• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennustyömaan suunnittelun ja perustamisen tärkeimmät käytännöt ja määräykset

Mitä töiden aloituksessa tulee huomioida?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2025
Paalutus- ja kaivinkone työmaalla

Maa- ja pohjarakennustöiden yhteydessä rakennuspaikalta kaivetaan maata ja se joudutaan kuljettamaan pois. Osa kaivetusta maasta voi olla hyödynnettävissä myöhemmin.

Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti.

Työmaalla täytyy olla paikka muun muassa maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle.

Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.

Toimet ennen aloitusta:

  • Rakennuspaikka tulee merkitä ja merkitseminen suorittaa rakennusluvan ehtojen mukaisesti. Tämä on tärkeää, jotta rakennuspaikka on tarkasti määritelty ja hyväksytty.
  • Joissakin tapauksissa lupaviranomainen edellyttää rakennuspaikan aitaamisen. Rakennustyömaan aitaaminen on kuitenkin suositeltavaa aina. Ulkopuoliset eivät saa päästä ainakaan vahingossa rakennusalueelle, varsinkaan silloin, kun kaivannot ovat auki. Aitaaminen auttaa ehkäisemään pääsyn työmaalle ja varmistaa sivullisten turvallisuuden.
  • Naapureiden informointi sekä katselmukset ovat pakollisia ennen paalutus- ja louhintatöitä. Rakennusten tila dokumentoidaan, jotta mahdolliset vauriot voidaan todeta jälkikäteen. Näin turvataan myös naapurirakennukset. Tämän toteuttaa normaalisti vastaava työnjohtaja sekä paalutusurakoitsija. Sama tilanne on, jos perustuksia joudutaan louhimaan räjäyttämällä. Vasta, kun ympäristön turvallisuus on taattu, voi suorittaa alkupamauksen. Tästä aiheesta lisää räjäytys- ja paalutustöihin liittyvässä kappaleessa.

Kaivuutöissä huomioitavaa:

Ennen kuin tontilla tai siihen liittyvällä katualueella aletaan suorittaa kaivuutöitä, on ehdottomasti varmistettava kaivuutöiden turvallisuus tarkistamalla kaapeleiden ja putkistojen sijainti ennen töiden aloittamista. Tämä estää vahingot ja mahdolliset sähkökatkot.

Huolimatta siitä, että esimerkiksi maakaapelit on asennettu 50–100 senttimetrin syvyyteen, sekä osittain suojattu kouruilla tai putkilla, vaurioitetaan kaapeleita turhan usein. Vaurio saattaa pintapuolisesti tarkastettuna näyttää vähäiseltä, mutta vahinko voi olla yllättävän laajalle alueelle levinnyt sähkökatko tai monien puheluiden katkeaminen.

Paikalliset tele-, sähkö- ja puhelinlaitokset jakavat karttoja kaapelien sijainnista sekä tulevat pyynnöstä näyttämään ilmaiseksi alueella olevien kaapelien sijainnit.

Kaivuutöiden aikana seurataan maaperän laatua sekä varmistetaan, että maalajikerrokset maanpinnasta alaspäin esiintyvät kuten tehdyssä pohjatutkimuksessa on mainittu. Maakerrosten suuresti poiketessa aiemmin tehdystä tutkimuksesta, on pohjatutkimuksen tekijän arvioitava tilanne.

Maamassojen varastointi

Maa- ja pohjarakennustöiden yhteydessä rakennuspaikalla kaivetaan maata, joka joudutaan kuljettamaan pois. Osa kaivettavasta maamassasta saattaa olla hyödynnettävissä myöhemmässä vaiheessa. Tontille myös tuodaan maa-aineksia, joita joudutaan väliaikaisesti varastoimaan. Maat kasataan tontilla jo etukäteen suunniteltuihin paikkoihin.

Jotta työskentely sekä varastointi tontilla ovat sujuvaa, kannattaa rakennuksen ympärystäytöt ja tontille tuleva tie tehdä kuntoon ajoissa.

Räjäytys- ja paalutustöihin liittyy erityinen varovaisuus

Mikäli tontilla joudutaan tekemään räjäytys- ja paalutustöitä, on noudatettava erityistä varovaisuutta. Molemmat työt on ehdottomasti annettava ammattimiehen tehtäväksi ja esimerkiksi räjäytystöitä tekevällä on oltava panostajan paperit. Koska molemmissa töissä voi aiheutua tapaturma ja erittäin suuria aineellisia vahinkoja, on syytä varmistaa, että työn suorittajalla on vastuuvakuutus töistä ulkopuolisille aiheutuvien vahinkojen varalle. Mikäli työn tekijällä ei ole vastuuvakuutusta, eikä hän pysty muuten vastaamaan aiheuttamistaan vahingoista, voi tilaaja joutua vastuuseen syntyneistä vaurioista.

Louhintatyöstä sekä lyöntipaalutuksesta aiheutuu aina etenevää tärinää. Tästä johtuen naapurirakennuksissa pidetään katselmukset ennen louhintatöiden alkamista. Katselmuksessa pyritään ennen töiden alkua tarkastamaan kaikki ympäröivät rakennukset ja laitteet, jotka saattavat vaurioitua, jotta mahdolliset vahingot osataan jälkikäteen määritellä.

Katselmukseen kutsutaan kaikki asianosaiset, kuten naapurirakennusten ja tonttien omistajat sekä puolueeton asiantuntija. Kun työ on suoritettu, tehdään kyseessä olevien kohteiden jälkikatselmus, jossa todetaan mahdollisesti aiheutetut vauriot. Tarkastuksista pidetään pöytäkirjaa, jota täydennetään tarvittaessa piirroksin ja valokuvin.

Rakennustarvikkeiden saapuminen ja varastoiminen työmaalle

Rakennustarvikkeiden osalta oikeanlainen aikataulutus on tärkeää, jotta tarvikkeet eivät turhaan odottaisi tontille varastoituna ja tarpeettomasti tilaa viemässä.

Lyhytaikainen varastointi vähentää myös tarvikkeiden vaurioitumisen riskiä. Saapuvien toimitusten säältä suojaamiseen täytyy aina osata varautua.

Toimituksista sovittaessa on hyvä selvittää myös kuljetusautojen nostokaluston ulottuvuus. Muutenkin on hyvä tiedustella etukäteen lastin purun mahdollisuutta toimittajan ajoneuvotrukin tai autossa olevan nostimen avulla, jotta toimitustilanteessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

<p data-block-key="76vzi">Työmaalla tulee olla jokin lukittava varasto, esimerkiksi työmaakontti.</p>
Työmaalla tulee olla jokin lukittava varasto, esimerkiksi työmaakontti.

Aloita autotallista, jos mahdollista

Rakentaminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan aloittaa erillisestä autotallista, mikäli kohteeseen sellainen tulee. Valmis autotalli toimii erinomaisesti lukittavana työmaavarastona, jossa tarvikkeet säilyvät säältä sekä varkailta suojassa.

Mikäli tontille ei rakenneta autotallia, tulee työmaalla olla jokin muu lukittava työmaavarasto. Tällaiseksi soveltuu esimerkiksi työmaakontti.

Tällainen kontti saattaa löytyä pääurakoitsijalta, urakoitsijan kanssa voi myös neuvotella tarvittavista sosiaalitiloista. Usein hankittavaksi jää ainakin työmaa-wc.

Työmaan valaistus kuntoon alusta lähtien

Erityisesti syksyyn ja talviseen aikaan ajoittuvassa rakentamisessa valaistuksen merkitys nostaa päätään. Työmaalle voi hankkia yleisvalaistuksen tai sopia valaistuksen järjestämisestä esimerkiksi urakoitsijan kanssa. Valaistuksen tulee olla riittävä ja turvallinen, jotta työskentelyolosuhteet ovat hyvät.

Rakennustyömaalla sekä erityisesti kulkureiteillä on valaistuksen oltava riittävä ja sopiva yleis- sekä paikallisvalaistus. Suuria ja äkillisiä valaistuseroja on vältettävä jo esimerkiksi häikäisyn takia.

Valaisimet tulee myös itsessään asentaa niin, että ne eivät aiheuta vaaraa rakennustyömaalla työskenteleville.

Työkalujen hankinta

Hyvät työkalut ovat onnistuneen rakentamisen edellytys. Hankintojen määrä on täysin riippuvainen siitä, paljonko aikoo itse rakentaa.

Useimmiten kunnolliset perussähkö- ja käsityökalut kannattaa hankkia omaksi, mutta suuremmat laitteet kuten rakennussirkkeli, paineilmatyökalut ja kompressori saattavat tulla vuokraamalla edullisemmiksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannata vuokrata. Itse kyhätyt rakennelmat ovat turvallisuusriski.

<p data-block-key="76vzi">Suuremmat työkalut kannattaa vuokrata rakennusprojektin ajaksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannattaa vuokrata, sen sijaan että ne hankkisi omaksi.</p>
Suuremmat työkalut kannattaa vuokrata rakennusprojektin ajaksi. Myös kunnolliset rakennustelineet kannattaa vuokrata, sen sijaan että ne hankkisi omaksi.

Ammattilainen avuksi työmaan suunnitteluun

Työmaan suunnittelu edellyttää tietoa rakentamisesta, siksi voi olla viisasta ottaa avukseen alan ammattilainen. Työmaasuunnittelun toteuttamisesta voi keskustella yhdessä vastaavan mestarin tai pääurakoitsijan kanssa.

Ammattilaisen käyttö työmaan suunnittelussa on suositeltavaa, jotta kaikki rakennusvaiheet sujuvat lakien ja asetusten mukaisesti.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
työmaa
rakennuslupa
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kesäinen koivikko auringonpaisteessa.
Tontilla on suurempi merkitys kuin ehkä ymmärretään
Jotta oman kodin voi rakentaa, tarvitaan sille tontti. Mutta miten toteuttaa asiat oikeassa järjestyksessä? Valitaanko ensin talo ja vasta sen jälkeen tontti, vai hankitaanko ensin tontti, jonka jälkeen lähdetään suunnittelemaan siihen sopivaa taloa?
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
201412_41969.jpg
Mitä huomioida tonttia valitessa?
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
20164_46330.jpg
Rakentamisen lupa-asiat voi hoitaa myös netissä
Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua asiointikunnan viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.
20075_5067.jpg
Omakotitalo Liinaharjaan
Ajatus uudesta kodista oli muhinut mielessämme jo jonkin aikaa. Täytyisi vain löytää se "unelmien tontti". Meidän tapauksessa "unelmien tontti" sijaitsisi lähellä vanhaa kotiamme, kouluja ja palveluja, muttei keskellä peltoa. Vaatimukset kuulostavat vähäisiltä, mutta tontin etsiminen olikin luultua vaikeampaa. Kaupungin tarjoamat tontit sijaitsivat pellolla, joten aloimme etsiä tonttia yksityiseltä sektorilta. Helpommin sanottu kuin tehty.Ajelimme, kävelimme ja pyöräilimme lähiympäristömme ristiin rastiin vuoden päivät. Monet kerrat olimme kulkeneet lähellämme sijaitsevaa pikkutietä pitkin… kunnes mielikuvituksemme pääsi valloilleen. Olisikohan tuo jo rakennetun ympäristön keskellä oleva alue tontti? "Ei" kuvittelemme, sillä alueella oli traktori, pieni autotalli ja varasto.Päätimme kuitenkin selvittää asian. Tuntui kuin olisimme voittaneet lotossa: kyseinen alue oli tontti! Soitimme tontin omistajalle ja sovimme tapaamisen tontille. Siitä se sitten lähti, ihastuimme tonttiin heti. Suurkiitokset myyjille, sillä unelmiemme tontti oli löytynyt!
Mies tarkastelee pinossa olevaa puutavaraa.
Vähäpäästöiset vaihtoehdot kasvattavat suosiota
(Tiedote Stark Suomi Oy, 1.1.2025 ...)Vuoden 2025 alussa voimaan astunut uusi rakennuslaki tulee lisäämään selvästi vähäpäästöisten rakennusmateriaalien menekkiä, uskoo Stark Suomen vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen.Uudessa rakentamislaissa rakennusalan yrityksiltä tullaan vaatimaan ilmastoselvityksen tekoa vuodesta 2026 alkaen ja rakennusten hiilipäästöille tullaan asettamaan raja-arvot. Tämä tarkoittaa, että rakennusalan yrityksillä on enää vuosi aikaa valmistautua ja Koskinen uskoo muutoksen alkavan näkyä entistä enemmän tänä vuonna yritysten käyttämissä materiaaleissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton