarakentamisen takia. Järjestäjät ovat tyytyväisiä energiaratkaisujen ja Vaasan kaupungin saamaan julkisuuteen. Asuntomessuihin tutustui kuukauden aikana 140 675 maksanutta kävijää. - Olemme olleet näihin messuihin tyytyväisiä jo messujen alkaessa, sillä uudet innovaatiot niin energiaratkaisujen kuin myös pientaloteollisuuden puolelta saivat jo etukäteen paljon huomiota julkisuudessa. Vaasan messualue toimi myös hyvänä esimerkkinä ajankohtaisesta kaupunkirakenteen tiivistämisestä. Tavoitteenamme on parantaa suomalaisen asumisen laatua ja olemme näillä messuilla pystyneet jälleen viemään tätä asiaa eteenpäin, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton