• Etusivu
  • Rakentaminen

Tontilla on suurempi merkitys kuin ehkä ymmärretään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2024
1920 forest-2165356_1920

Millainen talo tälle tontille sopisi?

Jotta oman kodin voi rakentaa, tarvitaan sille tontti. Mutta miten toteuttaa asiat oikeassa järjestyksessä? Valitaanko ensin talo ja vasta sen jälkeen tontti, vai hankitaanko ensin tontti, jonka jälkeen lähdetään suunnittelemaan siihen sopivaa taloa?

Ja kyllä, vastaus otsikon kysymykseen on, että tontti määrittää sen, minkälainen talo siihen voidaan rakentaa. Lisäksi tontille asetetut kaavamääräykset määrittävät tulevaa lopputulosta vielä lisää. Esimerkiksi tontille, jolle on kaavoitettu ainoastaan yksikerroksinen omakotitalo, ei voi rakentaa kaksikerroksista unelmaa, vaikka niin tahtoisi. Sopivan tontin metsästyksessä kannattaa ottaa huomioon myös se oma arki – millainen työmatka mahdollisesti muodostuu, entä lasten koulumatka tai päiväkotien sijainti. Jos tarkoituksenasi on käyttää julkista liikennettä, kulkeeko se kuinka läheltä tulevaa kotia.

Myös budjetin näkökulmasta tontti näyttelee suurta osaa. Tontin maaperä sekä sen kumpareiset pinnanmuodot, unohtamatta suurempia korkeuseroja ja ilmansuuntia – nämä kaikki määrittävät tulevaa kotiasi ehkä enemmän kuin osasit aavistaakaan.

Vinkkinä onkin ottaa etukäteen selvää mitä kaavamääräyksiä haaveilemallasi tontilla on, ja miten suunnitelmissasi oleva koti sille sopii. Huonejärjestyksissä kannattaa ottaa huomioon, miten päivän kierto sekä luonnonvalo kulkevat tontilla, nämä vaikuttavat niin asumisviihtyvyyteen kuin myös lämmityskustannuksiin.

Apua ammattilaisilta

Omaa kotiaan ei kenenkään tarvitse lähteä suunnittelemaan ummikkona. Eri talovalmistajat haluavat yleensä olla rakentajan apuna alusta lähtien – myös tontin hankkimisen suhteen. Otettuasi yhteyttä, aloitetaan usein keskustelu siitä, minkälaisesta kodista olette haaveilleet ja minne olisitte rakentamassa.

Ennen ensimmäistä varsinaista tapaamista, on talotoimittajan edustaja suurella todennäköisyydellä jo selvittänyt puolestasi mielessäsi olevaan tonttiin liittyvät tarkemmat määräykset ja käy ne kanssasi läpi siltä näkökulmalta, miten ne vaikuttavat haaveiden toteutumiseen. Näin saadaan mahdolliset tarvittavat toimenpiteet selville jo ennen kuin mahdollinen tontti on ostettu ja lapiota on lyöty maahan.

Vanha sanonta kuuluu, että kysyvä ei tieltä eksy. Siksi kannattaa kysyä myös silloin kun suunnittelet rakentamista ja epävarmuus vaivaa mieltä. Ammattilaiset kertovat mielellään, sopivatko haaveidesi talo sekä tontti toisilleen ja osaavat kertoa vaihtoehtoja tarvittaessa.

Ota selvää tontistasi – vaikuta samalla myös budjettiin

Tontilla tapahtuvat maatyöt syövät rakennusbudjetista yllättävän suuren osan ilman, että mitään varsinaista näkyvää on vielä edes saatu aikaan. Tästä syystä on erityisen suotavaa teettää tontilla maaperätutkimus jo ennen varsinaista kaupantekoa. Se, millainen maaperä tontilla on, vaikuttaa nimittäin siihen minkälaisia ja kuinka paljon maanrakennustöitä tullaan tarvitsemaan. Savimaa tarvitsee osakseen paalutuksen kun taas kallioinen maaperä vaatii räjäytystöitä. Moreenipohjainen maaperä taas ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, vaan normaali perustustyö voidaan suorittaa.

Harkinnassa olevalle tontille voidaan laatia alustavia sijoitusluonnoksia, jossa nähdään miten talo suunnitellaan sijoitettavaksi tontille – tämä myös kertoo tutkimuksen tekijöille, mistä kohdin maaperätutkimuksessa tehtävät kairaukset kannattaa suorittaa.

Mitä maaperätutkimus sitten kertoo? Lopputuloksena saadaan tietoa siitä, paljonko maatöitä on tiedossa, paljonko maaperää tulee vaihtaa, mahdolliset räjäytystyöt ja niin edelleen. Kustannuksiltaan maaperätutkimus liikkuu arviolta noin 1 000 – 2 000 euron suuruisessa summassa, mutta tämä on pieni kustannus kokonaisuudessa. Parhaimmillaan maaperätutkimuksen ansiosta voidaan säästää jopa kymmeniä tuhansia myöhemmin.

Varsinainen rakentamisen kustannusarvio kannattaa tehdä vasta kun tontti on tiedossa varmaksi, sillä tontin osuus kuluista on hankala arvioitava ennen yllämainittuja tutkimuksia, vaikka haluttu talomalli olisikin jo selvillä.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
työmaa
rakennuslupa
perustukset
talopaketit
kustannukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Paalutus- ja kaivinkone työmaalla
Perusta pientalotyömaa oikein ja aloita työt
Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti.Työmaalla täytyy olla paikka muun muassa maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle.Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.
20075_5067.jpg
Omakotitalo Liinaharjaan
Ajatus uudesta kodista oli muhinut mielessämme jo jonkin aikaa. Täytyisi vain löytää se "unelmien tontti". Meidän tapauksessa "unelmien tontti" sijaitsisi lähellä vanhaa kotiamme, kouluja ja palveluja, muttei keskellä peltoa. Vaatimukset kuulostavat vähäisiltä, mutta tontin etsiminen olikin luultua vaikeampaa. Kaupungin tarjoamat tontit sijaitsivat pellolla, joten aloimme etsiä tonttia yksityiseltä sektorilta. Helpommin sanottu kuin tehty.Ajelimme, kävelimme ja pyöräilimme lähiympäristömme ristiin rastiin vuoden päivät. Monet kerrat olimme kulkeneet lähellämme sijaitsevaa pikkutietä pitkin… kunnes mielikuvituksemme pääsi valloilleen. Olisikohan tuo jo rakennetun ympäristön keskellä oleva alue tontti? "Ei" kuvittelemme, sillä alueella oli traktori, pieni autotalli ja varasto.Päätimme kuitenkin selvittää asian. Tuntui kuin olisimme voittaneet lotossa: kyseinen alue oli tontti! Soitimme tontin omistajalle ja sovimme tapaamisen tontille. Siitä se sitten lähti, ihastuimme tonttiin heti. Suurkiitokset myyjille, sillä unelmiemme tontti oli löytynyt!
Mies tekemässä määrälaskentaa apunaan älypuhelimen laskin
Määrälaskenta: Miksi, missä ja milloin se on tärkeää?
Rakentaminen ja remontointi vaativat tarkkaa suunnittelua, ja yksi tärkeimmistä vaiheista on määrälaskenta. Ilman sitä voi syntyä ylimääräisiä kustannuksia, materiaalihukkaa ja aikatauluongelmia.Kun tiedät tarkalleen, kuinka paljon materiaaleja tarvitaan, voit budjetoida oikein, välttää viivytyksiä ja tehdä hankinnat kustannustehokkaasti. Mitä määrälaskenta on, miten se tehdään ja miksi se kannattaa huomioida jo projektin alkuvaiheessa?
Valmiita teräsbetonipaaluja käytettäväksi
Miksi paalutus kannattaa?
Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon ei tarvitse pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Kirjoituksessa käsitellään vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, joissa on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20153_42590.jpg
Mökki käymässä liian pieneksi ja ahtaaksi?
Vanha mökki - täynnä muistoja vuosikymmenten lomanvietoista ja lämpimistä kesäpäivistä. Mökki usein kokoaakin useamman sukupolven saman katon alle viettämään aikaa yhdessä. Perheen koon kasvaessa tilat käyvät usein pieneksi ja ahtaaksi. Muistojen takia paikasta ei hennoisi luopuakaan. Kuulostaako tutulta?Tällainen tilanne on usealla suomalaisella mökin omistajalla. Suomalaiset ovat mökkikansaa, mistä kertoo jo mökkien ja huviloiden määräkin. Näistä kuitenkin noin 200 000 ei vastaa enää tilojensa tai varustelunsa puolesta omistajiensa tarpeisiin. Mitä siis tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton