• Etusivu
  • Talo

Märkätilan vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43245.jpg

Tarvittavat työvälineet

- tela x2

- sivellin

- mattoveitsi

- vispilä sekoitukseen

- lasta

- sakset

Yhtiömuotoisissa taloissa vesieristys kuuluu taloyhtiön vastuuseen ja näin ollen myös työn valvonta. Vesieristys ei vaadi sertifioitua tekijää. Urakoitsija on kuitenkin vastuussa tehdystä työstä.

Ohje sisältää sisäpuolisen vedeneristyksen nestemäisillä tuotteilla. Ennen työn aloittamista varmistetaan, että lattialämmitys on ollut kytkettynä pois muutaman vuorokauden ajan. Lattian kaltevuuden tulee olla 1:100 ja lattiakaivon alueella 1:50 noin 0,5 metrin säteellä. Alustan pitää olla kuiva ja puhdas.

Seinän ja lattian vesieristys

1. Tarvittaessa telataan pohjustusaine valmistajan ohjeen mukaisesti ja noudatetaan kuivumisaikaa.

2. Sekoita vedeneristysaine vispilällä huolellisesti valmistajan ohjeen mukaan.

20154_43246.jpg

3. Varsinainen eristystyö aloitetaan sivelemällä nurkat, saumat, materiaalien liittymäkohdat sekä ruuvinkantojen kohdat vedeneristysaineella.

20154_43247.jpg

4. Tuoreeseen vedeneristekerrokseen painetaan vahvikekangas lastaa apuna käyttäen.

20154_43248.jpg

5. Tämän jälkeen vahvikenauhan päälle sivellään uusi kerros ja varmistetaan kankaan kunnollinen kiinnittyminen. Vahvikenauhojen jatkokset limitetään 50 mm.

20154_43249.jpg

6. Läpiviennit voidaan tehdä vahvikenauhasta leikkaamalla tai käyttämällä valmiita läpivientikappaleita. Kiinnitys tulee samalla tavalla kuin edellä on mainittu.

20154_43250.jpg

Lattiakaivon vesieristys

7. Lattiakaivon tiivistys voidaan tehdä itseliimautuvalla kaivolaipalla. Laippa painetaan huolellisesti kuivuneeseen pohjustepintaan.

20154_43251.jpg

8. Kaivolaipan kahdella sivulla on vahvikekankaat, jotka sivellään vedeneristeaineella.

20154_43252.jpg

9. Muille sivuille asennetaan vahvikekangas minimissään 30 mm laipan päälle. Lopuksi vedeneriste sivellään kokonaan laipan yli.

20154_43253.jpg

10. Eristettävät pinnat telataan vedeneristeaineella.

20154_43254.jpg

11. Valmistajan ohjeen mukaisen kuivumisajan jälkeen levitetään toinen eristekerros samalla tavalla kuten edellä mutta ristiin.

12. Vedeneristeen kuivuttua leikkaa kaivon kohdalle vähintään 40 mm kaivon halkaisijaa pienempi reikä. Asenna kaivon kiristysrengas valmistajan ohjeen mukaisesti. Jos renkaan alta jää näkyviin vedeneristyksen reuna, leikataan se pois ja tarvittaessa tiivistetään saniteettisilikonilla.

Kynnys

Märkätilan vedeneristys nostetaan kynnystä vasten 15–20 mm valmiista lattiapinnasta.

Lopputarkastus:

Vesieristyksen kuivuttua leikataan mattoveitsellä noin 3 x 3 cm:n kokoiset palaset (seinästä ja lattiasta) ja mitataan vesieristyksen kalvopaksuudet työntömitalla. Mittaustulokset dokumentoidaan, ja jos kalvopaksuus on valmistajan ohjeen mukainen kaikkialla, paikataan leikatut kohdat sivellen vähintään kahteen kertaan. Yleisimmin kuivakalvopaksuuden pitää ylittää 0,4 mm seinissä ja 0,5 mm lattiassa sekä lattiakaivon kohdalla 1,2 mm.

Vinkkejä

    - Lattian vesieristys kannattaa aloittaa seinien laatoittamisen jälkeen.
    - Aloita lattian vesieristys kauimmaisesta nurkasta ovelta päin katsoen.
    - Vahvikenauhoja on saatavilla 10 cm:n ja 20 cm:n levyisinä.
    - Läpivienteihin ja nurkkiin on saatavilla valmiita vahvikepaloja.

Lähteet:
-SisäRYL 2013

-Ratu 63-0303 Sisäpuolinen vedeneristys. Menekit ja menetelmät.

-RT 84-11166 Märkätilojen rakenteet.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_641.jpg
Tee Se Itse -kukkakärryt
Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.
20206_65151.jpg
Haaveiletko hirsitalosta? Aloita taloprojektisi nyt - säästät rahaa ja hyödynnät monet edut!
Moni mieltää kesän parhaaksi ajankohdaksi rakentamiselle. Talvirakentamisessa on kuitenkin monia etuja, jotka pääset hyödyntämään aloittaessasi hirsitaloprojektisi nyt.
20208_66039.jpg
Rakennusten rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä?
Kiinteistö- sekä rakennusalalta toivotaan ratkaisuja, joiden avulla ilmastonmuutokseen pystyttäisiin vaikuttamaan. Kesäkuussa 2020 Saint-Gobain Finland teki Parempia elinympäristöjä - tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa, jopa kaksi kolmasosaa, suomalaisista pitää rakennusten roolia merkittävänä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Vaikuttavimpina keinoina nähdäänkin pitkäikäisiin rakennuksiin panostaminen, uusiutuvien energialähteiden käyttö sekä Suomessa valmistettujen rakennusmateriaalien suosiminen.Mikäli ilmastonmuutoksen pahimmilta uhkakuvilta halutaan välttyä, on maapallon lämpeneminen pysäytettävä 1,5 asteeseen - tämä tarkoittaa nykyisten päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.Parempia elinympäristöjä -tutkimuksessa selvisi, että jopa 67 % suomalaisista pitää, rakennusten, rakentamisen ja koko rakennetun ympäristön roolia merkittävänä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
200910_19187.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus
Vallox Oy on kehittänyt kompaktin ratkaisun pien- ja rivitalon ilmanvaihdon parantamiseen. Matalaenergia ilmanvaihtokone sekä halkaisijaltaan 75 mm ilmanvaihtokanava mahdollistavat ratkaisun, jossa valtaosa ilmanvaihdon tarvitsemista laitteista voidaan sijoittaa esim. eteisen katon alaslaskuun.
20115_25707.jpg
2. Kantovesi, viemäri ja kuivakäymälä
Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli viemäri rakennuksessa on, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esim. yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään.WC:nä toimii Puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä. Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.
20206_65649.jpg
Tee kotisi julkisivusta persoonallinen tiilellä
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.Wienerbergerillä on tarjota monipuolinen mallisto sekä Suomessa että konsernin muissa tehtaissa valmistettuja tiiliä. Uusia tiilivärejä ja pintastruktuureja kehitetään jatkuvasti vanhoja, perinteikkäitä tiilituotteita kuitenkaan unohtamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton