• Etusivu
  • Talo

Märkätilat kipsilevystä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 18.03.2024
20198_59328.jpg

Huolettomia kylpyhetkiä.

Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.

Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.
Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.

Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.

Märkätilan remontointi

Kun korjaat, remontoit tai saneeraat märkätiloja, niiden rakentaminen Gyproc-levyrakenteisena noudattaa pääpiirteittäin uudisrakentamisen ohjeita. Olennaisen tärkeää on tutkia ja selvittää, ovatko rakenteet kärsineet kosteusvaurioita. Avaa ja pura rakenteita riittävästi - mieluummin liikaa kuin liian vähän!

Pyri jo suunnitteluvaiheessa ottamaan märkätila huomioon erityisen tarkasti. Pienikin virhe saattaa myöhemmin aiheuttaa suurta vaivaa.

Märkätilojen rakenteiden levytys on aina vaatinut tarkkuutta ja huolellisuutta. Kosteuden pääsy rakenteisiin on tärkeää estää. Kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin soveltuvan Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ -märkätilalevyn pintarakenne muodostuu lasikuitumatosta, joka on upotettu lujitettuun kipsikerrokseen.

Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ soveltuu märkätiloihin ja niitä vastaaviin tiloihin

Kipsiydin on lasikuituvahvisteinen ja kyllästetty vedenimeytymistä vastaan. Näin Glasroc-komposiittilevyssä on saatu yhdistettyä perinteisten kipsilevyjen hyvät teknisen ominaisuudet ja helppo käsiteltävyys sekä kiviainespohjaisten levyjen hyvä vastustuskyky kosteuden vaikutuksia vastaan.
Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ Märkätilalevyt ovat 12,5 mm paksuja ja 900 mm leveitä. Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ soveltuu märkätiloihin ja niitä vastaaviin tiloihin. Levy asennetaan puu- tai teräsrankaan ≤ k 300 mm:n välein.

Vaihtoehtona Glasroc-levylle on märkätiloissa yhtälailla käytettävä Gyproc Kylppäri GRI 13 -märkätilalevy. Levyn ydin on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi. Lujuudeltaan sekä jäykkyydeltään levy vastaa perinteistä erikoiskovaa GEK-levyä. Gyproc Kylppäri GRI 13-märkätilalevyä on mahdollista saada perinteistä 1200 mm kapeampana ERGO®-kipsilevynä, joka on leveydeltään 900 mm.

<p data-block-key="rgx7u">Kipsilevy soveltuu myös märkätilojen seiniin.</p>
Kipsilevy soveltuu myös märkätilojen seiniin.

Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.

Tarvitsetko seiniin erityisen lujaa kestävyyttä?

Mikäli tarvitset kylpyhuoneessasi erityisen lujaa kestävyyttä, on ratkaisuna siinä kohtaa Gyproc Habito®. Tämä erityisen luja kartonkipintainen rakennuslevy tarjoaa erinomaisen ripustuslujuuden sekä iskunkestävyyden. Habito® kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg ripustuskuorman. Levy on vaaleapintainen ja reunaohennettu, joten se on helppo saumata ja pinnoittaa.

<p data-block-key="pfz6g">Tämä levy kestää.</p>
Tämä levy kestää.

Gyproc testautti levynsä ISO 7892 "Impact hard bodies" -testin muunnelmalla, jossa 3 kg teräskuula iskettiin levyn pintaan 60 asteen kulmasta. Habito® -levyn iskunkestävyys oli jopa 10-kertainen tavallisiin kipsilevyihin verrattuna.

Gyproc järjestelmätakuu takaa, että Gyproc-tuotteet, kuten Gyproc Habito® -levy sekä muut Gyprocin ohjeistamat rakennekokonaisuudet ovat yhteensopivia. Lue lisää järjestelmätakuusta.

Gyproc Habito® -levy soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa vaaditaan erityistä kulutuskestävyyttä, kuten keittiöt, tekniset tilat, autotallit, koulut, päiväkodit sekä sairaalat.

Vedeneristys ja runko

Märkätilalevyt ovat reunaohennettuja ja ne soveltuvat erinomaisesti vedeneristyskäsittelyyn.
Vedeneristeenä voidaan käyttää esim. CE-merkittyä weberSafe Vedeneristysjärjestelmää.

Kummankin levyn yhteydessä runkorakenteena voidaan käyttää teräs- tai puurunkoa, mutta koska puu on alttiimpi virheellisestä käsittelystä tai varastoinnista johtuville kosteusvaikutuksille, Gyproc suosittelee mieluummin käytettäväksi teräsrunkoa. Runkopaksuuden on kuitenkin oltava vähintään 66 mm. Runkotolppien välinen jako vaihtelee 300-400 mm välillä sen mukaan, minkä levyn märkätilojen seinärakenteeksi valitsee.

Jos käytät Habito-levyä märkätilassa, käytä k-600 runkojakoa!

Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä

Gyproc-rakennejärjestelmän kanssa käytetään aina Eurofins Expert Services tuotesertifikaatissa määritellyt ominaisuudet täyttäviä seinä- ja lattiarakenteiden pintarakennejärjestelmiä. Järjestelmä itsessään soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin seinien joko ainoana tai osittaisena rakenneratkaisuna.

<p data-block-key="7cd2v">Märkätilalevy soveltuu kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin. Pintamateriaaleiksi soveltuvat mm. kaakeli-, klinkkeri sekä luonnonkivilaatat.</p>
Märkätilalevy soveltuu kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin. Pintamateriaaleiksi soveltuvat mm. kaakeli-, klinkkeri sekä luonnonkivilaatat.
Info

Info

Kuka voi asentaa?

Järjestelmän asennuksia voivat tehdä levytyksen osalta kipsilevyrakentamisen osaavat asentajat. Vedeneristeen asennustöitä voivat tehdä vedeneristysmateriaalien valmistajien kouluttamat, vedeneristäjän henkilösertifikaatin haltijat tai muun soveltuvan ammattitutkinnon tai koulutuksen suorittaneet henkilöt. Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä toimii ja estää sen alla ja vieressä olevien rakenteiden kastumisen, kun rakenteet ja vedeneristys sauma- ja läpivientitiivistyksineen on toteutettu sertifikaatin ja valmistajan asennusohjeiden mukaisesti.

  • Hyvä kosteudenkestävyys
  • Rakenne ei elä, ei halkeiluriskiä
  • Nopea asennus
  • Hyvät palo- ja ääneneristysominaisuudet
Ohje

Ohje

Järjestelmän edut

  • Hyvä kosteudenkestävyys
  • Rakenne ei elä, ei halkeiluriskiä
  • Nopea asennus
  • Hyvät palo- ja ääneneristysominaisuudet

Gyproc Kipsilevypaikat Verkkokaupasta

Kipsilevy on myös mahdollista paikata helposti ja nopeasti.
Tutustu Rakentaja.fi-verkkokaupassa: Gyproc Kipsilevypaikka.

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kylpyhuone
kipsilevyt
väliseinät
märkätilat
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81710.jpg
Kolme erilaista ratkaisua kosteiden tilojen seinään
Kodin tiloista kylpyhuone on se, joka joutuu eniten alttiiksi kosteusrasituksille. Etenkin lapsiperheissä vesi lentää korkealle ja laajalle naurunremakan raikaessa. Mutta myös aivan perinteinen arkinen käyttö, kuten suihkussa käynti, altistaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat suurelle vesimäärälle. Vaikka usein luullaan, että laatoitus on vesitiivis ja takaa turvalliset rakenteet, on totuus kuitenkin toinen. Tästä syystä märkätiloissa käytettävä vedeneristystyö sekä huolellinen levysaumaus ja tiivistystyöt on tehtävä tarkkuudella.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
Viiltosuoja ja tasoite
Silikonin vaihto kylpyhuoneessa huolettomaksi viiltosuojateipillä
Märkätilat, kuten kylpyhuone, vaativat huoltoa ja ylläpitoa. Kovassa kulutuksessa kylpyhuoneen laatoituksessa käytettävät silikonit voivat tulla vaihtoikänsä päähän jopa muutamassa vuodessa. Silikonien vaihtotyössä on riski vesieristeen rikkoutumiseen, kun silikoneja poistetaan teräesineellä. Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu – viiltosuojateippi. Mutta mikä on viiltosuojateippi, miten se asennetaan ja mitä hyötyjä siitä on?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton