• Etusivu
  • Energia

KNX-taloautomaatiolla energiansäästöä ja mukavuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 20.10.2023
20123_30073.jpg

Busch-ComfortTouch -ohjauspaneelissa yhdistyvät toiminnallisuus, informaatio ja laadukas design. Ohjauspaneeli on helppokäyttöinen ja sillä voidaan ohjata kaikkia kodin toimintoja yhdestä paikasta.

Sähköistyksen ohjaus kuuluu nykyaikaiseen kotiin. Yksinkertaisimmillaan ohjaus tarkoittaa sähköistyksen hallintaa yksittäisten laitteiden avulla, esimerkiksi valaistusta ohjataan säätimien tai liiketunnistimien avulla. Kodin muita toimintoja ohjaavat termostaatit, kosteusvahdit ja läsnäoloanturit. Laajimmillaan kodin kaikkia sähköisiä toimintoja ohjaa älykäs KNX-taloautomaatio. Mitä kattavampi ohjausjärjestelmä on, sitä monipuolisempi ja energiatehokkaampi ratkaisusta rakentuu. Kaikissa ohjausratkaisuissa korostuvat energiatehokkuus, muunneltavuus ja turvallisuus.

KNX-taloautomaation etuja

Rakennuksen huoneet ovat lämmitettyinä silloin, kun niitä todella käytetään. Erilaisia lämpötila-arvoja voi asettaa esimerkiksi lastenhuoneisiin, kirjastoon, olohuoneeseen tai vierashuoneeseen.

Yön ajaksi voi laskea makuuhuoneiden lämpötilan asetusarvoa kahdella asteella ja silti herätä mukavassa lämpötilassa taas aamulla.

Kun kotoa poistutaan, aktivoidaan murtohälytysjärjestelmä, sammutetaan ohjatut kulutuslaitteet ja myös haluttujen huoneiden lämpötilaa pudotetaan.

Huoneiden lämpötilan lasku yhdellä asteella merkitsee viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa. Vaikutus näkyy nopeasti säästönä lämmityskustannuksissa.

Valaistuksen päälle-/poiskytkeminen yhdellä painalluksella vaikkapa makuuhuoneesta estää valojen turhaa palamista ja pidentää myös valonlähteiden käyttöikää.

Järjestelmään on liitettävissä palovaroitin- ja kosteusvalvontajärjestelmä. Hälytyksen saa lähetettyä asetettuihin puhelinnumeroihin.

Ilmanvaihtokoneen ohjaus on myös mahdollista.

Järjestelmällä voi myös sulkea päävesijohdon ja kytkeä sähköisiä laitteita pois päältä vahingon minimoimiseksi.

Jokainen järjestelmään liitettävä laite toimii itsenäisesti ja on uudelleen ohjelmoitavissa. Järjestelmä ei vaadi keskusyksikköä.

Pienempiä ohjelmointimuutoksia, kuten valaistus- tai lämmitystason muutoksia, voidaan tehdä ohjauspaneelista kätevästi milloin tahansa. Vasta suuremmat muutokset, kuten tilojen käyttöön liittyvät muutokset, vaativat järjestelmän uudelleenohjelmoinnin, jonka tekee sähköurakoitsija.

Busch-priOn-kalustesarja on toiminnaltaan entistä monipuolisempi.
Busch-priOn-kalustesarja on toiminnaltaan entistä monipuolisempi.

Ohjaa kodin toimintoja yhdestä paikasta

Busch-ComfortTouch -ohjauspaneelissa yhdistyvät toiminnallisuus, informaatio ja laadukas design. Ohjauspaneeli on helppokäyttöinen ja sillä voidaan ohjata kaikkia kodin toimintoja yhdestä paikasta. Se voidaan liittää myös rakennuksen laajakaistaverkkoon. Nettiyhteys onnistuu LANin tai WLANin kautta ilman ylimääräistä kaapelointia. Integroidut toiminnot merkitsevät paitsi mukavuutta, myös turvallisuutta ja taloudellisuutta.

Innovatiivinen ja laadukas kalustesarja KNX-taloautomaatioon

Busch-priOn-kalustesarja on toiminnaltaan entistä monipuolisempi. Busch-priOn -painiketaulun TFT-näytöstä voi valita eri toiminnot ja tilanteet ja sen kautta voidaan myös vaikkapa sytyttää ja sammuttaa ulkovalot tai lukea ulkolämpötila.

Ajastusohjelmalla voidaan ohjata esimerkiksi huoneiden lämpötilanpudotus- ja nostotoimintoja sekä aktivoida tilanteita. Lisätoimintoja ovat myös verhojen ohjaus, huonetermostaatti, multimediatoiminnot sekä hälytysviestit, joita voidaan lukea näytön kautta.

Kalustesarjan värit ovat valkoinen, maitolasi, musta lasi sekä teräs.

Omakotitalon ovipuhelinjärjestelmä ABB-Welcome

Nykymaailmassa on hyvä tietää kenelle ovensa avaa. Laadukkaalla videotunnistuksella voidaan varmistaa kodin turvallisuus. ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteet sopivat yhtä hyvin uusiin rakennettaviin pientaloihin kuin saneerauskohteisiin, joihin haetaan ensiluokkaisia ratkaisuja. Järjestelmässä on ovipuhelinyksikkö, josta videokuva ja ääni siirtyy sisäyksikköön. Sisäyksikössä on laadukas kuva ja ääni. Sisäyksiköitä voidaan kytkeä useampia samaan linjaan, jolloin oven tai portin voi avata useammasta kohtaa taloa.

ABB-Welcome-ovipuhelinjärjestelmä on yhteensopiva muotoilultaan ja värimaailmaltaan Impressivo- kalustesarjan kanssa. Valittavana on kaksi tyylikästä väriä: valkoinen ja teräs/alumiini.

20123_30075.jpg

Energiatehokas iceLight LED-valaisin Jussi- ja Impressivo-kalustesarjoihin

Jussi ja Impressivo-kalusteet täydentyvät energiatehokkailla LED-valaisimilla. Uudet LED-valaisimet ovat huoltovapaita ja ne soveltuvat hyvin kotien yksityiskohtien viimeistelyyn sekä luomaan tunnelmaa ja lisäämään turvallisuutta. Valaisimet ovat uppoasennettavia ja ne voidaan asentaa kojerasiaan.

ABB Oy
Energia
sähkötarvikkeet
kodinohjaus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
201312_37407.jpg
Suunniteltu sähköistys pelastaa arjen
Yksinkertaisimmillaan sähköistyksen ohjauksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi olohuoneen valaistuksen ohjaamista katkaisijasta tai himmentimestä. Muita toimintoja voidaan ohjata myös yksittäisillä laitteilla, kuten termostaateilla, kosteusvahdeilla ja läsnäolotunnistimilla. Sähköistys kannattaa nykyaikaistaa kotia remontoitaessa, ja taloa rakentaessa se kannattaa suunnitella hyvin omiin tarpeisiin sopivaksi ja joustavaksi.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
20136_35401.jpg
RF-tuotteet langattomaan kytkemiseen
Langattomat kytkimet mahdollistavat valojen, markiisien ja kaihtimien ohjaamisen paikoista, johon tavallisia sähköjohtoja ei käytännössä voi vetää joko asennusteknisistä tai ulkonäkösyistä. Lasiseinät tai remonttikohteet ovat helposti ratkaistavissa RF-tuotteilla.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.
Wago lattakaapelointi As Oy Karhunpesä
Lattakaapeli­järjestelmästä helppo ratkaisu latauspisteiden sähkönsyöttöön
Sähköautojen yleistyessä vauhdilla kasvaa myös taloyhtiöillä tarve latauspaikkojen järjestämiseen. Käytännössä asuntokohtaiset autopaikat ovat muuttumassa "tankkauspisteiksi". Valmiudet tähän tulisikin ottaa jo hyvissä ajoissa huomioon sähköistyskapasiteettia laajentamalla. Kaapelireittien suunnittelulla ja asentamisella latauspaikoille taloyhtiö varmistaa osaltaan asukkaiden arjen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton