• Etusivu
  • Talo

Kolme kovaa ratkaisua kylpyhuoneen seinärakenteeseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 08.05.2023Päivitetty 01.11.2023
20235_81710.jpg

Oikein asennettuna kipsilevy kestää märkätilassa erinomaisesti.

Kodin tiloista kylpyhuone on se, joka joutuu eniten alttiiksi kosteusrasituksille. Etenkin lapsiperheissä vesi lentää korkealle ja laajalle naurunremakan raikaessa. Mutta myös aivan perinteinen arkinen käyttö, kuten suihkussa käynti, altistaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat suurelle vesimäärälle. Vaikka usein luullaan, että laatoitus on vesitiivis ja takaa turvalliset rakenteet, on totuus kuitenkin toinen. Tästä syystä märkätiloissa käytettävä vedeneristystyö sekä huolellinen levysaumaus ja tiivistystyöt on tehtävä tarkkuudella.

Rakentamassa uutta vai remontoimassa vanhaa?

Mikäli olet remontoimassa, on avainasemassa selvittää ensin, mitä rakenteiden takaa löytyy ja onko mahdollisesti kosteusvaurioita syntynyt. Avaa ja pura riittävästi, jotta tilan kunnon todellinen kuva tulee esille. Muuten märkätiloja korjatessa, remontoidessa tai saneeratessa Gyproc-levyrakenteisena, voi noudattaa pääpiirteittäin uudisrakentamisen ohjeita. Pyri kuitenkin suunnitteluvaiheessa ottamaan huomioon märkätila erityisen tarkasti, sillä pienikin virhe voi aiheuttaa myöhemmin suurta päänvaivaa. Tarkkaavaisuus ja huolellisuus on a ja o.

Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.

Vedeneristyksestä sekä runkorakenteesta

Gyprocin märkätilalevyt soveltuvat erinomaisesti vedeneristyskäsittelyyn. Levyjen reunaohennus auttaa levyjen saumaamista. Vedeneristeinä voidaan käyttää VTT:n sertifioimia vedeneristysjärjestelmiä ja niiden kanssa yhteensopiviksi todettuja lattiakaivoja sekä läpivientitiivistyksiä.

Vedeneristysjärjestelmään tulee kuulua asianmukaiset lasikuitukankaat nurkkiin, saumoihin ja läpivienteihin. Vedeneristysjärjestelmän vesihöyrynläpäisyn arvo tulee olla alle 90 x 10¯¹² kg/m²sPa.

Runkorakenteeksi levyjen taakse soveltuu sekä puu- että teräsrunko, mutta koska puu on alttiimpi kosteusvaikutuksille, suosittelee Gyproc mieluummin käytettäväksi teräsrunkoa. Runkopaksuuden tulee olla vähintään 66 millimetriä. Runkotolppien välinen jako 300 – 400 millimetrin välillä sen mukaan, mitä levyä seinärakenteessa käyttää. Jos käytät Habito-levyä märkätilassa, voit käyttää runkojakona k-600.

Gyproc Habito -levy kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg ripustuskuorman.
Gyproc Habito -levy kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg ripustuskuorman.

Kolme ratkaisua

Gyprocilla on tarjolla kolme erilaista suomessa valmistettua kipsilevyä, jotka ominaisuuksiltaan soveltuvat myös märkätiloihin asennettavaksi. Kaikille kolmelle levylle on myönnetty Eurofinsin tuotesertifikaatti osana Gyproc Kylpyhuone -rakennejärjestelmää. Levyjä suositellaan käytettäväksi yhdessä Weberin vedeneristystuotteiden kanssa. Gyproc järjestelmätakuu takaa, että Gyproc-tuotteet, kuten Gyproc Habito -levy sekä muut Gyprocin ohjeistamat rakennekokonaisuudet ovat yhteensopivia.

Löydät lisää tietoa Gyproc kylpyhuonejärjestelmästä Gyproc Asennuskirjasta.
Gyproc Asennuskirja luku 3.1 Märkätilat

Uusin tulokas Glasroc® X GRIX 13

Gyprocin valikoimassa aiemmin vaikuttanut ja märkätiloihin suunnitellun Ocean-levyn tilalle on kehitetty lasikuituvahvistetulla kipsiytimellä varustettu ja vedenimeytymistä vastaan kyllästetty Glasroc X GRIX 13.

Yhteistä perinteisen kipsilevyn kanssa on helppo käsiteltävyys sekä hyvät tekniset ominaisuudet. 1200 milliä leveää levyä valmistetaan Gyprocin omalla tehtaalla Kirkkonummella, mikä takaa entistä paremman saatavuuden. Levy asennetaan k400 rankajaolla. Kuten muutkin Gyprocin kipsilevyt, myös GRIX on 100-prosenttisesti kierrätettävissä.

20235_81745.jpg

Gyproc GRI 13 Kylppäri

Ensisijaisesti märkätilojen seinäpinnoille suositeltu Gyproc GRI 13 Kylppäri antaa lisää varmuutta sekä suojausta märkätilarakenteille. Kuten GRIX-levyssä, myös tämän leyvn ydin on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi. Kylppäri ei ole näistä kolmesta märkätilalevystä se lujin ratkaisu, mutta vastaa silti lujuudeltaan sekä jäykkyydeltään erikoiskovaa GEK 13 -kipsilevyä.

Gyproc Habito – erityisen lujaa kestävyyttä

Kun tarvitaan erityisen lujaa kestävyyttä sekä ripustuslujuutta, on erinomaisena vaihtoehtona Gyproc Habito. Tämä kipsilevy kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg ripustuskuorman, mikä antaa suuret lisämahdollisuudet erilaisten ripustusten sekä kiinnitysten tekemiseen. Levyssä on hyvä kosteuden- ja kulutuksen kestävyys.

Gyproc järjestelmätakuu takaa, että Gyproc-tuotteet, kuten Gyproc Habito -levy sekä muut Gyprocin ohjeistamat rakennekokonaisuudet ovat yhteensopivia.
Gyproc järjestelmätakuu takaa, että Gyproc-tuotteet, kuten Gyproc Habito -levy sekä muut Gyprocin ohjeistamat rakennekokonaisuudet ovat yhteensopivia.
Info

Info

Kuka voi asentaa levytyksen ja vedeneristeen?

Järjestelmän asennuksia voivat tehdä levytyksen osalta kipsilevyrakentamisen osaavat asentajat. Vedeneristeen asennustöitä voivat tehdä vedeneristysmateriaalien valmistajien kouluttamat, vedeneristäjän henkilösertifikaatin haltijat tai muun soveltuvan ammattitutkinnon tai koulutuksen suorittaneet henkilöt. Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä toimii ja estää sen alla ja vieressä olevien rakenteiden kastumisen, kun rakenteet ja vedeneristys sauma- ja läpivientitiivistyksineen on toteutettu sertifikaatin ja valmistajan asennusohjeiden mukaisesti.

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
märkätilat
väliseinät
kipsilevyt
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
20154_43272.jpg
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Ota laskurit ja rakennekirjasto avuksesiKipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton