• Etusivu
  • Rakentaminen

Arjen helpottaja vai turha hankinta? Kotiautomaation vaikutus päivittäiseen elämään asuntomessukodissa

Kokemuksia ABB-free@home -kotiautomaatiosta

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 05.03.2024
Villa-Havet-ABB-kotiautomaatio-free-at-home-1920x1080

Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan kotiautomaatiosta?

– Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja olen töissä suuressa globaalissa teknologia yrityksessä. Olen viimeiset kuusivuotta keskittynyt IoT:n (Internet of Things) ja älykkään automaation tuomiin mahdollisuusiin teollisuusasiakkailla. Koska IoT ja automaatio ja sen mahdollisuudet olivat minulle tuttu asia, oli itsestään selvää, että uuteen kotiimme rakennetaan älykästä arkea helpottavaa automaatiota.

Mitä kotiautomaatiolaitteita olet asentanut kotiisi ja miksi valitsit ne?

– Kaiken kaikkiaan kotiautomaation piirissä on talossamme valaistus, verhot, sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Kaikki valot, verhot sekä ovipuhelimen olemme integroineet ABB free@home -kotiautomaatiojärjestelmään yhdeksi kokonaisuudeksi. Halusin järjestelmään juuri ne laitteet ja toiminnot, joita arjessa käytetään jatkuvasti. Visiona oli toteuttaa sekä automaatiota että laitteiden käytön ryhmittelyä kokonaisuuksiksi sekä käyttää toimintoja eri päätelaitteilla kuten seinäyksiköllä, älypuhelimella, tabletilla ja painikkeilla.

Kauanko kotiautomaation asennusprosessi kesti ja kohtasitko mitään haasteita sen aikana?

sisäkuva villa havetista loviisan asuntomessukohteesta

– Automaatiojärjestelmän asennus alkoi sähkötöiden asennuksesta. Eli kaikille laitteille (valot, verhot) pitää tietenkin saada sähköt sekä ohjausjärjestelmän kaapelit. Kun kyseessä oli uudisrakennus, tämä vaihe tietenkin eteni rakennuksen valmistumisen aikataulussa.

– Varsinainen käyttöönotto tehtiin, kun kaikki johdot ja laitteet oli asennettu paikalleen. ABB:n free@home -järjestelmässä tämä vaihe tapahtuu aika nopeasti. Olimme valinneet tähän järjestelmän ylösajovaiheeseen ammattilaisen urakoitsijaksi. Kotiautomaation asennus on kyllä mahdollista tehdä itsekin, jos vain on aikaa kahlata ohjeet ja ohjevideot läpi.

– Järjestelmän konfigurointi on helppoa ja joustavaa. Kun käyttöönotto on tehty niin tabletin käyttöliittymästä voi muutella ohjauksia mielensä mukaan ja ottaa käyttöön esimerkiksi uusia laitteita. Arjessa tulee helposti mieleen, että esimerkiksi jostain seinäkytkimestä voisi olla hyvä sammuttaa tai sytyttää jonkun tietyn valon – tämän muutoksen voi sitten tehdä itse tabletilla eikä tarvitse kutsua sähkömiestä siirtelemään johtoja

Miten kotiautomaatio on vaikuttanut päivittäiseen elämään?

– Automaatio on helpottanut elämää ja tullut osaksi arkea. Olemme ohjelmoineet järjestelmään erilaisia tilanteita, kuten esimerkiksi ”aamukahvi”. Kun painan aamukahvi-widgettiä matkapuhelimessa tai seinäpaneelista, järjestelmä tekee tietyn valaistustilan keittöön ja ruokailuhuoneeseen. Ulkovalot on ohjelmoitu astrologisen kellon mukaan niin, että aina 30 minuuttia auringonlaskun jälkeen ulkovalot syttyvät ja klo 23 useimmat niistä sammuvat automaation ohjaamana. Nukkumaan mennessä ei tarvitse miettiä jäikö jonnekin valot, kun voi matkapuhelimesta tarkistaa statuksen ja sammuttaa valot. Verhojen ohjaus on myös paljon käytetty toiminto. Meillä on suuret ikkunat länteen ja aurinkoisina päivinä screen-verhot on näppärä laskea alas estämään häikäisyä.

– Kaikilla perheenjäsenillä on ABB:n free@home -sovellus asennettu puhelimeen ja käyttö sujuu hyvin kaikilta.

– Olen ollut tyytyväinen free@home -järjestelmään kokonaisuutena. Uuden tyyppiset älykkäämmät valot, verhot, kytkimet olivat tietenkin alussa hieman erilaisia käyttää kuin perinteiset, joihin olimme tottuneet, mutta en kyllä vanhaan palaisi.

Onko kotiautomaatio tuonut säästöjä energiankulutuksessa tai muissa kustannuksissa?

valoisessa olohuoneessa loviisa asuntomessukohteessa villa havet

– Meillä ei ole lämmitysjärjestelmään liitetty osaksi ABB free@home -kotiautomaatiota, vaan maalämpöpumpussa on oma kehittynyt ohjaus. Halusin automaatio arkkitehtuurissa pitää ne erillään. Mielestäni automaatiojärjestelmät omakotitaloissa eivät vielä ole aivan sillä tasolla, että merkittäviä kustannus tai energiasäästöjä voisi niiden avulla saavuttaa.

– Uskon kuitenkin, että muutaman vuoden päästä tilanne on toinen. Kun älykotijärjestelmään on kytketty kaikki laitteet ja anturit, sekä yhdistetty sähkön hintatiedot sekä sääennusteet olisi älykkäällä järjestelmällä saavutettavissa merkittäviä säästöjä. Tällaisia järjestelmiä on toki mahdollista toteuttaa tänäkin päivänä, mutta toteutus vaatii aika paljon räätälöintejä sekä hieman koodausta, joten meidän päätöksemme oli hoitaa energian ja kustannusten säästö perinteisillä ”manuaalisilla” tavoilla eli pidetään sopiva sisälämpötila ja tarkkaillaan sähkökäyttöä silloin kun se on kalleimmillaan.

Mitä neuvoja antaisit muille, jotka harkitsevat kotiautomaation asentamista?

– Tärkein asia on hyvä suunnitelma. Kannattaa etsiä erillinen kokenut kotiautomaatiosuunnittelija. Usein sähkösuunnittelijat kertovat tekevänsä myös automaatiosuunnittelua, mutta kokemuksieni mukaan usein todellinen ammattiaito puuttuu. Kotiautomaation suunnittelu kannattaa toteuttaa ennen sähkösuunnittelua ja siinä kannattaa keskittyä käyttötapauksiin – eli kannattaa miettiä mitä itse haluaa kotiautomaatiolta.

– Varsinaisen järjestelmän valinnassa kannattaa huomioida järjestelmän laajennettavuus ja muunneltavuus. Mieluiten niin, ettei aina tarvitse kutsua kallista asentajaa. Erittäin tärkeää on myös varmistaa, että järjestelmä, jonka hankkii, on sellainen, että sen tuki ja kehitys valmistajan toimesta on taattu myös tulevaisuudessa.

Onko sinulla suunnitelmia laajentaa tai päivittää järjestelmää tulevaisuudessa?

– Ajatuksena on laajentaa järjestelmään kulunvalvonnan suhteen sekä älykkäillä pistorasoilla, joilla voi ohjata ja automatisoida erilaisia laitteita.

Voit seurata Villa Havetin elämää Instagramissa: https://www.instagram.com/villa_havet/

Mitä kotiautomaatio pitää sisällään?

Kotiautomaatioon voidaan liittää lähes kaikki sähköllä toimivat kodin laitteet ja talotekniikka. Esimerkiksi valaistus, lämmitys, ilmanvaihto, pistorasiat, verhot, ovipuhelin, hälytysjärjestelmä, kodinkoneet ja viihdelaitteet. Nämä laitteet ja järjestelmät yhdistetään yhteen helppokäyttöiseen ohjausjärjestelmään, jota voit hallita joko kotona tai etänä mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella tai tabletilla.

Voit myös luoda tilanneohjauksia, jotka aktivoivat useita toimintoja yhdellä painalluksella tai automaattisesti. Esimerkiksi kun katsot elokuvaa, kotiautomaatio hoitaa äänen, kuvan, valaistuksen, lämpötilan ja ilmastoinnin sopiviksi. Tai kun lähdet kotoa, se sammuttaa kaikki tarpeettomat laitteet, lukitsee ovet ja kytkee päälle hälytysjärjestelmän.

valkoinen kukkakimppu suuressa kirkkaassa lasivaasissa

Miten valita oikea kotiautomaatiojärjestelmä?

Kun olet päättänyt, mitä haluat ohjata tai automatisoida kodissasi, sinun pitää valita sopiva kotiautomaatiojärjestelmä. Kotiautomaatiojärjestelmä koostuu yleensä kolmesta osasta: keskusyksiköstä, ohjauslaitteista ja älylaitteista.

Keskusyksikkö on kotiautomaation sydän, joka yhdistää kaikki älylaitteet ja ohjauslaitteet yhteen. Ohjauslaitteet ovat niitä, joilla voit hallita älylaitteita, kuten älypuhelin, tabletti, ääniohjaus, seinäpaneeli tai painike.

Info

Info

Ota huomioon kotiautomaatiota valitessa:

Kotiautomaation hankkiminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman suunnittelua ja valintaa. Kotiautomaatiojärjestelmien välillä on eroja niiden toimintatavassa, yhteensopivuudessa, laajuudessa, helppoudessa, hinnassa ja laadussa. Tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset kotiautomaatiojärjestelmää:

  • Toimintatapa: Kotiautomaatiojärjestelmät voivat toimia joko langattomasti tai langallisesti. Langattomat järjestelmät käyttävät erilaisia langattomia tekniikoita, kuten wifi tai bluetooth kommunikoidakseen älylaitteiden kanssa. Langalliset järjestelmät käyttävät erilaisia kaapeleita, kuten sähkö-, data- tai kuituoptisia kaapeleita, yhdistääkseen älylaitteet keskusyksikköön.
  • Laajuus: Koko talon kattavat järjestelmät yhdistävät kaikki kodin laitteet ja järjestelmät yhteen ohjausjärjestelmään, jota voit hallita yhdellä sovelluksella. Yksittäisten huoneiden tai toimintojen rajoittamat järjestelmät ohjaavat vain tiettyjä laitteita kyseisessä huoneessa.
  • Hinta: Kokonaiskustannus riippuu useista tekijöistä, kuten järjestelmän toimintatavasta, yhteensopivuudesta, laajuudesta, laadusta, merkistä ja asennuksesta. Yleensä huomattavan edulliset järjestelmät ovat halpoja hankkia, mutta kalliita ylläpitää. Kalliimmat järjestelmät ovat ehkä kalliita hankkia, mutta edullisia ylläpitää. Hinnan lisäksi kannattaa myös huomioida järjestelmän hyödyt, miten sen ominaisuudet vastaavat omiin tarpeisiin, laitteiden laatu ja toimivuus sekä järjestelmän tulevaisuuden kestävyys, eli valmistajan toiminnan jatkuvuus.
ABB Oy
Rakentaminen
sähkötarvikkeet
kodinohjaus
sähkö
kotiautomaatio
älykoti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
sähkömessujen bannerikuva sekä schneider electricin logo
Schneider Electricin esittelee uusia sähkötekniikan ratkaisuja
Schneider Electric osallistuu Pohjoismaiden suurimpiin sähköalan tapahtumaan, Sähkö Valo Tele Av -messuille, jotka järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 7.–9. helmikuuta 2024. Yrityksen messuosastolla C-316 on tarjolla laaja valikoima sähkötekniikan ratkaisuja, aina asennuskalusteista sähkönjakelun hallintaan.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton