• Etusivu
  • Remontti

Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuotteen valesokkelin korjausjärjestelmän

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Julkaistu 20.12.2023Päivitetty 30.01.2024
timpuri-testaa-termotuotteen-muottikolmio-1920x1080

Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.

Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.

Valesokkeli on vaikea korjata – vai onko?

Mikko Merelä on aikaisemmin mielellään karttanut valesokkelien korjaamista korjauksien huonon maineen ja kompromissiratkaisuiden vuoksi.

– Nyt kun tässä nykyisen Talo Terveeksi -sarjan kohdalla tuli tutustuttua tähän Termotuote-ratkaisuun, yllätyin positiivisesti sen yksinkertaisuudesta, ja siitä ettei tarvinnut tehdä kompromisseja rakenteissa tai eristävyydessä. Tästä syystä uskalsimme lähteä toteuttamaan tätä kyseistä kohdetta.

Merelä korostaa asennuksen olevan niin yksinkertainen, että sen saa suoritettua kuka tahansa, joka osaa käyttää sahaa ja passia. Työjärjestyksen oikea noudattaminen ja huolellisuus varmistavat virheettömän asennuksen. Hän kuvaa asennusprosessin niin selkeäksi, ettei käytännössä voi tulla virheitä itse asennuksessa.

– Mikäli sahaa tolpan millin liian lyhyeksi voi laittaa asennuksessa toisen huopapalasen tolpan alle. Jos taas sahaa liian pieneksi, voi tolpasta aina sahata lisää. Väliin sitten vain Termopalkit, jotka toimivat eristeenä. Termopalkkien asennuksessa isoin ”haaste” on käyttää oikeanlasta uretaania kiinnitykseen. Jälleen kerran ohjeita noudattaen todella yksinkertainen työ, Merelä muistuttaa

– Haastavin koko hommassa oli purkaa vanha valesokkeli. Siihen tarvitsee käyttää paljon voimaa ja multikutterin teriä. Purkaessa piti kuitenkin olla varovainen, ettei hajota mitään muita rakenteita, joita ei ollut tarkoitus purkaa.

– Suosittelen katsomaan tekemäni videon valesokkelin korjauksesta Termotuotteilla. Video on tällä hetkellä rikkonut kanavani kaikki aikaisemmat katseluennätykset. Asennusvideo sai ensimmäisen kuukauden aikana yli 75 000 katselukertaa, kertoo Merelä.

Katso Mikon video Termotuotteen asennuksesta

Merelä näyttää ja selittää videolla koko valesokkelin korjausprosessin. Poimi videolta kaikki Merelän vinkit talteen.

Termotuotteet on yksinkertaista asentaa

Termotuote ratkaisee perinteisen valesokkelin korjausmenetelmän puutteet. Se parantaa lämmönjohtavuutta, eristävyyttä, kosteudenkestoa ja asennuksen nopeutta. Ne ovat Merelän mukaan on aivan omaa luokkaansa.

– Kun lämmöneristävyys on hyvä, mahdolliset riskit kosteusongelmien kanssa myös vähenevät. Tämä valesokkelin korjaustapa yhdistettynä hyvään eristykseen, ja tuloksena saadaan vanhoista taloista uuden veroisia. Videolla esitetystä 80-luvun talon valesokkelin korjausprojektissa tiiveysarvo saatiin pudotettua 0,3:een, joka on jopa uusiin taloihin verrattuna huippu tulos. Eikä tähän tulokseen pääse kuin murto osa uusista taloistakaan, huomauttaa Merelä.

– Suosittelen Termotuote korjausratkaisua kaikkiin valesokkeli rakenteisiin. Suosittelen samalla myös parantamaan eristystä ja höyrysulkua, kun rakenteet ovat talon sisäpuolelta auki. Asennusvideota seuraten uskon, että työ onnistuu kaikilta, Merelä neuvoo.

Info

Info

Merelän neuvot työvaiheisiin:

  1. Alun purku työt: runko näkyviin ja vanhat eristeet pois.
  2. Valesokkelin purku tolppa kerrallaan ja alustava tolpan katkaisu.
  3. Asennus kohdan huolellinen puhdistus ja imurointi.
  4. Termokengän mitoitus ja runkotolpan sahaus.
  5. Termokengän asennus, bitumikaistaa apuna käyttäen.
  6. Tolpan kiinnitys kenkään ja betoniin, samalla varmistetaan tolpan suoruus vatupassilla.
  7. Toista tolppien asennusta yksi tolppa kerrallaan.
  8. Termopalkin asennus tolppien väliin. Alareunan kiinnitys liimauretaanilla, joka ei saisi joustaa. Palkin sivuille tulee taas joustava vaahto, jotta runkotolpat pääsevät elämään luonnollisesti.

Kustannussäästöjä Termotuote-menetelmällä

Termotuote on alan asiantuntijoiden kehittämä korjausmenetelmä, joka on käynyt läpi lukuisia kehitysversioiden testauksia käytännössä. Menetelmän etuna on paitsi nopeus myös kustannustehokkuus. Ammattilainen pystyy tekemään korjaukset Termotuote-menetelmällä yksinkin, mikä tekee menetelmästä entistäkin houkuttelevamman vaihtoehdon.

Termotuote-menetelmässä korjaustyön kustannukset ovat oleellisesti pienemmät kuin perinteisissä menetelmissä. Kustannussäästöjä syntyy sekä työajassa että materiaaleissa. Valesokkelin korjaustyö termotuote-menetelmällä tulee jopa 15–20 % edullisemmaksi, ja asennustyö lyhenee jopa 60 % harkkomuuraukseen verrattuna.

Termotuotteita myyvän Muottikolmion Petja Pessi muistuttaa, että talon rungon korjaaminen vaatii hyväksytyt suunnitelmat, rakennusluvat, vastaavan mestarin ja niin edelleen.

– Mikäli edellä mainitut asiat ovat kunnossa, ei itse valesokkelirakenteen korjaaminen Termotuotteilla ole haastavaa itse asukkaaltakaan. Suurimmat työvaiheet valesokkelin korjauksessa keskittyvät purkuun ja uudelleen rakentamiseen, eivätkö niinkään itse termotuotteiden asennukseen, kertoo Pessi.

Mikko Merelä ja Petja Pessi seisovat ulkoseiniin asti puretussa talossa
Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
seinät
eristys
alapohja
julkisivu
kuivatus
lämpöeristys
perustukset
salaojat
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20238_82799.jpg
Kellarin seinät märät, mitä tulisi tehdä?
Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.
20203_63477.jpg
Näin kellari pysyy kuivana ja lämpimänä
Monesti kellaritilat omakotitaloissa sekä kerrostaloissa halutaan uudistaa nykyaikaisella ratkaisulla, mikä kestää aikaa ja on laadukas. Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Vanhoissa taloissa on valitettavan usein kostea ja tunkkainen kellari. Se näkyy seinän rappauksien kosteusvaurioina ja homeena. Tämä huomataan usein vasta silloin, kun kellaritilat haluttaisiin ottaa hyötykäyttöön. Isodrän-levyn avulla toteutat kellariremontin onnistuneesti ja saat vanhan kellarin hyötykäyttöön. Ratkaisua varten on mahdollista hyödyntää määrälaskuria sekä valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeita. Kosteussuojaratkaisut salaojaan ohjeineen voi tilata verkkokaupasta suoraan tontille.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20228_79428.jpg
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton