• Etusivu
  • Rakentaminen

Tontilla on suurempi merkitys kuin ehkä ymmärretään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2024
1920 forest-2165356_1920

Millainen talo tälle tontille sopisi?

Jotta oman kodin voi rakentaa, tarvitaan sille tontti. Mutta miten toteuttaa asiat oikeassa järjestyksessä? Valitaanko ensin talo ja vasta sen jälkeen tontti, vai hankitaanko ensin tontti, jonka jälkeen lähdetään suunnittelemaan siihen sopivaa taloa?

Ja kyllä, vastaus otsikon kysymykseen on, että tontti määrittää sen, minkälainen talo siihen voidaan rakentaa. Lisäksi tontille asetetut kaavamääräykset määrittävät tulevaa lopputulosta vielä lisää. Esimerkiksi tontille, jolle on kaavoitettu ainoastaan yksikerroksinen omakotitalo, ei voi rakentaa kaksikerroksista unelmaa, vaikka niin tahtoisi. Sopivan tontin metsästyksessä kannattaa ottaa huomioon myös se oma arki – millainen työmatka mahdollisesti muodostuu, entä lasten koulumatka tai päiväkotien sijainti. Jos tarkoituksenasi on käyttää julkista liikennettä, kulkeeko se kuinka läheltä tulevaa kotia.

Myös budjetin näkökulmasta tontti näyttelee suurta osaa. Tontin maaperä sekä sen kumpareiset pinnanmuodot, unohtamatta suurempia korkeuseroja ja ilmansuuntia – nämä kaikki määrittävät tulevaa kotiasi ehkä enemmän kuin osasit aavistaakaan.

Vinkkinä onkin ottaa etukäteen selvää mitä kaavamääräyksiä haaveilemallasi tontilla on, ja miten suunnitelmissasi oleva koti sille sopii. Huonejärjestyksissä kannattaa ottaa huomioon, miten päivän kierto sekä luonnonvalo kulkevat tontilla, nämä vaikuttavat niin asumisviihtyvyyteen kuin myös lämmityskustannuksiin.

Apua ammattilaisilta

Omaa kotiaan ei kenenkään tarvitse lähteä suunnittelemaan ummikkona. Eri talovalmistajat haluavat yleensä olla rakentajan apuna alusta lähtien – myös tontin hankkimisen suhteen. Otettuasi yhteyttä, aloitetaan usein keskustelu siitä, minkälaisesta kodista olette haaveilleet ja minne olisitte rakentamassa.

Ennen ensimmäistä varsinaista tapaamista, on talotoimittajan edustaja suurella todennäköisyydellä jo selvittänyt puolestasi mielessäsi olevaan tonttiin liittyvät tarkemmat määräykset ja käy ne kanssasi läpi siltä näkökulmalta, miten ne vaikuttavat haaveiden toteutumiseen. Näin saadaan mahdolliset tarvittavat toimenpiteet selville jo ennen kuin mahdollinen tontti on ostettu ja lapiota on lyöty maahan.

Vanha sanonta kuuluu, että kysyvä ei tieltä eksy. Siksi kannattaa kysyä myös silloin kun suunnittelet rakentamista ja epävarmuus vaivaa mieltä. Ammattilaiset kertovat mielellään, sopivatko haaveidesi talo sekä tontti toisilleen ja osaavat kertoa vaihtoehtoja tarvittaessa.

Ota selvää tontistasi – vaikuta samalla myös budjettiin

Tontilla tapahtuvat maatyöt syövät rakennusbudjetista yllättävän suuren osan ilman, että mitään varsinaista näkyvää on vielä edes saatu aikaan. Tästä syystä on erityisen suotavaa teettää tontilla maaperätutkimus jo ennen varsinaista kaupantekoa. Se, millainen maaperä tontilla on, vaikuttaa nimittäin siihen minkälaisia ja kuinka paljon maanrakennustöitä tullaan tarvitsemaan. Savimaa tarvitsee osakseen paalutuksen kun taas kallioinen maaperä vaatii räjäytystöitä. Moreenipohjainen maaperä taas ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, vaan normaali perustustyö voidaan suorittaa.

Harkinnassa olevalle tontille voidaan laatia alustavia sijoitusluonnoksia, jossa nähdään miten talo suunnitellaan sijoitettavaksi tontille – tämä myös kertoo tutkimuksen tekijöille, mistä kohdin maaperätutkimuksessa tehtävät kairaukset kannattaa suorittaa.

Mitä maaperätutkimus sitten kertoo? Lopputuloksena saadaan tietoa siitä, paljonko maatöitä on tiedossa, paljonko maaperää tulee vaihtaa, mahdolliset räjäytystyöt ja niin edelleen. Kustannuksiltaan maaperätutkimus liikkuu arviolta noin 1 000 – 2 000 euron suuruisessa summassa, mutta tämä on pieni kustannus kokonaisuudessa. Parhaimmillaan maaperätutkimuksen ansiosta voidaan säästää jopa kymmeniä tuhansia myöhemmin.

Varsinainen rakentamisen kustannusarvio kannattaa tehdä vasta kun tontti on tiedossa varmaksi, sillä tontin osuus kuluista on hankala arvioitava ennen yllämainittuja tutkimuksia, vaikka haluttu talomalli olisikin jo selvillä.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
työmaa
rakennuslupa
perustukset
talopaketit
kustannukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200611_2031.jpg
Vastaava työnjohtaja
Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, on oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa eikä jatkaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiset hyväksyvät vastaavan työnjohtajan, joka on kokemukseltaan ja koulutukseltaan tehtävään sopiva.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Kuvassa lasketaan yhtä Aulis Lundell Oy:n moduulitalon elementtiä rekan kyydistä valmiille perustukselle
Moduuliratkaisut tulevat esille Helsingin keskustaan – Aulis Lundell Oy avaa showroomin Runeberginkadulle
Aulis Lundell Oy avaa showroomin Helsingin keskustaan. Esille on saatu kattavasti koko Aulis Lundell Oy:n tuotanto. Uusissa tiloissa tutustut muun muassa Liune-ovituotteisiin sekä aivan uusiin moduulirakentamisen ratkaisuihin.Showroom avataan Autotaloon, entiseen Rakennustiedon tilaan Runeberginkatu 5:ssä. Showroom on auki maanantaista perjantaihin ja halutessasi voit sopia myös henkilökohtaisen tapaamisen.
perustustäyttö kaivurilla
Yleisimmät perustusvauriot ja niiden syyt
Erilaisia perustustapoja ovat anturaperustukset, laattaperustukset sekä paaluperustukset. Vanhemmissa kiinteistöissä rakennus on saatettu perustaa luonnonkivistä tehdylle perusmuurille tai nurkkakiviperustukselle.Nurkkakiviperustuksessa, kuten nimestä voi päätellä, tukeutuu rakennus nurkistaan sekä väliseinien ja ulkoseinien liitoskohdista isoihin luonnonkiviin. Luonnonkivimuuriperustuksen tekovaiheessa ei ole käytetty laastia, vaan kivimuuri on toteutettu latomalla kiviä tiiviisti niin kutsutuksi kylmämuuriksi.Jokaisella perustustavalla on omat tyypillisimmät vaurionsa ja näiden ollessa tiedossa tulisikin kiinnittää eritystä huomiota vaurioiden ennaltaehkäisyyn.
Ahola-transportin_moduuleidta_tehty_rakennus-Aulis_lundell_oy
Nopeaa ja turvallista rakentamista moduulien avulla
Esivalmistetut teräsmoduulit ovat erinomainen mahdollisuus urakoitsijoille ja asentajille, jotka haluavat nopeuttaa rakennusprojekteja ja vähentää rakentamisen kustannuksia. Esivalmistetut moduulit valmistetaan kuivissa tiloissa tehtaalla, jossa niiden tarkkuus ja laatu voidaan varmistaa ennen toimittamista rakennuspaikalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton