• Etusivu
 • Energia

Kotiautomaatio osaksi talopaketteja

Porvoolaisessa kodissa kotiautomaatio ohjaa talon toimintoja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 05.03.2024
mukavuutta-asumiseen-kodinohjauksella-abb-1920x1080

Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.

Kotiautomaatio lisää kodin käyttömukavuutta

IoT on mahdollistanut älyn tuomisen erilaisiin laitteisiin. Kotiautomaation asentaminen omaan kotiin nostaa kodin arvoa puhumattakaan kodin ohjaamisen helppoudesta etänä.
Ihmiset osaavat nykyään kännykän ja tabletin suomien mahdollisuuksien kautta toivoa enemmän oman kotinsa ohjauksen suhteen. Kotiautomaatiolaitteet on mahdollista valjastaa tiedon tuottamiseen ympäristöstä viestien tietoa eteenpäin tai toimimiseen tuotetun tiedon mukaan itsenäisesti.

Houkutteleva kotiautomaatio

Kuluttajan kannalta kotiautomaatio on houkutteleva ja on yhtenä asiana ostopäätöstä tehtäessä. Talotehtaan edustana tehtävänä on "myydä" ajatus automaatiosta osana talopakettia - ja oikeaan hintaan - osana kokonaisuutta.

Sähkösuunnittelu sujuu vielä perinteiseen tapaan. Sähköurakoitsijoiden ei kuitenkaan kannata pelätä tulevaa muutosta - väyläkaapeli vedetään entiseen malliin, työkustannuksissa saatetaan jopa säästää. Suunnitteluun tarvitaan uusi näkökulma, joka sekään ei ole vaikea omaksua. Kun kotiautomatiikan on kerran opetellut, sen osaa kyllä jatkossa.

Porvoossa tilanneohjaukset ohjaavat kotia

Porvooseen toisen talonsa rakentaneelle perheelle oli alusta asti selvää, että kotiautomaatiojärjestelmä halutaan tähän kotiin. Perheen isän argumentteina järjestelmän asentamiseksi olivat lapsiperheen arjen helpottuminen, asumismukavuuden lisäys järkevillä kustannuksilla sekä kodin jälleenmyyntiarvon nosto.

Tilanneohjaus säästää

Erilaiset tilanneohjaukset säästävät porvoolaiskodin sähköä valoissa, lämmityksessä ja ilmanvaihdossa. Poissa-toiminnon ollessa päällä edellä mainituista putoaa 30 % kulutuksesta pois. Kotoa lähdettäessä "Kaikki pois" -ohjaus menee päälle yhtä nappia painamalla.

Kotona ollessa tietyt valot syttyvät automaattisesti, ilmastointi on suunnitellulla teholla sekä lattialämmitykset säädetyissä lämpötiloissa. Tästä kaikesta on selvää säästöä sähkölaskuun saatu 11 % - talossa, jossa on kaukolämpö. Energiansäästöön on tähdätty lisäksi energiatehokkailla kodinkoneilla ja LED-valaisimilla.

Kotiautomaatiojärjestelmässä 50 laitetta 64:stä mahdollisesta

Talon herra on omien sanojensa mukaan supernörtti. Niinpä ohjausjärjestelmä on ollut helppo ottaa hallintaan heti. ABB-free@home -järjestelmään on mahdollista kytkeä kiinni 64 laitetta. Tällä määrällä ohjaa omakotitaloa erinomaisesti. Porvoossa järjestelmässä on 50 laitetta johtuen isännän harrastuneisuudesta asiaa kohtaan.

Tällä hetkellä järjestelmä ohjaa:

 • ilmastointia
 • valoja
 • lattialämmityksen termostaatteja
 • ovipuhelinjärjestelmää
 • talon numerovalo
 • olohuoneen pistorasiat (jouluvaloja varten)
 • autotallin pistorasia (lohkolämmittimen ajastus)
 • TV (jota kautta olohuoneen valot saadaan toimimaan musiikin tahdissa)

Tulevaisuudessa järjestelmään on tarkoitus kytkeä lisäksi olohuoneen korkeiden yläikkunoiden verhojen ohjaus, kaikki pihavalot, palohälyttimet sekä mahdollisesti kosteusvahdin.

Kotiautomaatio on arjen ylellisyyttä

Aamulla noustessa sytytetään vaatehuoneen valot. Samassa makuuhuoneessa ja alakerran keittiössä pistorasioihin tulee virrat, kahvinkeitin alkaa porista sekä musiikit soimaan. Myös muunlaisia ehdollisia toimintoja voidaan ohjelmoida. Jos kotona tapahtuu jotakin poikkeavaa, sähköpostiin saattaa tulla siitä ilmoitus.

Ohjausjärjestelmän näppäryys todettiin, kun kolmasluokkalaisen avaimet jäivät sisälle. Isä avasi etäohjauksella ulko-oven sähkölukon. Tämä ei olisi onnistunut perinteisellä sähköasennuksella. IP-gatewayn kautta on keskus yhdistetty pilveen, jonka kautta useammalla mobiililaitteella voi ohjata kotia sekä ovipuhelinjärjestelmää.

ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmä saa pienten lasten vanhemmilta kiitosta. Kun kuvaruudulta nähdään oven takana olija, tuntemattomille ei tarvitse avata. Ovipuhelinjärjestelmä on osaltaa turvallisuuden takeena.

Jousto sallii muutokset

Jos ihmisillä olisi tieto, mitä kaikkea kotiautomaatiolla pystyy tekemään, talon isännän mielestä kaikki haluaisivat sen. Perheen pää kertoo, että suunnittelemalla huolellisesti, mitä järjestelmältä haluaa, toteutus onnistuu helposti.

Rakentamisvaiheessa järjestelmän suunnittelu ei onnistu kaiken muun rakentamiseen liittyvän hoidettavan asian ohella. Plussaa tietenkin on, että kotiautomaatioon pystyy tekemään muutoksia jälkikäteenkin vielä - peruuttamatonta ei siis ole päässyt tapahtumaan, vaikka valmiissa talossa jotakin järjestelmästä vielä puuttuisi.

Kotiautomaation etuja

Kotiautomaation avulla voit esimerkiksi:

 • Säästää energiaa ja rahaa optimoimalla valaistuksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeen mukaan.
 • Lisätä mukavuutta ja viihtyisyyttä luomalla erilaisia tunnelmia valoilla, musiikilla ja verhoilla.
 • Parantaa kodin turvallisuutta ja valvontaa asentamalla älykkäitä palovaroittimia, valvontakameroita ja hälytysjärjestelmiä.
 • Helpottaa arkea ja vapauttaa aikaa käyttämällä ääniohjausta, etäohjattavia pistorasioita ja muita älylaitteita.

Jos haluat asentaa kotiisi kotiautomaation, sinun kannattaa ensin miettiä, mitä haluat ohjata tai automatisoida, ja valita sitten tarkoituksiisi sopivat tuotteet.

Info

Info

Langaton kotiautomaatio

Langaton ABB-free@home soveltuu erityisen hyvin saneerauskohteisiin, sekä myös olemassa olevan kotiautomaation laajentamiseen. 

Remonttikohteessa kannattaa ehdottomasti valita langaton järjestelmä silloin, kun väyläkaapelointi on teknisesti haastavaa tai esteettisesti häiritsevää.

Langaton ABB-free@home tarjoaa samat toiminnot kuin kaapeloitu versio järjestelmästä, mutta ilman väyläkaapelointia. Tiedonsiirto järjestelmän laitteiden välillä tapahtuu radiotaajuuden kautta.

>> Lue lisää langattomasta kotiautomaatiosta

ABB Oy
Energia
kodinohjaus
sähkö
kotiautomaatio
älykoti
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

neljähenkinen perhe on lähdössä kotoa. isä ja äiti laittavat lapsille kenkiä jalkaan eteisessä polvillaan
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle?
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Kotiautomaatiosta löytyy apu kaikkeen tähän, mutta tiesitkö, miten paljon kotiautomaatiosta saattaa olla apua myös liikuntarajoitteiselle?
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
20213_69415.jpg
Sähköistys mukavuustasolle myös loma-asunnossa
Vapaa-ajan asuminen on muuttunut viime vuosina ainakin loma-asuntojen sijainnin ja varustelutason osalta. Nykyään halutaan vapaa-ajan asunnot lähelle vaikkapa laskettelurinteitä tai golfkenttiä. Myös etätyöskentely on siirtynyt mökeille Ja kaiken tasoiset mökit tekevätkin nyt kauppansa juuri etätyöskentelytarkoituksiin. Iso osa mökeistä kaipaa kuitenkin pientä päivitystä, ennen kuin ne soveltuvat etätyöskentelyyn.
20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton