• Etusivu
  • Talo

Laatoitus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.04.2015
20154_43276.jpg

Kuivissa tiloissa puinen ohjuri voidaan kiinnittää ruuveilla. Märkätiloissa ohjuri tuetaan lattiasta tukipuilla, koska vesieristys ei saa rikkoutua.

Tarvittavat työvälineet

- rullamitta

- vesivaaka

- alumiini- tai puuohjuri

- pitkä suorakulma

- hammastettu teräslasta

- laattaleikkuri

- saumanarua

- pesusieni ja siivousliinoja

- laattavasara

- saumauskumi

- laastipalju

- sekoituskone

- kittipistooli

Työohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.

Seinien laatoitus

Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.

2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.

Laatoitus

3. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

2597_947420678_2015429105232.jpg
4. Laastia levitetään teräslastan sileällä puolella seinää vasten voimakkaasti painaen. Laastia levitetään vain sen verran, mitä ehditään laatoittamaan ennen laastin kuivumista.

8. Tarkastetaan vesivaa’alla päällekkäisten laattojen pystysuoruus. Korjataan tarvittaessa.

9. Nurkkiin tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinään päin. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Kulmissa ja lattianrajassa sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

10. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.
Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.

11. Laastin kuivumisen jälkeen saumanaru poistetaan. Laatoituksen valmistuttua ohjuri irrotetaan seinästä. Seinän alimmainen laatta kiinnitetään vasta lattialaatoituksen jälkeen.

Lattian laatoitus

Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

1. Lattiaan piirretään suora merkkiviiva oviaukosta vastakkaiselle seinälle. Viivan on oltava suorakulmassa oviseinän kanssa.

2. Laattajako suunnitellaan ja piirretään alumiinilinjariin tai suoraan höylättyyn lautaan. Leikatut laatat sijoitetaan seinän vierustalle mahdollisimman näkymättömään paikkaan.

3. Linjari asetetaan suoraan kulmaan merkkiviivaan nähden. Suorakulmaisuus tarkastetaan pitkällä suorakulmalla. Linjarin etäisyyden seinästä on hyvä olla noin 1 m, jolloin seinän ja linjarin väli yletytään laatoittamaan.

Laatoitus

4. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

5. Laastia levitetään teräslastan sileällä puolella lattiaa vasten voimakkaasti painaen. Laastia levitetään vain sen verran, mitä ehditään laatoittamaan ennen laastin kuivumista.

20154_43278.jpg

6. Laasti kammataan lastan hammastetulla puolella noin 45 asteen kulmassa.

20154_43280.jpg

7. Laatat ladotaan ensin linjarin vierestä laattajaon mukaisesti. Laatat painetaan lattiaan kiinni ja laattaa liikutetaan hieman sivusuunnassa, jotta laasti tarttuu kunnolla. Laattaa voi naputella kevyesti laattavasaralla. Tämän jälkeen ladotaan loput linjarin ja seinän väliset laatat.

8. Linjari siirretään uuteen paikkaan noin metrin etäisyydelle laatoituksesta. Suorakulmaisuus tarkistetaan pitkällä suorakulmalla. Laatoitus suoritetaan vastaavalla tavalla kuin on edellä mainittu.

9. Työn edetessä välillä tarkastetaan suorakulmalla ja vesivaa’alla laattojen suoruus. Korjataan tarvittaessa.

10. Reunoille tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinää vasten. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Lattian ja seinän välinen sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

11. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

Lattian kaivo

Kaivon asennuksessa on oltava erittäin huolellinen. Kehys kiinnitetään laattalaastilla kohtisuoraan kaivon suulle. Laatan ja kehyksen välinen sauma saumataan elastisella massalla.

20154_43281.jpg
20154_43282.jpg

Saumaus

1. Laatoituksen annetaan kuivua noin 2–3 vuorokautta ennen saumausta. Laatat kostutetaan vedellä ennen saumauslaastin levitystä.

2. Saumauslaasti sekoitetaan valmistajan ohjeen mukaan. Laasti levitetään saumauskumilla painaen vinosti laattasaumoihin nähden.

20154_43283.jpg
20154_43284.jpg

3. Ylimääräinen saumauslaasti poistetaan pinnalta saumauskumilla. Saumausaineen annetaan sitoutua valmistajan ohjeen mukaan (noin 0,5 tuntia). Jos saumat painuvat, tehdään toinen saumaus noin 15–30 minuutin kuluttua ensimmäisestä saumauksesta.

Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.
Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.

4. Laatoitus pestään kostealla pesusienellä. Lopuksi laatoitus puhdistetaan puuvillaisella siivousliinalla.

20154_43286.jpg

Elastinen saumaus

1. Seinän ja lattian väliset saumat, nurkkasaumat, kahden eri materiaalin väliset saumat ja läpiviennit saumataan elastisella massalla. Sauman ympäristö suojataan maalarinteipillä.

20154_43287.jpg

2. Massa puristetaan kittipistoolilla saumaan ja sauma tasoitetaan märällä sormella tai puulastalla. Maalarinteippi irrotetaan välittömästi saumauksen jälkeen.

20154_43288.jpg
20154_43289.jpg

Lähde: Ratu 74-0312

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.
20126_31267.jpg
Vanha tiilipiippu uudelleen käyttöön
Tulisijan ja piipun uudelleen käyttöönotto pitkän hiljaiselon jälkeen vaatii aina asiantuntijan tarkastuksen ja hyväksynnän. Kun vanha piippu halutaan ottaa uudelleen käyttöön, on sen tiiviys ja materiaalien käyttökelpoisuus tarkistettava. Tiilipiippu on saattanut vuosien käyttämättömän jakson aikana vaurioitua tai saumat hapertua. Monissa vanhoissa rakennuksissa saattaa löytyä esimerkiksi sotavuosien runtelemia hormeja, joten tarkastus ja mahdollinen korjaus ennen käyttöönottoa on aina hyvä tehdä.Hyvä on myös muistaa, että yli kolme vuotta käyttämättä ollutta piippua ja tulisijaa ei saa jo pelkästään turvallisuussyistä ottaa ilman tarkastusta ja nuohousta käyttöön. Nuohouksen saa suorittaa vain laillistettu ammattinuohooja.
20177_49742.jpg
Tutustu lämmitysjärjestelmiin
Kesän asuntomessut järjestetään tänä kesänä Mikkelissä 14.7.- 13.8.NIBE lämmitysjärjestelmät valittiin taloihin 3, 5, 6, 10, 12 ja 24.Kohteessa Wave nro 5 pääset lähemmin tutustumaan NIBE lämmitykseen.Käy myös NIBEn Facebook-sivuilla, joka viikko arvotaan ( 17.7.2017 asti) yhden kahden hengen lippupaketti messuille.
20152_42190.jpg
Paljonko tiivistämisellä voi säästää?
Vedon tunne on ikävä. Vedon mukana sisäilmaan ajautuu likaista ulkoilmaa sekä kosteutta. Veto myös kasvattaa energiankulutusta ja lisää energiantarvetta. Mitä siis vedolle on tehtävä?
20232_80791.jpg
Tunnelmaa kotiin erilaisilla valoilla
Valon värilämpötilan muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen on nyt kaikkien ulottuvilla. Värilämpötila, eli Kelvin on tyypillisesti valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.
20073_4170.jpg
Sisä- ja ulkotyöt jatkuvat
Projekti etenee vauhdillaSisätyöt, kosteiden tilojen väliseinän muuraukset, väliseinien levytys, sähkötyöt jatkuvat..

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton