• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä märkätilan seiniin? – miten valita sopiva rakennuslevy?

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö Knauf Oy
Julkaistu 08.11.2023Päivitetty 10.11.2023
DSC00008_inkku

Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy. Usein ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.

Sertifioitu Knauf-kylpyhuonejärjestelmä

Knauf-kylpyhuonejärjestelmä on Knauf Oy:n valmistamiin ja välittämiin kipsi- ja sementtipohjaisiin levyihin perustuva märkätilojen seinien ja lattioiden rakennejärjestelmä. Knauf-kylpyhuonejärjestelmässä märkätila vedeneristetään levyalustalle soveltuvalla sertifioidulla vedeneristysjärjestelmällä. Järjestelmän tulee sisältää pohjuste tai kosteussuku, vedeneriste sekä sauma- ja läpivientivahvikkeet. Järjestelmään soveltuvat erikoiskovan kipsilevyn (Knauf KEK 13) lisäksi seuraavat vaativiinkin kohteisiin soveltuvat levyt: Knauf AQUAPANEL® Indoor, Knauf Humidboard ja Knauf KH 13.

AQUAPANEL INDOOR – Kun materiaalilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta ja kestävyyttä

Knauf Aquapanel Indoor on täydellinen valinta rakenteisiin, joissa materiaalilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta ja kestävyyttä. Se on kestävä sementtilevy, joka on vahvistettu lasikuituverkolla. Aquapanel Indoor soveltuu erityisesti kosteiden ja märkien tilojen rakenteisiin. Kylpyhuoneet, suihkutilat, uimahallit, saunat, suurkeittiöt ovat sen luontaisia käyttökohteita. Levyllä on hyvät ääni- ja palo-ominaisuudet (Paloluokka A1).

Aquapanel Indoor - levyä käyttämällä voidaan tehdä kestäviä ja varmoja rakenteita ja sitä on yhtä helppo työstää kuin tavallista kipsilevyä. Siinä on hyvä iskunkestävyys ja se antaa tukevan alustan laatoitukselle. Lopputuloksena on pinnoitusvalmis pinta, joka vesieristetään sertifioidulla järjestelmällä. Knauf Aquapanel Indoor ei sisällä lainkaan orgaanisia aineita. Se ei edistä mikrobien kasvua missään tilanteessa. Levy kestää lisäksi hyvin kemikaaleja, kuten klooria ja desinfiointiaineita. Levy soveltuu ominaisuuksiensa puolesta vaikka leikkausaleihin tai laboratorioihin, mutta miksi ei käyttäisi yhtä hyvää tuotetta myös kotonaan.

knauf

Helppo saumaus

AQUAPANEL® Indoor on suorareunainen ja levysaumojen liimaamiseen ja tiivistämiseen käytetään Aquapanel Indoor -saumaliimaa. Saumanauhaa tai vahvikekaistaa ei laatoitettavan seinän saumauksessa tarvita. Ennen saumaliiman levittämistä on hyvän liimatartunnan varmistamiseksi levyreunat puhdistettava märällä siveltimellä.

Knauf Oy:n Specification Manager Jenna Alakoski kiteyttää Aquapanelin ominaisuudet tiiviiseen pakettiin:

ꟷ Indoor on erinomainen valinta märkätiloihin, niin kotikylppäreissä kuin kosteusteknisesti vaativissakin kohteissa, kuten kylpylöissä. Levy kestää kosteutta 100 %, on erittäin luja, palamaton, eikä homehdu. Sitä on helppo työstää ihan pelkällä mattoveitsellä, sen neliöpaino on 11 kg ja sitä saa kolmessa eri koossa. Yksi levy riittää laatoitusalustaksi 50 kg/m2 laatalle. Jos halutaan tehdä kaarevaa seinää, niin sekin onnistuu Aquapanelilla helposti, sillä sitä pystyy taivuttamaan. Indooria käytetään myös alakattolevynä tai märkätilojen yhteydessä olevissa kuivissa tiloissa, jotka eivät vaadi vedeneristystä. Tällaisille seinille on olemassa myös oma järjestelmänsä, jotta seinästä saa sileää maalattavaa pintaa.

Katso asennusvideo

Turvallinen epäorgaaninen levy märkätiloihin - KNAUF HUMIDBOARD

Knauf Humidboard on lasikuitupintainen märkätilakipsilevy, joka ei sisällä kartonkia. Se sopii käytettäväksi kylpy- ja pesuhuoneissa sekä muissa märkätiloissa. Levy on valmistettu epäorgaanisista aineista, joten se ei ole herkkä kosteudelle eivätkä siinä kasva homeet. Kun levy pinnoitetaan sementtipohjaisilla tuotteilla, tulee sen pinta käsitellä esim. primerilla alkaalikestävyyden parantamiseksi.

Humidboardia on vettä hylkivä ja valmistettu epäorgaanisista aineista joten se ei ole herkkä kosteudelle. ja Reunaohennetun levyn paksuus on 12,5 mm paino n. 9 kg/m2.

Lasikuituvahvisteinen märkätilakipsilevy KH13

Märkätilojen seinärakenteisiin tarkoitettu KH13 märkätilakipsilevy on lasikuituvahvisteinen ja jäykkärakenteinen. Se antaa tukevan alustan laatoitukselle sekä hyvän, elämättömän alustan vedeneristyksille. KH13 märkätilakipsilevy vastaa lujuusominaisuuksiltaan erikoiskovaa kipsilevyä ja sen vedenimeytystä on pienennetty erikoiskäsittelyllä. Levytyspinta eristetään sertifioidulla vedeneristejärjestelmällä.

Tunnistettavuuden helpottamiseksi levyn pintapuolen keskimerkissä toistuu teksti "MÄRKÄTILALEVY". Levy on väriltään sininen sekä reunoiltaan kartonkipintainen ja ohennettu.

Yhteenvetona rakennuslevyn valintaan

Yhteenvetona voidaan todeta, että on tärkeää valita märkätilaan sopiva rakennuslevy huolellisesti, sillä se vaikuttaa suoraan tilan pitkäaikaiseen kestävyyteen, terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Lisäksi tulee käyttää asianmukaisia asennusmenetelmiä ja huolellista sertifioitua vedeneristystä. Tällä voidaan varmistaa märkätilan rakenteiden kestävyys ja pitkä käyttöikä. Edellä esitellyillä vaihtoehdoilla on kaikilla mahdollista päästä haluttuun lopputulokseen.

Knauf Oy
Rakentaminen
märkätilat
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
202211_80093.jpg
Liukuovi toimii myös kostean tilan ovena
Kun kaikki neliöt halutaan käyttää hyväksi, Liune mahdollistaa uudenlaisen tilaratkaisun. Yleensä esimerkiksi pesuhuone ja sauna ovat ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa päänvaivaa. Seinän sisään liukuva Liune ei ole koskaan tiellä, jos näin halutaan, sillä se lukkiutuu ainutlaatuisen ponnahdussalvan ansiosta paikoilleen ovirakenteen sisään. Auki ollessaan ovilevy ei jää näkyviin, ja tilaa aktiivikäyttöön vapautuu 1–3 m2/ovi verrattuna tavalliseen kääntyvään oveen.Tiesithän, että kosteisiin tiloihin on suunniteltu oma Liune. Elementissä ja ovilehdessä on otettu huomioon kosteiden tilojen vaatimat erityistarpeet, kuten kaatokourut ja ilmaraot. Sähkö- ja putkivedot voidaan huomioida elementissä, ja kalusteiden asennus rakenteisin on mahdollista kalustetukien avulla. Myös turvallisuusmääräykset on huomioitu niin kylpyhuoneessa kuin saunassa.
Linjalattiakaivo
Linjalattiakaivo sopii erinomaisesti ison lattialaatan kanssa
Linjalattiakaivot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan suomalaisten kylpyhuoneissa. Laatoitettavien linjalattiakaivojen yleistyminen näkyi myös Loviisan asuntomessuilla, jossa useampaan kohteeseen oli valittu Vieser Line -linjalattiakaivojärjestelmä.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton