• Etusivu
 • Talo

Paljonko remonttia mökkisaunasi kaipaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.02.2020Päivitetty 27.06.2022
20217_71606.jpg

Mökkisauna, rantasauna, ulkosauna, pihasauna, hirsisauna, tynnyrisauna, savusauna, eräsauna... Millainen sauna mökilläsi onkaan, pienellä päivityksellä tai vähän isommalla laittamisella varmistat hyvät löylyt ja parhaat saunahetket.

1. Minihuolto – mökkisaunan kasvojenkohotus

Pelkkä saunan siivous ja hoitokin saattaa joskus riittää. Vaikka saunan sisustus ei enää olisikaan kovin freesi, mutta kaikki on ehjää ja olet itse tyytyväinen, ei täysremonttia tarvitse aloittaa suin päin.

Sauna raikastuu ja puupintojen käyttöikä pitenee, kun puhdistat pinnat kunnolla muutaman kerran vuodessa. Mökkisaunassa tämä tarkoittaa usein mökkikauden alussa ja lopussa.

Puhdistuksen lisäksi lauteet voi hioa kevyesti. Lauteet on hyvä suojata puhdistuksen ja varsinkin hionnan jälkeen parafiiniöljyllä.

Info

Info

Valkoisia tahroja kiukaassa?

Löylyvedessä oleva kalkki voi muodostaa ajan mittaan valkoisia tahroja kiukaan pintoihin. Tahrat on kuitenkin helppo puhdistaa kotikonstein sitruunahappoliuoksella.

 • Hanki sitruunahappojauhetta esimerkiksi apteekista
 • Sekoita noin kaksi ruokalusikallista sitruunahappojauhetta puoleen litraan vettä.
 • Pyyhi tahrat liuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Käytä kumihanskoja, koska sitruunahappo saattaa ärsyttää ihoa.
 • Huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.

Saunan ilmettä voi piristää myös uusilla saunatekstiileillä sekä -tarvikkeilla. Laudeliina suojaa lauteita, saunatyyny tukee niskaa ja löylyä on mukava heittää tyyliin sopivalla kiulu-kauha-setillä. Saunatarvikkeet lämpömittareista saunasetteihin ovat myös hyviä mökkituliaisia.

20217_71608.jpg

2. Saunan päivitys – kiuas menee vaihtoon

Käyttövuosien myötä saunan tärkein osa, kiuas, kuluu. Mökkisaunassa esimerkiksi käyttötahti sekä käytetty vesi ja mökin sijainti meren tai järven rannalla vaikuttavat kiukaan kulumiseen.

Keväällä onkin oikea aika tarkistaa, missä kunnossa kiuas on. Kiuaskivet pitää vaihtaa säännöllisesti. Suositeltu kivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen noin 1–3 vuotta. Vaihto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen niiden murenemista ja valita kivet huolella. Esimerkiksi oliviinidiabaasi on kiuaskivenä kestävää ja turvallista, johon varautuu reilusti lämpöä.

Jos kivien vaihdon yhteydessä kiukaan kunto näyttää kuitenkin huonolta tai löylyt eivät enää ole lämmitä tarpeeksi, voi olla aika vaihtaa koko kiuas. Myös nuohoajat kertovat hyvin mielellään, jos esimerkiksi puukiuas on jo ruostunut puhki. Reiät kiukaassa näkyvät selvästi, jos kiuaskivien poiston jälkeen suuntaat taskulampun valokeilan tulipesään.

Kiukaan vaihdon yhteydessä kannattaa varmistaa, että kiukaasi on mitoitettu oikein. Liian pienitehoinen kiuas joutuu saunassa koville, eikä se ole kovin pitkäikäinen tai paras löylyjen lähde. Liian suuritehoinen taas ei anna miellyttävää saunakokemusta ja kuluttaa turhaan energiaa.

Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Kannattaa muistaa, että saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan tehoihin. Esimerkiksi hirsiseinä vaatii 1,5 kertaista tehoa kiukaalta.

20217_71607.jpg

3. Aloitetaan alusta – kaikki uusiksi

Mökkisaunan voi remontoida joko lattiasta kattoon tai päivittää näkyvimmät ja kuluvimmat osat, kuten lauteet ja kiukaan. Jos et ole enää tyytyväinen mökkisaunasi ilmeeseen ja pinnat ovat huonossa kunnossa, kannattaa saunan sisustus uusia. Voit joko vaihtaa uudet vanhojen tuotteiden paikalle tai suunnitella saunan sisustuksen rohkeasti isommin uusiksi. Nykyään niin laudemalleja, pintamateriaaleja kuin kiuasvaihtoehtoja on enemmän kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.

20217_71609.jpg

Yleensä käytön jäljet näkyvät selkeimmin saunan lauteissa. Lauteet voivat mennä huonoon kuntoon, jos niitä ei hoideta säännöllisesti. Jos seinien panelointi vielä menettelee, voit vain vaihtaa lauteet uusiin.

Lauteita ei tarvitse rakentaa itse alusta lähtien, vaikka olisi liikkeellä pienellä budjetilla. Valmislaudemalleista löytyy jokaisen kukkarolle sopiva ratkaisu ja kokonaisuus. Laudepaketti on ehdottomasti helpoin ja nopein vaihtoehto uusia lauteet. Saat yhdessä paketissa kaiken, mitä tarvitset: ylä- ja alalauteet, selkänojan, jakkaran, suojakaiteet ja kiinnitystarvikkeet. Valmislauteet ovat myös helppo ja nopea asentaa itse.

Info

Info

Saunasuunnittelijan muistilista

 • Hae kuvia ja ideoita
 • Mittaa saunatila
 • Hae tarvittavat luvat (rakennuslupa, toimenpideilmoitus)
 • Vanhan sauna purkaminen
 • Päivitä rakenteet tämän päivän standardien mukaisiksi
 • Uudet sähkötyöt
 • Tukirakenteet paneloinnin alle
 • Lattian mahdollinen laatoitus
 • Seinien panelointi ja lauteiden asennus
 • Puupintojen suojakäsittely
Talo
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
20185_53255.jpg
Mitä jos palkkaisi avuksi sisustussuunnittelijan?
Oman kodin sisustaminen kuulostaa hauskalle projektille ja parhaimmillaan onkin sitä. Oletko koskaan ajatellut, että mitäpä jos ottaisit avuksi sisustussuunnittelijan tai saisit neuvoja ja vinkkejä ammattitaitoiselta myyjältä? Ammattihenkilöllä on paras tuntemus eri materiaalien sekä värien yhdistelemisestä, tuotteiden toimivuudesta ja ominaisuuksista. Kun saat hyviä vinkkejä ammattilaiselta, lopputuloksesta tulee taatusti toimiva.Tulikiven valikoimasta löydät upeat sisustuskivet jokaiseen kohteeseen kylpyhuoneesta keittiöön, saunan kiukaat ja suuren valikoiman tulisijoja. Näistä löytyy varmasti jokaiseen kotiin omat tuotteet. Näitä kaikkia tuotteita yhdistämällä, tulee sisustuksesta yhtenäinen ja harmoninen.
20183_52061.jpg
Höyrynsulku ja lämmön-eriste samassa levyssä
Kotimaiset Finnfoamin valmistamat FF-PIR-eristeet soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi saunan kuumissa ja kosteissa tiloissa. Ohuilla ja tehokkailla FF-PIR-eristeillä tilat saadaan maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, eli nopeasti lämpeneväksi ja lämmönpitäväksi.Levyt asennetaan suoraan seinän runkorakenteeseen, joka voi olla kiviseinä tai puurunko. FF-PIR-eristeiden käyttölämpötila on -50…+120˚C, mutta hetkellisesti ne kestävät jopa yli +200˚C asteen lämpötiloja. Näin ollen tuotetta on turvallista käyttää saunassa.Saunaan soveltuvat ensisijaisesti FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu) tai FF-PIR 30 ALK (30 x 600 x 2400 mm, ympäritäyspontattu). Myös muut eristepaksuudet soveltuvat käytettäväksi saunan lämmöneristeenä.
20192_56156.jpg
Ei huuhtelukaulusta - ei likaa eikä bakteereja
IDO Glow Rimfree® wc:issä ei ole lainkaan perinteistä likaa ja bakteereja keräävää huuhtelukaulusta, mikä parantaa wc:n hygieenisyyttä ja helpottaa siivousta.
20235_81881.jpg
Kannattaako autotallia rakentaa itse?
Autotalli tuo monessa taloudessa kaivattua lisätilaa autoille, elämälle ja etenkin säilytystilaa perhekoon kasvaessa tai harrastevälineiden lisääntyessä. On myös ihanaa, kun kylminä ja lumisina talviaamuina ei tarvitse kaivaa autoa esiin lumihangesta, vaan voi lähteä suoraan tallista menojensa mukaan turhia rehkimättä. Kodista saadaan varastoitua autotalliin kaikki ylimääräiset tavarat tilaa viemästä ja kukaan ei estä rakentamasta omaan talliin esimerkiksi omaa kuntosalia tai oleskelutilaa. Olipa tarkoitus mikä tahansa, autotalli ei ole koskaan turha investointi, vaan monikäyttöinen tila, joka lisää myös oikein suunniteltuna ja rakennettuna kiinteistön arvoa.
20181_51438.jpg
Järkevä ratkaisu öljylämmityksen rinnalle
Marja ja Erik Eklund ovat asuneet Turussa tilavassa puolitoistakerroksisessa omakotitalossa vuodesta 2000 asti. Taloa on huollettu säännöllisesti – erityistä huomiota on kiinnitetty joustavaan ja ympäristöä säästävään lämmitysjärjestelmään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton