• Etusivu
  • Talo

Asiaa kipsilevyn palonkestävyydestä sekä ääneneristyksestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 02.10.2023
20228_79266.jpg

Voiko kipsilevyä käyttää saunassa, entä soveltuuko se vaimentamaan ääntä?

Kun käyttöön aiottu ratkaisu herättää kysymyksiä, on myös suotavaa, että niihin löytäisi oikean vastauksen helposti. Keräsimme yhteen yleisimmin esitettyjä kysymyksiä ääneneristämisestä sekä palonkestävyydestä ja pyysimme Gyprocin tekniseltä tuelta sekä myynniltä vastaukset mieltä askarruttaneisiin seikkoihin.

Kun ääneneristys pohdituttaa

Miten voin parantaa huoneistojen välisen seinän tai katon ääneneristystä?

– Uusien talojen huoneistojen välinen ilmaääneneristysarvo tulee olla enemmän kuin 55 dB ja askeläänien pienempi kuin 53 dB. Nämä ovat jo hyviä arvoja ja niiden parantamiseen ei yleensä tarvitse ryhtyä. Vanhempien talojen rakenneratkaisut saattavat joskus olla toteutettu huonosti ja väärillä materiaaleilla. Ensimmäinen asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on rakenteiden tiiveys. Tarkasta onko seinässä rakoja tai reikiä, joista ääni pääsee kulkeutumaan. Seuraavaksi on syytä tarkastaa seinän rakennusmateriaalit ja niiden paksuus.

– Seinän ja katon ääneneristystä voidaan parantaa tiivistämällä raot ja lisäämällä rakenteeseen lisäkoolaus (puu- tai peltiranka sekä AP 25 akustinen jousiranka), pehmeää mineraalivilla asennetaan koolausväliin sekä pintaan Gyproc levytys, joko yhtenä tai kahteen kerrokseen. Levytys kannattaa toteuttaa mahdollisimman painavalla levyllä (esimerkiksi Gyproc erikoiskova GEK13). Myös lisärakenteen tiiveys kannattaa toteuttaa huolellisesti esim. kittaamalla kaikki liittymät (seinä-, katto-, lattiaraja) elastisella kitillä.

Miten rakennetaan kipsilevyseinä, jonka ääneneristys on esimerkiksi 48 dB?

– Gyproc seinien valintaan on monta mahdollisuutta. Gyproc käsikirjasta löytyy äänikuuset jokaiselle väliseinätyypille. Gyprocin sivuilta löytyy väliseinävalitsin, jolla voidaan hakea itselle sopivin vaihtoehto. XR-rangalla tehdyllä väliseinällä on paras äänitekninen toimivuus ja sillä saavutetaan yleensä yhden ääniluokan (n. 4 dB) parempi ääneneristävyys kuin tavallisella GS- tai kertopuurangalla.

Voit ladata itsellesi Gyproc Käsikirjan täältä!

Lapsiperheissä syntyy helposti ääntä.
Lapsiperheissä syntyy helposti ääntä.

Kipsilevyn palonkestävyys: kauanko ja mitä kipsilevy kestää?

Mikä on kipsilevyn palonkesto?

– Kipsilevyä voidaan käyttää osastoivissa seinissä ja katoissa rakennusmateriaalina. Gyproc palosertifikaatissa ja käsikirjassa on esitetty eri vaihtoehtoja, miten rakenteiden palonkestoa saadaan lisättyä käyttämällä eri tyyppisiä ja paksuisia kipsilevyjä.

Mihin kipsilevyn palonkesto-ominaisuudet perustuvat?

– Kipsilevyjen hyvä palonkesto perustuu kipsikiveen sitoutuneeseen kideveteen. Paremmin paloa kestäviin rakenteisiin on kehitetty erikoistuotteita, joiden palonkestoaika on parempi kuin peruskipsilevyllä. Palolevyjen hyvät ominaisuudet saadaan aikaan lisäämällä kipsiytimeen paloa hidastavia aineita kuten vermikuliittia ja savea.

Voiko kipsilevyä käyttää esimerkiksi...

Voiko kipsilevyjä käyttää saunassa kiukaan takana, takan läheisyydessä tai lämpöpatterien takana?

– Kipsilevyjä ei saa käyttää paikoissa, jossa lämpötila on yli 50 astetta. Jos kipsilevy on jatkuvasti kuumassa, alkaa levyssä oleva kidevesi hiljalleen poistumaan, jolloin kipsiydin alkaa murenemaan.

Gyprocin valikoimaan kuuluvat myös erilaiset palonsuojalevyt, joiden etuna on, että palonkestoluokka EI 30 tai suojaverhousluokka K2 30 voidaan saavuttaa jo yhdellä levykerroksella.
Muistettavaa on, että myöskään nämä levyt eivät sovellu kiukaiden tai tulisijan taakse, vaan osastoivien seinien tekoon muualla rakennuksessa.

20219_72279.jpg

Paloluokitellut seinärakenteet

Suunnitelmissa lukee, että seinän palovaatimus on EI30, mitä tämä tarkoittaa ja miten se toteutetaan?

– Suunnitelmien merkinnät, E= tiiveys I = eristävyys tarkoittaa, että rakenne on kestettävä palotilanteessa tiiviinä savukaasuilta, eikä lämpötila saa nousta yli sallitun rajan ennen 30 minuutin aikarajaa. Gyprocin käsikirjasta sekä Palosertifikaatista löytyy yleisimmät varmennetut yläpohja-, välipohja-, väliseinä- ja ulkoseinärakenteet. Käsikirja sekä Sertifikaatti on ladattavissa Gyprocin nettisivuilta.

Miten paloluokiteltujen kipsilevyseinien liitoksien ja saumojen tiivistys ja pintakäsittely toteutetaan?

– Kipsilevyjen väliset reunaohennetut saumat kitataan normaalisti Gyproc-valmistasoitteella ja kartonkisaumanauhalla. Tuplalevyseinien alempaa kerrosta ei tarvitse kitata. Liittymärakenteiden tiivistys Gyproc-saumanauhalla ja Gyproc-tasoitteella tai kivipohjaisella elastisella saumamassalla. Löydät tarkemmat tiedot Gyproc käsikirjan kappaleesta 3.11. tai palosertifikaatin liite 2.

Voit ladata itsellesi Gyproc Käsikirjan täältä!
Gyproc palonkestävyys, sertifikaatti

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
lattiat
eristys
kipsilevyt
paloturvallisuus
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20151_42096.jpg
Paloluokiteltuihin rakenteisiin uutuuslevy
Tiesitkö, että Gyprocin kevytrakennejärjestelmillä voidaan kipsilevyrakenteita käyttäen saavuttaa lähes kaikki palovaatimukset? Kipsilevyn palonsuojaominaisuudet perustuvat levyyn kemiallisesti sitoutuneeseen veteen, jota Gyproc-levyssä on jopa 20 %. Levyissä oleva vesi höyrystyy hitaasti kun palosta vapautuva energia tunkeutuu kipsilevyyn. Näin kipsilevy estää levyn toisella puolella olevien rakenteiden sekä aineiden voimakkaan kuumentumisen palon sattuessa.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton