• Etusivu
  • Talo

Vuosi remontista: uudet märkätilat ja sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon

Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?

Tiina Painokallio
Päivitetty 05.05.2025
20233_81095.jpg

Hirsitalossa haluttiin asua remontin ajan mahdollisimman normaalisti, ja siinä myös onnistuttiin

Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne:

Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.

Perhe Piiraisen kaksikerroksinen hirsitalo on valmistunut vuonna 1947. Hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää ja nykypäivän määräyksiä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.

Kevättalven 2022 ja alkutalven 2023 ulkolämpötilan vaihtelut olivat nopeita, suurimmillaan lähes 20 °C/vrk. Näinä aikoina energiaremontin kokeneessa päärakennuksessa sisälämpötilan vaihtelu oli ainoastaan 0,8 °C.

Ennen remonttia, noin -20°C pakkasilla, varaajaa jouduttiin lataamaan noin kahdeksan tunnin välein. Tehtyjen toimenpiteiden seurauksena, varaajan lataaminen tapahtuu samanlaisissa olosuhteissa noin 12 tunnin välein. On ollut äärimmäisen ilahduttavaa huomata, kuinka myös lämmityspuun menekki on vähentynyt lähes 25 %.

Millaisesta energiaremontista hirsitalossa oli kyse?

Hirsitalosta laitettiin käytännössä kaikki uusiksi. Taloon haluttiin tehdä tarkkaan mietitty energiaremontti asuinkustannusten säästämiseksi, laittaa lämmitysjärjestelmät uusiksi ja päivittää talo nykypäivän standardien vaatimalle tasolle märkätiloja myöten. Tehtyjen muutosten myötä kaikissa huonetiloissa vallitsi tasainen lämpö ja vedottomuuden tunne.

20233_81103.jpg
20233_81102.jpg

Talon kaikkiin huoneisiin valittiin Tycroc UHP16-lattialämmityselementit ja Roth:n putkijärjestelmän vesikiertoinen lattialämmitys. Asennustyöt sujuivat vaivattomasti ja komponenttien yhteensopivuus oli täydellistä. Sähkökatkojen varalta liitettiin akkukäyttöinen varavoimayksikkö jakokeskukseen, turvaamaan automatiikan ja pumppujen katkeamaton toiminta. Lattialämmitysjärjestelmä otettiin käyttöön 1.2.2022.

20233_81101.jpg
20233_81096.jpg

Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?

Ensimmäinen vuosi Tycroc UHP16 -lämmitysjärjestelmän kanssa on nyt takana päin.

Sisälämpötilan tasaisuus ja lattiapintojen miellyttävä lämmön tuntu nostivat asumisviihtyvyyden ja -tyytyväisyyden aivan uudelle tasolle, kertoo Teuvo Piirainen.

‒ Tycroc UHP16 -lattialämmityslevy osoittautui lupauksen mukaiseksi, jatkaa Piirainen.

Uusi pannuhuone sisältää Jäspi YVP 40 puukattilan ja 1 500L hybridivaraajan, jossa on myös sähkövastukset. Jäspi YPV 40 on perinteinen puukattila yläpalotekniikalla, jossa on tulipesä suuremmillekin polttopuille. Puukattilassa täyttö-, puhdistus- ja huoltoluukut sijaitsevat kätevästi kattilan etupuolella, joten käyttäjäystävällisyytensä vuoksi Jäspi oli paras vaihtoehto. Myös hyvin eristetty hybridivaraaja oli tarpeen energiaremontissa, koska se säilyttää tuotetun energian pitkään käyttövalmiina ilman ylimääräistä energian kulutusta.

20233_81098.jpg
20233_81100.jpg

Lämmönjako tapahtuu Gebwell 3:n-jakopiirin lämmönjakokeskuksen kautta lämmönsiirtoputkilla päärakennukseen, jossa on Tycroc UHP16/Roht-lattialämmitysjärjestelmä.

Lämmityspiirien lämpötilan- ja virtauksien säädöt onnistuivat remontin aikana vaivattomasti. Lämmönjakokeskuksen automatiikka toimii yhä moitteettomasti. Keväällä 2022 tehtiin pieni hienosäätö eri rakennusten säätökäyriin.

‒ Toimintahäiriöitä ei lämmitysjärjestelmässä ole ilmennyt, sillä heti uutena asennettiin muun muassa invertteri/akkujärjestelmä jakokeskukselle ja lataus- ja lämmönvaihtimen pumpuille takaamaan katkeamaton virransaanti, summaa Piirainen kokemuksiaan.

Katso video Tycroc-levyjen asennuksesta

Tycroc_UHP_pert

Miksi kannattaa valita Tycroc UHP-aluslevyt lattialämmityksen aluslevyiksi?

  • Tycroc UHP aluslevyt ovat kevyitä käsitellä (huomaa ergonomisuus asennuksen aikana), Tycroc-levyt ovat jopa 10 x kevyempiä kuin perinteiset ratkaisut.
  • Aluslevyt ovat äärimmäisen helppoja asentaa ja mikä parasta, lattia on suoraan päällystettävissä. Perinteisesti käytettäviin materiaaleihin verrattuna kyseinen ratkaisu on huomattavasti kevyempi ja sillä on matalampi rakennekorkeus (levyn paksuus 20 mm, 25 mm tai 30 mm).
  • Aluslevyt sopivat asennettavaksi kaikkiin tunnettuihin kantaviin alustoihin.
  • Tycroc UHP:n ansiosta valutyöt jäävät pois, mikä säästää aikaa ja rahaa.

Lattialevy reagoi nopeasti lämpötilansäätöön alumiinifolion sekä polystyreenin ansiosta ja siten toivottu käyttölämpötila saavutetaan nopeasti. Alhaisen hukkalämmön ansiosta energian säästö on huomattavaa.

<p data-block-key="7xeqp">Piiraiset kannustavat muitakin tekemään energiaremontin, vaikka kyseessä olisi vanhempi omakotitalo.</p>
Piiraiset kannustavat muitakin tekemään energiaremontin, vaikka kyseessä olisi vanhempi omakotitalo.
Talo
kylpyhuone
kipsilevyt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.
20228_79224.jpg
Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon
Vuonna 1947 valmistuneen kaksikerroksisen hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää. Jo alussa tiedettiin, että projekti ei välttämättä tule olemaan helppo, koska talossa aiottiin asua osittain samaan aikaan remontin edetessä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.Miten remontti sujui? Pääsimme kurkistamaan perhe Piiraisen hirsitaloremonttia.
20231_52454.jpg
Kiinnitä seinälevyyn jopa 40 kilon ripustuskuorma
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta. Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu ja joihin voi ripustaa suoraan esimerkiksi keittiön kaapistot. Lisäksi kipsilevy on fiksu valinta ääneneristyksen ja paloturvallisuuden suhteen.
Gyproc tuulensuojalevy omakotitalokohteessa
Asennuskirjasta vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.
Lapsi katsoo peiliin laatoitetussa kylpyhuoneessa.
Märkätilalevy: kosteudenhallinta uudelle tasolle
Kosteusteknisesti vaativat olosuhteet, kuten kylpyhuoneet, suihkutilat sekä muut märkätilat tarvitsevat erityistä huomiota jo rakennusvaiheessa. Erityisesti näihin kosteisiin olosuhteisiin kehitetyt materiaalit tuovat mukanaan kestävyyttä sekä lukuisia huolettomia käyttövuosia.Gyprocin Glasroc X GRIX 13 -märkätilalevy yhdistää kipsilevyjen helpon käsiteltävyyden sekä kiviainespohjaisten levyjen erinomaisen kosteudenkestävyyden yhteen levyyn. Erinomainen valinta nykyaikaiseen rakentamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton