• Etusivu
  • Talo

Maalin valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2024
maalauskoulu-1920x1080

Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.

Sisäpinnoissa suositaan vesiohenteisia maaleja

Sisäpintojen seinien maalaamisessa kannattaa suosia vesiohenteisia maaleja, jotka kuuluvat rakennusmateriaalien parhaaseen päästöluokkaan M1. M1-luokkaan kuuluvat materiaalit, joista haihtuu erittäin vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. M2-luokkaan kuuluvista materiaaleista sisäilmaan haihtuu vähän yhdisteitä. M3-luokan materiaaleja ei ole tutkittu, tai ne eivät läpäise luokituksien mukaisia tiukkoja päästörajoja.

Sideaineella on merkitystä maalipinnan kestävyyden kannalta. Esimerkiksi akrylaatti on sideaine, joka tarttuu pintaan hyvin ja kestää pehmenemättä kosteutta. Akrylaattimaali kestää hyvin pintojen pesua.

Lisäksi on valittava maalin kiiltoryhmä. Useimmiten kodin sisäseinissä kannattaa käyttää himmeää maalia, joka muodostaa pehmeän ja rauhallisen taustan eikä korostu liikaa. Tällöin muu sisustus pääsee paremmin esille. Himmeä tai täyshimmeä maali antaa anteeksi myös maalattavan pinnan pienet epätasaisuudet, jotka taas kiiltävän maalin alta korostuisivat.

Katoissa hyvä perusvalinta on täyshimmeä valkoinen maali, se antaa tilalle avaruuden tuntua. Kalusteiden maalaukseen on olemassa omat tuotteensa, ja niissäkin on nykyisin valittavissa vesiohenteisia tuotteita.

Ulkomaalin on kestettävä kovia rasituksia

Ulkopinnat, kuten talojen puujulkisivut, joutuvat kestämään kosteusrasitusta, auringon UV-säteilyä ja ilmansaasteita. Ulkoseinien maalipinnan kunto kannattaakin tarkistaa vuosittain, ja huoltomaalaus on syytä toteuttaa jo pari vuotta ennen kuin se on täysin välttämätöntä.

Pienet kulumat kannattaa paikata heti havaittaessa, jolloin julkisivun täydellistä huoltomaalausta voidaan lykätä jopa vuosia eteenpäin. Kovimmalle koetukselle joutuu yleensä talon etelänpuoleinen seinä, joka on jatkuvasti alttiina ultraviolettisäteilylle.

Julkisivun huoltomaalauksen yhteydessä on hyvä selvittää vanha maalityyppi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että huoltomaalaus suoritetaan samalla maalityypillä kuin aiemminkin. Kun pinta on esikäsitelty oikein, esimerkiksi vanhan öljymaalin päälle voi kuitenkin maalata myös vesiohenteisella akrylaattimaalilla.

Punamultamaali on perinteinen, suomalaiseen maisemaan kuuluva maali. Punamullan päälle ei voi käyttää muuta maalia kuin punamultamaalia.

<p data-block-key="3jz12">Ulkoseinien maalipinnan kunto kannattaakin tarkistaa vuosittain ja huoltaa ennemmin hieman etukäteen.</p>
Ulkoseinien maalipinnan kunto kannattaakin tarkistaa vuosittain ja huoltaa ennemmin hieman etukäteen.

Maalaustyön valmistelu

Myös työvälineet vaikuttavat maalaustyön onnistumiseen, valitse siis oikeanlainen työväline. Vesiohenteiset tuotteet kannattaa levittää keinokuitusiveltimellä, joka nostaa maalin paremmin purkista, eivätkä harjakset turpoa käytössä. Alkydi- ja öljymaaleille sopii paremmin luonnonharjas.

Puiset ulkoseinät maalataan mieluiten pensselillä. Maalaus tulisi suorittaa hyvissä olosuhteissa – sateen uhatessa tai auringon paahteessa ei maalausurakkaa kannata aloittaa. Paras maalausilma on pilvipouta, ja maalipinnan tulisi ehtiä kuivua ennen yökastetta.

Koko huonetilaa maalattaessa kannattaa työ aloittaa katosta. Katon maalaus suoritetaan valon suuntaisin vedoin. Helpoiten työ sujuu jatkovarrella varustetulla telalla.

Sisätiloissa vaakasuoria pintoja maalattaessa on pölyn laskeutuminen usein ongelmana. Ennen maalaustyön aloittamista onkin syytä siivota mahdollisten pohjatöiden yhteydessä muodostunut pöly pois. Pölyämistä voi vähentää myös levittämällä suojapaperin tai muovin päälle sanomalehtiä, joiden päälle pirskotetaan vettä. Kosteus sitoo pölyn.

Info

Info

Muista!

  • Lue tuotteen käyttöohjeet huolellisesti maalipurkin etiketistä ennen maalauksen aloittamista.
  • Suunnittele maalaustyön kulku etukäteen. Mitä maalaat, ja missä järjestyksessä. Esimerkiksi kalusteiden maalaus kannattaa aloittaa vaikeapääsyisemmistä osista (esimerkiksi tuolin jalkojen välipuut). Maalaa näkyvimmät osat viimeiseksi. Sivele viimeiset siveltimenvedot puun syiden suuntaisesti.
  • Vältä liian paksuja kerroksia, sillä tämä saattaa hidastaa maalin kuivumista ja aiheuttaa valumia. Suurille pinnoille (esimerkiksi laakaovet) maali kannattaa levittää ensin mohairtelalla ja tasoittaa sen jälkeen leveällä siveltimellä, niin sanotulla tasoittajalla.
  • Keskustele maalin ja työvälineiden valinnasta maalikauppiaasi kanssa, hän osaa opastaa oikean tuotteen valinnassa.
Talo
maalaus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

aito vanha tumma lankkulattia on hieman epätäsainen
Aidon puulattian asentaminen: Katso ohjeet
Aito puu on materiaalina lämmin ja luonnollinen. Puu näyttää itseltään. Puu on hyvä materiaali erityisesti siellä, missä siihen kohdistuu ihokosketusta, esimerkiksi lattiassa. Aito puupinta tuntuu miellyttävän lämpimältä talvella ja viileältä kesällä. Aidolla puulattialla voit kävellä paljain jaloin tuntematta epämiellyttävää kylmyyttä riippumatta siitä, onko asunnossa lattialämmitys.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Unelmana iso koti
Nyt puhutaan suurista unelmista! Oletko unelmoinut sellaisesta kodista, josta neliöt eivät lopu kesken? Keskustellaan rakennusprojekteista, miten ne aloitetaan, saatetaan loppuun, ja millä keinoin kodin voi pitää energiatehokkaana – hyppää siis mukaan!
Mies ja nainen poseeraavat poscast-studiossa ja hymyilevät kameralle
Unelmien omakotitalo
Unelmiesi omakotitalo voi olla lähempänä kuin luuletkaan! Tämänkertainen jakso on täynnä inspiraatiota unelmien omakotitalon rakentamiseen, siihen liittyviin oppeihin ja asunnon lämmityksen parantamiseen.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20197_58878.jpg
Helpotusta helteeseen - viilennystä ilmanvaihdolla
Kesähelle voi tuntua tukalalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu riittävästi. Liikkuva raikas ilma tuo helpotusta ja esimerkiksi tuulettimen ilmavirta tuntuu miellyttävältä, vaikka se ei varsinaisesti viilennä lämpötilaa. Sen vaikutus perustuu ilman vaihtuvuuteen. Kun ihosta nouseva lämpö tarttuu liikkuvaan ilmaan, se saa olon tuntumaan viileämmältä. Ilmanvaihto ja ilmastointi ovat kuitenkin eri asioita. Kumpikin helpottaa oloa kesäkuumalla, mutta eri tavalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton