• Etusivu
  • Talo

Yleisimmät perustusvauriot ja niiden syyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.05.2024
Perustustäyttö.jpg

Erilaisia perustustapoja ovat anturaperustukset, laattaperustukset sekä paaluperustukset. Vanhemmissa kiinteistöissä rakennus on saatettu perustaa luonnonkivistä tehdylle perusmuurille tai nurkkakiviperustukselle.

Nurkkakiviperustuksessa, kuten nimestä voi päätellä, tukeutuu rakennus nurkistaan sekä väliseinien ja ulkoseinien liitoskohdista isoihin luonnonkiviin. Luonnonkivimuuriperustuksen tekovaiheessa ei ole käytetty laastia, vaan kivimuuri on toteutettu latomalla kiviä tiiviisti niin kutsutuksi kylmämuuriksi.

Jokaisella perustustavalla on omat tyypillisimmät vaurionsa ja näiden ollessa tiedossa tulisikin kiinnittää eritystä huomiota vaurioiden ennaltaehkäisyyn.

Perustusvaurioiden ennaltaehkäisy

Perustuksia tehtäessä tulee olla tarkkana, sillä pienistä virheistä saattaa tulla myöhemmin isoja ongelmia. Perustuksen riittävä korkeus näyttelee suurta osaa tulevien mahdollisten vaurioiden ennaltaehkäisyssä. Myös maaperän laatuun sekä routivuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Rakennuksessa havaittavat vauriot johtuvat usein muun muassa ympäristössä tapahtuneista muutoksista aiheutuneista perustusten elämisistä sekä huonosta tai huonoon kuntoon menneestä salaojituksesta.

Talon painuessa syntyy rakenteellisia ongelmia, esimerkiksi viemäriputkien hajoamista, jolloin viemärivedet pääsevät vaurioittamaan rakenteita lisää. Tilanne on hankala myös silloin, kun koko rakennus painuu tai kallistuu toiselle puolelle perustusten ollessa osittain kantavalla ja osittain routivalla maalla. Tällaiset tilanteet aiheuttavat muiden muassa talon rakenteisiin murtumia, tiiliseiniin näkyviä halkeamia, ikkunoihin sekä oviin vinoumia ja piippuihin sekä muureihin halkeamia.

Ongelmien synnyttäjänä voi olla myös rakennuksen vierellä kulkeneen tienpinnan nousu ajan saatossa. Tien pinnan ollessa liian korkealla vaurioituu talon ulkovuoraus sekä runko – myös perustukset ovat vaarassa.

Tien pintaa tulisikin madaltaa sekä tehdä kiinteistön sekä tien välille oja. Pyrkimyksenä on pienentää seinään kohdistuvaa kosteusrasitusta. Kosteusrasitusta syntyy myös silloin, kun pintavesi padottuu perustusten vierelle. Tällaiseen voi olla syynä huonosti vettä läpäisevä maa tai esimerkiksi rakennusta kohti viettävä kallio; korjaavana toimenpiteenä toimii maan vaihto soraan sekä kallistus talosta poispäin.

Perustuksiin saattavat aiheuttaa vaurioita myös rakennuksen ympäristössä tapahtuvat muutokset. Tällaisia ovat esimerkiksi liikenteen aiheuttama tärinä, naapuritontilla tapahtuva rakentaminen sekä maan kuormitukseen tulevat muutokset, jotka saattavat aiheuttaa rakennuksen toispuolista painumista.

Info

Info

Mahdollisia ongelmien aiheuttajia:

  • Maaperän huono laatu
  • Maaperä rakennuksen alla erilaiset talon eri puolilla (esimerkiksi: kallio-savi, routimaton maa-routiva maa)
  • Ympäröivän maanpinnan nousu sekä muut muutokset lähiympäristössä.
  • Perustuksiin kohdistuva kosteusrasitus

Selvitä vaurion syy ennen korjaamista

Kun perustuksia lähdetään korjaamaan, on huomioitava, että jokainen rakennus on yksilö. Korjausta suunniteltaessa on otettava huomioon kokonaisuus maaperästä lähiympäristöön sekä talon perustamistavasta sen runkotyyppiin.

Joka tapauksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun, joka osaa suunnitella oikeanlaisen korjaustavan vahinkotyypin mukaan.

Perustuksissa näkyvä vaurio saattaa myös olla vanha, mahdollisesti vuosikymmeniä sitten syntynyt. Tämän jälkeen rakennus on jo hakenut paikkansa. Vauriota kannattaa seurailla havaitsemisen jälkeen. Hyvä tarkasteluajankohta on keväällä lumien sulamisen jälkeen, jolloin talven aikana syntyneet vahingot on havaittavissa heti.

Vahinkoja välttääkseen tulisikin huolehtia salaojien toimivuudesta sekä maan viettämisestä poispäin rakennuksesta ja riittävästä alapohjan tuulettamisesta.

Nämä ovat perusasioita, joilla pääsee jo kohtuullisen pitkälle, myös maaperän routivuuteen tulisi kiinnittää huomiota. Joka tapauksessa vaurion ilmestyessä täytyy lähteä selvittämään aiheuttaja ennen kuin kannattaa korjata varsinaista vahinkoa. Mikäli paikataan vain syntynyttä vauriota, jää itse aiheuttaja tekemään tuhojaan uudelleen.

Talo
hankkeen aloitus
alapohja
julkisivu
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.
valmis amperla thermolla eristetty sokkeli
Rintamamiestalon sokkelin eristäminen
Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.
Anniina Savisalo talo
Talonrakentamisen tarinoita: Näin Anniina valitsi kestävän kehityksen mukaisesti lämmitysjärjestelmän uuteen kotiinsa
Mikä lämmitysratkaisu olisi paras meidän kotiimme? Kysymys askarruttaa monia, sillä kodin ja käyttöveden lämmittäminen on merkittävässä osassa asumisviihtyvyyttä – puhumattakaan käyttökustannuksista. Asia koskee niin kodin jo olemassa olevan lämmitysratkaisun uusijoita kuin rakenteilla olevaan kotiin lämmitysratkaisua miettiviä.Tässä artikkelissa tutustumme miten ensi kertaa omaa kotiaan rakentava Kaarinalainen Anniina Savisalo päätyi valitsemaan maalämpöpumpun uuden CLT-rakenteisen kotinsa lämmitysjärjestelmäksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton