• Etusivu
  • Rakentaminen

Pelottaako rakentaa omaan taloon 'kallis' paaluperustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2014
201411_41568.jpg

Teräsbetonipaaluja

Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon on turha pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Käsittelen tässä kirjoituksessa vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.

Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, missä on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.

Miksi paalutetaan?

Paalutuksen tehtävä on välittää perustusten kautta rakennukseen kohdistuvat kuormat maan sisällä yli 3 metrin syvyydessä olevaan kantavaan maakerrokseen.

Teräsbetonipaalut voivat olla myös kantavia oman vaippansa ja maan välisen kitkan avulla. Paalut asennetaan maahan paalutuskoneen tekemien iskujen voimalla. Yhden paalun kantavuutta arvioidaan käytettävien samansuuruisten iskujen määrän mukaan. Mitä enemmän iskuja, sitä kantavampi paalu. Maaperätutkimuksen avulla voidaan ennakkoon päätellä tarvittavien paalujen määrä, kun rakennuksen aiheuttamat kuormat tiedetään rakennelaskelmien perusteella. Yleisesti ottaen yksikerroksiseen n. 120 m²:n suorakaiteen muotoiseen taloon tarvitaan n. 15-20 kpl paaluja riippuen taloon tulevista katoksista ja ulkoportaiden määrästä sekä niiden paalutustarpeesta.
Pysäköintihallit havainnollistavat paalutettua talon alapohjaa. Voidaan ajatella, että pysäköintihallin pilarit ovat paaluja, joiden varassa on peruspalkit. Peruspalkkien päällä on alapohjalaatta ja koko tila on täynnä löysää kantamatonta maata.

Normaalissa pientalossa on paalujen väli noin 4-4,5 metriä peruspalkin suuntaan. Peruspalkkien päälle alapohja voidaan tehdä puurunkoisena tai betonirunkoisena. Betonialapohjissa ontelolaatat ovat suosittuja. Jos alapohja tehdään puurakenteisena, niin alapohjat kuuluvat yleensä talotehtaiden toimitukseen.

Teräspaalujen asennuskalusto
Teräspaalujen asennuskalusto

Perustamistapalausunto määrää perustustavan

Normaalisti talon perustustavasta päättää perustustapalausunnon tekijä, joka tekee myös esityksen maarakennustöiden toteutuksesta. Näiden pohjalta perustusten rakennesuunnittelija pystyy tekemään perustussuunnitelmat. Rakennussuunnitelmien tulee tietenkin myös olla käytettävissä. Talotehtaan toimituksen kysymyksessä ollessa, rakennepiirustukset ja perustuksiin rakennuksesta tulevat kuormat ovat valmiina helpottamassa perustussuunnittelijan työtä.

Teräspaalun paalutus
Teräspaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus

Paaluperustusten hyvänä puolena voidaan pitää perustusten painumattomuutta ja suunniteltavuutta. Työt voidaan toteuttaa tarkasti suunnitelmien mukaisesti. Paalutuskustannuksen vähentävänä puolena voidaan pitää mm. sisäpuolisten maatäyttöjen vähäisyyttä ja talvirakentamiseen sopivuutta. Radonsuojausta ei myöskään tarvita.

Jos tontti on sellaisessa paikassa, missä maaperä toisaalta vaatisi paalutusta, mutta kuorikerros on sen verran kantava, että sen varaan voitaisiin rakentaa reunavahvisteinen peruslaatta tai kevennetyt perustukset, niin seurauksena on aina painuvat perustukset, koska rakennuksen paino pusertaa allaan olevista maakerroksista vettä pois, mikä aiheuttaa painuman. Painuminen aiheuttaa vaurioita aikojen kuluessa. Niidenkään korjauskustannuksia ei tule, jos perustukset paalutetaan.

Mielestäni muut tontin sijaintia säätelevät kriteerit ovat paljon tärkeämpiä kuin tarvitaanko paaluperustus vai ei.

Olli Hanhiniemi, RI(AMK)

Tutustu paalutusvaihtoehtoihin tästä

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78844.jpg
Koulun aloitus helpommaksi - kotiin vaivattomasti älylukon avulla
Koulujen alkaessa lauseet "Missä avain on?" ja "Unohdin avaimet, enkä pääse kotiin" voivat kuulostaa tutuilta. Mieltä voi vaivata myös ajatus siitä, että mahtoikohan ovet jäädä auki lapsen poistuessa kodista. Kodin turvallisuutta parantavia ja arkea helpottavia älylaitteita löytyy avuksemme.
20235_81762.jpg
Mekaanisen lukituksen varmuus yhdistettynä älykkään lukituksen hyötyihin
Patentoitu mekaaninen lukitusjärjestelmä on kaikille tuttu ja turvallinen lukitusmuoto. Siihen on tänä päivänä yhdistettävissä myös älykkään lukituksen kaikki mahdollisuudet. Yhdistämällä mobiilikäyttöisen Yale Linus -älylukon mekaaniseen lukitusjärjestelmään nautit molempien maailmojen parhaista puolista.
20228_79347.jpg
Onnistuu käyttömuka­vuudesta tinkimättä: 5 vinkkiä veden ja energian säästöön
Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisesta, kodinhoidosta tai vaikkapa itsensä hemmottelusta lämpimässä suihkussa.Pikkuhiljaa olemme alkaneet kuitenkin herätä siihen todellisuuteen, että vesi ei ole rajaton resurssi, ja etenkin sen lämmittämisestä koituvat kustannukset ovat herättäneet viime aikoina yhä useampia miettimään omia kulutustottumuksiaan – sekä kustannuksiaan.Meillä on hyviä uutisia. Oman vedenkäytön järkevöittäminen ei lopulta ole kovin työlästä, eikä edes käyttömukavuudesta tarvitse juurikaan tinkiä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden ansiosta veden ja energian kulutusta ja niistä aiheutuvia kustannuksia voi helposti pienentää.
Perhe yhdessä sohvalla
Puhtaampi koti - mikrohiukkaset pois sisäilmasta
Vietämme päivittäin lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Työpaikoilla on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun jo pitkään, koska sen on todettu vähentävän ihmisten sairastelua ja parantavan työtehoa. Sen sijaan koti-ilman laatu on jäänyt pienemmälle huomiolle homeongelmaisia koteja lukuun ottamatta. Keskuspölynimuri on yksi ratkaisu parantamaan sisäilman laatua ja tekemään kodistasi miellyttävämmän ja terveellisemmän ympäristön.
20073_3979.jpg
Tilaa nyt - etusi 300 euroa!
- kattotuvatuotteita kaupan päälle (edun arvo 300€)!Kun tilaat tiilikaton tarvikkeineen meiltä valmiiksi asennettuna ennen 30.4.2007 saat 300 € arvosta kattoturvatuotteita kaupan päälle. Etu annetaan alennuksena meiltä tilaamistastasi kattoturvatuotteista (lumiesteet, kattosillat, tikasaskelmat ja tikkaat). Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Etu koskee vain asennuspalvelumme asentamana toimitettuja tilauksia.Pidä kiirettä, parhaat asennusajat myydään nyt!Pyydä tarjous Jäsentukusta...Lisätietoa tiilikatteesta...Lisätietoa kattoturvatuotteista...
201911_60931.jpg
Yksilölliset lattiakaivot viimeistelevät Design by Lauri -ohjelman kodit
Lauri Ylösen juontamassa Design by Lauri -ohjelmassa on seurattu lokakuusta alkaen, miten tunnettujen suomalaisten vapaa-ajan asunnot toteutuvat unelmista rakennusvaiheeseen ja lopulta valmiiksi vapaa-ajan kodeiksi.Mukana nähdään Ville Leinon ja Eveliina Alanteen, Toni Wirtasen ja Jannika B:n sekä Mikko Kuustosen ja Hanna Brotheruksen vapaa-ajan kodit. Neljäntenä kohteena rakennetaan ystävysten, Tommi Korpelan ja Kari Hietalahden modernia kalastusmökkiä. Yhdistävänä tekijänä kaikissa kohteissa ovat kotimaisen Vieserin yksilölliset lattiakaivoratkaisut.− Kylpyhuoneen voi viimeistellä upeilla designlattiakaivoilla, mutta monille suomalaisille ne ovat vielä vieraita. Nyt voimme tarjota mahdollisuuden päästä kurkistamaan, miltä ratkaisumme näyttävät asennettuina oikeisiin kohteisiin ja minkälaisia sisustusunelmia niiden avulla on pystytty kylpyhuoneissa toteuttamaan, iloitsee Vieser Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna Elo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton