• Etusivu
  • Rakentaminen

Kiinteistön omistaja! Olet vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.10.2021Päivitetty 31.07.2023
202110_73276.jpg

Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille.

Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.

Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?

Hulevesien johdatus

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin. Oikea osoite hulevedelle ovat erilliset hulevesiviemärit sekä avo-ojat, joista vesi päätyy lopulta mereen tai vesistöön.

Hulevesi saattaa sisältää esimerkiksi kaupunkien kaduilta kertyvää likaa kuten tiesuolaa tai raskasmetalleja. Hulevesien poisjohtamiseen kannattaa perehtyä sekä laatia asianmukaiset suunnitelmat, jotta kokonaisuus tulisi hallintaan.

Huomaathan että et saa ohjata hulevesiä omalta pihaltasi naapurisi ongelmaksi.

Ohjeita sekä apua suunnitteluun sekä toteutukseen saat oman kaupunkisi/kuntasi rakennusvalvonnasta.

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.

Hulevesiä ei saa johtaa jätevesiviemäriin.

Vähennä huleveden määrää

Syntyvän huleveden määrään pystyy vaikuttamaan omien valintojensa avulla. Päällystämättä jätetyt, soralla olevat pihat imevät sadeveden itseensä.

Myös viherkatot ovat yksi keino hillitä lainehtivaa pihaa hidastamalla veden tuloa katolta.

On kaikissa tapauksessa kiinteistön omistajan vastuu miettiä, mikä on paras tapa huolehtia hulevesien poisto niin, että vedet eivät kulkeudu omalta tontilta muiden riesaksi.

Info

Info

Muista:

  • Sinulla on velvollisuus huolehtia imeytymättömille pinnoille kertyvästä vedestä.
  • Ensisijaisesti hulevedet on syytä pyrkiä imeyttämään oman tontin maaperään ennen sen johtamista hulevesijärjestelmään tai -viemäriin.
  • Suunnittele yhdessä asiantuntijan kanssa hallittu hulevesien poisto.
  • Älä ohjaa hulevettä muiden ongelmaksi.

Ratkaisuja hulevesien hallintaan

Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.

Vaikuta itse kertyvän huleveden määrään.

Lähteet:
https://www.vesi.fi
https://www.hsy.fi
https://www.kak-laki.fi

Rakentaminen
viemäröinti
vesiputkistot
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_55015.jpg
Pumppurappaus nopeuttaa linjasaneerausta
Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.
13_P_101120.jpg
Lattiatasoitteen vaikutus asunnon sisäilmaan
Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.
20219_72463.jpg
Kiinteistöjen korjaus­velka kasvaa - suunnittelu säästäisi osakkaiden rahoja
Putket paukkuvat ja ulkovuoraus rapistuu. Toivottavasti tämä ei ole tilanne sinun taloyhtiössäsi. Rakennetun omaisuuden korjausvelka on Suomessa arviolta 30–50 miljardia euroa. Luku käy ilmi asiantuntijaraportista muutaman vuoden takaa. Rakennetun omaisuuden tila ROTI tehdään joka toinen vuosi. Tämän vuoden raportti keskittyy kaupungistumiseen.
20231_80704.jpg
Mitkä ovat rakenteiden U-arvot?
Mikä on U-arvo? U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmönläpäisevyyttä kuvaava arvo, joka aiemmin tunnettiin k-arvona. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta. Rakennuksen vaipan lämpöhäviö on laskettavissa kun tiedetään rakennusosien pinta-alat sekä lämmönläpäisykertoimet.Rakennuksen vertailulämpöhäviön laskennassa käytettävät rakennusosakohtaiset lämmönläpäisykertoimet:
20164_46151.jpg
Tällä työkalulla selviydyt jokaisesta haasteesta!
Rakennus- ja remontointipuuhissa tarvitaan useita eri työkaluja. Monelle on tuttu tilanne, jossa työkalupakki on täynnä tavaraa ja silti kyseinen työkalu puuttuu. Mitäpä jos tarvitsisit vain yhden sähkötyökalun, jolla hommat hoituisivat nopeasti ja kätevästi vain tarvikepäätä vaihtamalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton